Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

За училището, патриотизма и родолюбието.

Featured Replies

Слагам Ви един мой пост от фейсбук днес по повод 2 юни.

Цитат

Голямо "Браво", че учителите учат децата на родолюбие и патриотизъм. 👏👍🇧🇬Честно казано, искрено им завиждам на децата, защото по мое време такова нещо нямаше, поне докато учех в Трето училище. Тогава всичко западно беше на мода, а патриотизмът и родолюбието бяха нещо "остаряло" и "назадничаво".😔🥺😢😭 Не сме чествали нито Васил Левски, нито Христо Ботев, нито пък имахме празнични събития за трети март. За първи път като ученичка чествах паметта на Левски едва в оздравителното училище. Имахме кратка програма в училището. Пак нямаше все още градски събития. Поне демонократите не посмяха да отхвърлят 24 май и на този ден задължително всички ученици от всички училища без изключение бяхме на центъра за градското тържество за 24 май. Униформи също нямахме, бяха отхвърлени като нещо "съветско", "комунистическо" и "лошо". Това доведе до там, че моето поколение стана мега материално. А униформи носят даже учениците в САЩ!

Предполагам, че тук ще се намерят доста фенчета на запада, които ще кажат, че България е била добре в това отношение през 90 - те години на 20 век. И все пак, искам да попитам : съжалявате ли, че тогава нямаше уроци по родолюбие и патриотизъм, че не се запази българското? Мислите ли, че сме изпуснали много и е трудно отново да бъдем единен български народ? Ще продължат ли децата ни да бягат от България и да си продават труда и ума на гнилите капиталисти за мизерни пари, унижения и живот в стрес но да не са в България? Изгубили ли сме България? Завзеха ли я мутрите и продажниците окончателно?:(

Много лъжеш, ние сме чествали редовно всяка година и Левски и Ботев, а вие не сте ги чествали щото си учила в училището за нацисти и вместо Левски и Ботев сте учили за Клаус Барби, Гьоринг и т.н.

• Автор

90 - те години на 20 век патриотизмът беше отхвърлен. Да, учили сме за Христо Ботев и Васил Левски, но не сме ги чествали!

Куца ти четенето с разбиране!

капитализма изражда  отраслите дето трябва да съ държавна собственост и 

примерно енергетика и вода трябва да е 100 % държавно с планова икономия производство и консумация

не трябва да има и частни  охрани 

https://www.facebook.com/reel/4041626876110099

патриотизма е  политически насочено против психодесните и психо левите 

родолюбието  не е полит обвързано

но в българия  политиката е фейк 

партийте не са това което трябава да са .

преди 4 часа, Anneliese написа:

Куца ти четенето с разбиране!

Май на теб ти куца кат  гледам, да чествваха се и Левски и  Ботев

преди 22 минути, Banesc написа:

примерно

Един винкел по главата ти трябва :)

Патриотизма се създава.
Например преди да почне някой мач между 2 български отбора независимо от спорта, да се пуска химна на България.
Пускат се бански, тениски и други видове дрехи с българското знаме. 
Хората си слагат на къщите българското знаме.
Държавата може, да отпусне няколко милиона, за създаването на филми с бг исторически герои и също може с бг супергерои.
В часовете по литература и история се изучават бг героите и бг патриотични произведения.

преди 14 минути, sky1 написа:

Патриотизма се създава.
Например преди да почне някой мач между 2 български отбора независимо от спорта, да се пуска химна на България.
Пускат се бански, тениски и други видове дрехи с българското знаме. 
Хората си слагат на къщите българското знаме.

Точно така, а като няма тенистки - ще се татОираме! 

download(1).jpeg.50f5ff844a9055e3e56e6407246c867a.jpeg download.jpeg.1fc2c09efa5559a248f3c280cd604cb5.jpeg download(2).jpeg.e619913a597265f37e2c124bb92b4155.jpeg

преди 5 часа, Banesc написа:

капитализма изражда  отраслите дето трябва да съ държавна собственост и 

примерно енергетика и вода трябва да е 100 % държавно с планова икономия производство и консумация

не трябва да има и частни  охрани 

spacer.png

преди 40 минути, цър-вул написа:

@lebel, що са пичитляаж? 

С усмивка. И щото... и аз винаги съм твърдял, че за мен тема, в която се пише по темата, не е никаква тема и се старая да не отстъпвам от принципите си, ма Кракра... дето се вика - и срещу него да тичам, пак не моа го стигна.

преди 11 часа, Anneliese написа:

Да, учили сме за Христо Ботев и Васил Левски, но не сме ги чествали!

Как да не сме ги чествали? Ти може да не си ги чествала, конкретно... Но все пак ние сме ги чествали.

преди 5 часа, Greta Simmer написа:

download(1).jpeg.50f5ff844a9055e3e56e6407246c867a.jpeg download.jpeg.1fc2c09efa5559a248f3c280cd604cb5.jpeg download(2).jpeg.e619913a597265f37e2c124bb92b4155.jpeg

Дали тези хора от снимките са се питали  дали Ботев, Левски и Георги Раковски са съгласни да украсяват  гърбове, крака, ръце  и т.н.? 😢

преди 17 минути, Мери) написа:

Дали тези хора от снимките са се питали  дали Ботев, Левски и Георги Раковски са съгласни да украсяват  гърбове, крака, ръце  и т.н.? 😢

Важното е да се тупаме в гърдите и да викаме "Булгар, Булгар!", иначе не сме никакви патрЕоти.

преди 3 часа, lebel написа:

spacer.png

кажи 1  нещо дето капитализма не изродил и го е  направил   работищо а не го е влошил

намалява се качеството  защото масовката иска количество а не качество

защото масовката е масовка

не е един човек

ако е един човек  ще иска да получава най-доброто качество 

примерно  ресторантите

разваления домат го режат и дават на клиентите 

обаче ако си го правят за тях или ще изрежат изгнилото или направо ще го бракуват целия домат

На голямата тепсия, всичко се сипва.

Като за пред хора – а не като за пред себе си

чуждото куче на двора лае, моето – на вратата.

току-що, Banesc написа:

кажи 1  нещо дето капитализма не изродил и го е  направил   работищо а не го е влошил

Това е лесно. Да речем... Banesc... тлее некаква надежда в мен ... добре де, надеждица... Не я гаси!

Апропо, спамим на Анна Княгиня темата!

преди 48 минути, Banesc написа:

на гол тумбак чифте надежди 

Между другото горе мернах, че си допълнил още десетина реда ресторантьорски глупости, които не зависят пряко от обществено-политико-икономическия строй, а по-скоро от преобладаващия в региона манталитет (доизграден и усъвършенстван успешно по време на соца). Повечето чужденци, които ни гостуваха, се надяваха петолъчката да е нешо като звезда на Мишлен и доверчиво си падаха по екзотични ястия, като шопската салата и мешаната скара, в повечето случаи отбягвани от аборигените. По понятни (не за всички, както е видно) причини.

Нищо де. Оказва се, че освен пернишки болярин, си и гурме войвода. Жив и здрав.

• Автор
преди 2 часа, communismatic написа:

Как да не сме ги чествали? Ти може да не си ги чествала, конкретно... Но все пак ние сме ги чествали.

Е, в нашия град и нашите училища нямаше, защото всички се бяха побъркали по всичко западно. Първото училищно честване на Васил Левски, беше за годишнината от смъртта му през 1999 година с кратка литературно - музикална програма в................. стола на училището! Точно така, в училищния стол в мазето на сумрачна светлина и тясно пространство, все едно се крием, вместо във физкултурния салон на училището. Тясно, няма места за всички ученици и учители. Аз бях в училищния хор и пяхме "Обесването на Васил Левски". Над входа на бившата училищна библиотека имаше сложено малко паметно пано, изработено от ученици. Трети март пак чествахме в училищния стол, вместо във физкултурния салон. На нашия клас се падна да организираме тържеството, рецитирахме "Даваш ли даваш, балканджи Йово", с училищния хор пяхме и няколко песни, но не и химна на страната. Същата година беше близката война в Сърбия, ние - в седми клас, още деца и доста изплашени. Питаме класната какво ще стане при една война у нас, къде ще се крием, а тя ни каза - в мазето. Училището нямало бомбоубежище. Почувствахме се доста предадени - от собствената си държава, която явно не я беше грижа за нас, децата. От март до 15 юни ходех всеки ден със страх на училище и се прибирах със страх, понеже градът ни е близо до границата със Сърбия. За лятната ваканция отидох на другото ми село, при баба ми по майчина линия в Малорад, далеч от границата. Там и научих от вестниците, че войната е свършила. Познайте дали нашия клас подкрепяхме НАТО и дали бяхме очаровани от убийството на невинните цивилни сърби в градския автобус на моста. И дали ни харесаха двете ракети, паднали в България.

Е, на следващата година вече всички тържества бяха във физкултурния салон и сякаш първи ноември, трети март , Апрлилското въстание и почитането на Васил Левски, Христов Ботев и Иван Вазов не беше толкова срамно. Нито носенето на народни носии. Само дето така и никога като ученичка официално не сме пели националният ни химн - нито в оздравителното училище, нито после в София с групата "Жестим +".  В оздравителното училище ми отказаха да съм знаменоска - не съм била достойна. Не го казаха, но беше ясно, че е заради уврежданията ми.

Сега се честват открито тези празници, но аз отдавна вече не съм ученичка. Вече не чувам. Такава болка ми е, че изпуснах химна "Върви народе възродени". На фестивала наскоро също не чух и не разбрах, че децата са пели мои любими песни: "Мики Маус" на Росица Кирилова, "Момичето с лунички", посветена на Пипи Дългото чорапче, "Я кажи ми, облаче ле, бяло". 

Поне я има кампанията "100 национални туристически обекта". Вече имам бронзовата и сребърната значка, остава ми да се боря за златната и само да не беше този скапан ковид, вече да съм обиколила всичките места и да съм я взела. Голямата ми болка е, че преди години краката ме предадоха и не можах да посетя Перперикон. Много искам да посетя Асеновата крепост, но ме е страх да не стане нещо, а страшно много искам да я видя с очите си, Дяволският мост - също. :(

Надявам се да посетя тези и други места и да си получа златната значка на специалната церемония, която организират за носителите на златната значка.

Поне ми остава утехата, че имах специален абитуриентски бал - нашето училище, заедно със училището за слепи "Луи Брайл", и сираци от домове имахме абитуриентски бал в резиденция "Бояна" при президента.:D Чувствах се като Пепеляшка - настаниха нашия клас в цял апартамент (за малко, там си държахме багажите с дрехи), осигурени сандвичи, автобуси и полицейски ескорт, ходихме на спортно мероприятие и гледахме баскетболен мач, имахме и подаръци, послбе обратно в резиденцията, имаше изложение на университети, разгледах го със интерес и събрах де що има брошурки, после се подготвихме за бала, на самия бал ни пяха Нелина, Камелия и Слави Трифонов и "Куку бенд". Е, храната беше осигурена от "Макдоналдс" и KFC, на нас ни се паднаха вторите, никога не ги бях яла, но пилето им ми стана любимо.:inlove1: Но не съм го яла втори път, обаче, а вече няма и как, нямам зъби. Също така обаче имаше и сервитьори с подноси с хапки, та си взех няколко, защото никога не бях яла хапки, само бях виждала по филмите. Имаше и безплатна минерална вода. Случихме на бал при най - добрия президент за страната ни, по - късно той защити Батак от гнусотиите на една национална предателка!

Мъчно ми е обаче, че от кметството в нашия град не се сетиха, че двама ученици от този град сме абитуриенти на специалното училище. :(

Никога не съм била част от групи, никога не съм носила униформи, а да си носиш малко знаменце, което си си купил, не е същото като да си знаменосец.

За съжаление в България се ценят само здравите и красивите. Дори по новините интервюират и показват само най - добре изглеждащите граждани, когато се търси мнението на обикновените хора по някой въпрос. Хората с увреждания продължаваме да бъдем крити, този път медийно, все едно ни няма.

Сега върнаха и манифестациите за 24 май, но аз не мога да участвам.

Преди вестниците даваха патриотични подаръци покрай празници, сега и това не се прави. Така си изпуснах да си взема в голям размер Ботевото знаме и Самарското знаме. Добре, че от вестник "Стандарт" пак преиздадоха тефтерчето на Васил Левски.

Мъчно ми е, и че не сме имали часове по религия. През годините сме получавали от организации като подаръци различни Библии, но не сме имали часове по вероучение. От трите училища, в които съм учила, само от училището в София са ни водили по църкви и на екскурзии до манастири.  Дори не можах да си намеря едно актуално за тогава детско молитвениче, каквото видях в дома на едни познати, дъщеря им имаше хубаво детско молитвениче. В нашата църква се оказа, че продават само едно старо зелено молитвениче от времето на моите баба и дядо. :(

Да, в осми клас учихме по музика песните "Къде си, вярна ти любов народна", "Откога се е мила моя майно льо, зора зазорила", "Върхът на Пирин", "Марсилезата" - на български език, но сега вече тези песни сигурно са отречени и осмокласниците не ги изучават. В четвърти клас така и не взехме "Стани, стани юнак балкански", добре, че имам майка начална учителка и касетки по музика вкъщи. А "Една българска роза" я научих от записано изпълнение на видео на излъчено предаване за фестивала в нашия град през 1998 година. Даже не знаех, че песента е от социализма, мислех, че е детска песен. Не бях чувала и не сме учили за Паша Христова.

Сега обаче ударно се рекламира Вагнер и неговите простотии и на мен ми става лошо. За Вагнер не сме учили в училище, по мое време, като ученичка, той беше забранен, не сме учили и за Фридрих Нишце, даже по философия в 11 клас. Сега се учат разни забранени от нормалния свят личности. Като Мартин Хайдегер. Ако не бяха "смешните филмчета" по "Viasat History", нямаше и да знам за идеите и възгледите на Рихард Вагнер, Фридрих Нишце, Мартин Хайдегер............... За мен те са : откачалки! В пълния смисъл на тази дума!

преди 59 минути, Anneliese написа:

Е, в нашия град и нашите училища нямаше,

Е,берковската галактическа империя  е друга бира :)

Абе стига писа смехотии за Вагнер  сто пъти ти казаха че не е бил забранен по време на соца философите които си изброила също не са били просто са се учели в университети тогава а не в средното, все едно да ми разправяш че ЛААГ  е забранен щот се учи в унито а не в даскалото :)

Другите ти смехоотии нема ги коментирам

преди 1 час, Anneliese написа:

.... Случихме на бал при най - добрия президент за страната ни, ...

Подозирам, че нямаш предвид президента Румен Радев... което може да означава само едно - Пеевски се е добрал и до теб. Какво ти обеща? Златна значка? Нямам думи!

преди 10 часа, Greta Simmer написа:

В студентските си години познавах много такива, половината бяха поддръжници на изгряващия тогава Волен Сидеров, а другите бяха от групата на Боян Расате, общото между всичките беше че имаха знания на първолаци, много не знаеха къде точно е загинал Христо Ботев а един ме втрещи че Дойран било името на немска подводница от втората световна война, не беше чувал за Генерал Владимир Вазов и битката с която е останал в историята...
...абе родУлюбци с една дума.
Много от тези днес са почитатели на Възраждане(Нищо лично към никой симпатизиращ на тази партия).

Най общо казано - Рисунките по тялото не те правят ни родолюбец, ни патриот, ако трябва да перифразирам Апостола "Дела трябват, не рисунки.".

А колкото до ваше височество, в Берковската империя може да не сте почитали българските герои, аз обаче също съм бил ученик през 90те и ходехме да полагаме венци и цветя на паметника на Васил Левски, както и на бюста му в парка на свободата където всяка година на 19ти Февруари се провеждаше и маратон в негова памет(Не ме питай каква е връзката на спорта с Апостола защото и аз не знам), учехме си за всички български герои и ги почитахме, та така че грешката е в твоя телевизор.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.