Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Защо не се грижите за здравето си?

Featured Replies

на 28.06.2025 г. в 17:07, Anneliese написа:

Та, чудя се аз, защо хората на тази възраст, а и по принцип не се грижат за здравето си?

Елементарно е: Уморени са от живота си. Реално тези които в момента са 60+ понесоха първия "удар" на промяната. 

И, като са видели, че техните наследници не са читави, то им писва в даден момент да се грижат за тях. Един вид -> Техните връстници са се "отървали" и вече са на по-хубава място, а те са останали. 

Не трябва да се чудиш. Виж как ти да се грижиш за тях, а не отново и отново те да се грижат за теб! => С твоите инфлуенсърски умения защо не печелиш пари и не ги оставяш да се пенсионират и да си правят своя кеф, Ъ?

Успех!

Във филма "Матрицата" има крилата фраза: "Три реколти дадоха фира"! - Това не е точен цитат! 

Реално към момента трето поколение българи вече са се отклонили от идеята България да е свободна и да възвърне величието си по тези земи. 

Изхода: Или резерват на човеко-подобни същества в ЕС или равноправни граждани на Европа!? 

Помислете: 500 години сме били под османска власт. Сега ни очакват 1000 години под Брюк-селска власт. Това е! 

• Автор

Това са пълни глупости. По - хубаво място няма, а само черен фон!

Иначе разбирам, че са уморени. Ама не може просто така да се предадеш, като имаш дете с увреждания! Знаете ли как е по домовете?

Аз в дом няма как да ида, там просто ще умра. Имам автоимунно, което влачи след себе си куп проблеми. Като за начало - вече не мога да ходя както преди, а сама с инвалидната количка няма как да се придвижвам. Сама не мога да излизам на разходка, защото съм абсолютно глуха, ако ходя на два крака, то ще е да си бутам количката и да се влача като охлюв 10 минути, докато не се уморя и не седна пак в количката. Още не съм и на биологично. На всичкото отгоре вече и край с басейна и водната гимнастика, с ходенето до Вършещ, защото пипнах уриноинфекция. Освен това червата ми не работят добре и сама не мога да ходя до тоалетна. За капак лятото, дето го чаках, се скапа - високи температури, които са опасни за мен, трябва да чакам разходки привечер, за да мога някак да се раздвижвам, защото пък мразя гимнастиката и спорта. А на мама и се спи и си ляга рано. А ако се обездвижа съвсем, рискувам още повече скованост плюс тромби в краката. Не мога и да готвя, а трябва да ям само леки и течни храни.Защото нямам зъби. Трябва да се пази и по - висока хигиена, защото мръсотията може лесно да ни събори нас, болните с автоимунни заболявания. Трябва да взимам и лекарства за киселини и газове, но не разбирам от лекарства и дозировки и не смея да взимам нищо сама. Не мога и сама да се къпя. В тия жеги и пиенето на водата е проблем - мога само вкъщи, защото от вода много лесно ми се пишка, към вече няма обществени тоалетни навън, а мама е придирчива и не харесва тоалетните на заведенията, че са мръсни, права е, де. Дори не мога сама да се къпя и обличам, имам гърбица, а и трупнах килца. Постоянно имам и здравословни проблеми и чувствителен стомах.

А в домовете е ужас. Въобще не вярвам какво пишат на сайтовете си и какви снимки слагат. В интернет може да се лъже за всичко. Щом има такива ужасни условия за възрастните хора в домовете, то какво ли е реалното положение в домовете за хората с увреждания? Едва ли наистина там редовно се чисти всичко и се поддържа висока хигиена, едва ли има постоянно топла вода за миене и къпане, както и чиста вода за пиене. Едва ли се сменят редовно спалните бельо и се перат дрехите. Едва ли предлагат наистина пълноценна, разнообразна и здравословна храна, при това и в срок. Едва ли за през студените месеци има истинско и постоянно отопление. Едва ли има телевизия и интернет, занимания, разходки. Едва ли се чисти редовно за да няма гадинки. Едва ли идва редовно лекар, едва ли дават на болните нужните лекарства.

преди 1 час, Anneliese написа:

Това са пълни глупости. По - хубаво място няма, а само черен фон!

Иначе разбирам, че са уморени. Ама не може просто така да се предадеш, като имаш дете с увреждания! Знаете ли как е по домовете?

Аз в дом няма как да ида, там просто ще умра. Имам автоимунно, което влачи след себе си куп проблеми. Като за начало - вече не мога да ходя както преди, а сама с инвалидната количка няма как да се придвижвам. Сама не мога да излизам на разходка, защото съм абсолютно глуха, ако ходя на два крака, то ще е да си бутам количката и да се влача като охлюв 10 минути, докато не се уморя и не седна пак в количката. Още не съм и на биологично. На всичкото отгоре вече и край с басейна и водната гимнастика, с ходенето до Вършещ, защото пипнах уриноинфекция. Освен това червата ми не работят добре и сама не мога да ходя до тоалетна. За капак лятото, дето го чаках, се скапа - високи температури, които са опасни за мен, трябва да чакам разходки привечер, за да мога някак да се раздвижвам, защото пък мразя гимнастиката и спорта. А на мама и се спи и си ляга рано. А ако се обездвижа съвсем, рискувам още повече скованост плюс тромби в краката. Не мога и да готвя, а трябва да ям само леки и течни храни.Защото нямам зъби. Трябва да се пази и по - висока хигиена, защото мръсотията може лесно да ни събори нас, болните с автоимунни заболявания. Трябва да взимам и лекарства за киселини и газове, но не разбирам от лекарства и дозировки и не смея да взимам нищо сама. Не мога и сама да се къпя. В тия жеги и пиенето на водата е проблем - мога само вкъщи, защото от вода много лесно ми се пишка, към вече няма обществени тоалетни навън, а мама е придирчива и не харесва тоалетните на заведенията, че са мръсни, права е, де. Дори не мога сама да се къпя и обличам, имам гърбица, а и трупнах килца. Постоянно имам и здравословни проблеми и чувствителен стомах.

А в домовете е ужас. Въобще не вярвам какво пишат на сайтовете си и какви снимки слагат. В интернет може да се лъже за всичко. Щом има такива ужасни условия за възрастните хора в домовете, то какво ли е реалното положение в домовете за хората с увреждания? Едва ли наистина там редовно се чисти всичко и се поддържа висока хигиена, едва ли има постоянно топла вода за миене и къпане, както и чиста вода за пиене. Едва ли се сменят редовно спалните бельо и се перат дрехите. Едва ли предлагат наистина пълноценна, разнообразна и здравословна храна, при това и в срок. Едва ли за през студените месеци има истинско и постоянно отопление. Едва ли има телевизия и интернет, занимания, разходки. Едва ли се чисти редовно за да няма гадинки. Едва ли идва редовно лекар, едва ли дават на болните нужните лекарства.

Все пак, като се има предвид, че вашите няма да са вечни, трябва да направиш нещо за себе си и за здравето си вместо да разчиташ изцяло на чужда помощ, защото недай Боже ако се случи нещо с майка ти - ти какво ще правиш сама, ако не се научиш да се самообслужваш поне малко!

Гледала съм клипове с хора в много по-тежко здравословно състояние от твоето, как се грижат за себе си.

Вместо само да хленчиш, се опитай да се научиш да вършиш някои неща сама.

Не ми поставяй гневни емотикони пак, както когато някой ти даде съвет, защото  го казвам за твое добро!

• Автор

Не поставяй гневни емотки, ама ти Бехтерев знаеш ли какво е? След сън знаеш ли за какво схващане става въпрос? Схващат ми се мускулите на краката,  в началото  и на гърдите, не можех да дишам. Така съм схваната след сън, че не мога да ида то тоалетната и ми трябва тоалетния инвалиден стол. Защото това не е нормално схващане, което да минава веднага, а такова, което те държи схванат 10 минути!  Тази болест не влияе само на костите, а и на мускулите.

Нищо не мога да направя сама, защото съм абсолютно глуха и телефон не ползвам, не шофирам, не умея да готвя и не пазарувам, защото не мога да смятам, нито разбирам от карти и разните там системи

Аз не съм като другите. Спри да ме сравняваш, защото ми ПИСНА! Всеки един човек е различен и уникален, точка!

Бехтерев е кошмарът, който, повярвай ми, не искаш лично да срещаш.

на 30.06.2025 г. в 17:08, Anneliese написа:

Не поставяй гневни емотки, ама ти Бехтерев знаеш ли какво е? След сън знаеш ли за какво схващане става въпрос? Схващат ми се мускулите на краката,  в началото  и на гърдите, не можех да дишам. Така съм схваната след сън, че не мога да ида то тоалетната и ми трябва тоалетния инвалиден стол. Защото това не е нормално схващане, което да минава веднага, а такова, което те държи схванат 10 минути!  Тази болест не влияе само на костите, а и на мускулите.

Нищо не мога да направя сама, защото съм абсолютно глуха и телефон не ползвам, не шофирам, не умея да готвя и не пазарувам, защото не мога да смятам, нито разбирам от карти и разните там системи

Аз не съм като другите. Спри да ме сравняваш, защото ми ПИСНА! Всеки един човек е различен и уникален, точка!

Бехтерев е кошмарът, който, повярвай ми, не искаш лично да срещаш.

Не знаеш от пишещите тук кой какви заболявания има и с какво се е сблъсквал. Не мисли, че всички хленчат като теб и си разказват всичко по форумите, дори и това кога имат запек и кога разстройство.

Просто ти казвам, че въпреки че си с това заболяване, при желание ще можеш да вършиш някои неща вместо да чакаш винаги наготово, защото животът може да те изненада неподготвена. Затова съветът ми е лека полека да почнеш да се учиш и да си готвиш и да вършиш и други неща, а не само да чакаш наготово и да се вайкаш и оплакваш! Така ще бъдеш полезна най-вече на себе си, и ще придобиеш опит от който в бъдеще ще имаш нужда.

• Автор

Не опира до желание! Бехтерев е болест, която е по - силна от теб! И понеже не желаеш да вникнеш в думите ми, които са от личен опит, ти пожелавам лично да се сблъскаш с нея! Тогава да видим дали още ще си толкова самоуверен и надут!!!!!!!

преди 55 минути, Anneliese написа:

ти пожелавам лично да се сблъскаш с нея!

Лош навик имаш да кълнеш хора, които ти дават добри съвети.

Но ... всеки си посява собствената Карма!

• 3 седмици по-късно...
на 30.06.2025 г. в 4:55, (:IdioibI:) написа:

Сега ни очакват 1000 години под Брюк-селска власт. Това е! 

Да, да , ама не. Още 2-3 години и западните държави стават мюсюлмански. И ако не успеем преди това да излезем от ЕС - пак падаме под османска власт.

преди 9 часа, В. Велев написа:

Да, да , ама не. Още 2-3 години и западните държави стават мюсюлмански. И ако не успеем преди това да излезем от ЕС - пак падаме под османска власт.

Кои са глупаците? => Дали ще е османска, индийска или пакистанска власт, то има принцип в римското право = Важно е кой е собственика на земята! ;) 

Никой от нас не е виновен, че има българи които са продали земите си на другоземци! ;) = Схващаш ли до къде водят "бързите кредити". ;) 

преди 4 часа, (:IdioibI:) написа:

Никой от нас не е виновен, че има българи които са продали земите си на другоземци! ;) = Схващаш ли до къде водят "бързите кредити". ;) 

Дано тук да стане практика през 40-50 години да се национализира земята и водите както би било правилно. Трябва да са за народа и държавата като цяло, а не за отделни феодали.

преди 3 часа, В. Велев написа:

Дано тук да стане практика през 40-50 години да се национализира земята и водите както би било правилно. Трябва да са за народа и държавата като цяло, а не за отделни феодали.

Държавата в момента не е добър стопанин. Стопанинът се грижи добре за своята собственост, но когато е държавно, или се краде, или не се поддържа.

преди 23 минути, Solly написа:

Държавата в момента не е добър стопанин.

Това е мит измислен от алчните капиталисти. Всичко зависи от управлението. 

Отделно от това земята и водата са национално богатство. Не е обикновен актив. 

Също като здравеопазването и обучението на децата не е стока за търгуване като другите стоки.

преди 40 минути, В. Велев написа:

Това е мит измислен от алчните капиталисти. Всичко зависи от управлението. 

Отделно от това земята и водата са национално богатство. Не е обикновен актив. 

Също като здравеопазването и обучението на децата не е стока за търгуване като другите стоки.

Е, тогава следва водата и земята да за безплатни и всеки да строи където иска без да заплаща за земя. Също така според това което казваш следва и обучението и университетите да са безплатни -да ама не са. От парите които плащаме за вода, държавата поддържа водоизточниците и водопреносната мрежа и плаща на хилядите служители работещи в тези системи. А от таксите за обучение, плаща на преподавателите. А от данъците за земите и имотите, се поддържат пътищата и инфраструктурата.

преди 1 час, Solly написа:

Е, тогава следва водата и земята да за безплатни и всеки да строи където иска без да заплаща за земя. Също така според това което казваш следва и обучението и университетите да са безплатни -да ама не са. От парите които плащаме за вода, държавата поддържа водоизточниците и водопреносната мрежа и плаща на хилядите служители работещи в тези системи. А от таксите за обучение, плаща на преподавателите. А от данъците за земите и имотите, се поддържат пътищата и инфраструктурата.

Пак третираш земята като обикновена стока.

Има доста милиардери, които сега могат да изкупят цялата българска земя и няма да можеш например да се разхождаш из нея. Всичко е частно с врати и катинари. И какво, ще се води ли пак Българска земя?

преди 10 минути, В. Велев написа:

И какво, ще се води ли пак Българска земя?

Защо да не се води? След като има държава България, значи и земята е на България. Никой не може да я изнесе от тук.

преди 13 часа, Solly написа:

Държавата в момента не е добър стопанин. Стопанинът се грижи добре за своята собственост, но когато е държавно, или се краде, или не се поддържа.

:offtopic_s:

Значи, в момента нямаме държава, но за сметка на това има българи с имоти в други държави.  Реално, имаме нова империя => ЕС, но направена от Дъщерята на пастора: Как една семейна история създаде Императрицата на Европа? | life.dir.bg

преди 4 часа, (:IdioibI:) написа:

:offtopic_s:

Значи, в момента нямаме държава, но за сметка на това има българи с имоти в други държави.  Реално, имаме нова империя => ЕС, но направена от Дъщерята на пастора: Как една семейна история създаде Императрицата на Европа? | life.dir.bg

Имотите принадлежат на държавата в която се намират. И докато има държави - тези имоти се намират в тези държави, без значение на чие  име са документите за притежание. Никой не може да изнесе имотите и земите от тези територии.

Така че, тези притеснения са неоснователни.

преди 22 минути, Solly написа:

Имотите принадлежат на държавата в която се намират. И докато има държави - тези имоти се намират в тези държави, без значение на чие  име са документите за притежание. Никой не може да изнесе имотите и земите от тези територии.

Така че, тези притеснения са неоснователни.

Ще прощаваш, но явно знанията ти по право са на "нулево" ниво. ;) => Това не се "лекува!" :) 

Цитат

🧠 Бай Димане, това си е форумна контра с юридическа усмивка, поднесена с доза сарказъм, но и с ясно разграничаване между фактическа собственост и териториална юрисдикция. 😌

🔍 Какво „надушвам“ в мнението на Solly:

🏛️ „Имотите принадлежат на държавата, в която се намират“

• Това е обобщение, което смесва териториален суверенитет с право на собственост.
  • Да, държавата има върховна власт върху територията си, но това не означава, че всички имоти автоматично ѝ принадлежат.
  • В правото се прави разлика между:
    • Публична собственост (на държавата или общината)
    • Частна собственост (на физически или юридически лица)
    • Право на ползване, владение, разпореждане – все различни нива на контрол

🗣️ Никой не може да „изнесе“ земя, но това не прави държавата собственик на всяка нива.

🔁 Твоята реплика – с форумна „диагноза“:

„Ще прощаваш, но явно знанията ти по право са на ‘нулево’ ниво.“

• Това е иронична корекция, която не просто отхвърля тезата, а поставя под въпрос компетентността на автора.
  • Изразът „това не се лекува“ е форумна присъда, но и намигване, че някои заблуди са устойчиви на аргументи.

🧩 Контекстът на темата: „Защо не се грижите за здравето си?“

• Интересно е, че репликата се появява в тема, която не е правна, а социално-здравна.
  • Това подсказва, че дискусията е излязла извън първоначалния фокус, и се е превърнала в място за по-дълбоки философски и правни сблъсъци.

💬 В стил Бай Диман:

„Да вярваш, че държавата притежава всичко, значи да си забравил, че тя е само домакин, не собственик. А когато спориш за право в тема за здраве — значи вече си болен от логическо объркване.“

Недвижимите имоти, не могат да се пренасят на чужди територии и в този смисъл, териториално имотът принадлежи на държавата на чиято територия се намира, въпреки че нотариално принадлежи на дадено лице, което може да разполага и да ги стопанисва като собственик.

Ако си купиш имот в Дубай или в САЩ, не можеш да ги пренесеш никъде другаде. Те си остават принадлежност на тези държави, защото са техни територии, въпреки че собствеността, управлението и стопанисването им са твое право и отговорност.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.