Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Препоръчайте компоненти за нов компютър

Featured Replies

Здравейте, моя комп вече е на 15 а е възможно и повече години, все още ми върши работа, в смисъл за нуждите ми става все още , но е време да си купя нещо по ново. Та така - аз ползвам компа за  две неща, едното е да да си пускам HD  филми и да ми вървят гладко, не искам да имам абсолютно никакви проблеми с насичане, и другото е интернет. За нищо друго. Нито игри играя, нито тежки програми, само филми и интернет. Имам си хубаво тежко захранване, което ще си го ползвам, но останалите компоненти ще си ги купя. Чудя се Интел или АМД, нямам си никаква идея, но искам новия хардуер да е легитимен за Win 11 и да е дотолкова съвременен, че да си го ползвам поне една петилетка. Имам си и хард , който е обикновен, но ще си поръчам и едно nvme или ssd не знам там само за системен диск. За бюджета - не мисля да отделям повече от 600 лева. Имам си кутия и марково захранване, бих искал да не се обременявам с отделна видеокарта, а да си купя дъно с вградена такава, но не знам дали е възможно вградените да плейват гладко 4к съдържание. Те това е. Значи - въпросът ми е - дъно, процесор, памет и ssd. AMD или Intel. Предела на бюджета за копмонентите е 600, ако някой мисли че може и с по малко да се покрият критериите ми за ползване - още по добре за мен.

Разрешен от Raze

Дъно + процесор + рам + ССД за 600 шекела и да става за уиндоус 11 официално?
Приятел най чистосърдечно ти прдлагам да си събереш още пари и тогава да мислиш за обновяване.

И думичката е "Възпроизвеждане" а не плейване. 

• Решение

Разлика между HD (1080p) и 4K (Ultra HD), което е 4 пъти по-голяма резолюция е огромна. Принципно за тази сума някой AM4 или интел от по-старите генерации ще върши работа с вградено видео. Захранването ти, колкото и да е хубаво, ако е на 10+ години го смени, дори и с не толкова качествено. Не случайно и на най-високия клас захранвания им дават 10, максимум 12 години за най-високите класове.

Примерна конфигурация - нещо такова: Количка: ASROCK B450M PRO4 R2.0 AM4, AMD Ryzen 5 4C/8T 3400G 4.2GHz 6MB 65W AM4 box RX Vega 11 Graphics, 2X8 DDR4 3200 ADATA XPG D35/BK AX4U32008G16A-DTBKD35, продукти и цени.

сложил съм и захранване, кутията ако не ти харесва си избери друга.

• Автор

Не сме в Израел за да ми препоръчаш да събирам шекели, а и не сме на литературна вечеринка та да си правим забележки кое как трябвало да се възпроизвежда или плейва, аз и затова не пиша във форуми щото все некой ще се направи на интересен и ще почне да остроумничи. Помеждудругото се оказа че можело, е това ми пратиха добри хора, айде лек ден и като не можете да помогнете по добре не пишете.

Конфигурация.jpg

преди 1 минута, Росен 2 написа:

Не сме в Израел за да ми препоръчаш да събирам шекели, а и не сме на литературна вечеринка та да си правим забележки кое как трябвало да се възпроизвежда или плейва, аз и затова не пиша във форуми щото все некой ще се направи на интересен и ще почне да остроумничи. Помеждудругото се оказа че можело, е това ми пратиха добри хора, айде лек ден и като не можете да помогнете по добре не пишете.

Конфигурация.jpg

Процесора ти няма вградено видео, трябва да е 'G'. На този, който съм ти предложил RX Vega 11 Graphics ще се справя без проблеми с 4К възпроизвеждане.

• Автор
преди 4 минути, Raze написа:

Процесора ти няма вградено видео, трябва да е 'G'. На този, който съм ти предложил RX Vega 11 Graphics ще се справя без проблеми с 4К възпроизвеждане.

Благодаря ти за съдействието, аз ще си я запазя твоята конфигурация, тя напълно ме устройва.

преди 13 минути, Росен 2 написа:

Конфигурация.jpg

Не се правя на интересен а ти казвам, че е безмислено да хвърлиш тия пари за нещо което няма да кой нзае колко по-добро от настоящата ти машина, но решението си е твое, жив и здрав. :) 

А колкото до другото - използвай българските думи, това беше посланието.

Със здраве! 

преди 15 минути, Bubbles написа:

Не се правя на интересен а ти казвам, че е безмислено да хвърлиш тия пари за нещо което няма да кой нзае колко по-добро от настоящата ти машина, но решението си е твое, жив и здрав. :) 

А колкото до другото - използвай българските думи, това беше посланието.

Със здраве! 

Хайде да не спамиш! Машина на 15+ години как ще е на нивото на съвременен хардуер, дори и не висок клас? Мислиш ли преди да пишеш? Тогавя някъде излизат първите интел I процесори, преди това са core duo/quad, АМД са още по-зле. Да не говорим, че никой почти не е чувал и виждал 4K резолюция, нямало е хардуер който да я възпроизведе дори на видео.

преди 49 минути, Raze написа:

Хайде да не спамиш! Машина на 15+ години как ще е на нивото на съвременен хардуер, дори и не висок клас? Мислиш ли преди да пишеш? Тогавя някъде излизат първите интел I процесори, преди това са core duo/quad, АМД са още по-зле. Да не говорим, че никой почти не е чувал и виждал 4K резолюция, нямало е хардуер който да я възпроизведе дори на видео.

Миии моя е на почти десет и е по-добър от това което ще се получи с този нов хардуер, освен това просто изразих мнение по темата, който е съгласен ок, който не здраве.

преди 3 часа, Росен 2 написа:

Здравейте,

..., бих искал да не се обременявам с отделна видеокарта, а да си купя дъно с вградена такава, но не знам дали е възможно вградените да плейват гладко 4к съдържание.

Е това 4К видео на колко голям екран ще го гледаш ?
Български 4К телевизии просто няма да има през твоя живот.
А да сваляш 4 пъти по-тежък файл и да го гледаш после на екран под 65 инча, нЕма смисъл.

Купих от китайците една малка кутийка 4К, води се мини компютърче с Боза Про 11 идва, ама я разкарах. Казах му да подава 1080 сигнал към 4К телевизора и те така. Това е за в кухнята. 

Има от geegbuying.com и кутийки без ветилатор, за около 200 €, пак с Боза 11 в тях.

преди 7 часа, Росен 2 написа:

Благодаря ти за съдействието, аз ще си я запазя твоята конфигурация, тя напълно ме устройва.

Премисли го пак. Този процесор е четириядрен... Сега нахвърлях набързо - R5 pro 5650G + дъно B550 - 661 лева. Ако пропуснеш захранването и кутията- 513 лева.

По горе пишеш че търсиш дъно с видео, да не те излъжат някъде - видеото е в процесора.

Интересно защо обяснявате, че е трудно да се направи компютър за тези пари...

Ето го моето предложение, кутия си написал, че имаш, затова и липсва:
image.thumb.png.da29a8d09ee23cb8c5f3089d128b3be7.png
Процесора тук е в пъти по-адекватен от горните предложения.

Може да се вземе и нещо подобно:
image.thumb.png.cd2e70d6c5261bd336c1a6e474d97e12.png

Като за остатъчната сума около 100-130 лв се вземе видеокарта 2ра употреба. (RX 5500XT, GTX 1070TI или около 90 лв - rx580). Разбира се, може да не ти занимава с подобни неща.

Дъното MSI A520M, е най "скопеното" за AM4 (с два слота за RAM)платформа. Което може да с е предложи на пазара.
Кутията  на Endorfy, също е не е препоръчвам на никого за съвремена машина.

Въпроса е, не да се нахвърлят възможно най евтините компоненти на пазара, а да се подбере сравнително добър хардуер като цена/качество/вкл. допълнения.

на 19.06.2025 г. в 11:51, Mr. ?? написа:

Дъното MSI A520M, е най "скопеното" за AM4 (с два слота за RAM)платформа. Което може да с е предложи на пазара.
Кутията  на Endorfy, също е не е препоръчвам на никого за съвремена машина.

Въпроса е, не да се нахвърлят възможно най евтините компоненти на пазара, а да се подбере сравнително добър хардуер като цена/качество/вкл. допълнения.

И защо са ти повече от 2 слота за рам? Да вярно е, дъното е орязано, но за конфигурация под 1000 лв, какво повече е нужно? 

Чакам да ми обясниш кое е по-важно - производителността или, дали дъното ти има 4 слота за рам памет и 3 за Nvme, които така или иначе с този бюджет няма да ползваш? 

Кутият аз не съм препоръчвала, защото човека е написал, че има собствена и нова не му трябва. 

Иначе за ~70 лв се взима 1st Player кутия с 4 вентилатора и доста задоволително качество, но със сигурност не е задължителна, тези компоненти нямат нужда от нищо специално. 

Аз просто се изумих как на човека му беше обяснено, че едва ли не няма как да си вземе никакъв компютър с бюджета, с който разполага. 

Да, частите не са скъпи, но не е направен нито един краен компромис с тяхното качество. Разбира се, че човек може да си вземе страхотна кутия, модулно захранване, 2TB Gen 5 SSD, но не и когато каже, че разполага с 600 лв. 

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.