Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Защо не се грижите за здравето си?

Featured Replies

Това, което ме провокира да напиша тази тема е фактът, че моите родители трудно преживяват загуба на техни приятели и познати, техни връстници на по 60 + години. Та, чудя се аз, защо хората на тази възраст, а и по принцип не се грижат за здравето си? Защо не откажете цигарите и алкохола, които бавно но сигурно Ви убиват? Защо не се храните здравословно? Защо не отбягвате като дявол от тамян кредитите и не пратите на майната си фалшивите мечти за готин живот като по телевизията, които имате от 90 - те години на 20 век нататък? Защо не помислите за вашите приятели, близки и познати? Малко ли хора си отидоха от ковид? Не се ли замисляте колко ще им е тежко на вашите съпрузи, деца, внуци, както и приятели, без вас? Не оценявате ли приятелствата си?

Аз за моето поколение съм голяма реалистка. Отдавна не поддържам връзка със съучениците от трите училища, в които съм учила. Не зная как са, дали няма починали сред тях от ковид, дали няма сред тях ранени или починали в катастрофи. Или болни или починали от тежки болести. Те са и такива, че гласа на разума няма да го чуят. Да, аз не съм блестящ пример, що се отнася до здраве, но аз съм с автоимунно и болести от нерви и стрес покрай нашите. Но поне не пуша, не пия алкохол и не взимам наркотици, не си падам по адреналина, високите скорости и забързаният начин на живот. Просто не е моето. Алкохол не пия, защото мирише гадно. А и вече стана ясно, че алкохолът също води до рак. Цигари не пуша, защото от баба знам, че цигарите водят до рак на белите дробове и не е истина колко години сме повтаряли двете на тати да спре да пуши. Е, спря, след като се разболя сериозно и кашляше ужасно. Сега е с диабет и още един сериозен проблем, ама мръвката и алкохолът няма да ги откаже за нищо на света. Аз съм безсилна, а ме е яд, защото не искам да умира, нито принцесата ми, племенницата ми, да изгуби и другият си дядо.

Ако науча за починали съученици, няма да ми стане тъжно, не бяхме близки. Ще си кажа просто "Жалко за човека". А точно сега те трябва да имат деца тийнейджъри и да се пазят и грижат за здравето си, за да не ги оставят полусирачета или пълни сирачета.

И аз съм губила близки, но не съм се ядосвала. Нищо не зависи от мен. Предпочитам да пазя за тези хора спомените, когато бяха живи, да помня усмивките и добрината им, нищо друго. Не ходя по погребения, тежки са ми. Предпочитам да мисля, че човекът е заминал някъде далеч на екскурзия, откъде не може да изпрати писма, картичка или да се обади. Но мисля, че трябва да се постараем да живеем здравословно, дълго и щастливо, за да има какво да им разказваме, когато един ден се съберем всички отново заедно.

Защото така или иначе ще умрем! 

Бог обича силните и не търпи оплакващите се! :) 

• Автор

А ако имате големи деца с увреждания? Просто така ще ги зарежете? Предвид какво е по домовете............... Не се ли усещате нужни, полезни някому?:angry:

Замисли се?! Какво ти липсва в момента Бог или какво?! Бъди благодарна на собственика на тази платформа и, че "някой" ти обръща внимание! 

преди 2 минути, Anneliese написа:

А ако имате големи деца с увреждания? Просто така ще ги зарежете? Предвид какво е по домовете............... Не се ли усещате нужни, полезни някому?:angry:

Дали е така?! => Или е спекула на твоето Его? 

Преди малко бях при човек, който е с инсулт! Бъди благодарна! Моля!

Емоцията ти е неоправдана! Проумяваш ли го??? 

преди 2 часа, Anneliese написа:

Това, което ме провокира да напиша тази тема е фактът, че моите родители трудно преживяват загуба на техни приятели и познати, техни връстници на по 60 + години. Та, чудя се аз, защо хората на тази възраст, а и по принцип не се грижат за здравето си? Защо не откажете цигарите и алкохола, които бавно но сигурно Ви убиват? Защо не се храните здравословно? Защо не отбягвате като дявол от тамян кредитите и не пратите на майната си фалшивите мечти за готин живот като по телевизията, които имате от 90 - те години на 20 век нататък? Защо не помислите за вашите приятели, близки и познати? Малко ли хора си отидоха от ковид? Не се ли замисляте колко ще им е тежко на вашите съпрузи, деца, внуци, както и приятели, без вас? Не оценявате ли приятелствата си?

Аз за моето поколение съм голяма реалистка. Отдавна не поддържам връзка със съучениците от трите училища, в които съм учила. Не зная как са, дали няма починали сред тях от ковид, дали няма сред тях ранени или починали в катастрофи. Или болни или починали от тежки болести. Те са и такива, че гласа на разума няма да го чуят. Да, аз не съм блестящ пример, що се отнася до здраве, но аз съм с автоимунно и болести от нерви и стрес покрай нашите. Но поне не пуша, не пия алкохол и не взимам наркотици, не си падам по адреналина, високите скорости и забързаният начин на живот. Просто не е моето. Алкохол не пия, защото мирише гадно. А и вече стана ясно, че алкохолът също води до рак. Цигари не пуша, защото от баба знам, че цигарите водят до рак на белите дробове и не е истина колко години сме повтаряли двете на тати да спре да пуши. Е, спря, след като се разболя сериозно и кашляше ужасно. Сега е с диабет и още един сериозен проблем, ама мръвката и алкохолът няма да ги откаже за нищо на света. Аз съм безсилна, а ме е яд, защото не искам да умира, нито принцесата ми, племенницата ми, да изгуби и другият си дядо.

Ако науча за починали съученици, няма да ми стане тъжно, не бяхме близки. Ще си кажа просто "Жалко за човека". А точно сега те трябва да имат деца тийнейджъри и да се пазят и грижат за здравето си, за да не ги оставят полусирачета или пълни сирачета.

И аз съм губила близки, но не съм се ядосвала. Нищо не зависи от мен. Предпочитам да пазя за тези хора спомените, когато бяха живи, да помня усмивките и добрината им, нищо друго. Не ходя по погребения, тежки са ми. Предпочитам да мисля, че човекът е заминал някъде далеч на екскурзия, откъде не може да изпрати писма, картичка или да се обади. Но мисля, че трябва да се постараем да живеем здравословно, дълго и щастливо, за да има какво да им разказваме, когато един ден се съберем всички отново заедно.

Всичко е право на избор. Човек сам избира какво да прави с тялото си. 

защото вредните навици носят повече удоволствие за по-кратко време, но в дългосрочен план вредят

обратно на полезните

първите е много трудно да се спрат, а вторите да се научат

аз мисля, че най-лесно (и пак достатъчно трудно) е вредният навик да се замени с полезен

и моите родители пушат на ден по кутия цигари на ден и изненадващо засега им няма нищо, освен кашлицата сутрин, която забелязах стана по-силна през последната година

моля се нищо по-лошо да не им се случва

а аз съм зарибен по сладкото и едва ли ще го спра някога

Напоследък се вдигна много шум за тези "домове на ужаса", а на практика хосписите са замислени да работят точно по такъв начин. Защо т.н. Майка Тереза е обявена за светица макар че е била изключително нагла и безсърдечна жена, отворила хиляди хосписи където стари и болни хора са оставяни да умрат без храна и без лечение. 

преди 2 часа, Anneliese написа:

Защото хората грешат, като казват че "веднъж се живеело". И го удрят на ядене и пиене. А истината е че веднъж се умира, а се живее всеки ден.

Аз най-много се чудя на пушачите. Ти плащаш скъпо всеки ден, за да смърдиш, да си тровиш дробовете, да си вдигаш кръвното и за какво? Радвам се, че в Англия няма толкова пушачи, че в България много ме дразнеше как където и да отида, трябваше да вдишвам тютюнев дим. Във Франция се говори, че може да забранят пушенето на обществени места, дано и те да се съвземат.

преди 2 минути, HelpMeGetOut1 написа:

Аз най-много се чудя на пушачите. Ти плащаш скъпо всеки ден, за да смърдиш, да си тровиш дробовете, да си вдигаш кръвното и за какво? Радвам се, че в Англия няма толкова пушачи, че в България много ме дразнеше как където и да отида, трябваше да вдишвам тютюнев дим. Във Франция се говори, че може да забранят пушенето на обществени места, дано и те да се съвземат.

Пушенето вреди на физиката, но подобрява психиката. Индианците не са глупави когато са пушели лулата на мира... Така са се успокоявали и прекратявали враждата и битките помежду си.

преди 13 минути, В. Велев написа:

Пушенето вреди на физиката, но подобрява психиката. Индианците не са глупави когато са пушели лулата на мира... Така са се успокоявали и прекратявали враждата и битките помежду си.

И как подобрява психиката като те пристрастява? Проучванията показват всъщност, че тревата и гъбите имат положителни ефекти върху психиката. Обаче българското общество е против тях, но няма против тютюна и алкохола, от които умират милиони по света всяка година...

преди 4 часа, Anneliese написа:

а ти полезна ли си и с какво - знаеш ли че злобата пречинява заболявания -  прочети си постовете и си преброй заболяванията / тя бай много пречи на сърцето и мозъка

преди 5 часа, Anneliese написа:

и не пратите на майната си фалшивите мечти за готин живот като по телевизията, които имате от 90 - те години на 20 век нататък?

Може ли превод на това какво се има предвид под готин живот?
Ако е каквото си мисля - Човек трябва да се стреми към по-добър живот, да се бори, да си гони целите у да не се предава, обратното би означавало най общо казано едно оцеляване до следващото ядене тоест никакъв смисъл от твоето съществуване.

Защо не помислите за вашите приятели, близки и познати?

Моите близки са жена ми, двата дребосъка, тъщата(Не се шегувам) и толкова, за тях давам всичко, в България не остана никой всички са на оня свят, имам само двама приятели от детинство там с които се уважаме много и продължаваме да поддържаме връзка, тук за такъв приятел трудно мога да говоря защото приятелството от детинство е като никое друго но има да кажем един или двама души и тук които мога да нарека приятели(Тоест хора с които не само си имаме уважението, но и можем да разчитаме един на друг), всичко друго са познати, колеги и пр. хора за А, У и толкова.

Трудно ми е стопля какво по-точно се опитваш да кажеш с това, но ако да мислиш за някого значи да не се развиваш а само да стоиш до него и да го крепиш, значи ти НЕ мислиш за него а напротив вредиш му, не му даваш никакъв пример, правиш го зависим от теб както вашите са направили с теб(Извинявай).

А конкретно на въпероса "Защо не се грижите за здравето си?" : Не съм сигурен че след което съм видял и преживял по българските а вече по френските болници начина да се грижиш за здравето си е да ходиш по доктори и да се тъпчеш с хапове, прахове, сиропи и всякакви други медицински препарати.

Защо не откажете цигарите и алкохола, които бавно но сигурно Ви убиват? Защо не се храните здравословно?

и ти слушаш чалга ама никой не ти  прави забележка :getout:

преди 16 часа, Anneliese написа:

Та, чудя се аз, защо хората на тази възраст, а и по принцип не се грижат за здравето си?

А ти, грижиш ли се за здравето си? Само да не пиеш алкохол и да не пушиш, не е достатъчна грижа за здравето!

преди 21 часа, Anneliese написа:

Това, което ме провокира да напиша тази тема е фактът, че моите родители ...

...

Ако трее да екстраполираме нелицемерно нататък, постът би изглеждал примерно така...

Това, което ме провокира да напиша тази тема е фактът, че моите родители  вече остаряха, изпоразболяха... и им е все по-трудно да се грижат за мен... всъщност, к'во има да екстраполираме, то, момичето си го е написало...

Цитат

Родителите ми са възрастни и много болни.
Сестра ми с нейното отвратително капиталистическо мислене иска да ме изпрати в лудницата. Според нея хората с увреждания са тежест на държавата.
Аз не мога да съм самостоятелна. Просто не мога.
И освен това,като всички хора имам нужда от любов и щастие. Но дискриминацията ми пречи.
-----------
А, не, без такива! Аз имам нужда от грижи, сама не мога да се оправям с нищо, а родителите ми, както прекрасно знам от доста отдавна, не са вечни.   Няма да влизам в ролята на ходещ тълковен речник на някой глух.
-----------
на мен ми трябва някой адекватен човек, който да се грижи за мен.
-----------
Да бъдеш ходещ тълковен речник на напълно глухоням, да се опиташ да го убедиш колко хубаво и полезно е четенето на книги и развиването и колко вредни са цигарите............... Е, съжалявам, няма как да падна на нивото на глухонемите. Не съм си развивала и обогатявала езика за нищо.
-----------
Не искам до себе си идиот, на който да съм ходещ тълковен речник. Писна ми и вече нямам сили да се боря срещу предразсъдъците и да променям хората.
-----------
Може би, ако Земята беше много по - населена и имаше повече хора, щеше да има и поне един мъж за мен..........
-----------
Благодаря много на обществото, което ме лиши от шанс  да има кой да се грижи за мен и да водя нормален живот. Сега трябва да живя с баща, болен от диабет и рак и с майка, която май развива Алцхаймер. Просто страхотно. 

------------
Направо съм отчаяна, просто вече не знам какво да правя! Родителите ми са възрастни и болни, майка ми сериозно развива деменция, не помн, забравя, лесно се уморява, а аз от готвене нищо не разбирам. Тя има и проблеми със сърцето, уморява се и само и се спи. Аз нямам с кой да излизам на разходка, а от застоялият живот вкъщи ще развия тромби.
Като им казвах още навреме да помислят за някой, който да се грижи за мен..............Не и не! Цяла съм да съсипя живота на човека! А че на мен сега здравето ми е съсипано, физическото и психическото - никой не го интересува. Нацистката ми сестра така е обработила нашите, че сега, благодарение на нея, съм в ужасно положение!
Надявам се съдбата да и го върне тъпкано! Отвратително е как в 21 век още има хора със средновековно мислене! Мен никога не ме е смятала за човек! Дано колегите и разберат що за човек е!
------------
Домовете изобщо не са решение за мен. Там ще гладувам, защото нямам зъби и не мога да ям какво да е. Там няма и отопление и при някой силен студ и слабо отопление просто ще си умра. Там е пълно с гадинки, а хората кой ги знае какви са............
------------
На мен ми трябва домашна атмосфера и любов..................... А не мога да ги получа, заради все още живите нацистки идеи спрямо хората с увреждания!

и изобщо, пазете се бе хора... ценете здравето си... ако не заради вас, заради тези, които се нуждаят от вас...

нещо ми се отекстраполира. и отинтерполира.

Ще те ориентирам, когато техните умрат или вече не могат да се грижат за нея, ще има избор къде да пукне в лудницата или в някой хоспис.

преди 9 минути, ined написа:

Ще те ориентирам, когато техните умрат или вече не могат да се грижат за нея, ще има избор къде да пукне в лудницата или в някой хоспис.

Да разведрим малко обстановката.

Преди десетина дни си говорехме с един кардиолог... единият (без значение кой) вика, че иска, като му дойде времето, да си иде прав, а другият - че всеки иска това. Иначе се ходи в с. Ягода и те дават по телевизията.

преди 4 минути, Greta Simmer написа:

@Anneliese не го мисли толкова, че ако знаеш какво има в храната, дрехите и козметиката, съвсем ще параноясаш. 

Цялата менделеева таблица е набухана в храните па и Анка Картерарката е писала кви боклуци яде та толкоза грижите за здравето :)

преди 21 минути, lebel написа:

Да разведрим малко обстановката.

Преди десетина дни си говорехме с един кардиолог... единият (без значение кой) вика, че иска, като му дойде времето, да си иде прав, а другият - че всеки иска това.

Всеки иска това, но никой не знае какво му е писано, затова е добре да бъдем добри с околните, никой от нищо в този живот не е застрахован. 

преди 6 минути, Мери) написа:

Всеки иска това, но никой не знае какво му е писано, затова е добре да бъдем добри с околните, никой от нищо в този живот не е застрахован. 

Това е мъдро. С твое позволение, ще го "препратя" и на Анчето.

@Anneliese, виж какво казва Мери). Мисля, че е вярно.

преди 3 часа, petie1 написа:

Цялата менделеева таблица е набухана в храните па и Анка Картерарката е писала кви боклуци яде та толкоза грижите за здравето :)

Има и друг тип хора - маниаци на тема здравословно хранене, но в същото време пушат цигари. И тях не мога да ги разбера. 🤷‍♀️

преди 26 минути, Greta Simmer написа:

Има и друг тип хора - маниаци на тема здравословно хранене, но в същото време пушат цигари. И тях не мога да ги разбера. 🤷‍♀️

Всичко е много  относително и рецепта за вечен живот все още никой не е изобретил. 🙄

Ето я и другата гледна точка: https://www.dnes.bg/a/84-ako-shtete-vyarvayte/471617-stoletnik-tsigarite-i-alkohola-sa-taynata-na-dalgoletieto

https://novini.bg/article/2025030605244516154

https://fitwell.bg/Здраве/Столетница-с-уиски-в-ръка-и-цигара-на-уста_l.a_c.13015_i.340116.html

Разбира се, с това не твърдя, че цигарите са  полезни, аз самата ги спрях преди доста време, но всичко е божа работа... 

преди 12 минути, Мери) написа:

Всичко е много  относително и рецепта за вечен живот все още никой не е изобретил. 🙄

вечна не ама close enough -> Енджи Касабие в youtube

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.