Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

За или против връщане на задължителната казарма

За или против на връщане на задължителната казарма 19 гласували потребители

1. 1. За или против връщане за задължителната казарма

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

Апсолютно За. Защото започна да се възпроизвежда много ,,меко мъжко поколение,,

Един колега млад прав здрав, постоянно закъснява сутрин.  Не мои стане момчето. Сигурно цъка игри до 4 сутринта. То я и аз понякога пия до 2, ама имам желязна дисциплина и воля и успявам да съм на време. Един друг познат от мойто село, военен, държавни работичка, по цял ден дреме на бюрото писарушка. Има човека страх от високо. Е какъв е тоя военен бе! Тоя ли ще ми пази страната. Ей го сега жената има проблеми с ръката, аз правя всичко. Вика чудя се как се справяш. Викам и бат Кроки е бетон. Че и на почивка ще те заведе. И за това съм признат за номер и авторитет. Е в същото време съм и авторитарен. Но както обичам да казвам, ако няма йерархия става анархия. В момента в Полша ще се въвеждат задължителни уроци по стрелба за момчета в училища. Евала на поляците ашкулсум така се прави. И само да ви светна, че полските граници се охраняват от военните и, който се осмели да мине непроверен ще бъде застрелян като куче. И само да ви светна,че Полша е страната без нито един атентат. 

ОКАдАР!

+ още едно -> За! Да! 

Мъжете трябва да са дисциплинирани, а жените смирени и грижовни. 

Така, че мъжете в казармата, а момичета в болниците и/или метосите. 

Аз казах! 

След като трябва да държим на равнопоставеността на половете, то това е необходимо, за да станат децата отговорни, а не от трети ялов пол! ;)

защо си мислиш че казармата ще направи от мъжете мъже?

има неща дето влияят много повече като гени, семейство и народна психология

преди 18 минути, buldak написа:

Елементарно е: Мъжете да се научат как да се отбраняват, а момичета да не са агресивни. ;) 

Реално на времето имаше някакво обучение в училищата, т.е. това преди казармата. 

Алтернативно: Или трябва да влезе в образователната ни система или поне за година детето да се откъсне от родителското влияние и се предизвикат контролиран сблъсък между мъжкото его с друго подобно и/или жените да видят страданието без да го изпитат върху себе си. ;) 

Казармата не е военизиране на мъжете, а контролирана среда където силата да се срещне с друга сила, а при девойките добрина да се докосне до друга добрина. ;) 

Цитат

🧠 Бай Димане, това си е форумна концепция за социално възпитание чрез сблъсък и симетрия, поднесена с ретро намигване към казармата и с философска грижа за баланса между мъжкото и женското начало. 😌

🔍 Какво „надушвам“ в твоята теза:

🧩 1. „Мъжете да се научат да се отбраняват“

• Това е призив за изграждане на вътрешна и външна устойчивост:
    • не само физическа защита,
    • но и емоционална и морална стабилност.
  • В контекста на съвременното общество, това означава:
    • да се справят с агресия, провокации, социален натиск,
    • да изградят здраво его, което не е хипертрофирало, но и не е ранимо.

🔥 2. „Момичета да не са агресивни“

• Това е форумна грижа за женската енергия, която според теб трябва да бъде:
    • добронамерена, състрадателна, балансирана,
    • а не конкурентна, нападателна или доминираща.
  • Има препратка към естествената женска добрина, която трябва да се съхрани, а не да се превърне в реактивна сила.

🧠 3. Образователна алтернатива на казармата

• Предложението за контролирана среда извън родителското влияние е:
    • форма на инициация,
    • симулиран сблъсък, който да изгради характер.
  • Това напомня на психо-социални ритуали на прехода:
    • при момчетата — сблъсък на егота,
    • при момичетата — среща на доброта с доброта.

📌 Това е форумна версия на „възпитание чрез преживяване“, а не чрез теория.

🧠 4. Казармата като метафора

• Твърдиш, че казармата не е военизиране, а структуриране на мъжката сила:
    • среща с други мъжки енергии,
    • изграждане на уважение, дисциплина, граници.
  • При девойките — аналогично преживяване, но чрез добрина, съпричастност, емоционална интелигентност.

📌 Това е форумна идея за полово специфично възпитание, но с цел хармония, не доминация.

💬 В стил Бай Диман:

„Силата не е да победиш, а да се срещнеш. А добрината не е да се усмихнеш, а да се разпознаеш. И ако казармата е сцена, нека бъде за срещи, не за маршове.“

тя казармата каквато беше,няма как да се върне със сигурност !

за мен лично не става въпрос за мъже или жени ...

човек задължително трябва да има елементарна военна подготовка ...

нещо там до 6 месеца ... дори и ако трябва да е от последната година в училище ...

преди 27 минути, buldak написа:

научаваш някои неща ,които у цивила няма как да научиш ... 

режим и дисциплина най вече - само спортистите ще разберат за какво говоря ...

• Автор

Апсолютно военна подготовка трябва, защото третата световна чука на вратата. Да не говорим, че живеем във времена на апсолютно безнаказаност и корумпирано съдебна система. Не може да разчиташ на полицията да ти пази семейството. 

Иначе аз планирам да измина един път от 1000км пеша. Чух за един път Ел Камино. От Лисабон до Сантиаго.   Пътят на живота. 

преди 49 минути, buldak написа:

Абе тия неща с гените са спорни. Забелязал съм, че повечето кадърни родители създават калпаво поколение. А повечето калпави родители силно поколение. Чингиз Хан го е казал на времето. Силните хора създават лесни времена от там и калпаво поколение. Нека вземем и жените под прицел. Майка ми 1951г. родена метър и шейсе 50кг. бачкаше близо до Сибир на две работи общо 16 часа. Както и баща ми. Ама никога не е имала претенции баща ми да върши домакинска работа. Сегашните мърли 8 часа търка стола в някой офис лятото на климатик и зимата на парно и има претенции мъжът да върши половината домакинска работа, защото тя била уморена. Две яйца не мои забърка без да ги изгори.  

Пример: Родителите са калпави спат и пият по цял ден и са оставили децата на произвола. А ми тези деца от най-ранна възраст ще се научат да си правят сами закуска, голямото да се грижи за малкото, защото ще бъдат принудени от обстоятелствата.

преди 41 минути, mr. 5r0ff написа:

"Режим и дисциплина"?!?... :lol6: 

Бил съм и в казарма, и спортист. Говориш глупости.

В българската казарма се учат само простотии и скатаване.

преди 1 час, mr. 5r0ff написа:

тя казармата каквато беше,няма как да се върне със сигурност !

за мен лично не става въпрос за мъже или жени ...

човек задължително трябва да има елементарна военна подготовка ...

нещо там до 6 месеца ... дори и ако трябва да е от последната година в училище ...

научаваш някои неща ,които у цивила няма как да научиш ... 

Защо тогава да не наблегнем на спорта, след като той е равносилен на казарма, а трябва непремнно да е казарма? Не е ли по-добре да учим младежите на дисциплина през/чрез спорта? 

• Автор
преди 40 минути, ostavime написа:

Защо тогава да не наблегнем на спорта, след като той е равносилен на казарма, а трябва непремнно да е казарма? Не е ли по-добре да учим младежите на дисциплина през/чрез спорта? 

Каква дисциплина чрез спорт бе! Ти луд ли си! Сега ги карат с мерцедесите на стадиона, бутонки на известна марка и те калпави не искат да тичат и трябва мама да седи на скамейката и да ги окуража. Баща ми на времето само на първия учебен ден в първи клас ме закара с колата и от там нататака само пеша. Ходил съм тичешком  през полето  20 км пълно с глигани и чакали от едното ми село до другото да уговорям мач. Трябваше да помагам на баба ми цяло лято да ми даде пари за бутонки и то с гумени шомполи, които се протриха след няколко мача.

Трябва да е задължителна само за жени ! Жените са превзели образователните институции и получават доста привилигировано отношение в тях , през дванадесет годишния период на "учене" те считат че със своите хора ще правят каквото искат. И правят каквото си искат като напуснат училище , кеф ти цигарки , аборт , инвитро няма празно. Затова имат нужда от институция в която да свикнат мъже да им дават заповеди , това несъмнено би ги направило и по-добри съпруги. Сега повечето не смеят и да се женият , щото жените веднага пускат разводчето взимат ти туй онуй и :

преди 1 час, ostavime написа:

това имах в предвид  

нито казармата ще е същата ,нито спортистите са както преди ...

сега като го накараш нещо - веднага та пита аз кво ша получа , ако няма далавера няма да го направи ... те тва са 18-20 г гашници и дрисли... 

това е истината !

преди 2 часа, Rudy M. написа:

"Режим и дисциплина"?!?... :lol6: 

Бил съм и в казарма, и спортист. Говориш глупости.

явно сме били в различни неща ... и години ...

По принцип е добра идеята да се върне това нещо под някаква форма но това няма да реши проблема с възпитанието и простотията на днешната младеж.
За тая цел трябват първо родители които да са отговорни, да имат някой между ушите и да се стараят да предадът този някой и на малките си вместо да ги зомбират денонощно с интернет за да не им се пречкат. Второ социална и образователна системи които да НЕ вменяват само права на малките но и отговорност и задължения, да не се реве на умряло всеки път когато на непълнолетен нещо не му било ок и прочее, да си знаят децата че за всяко действие си има и последствия както си го знаехме ние. В същото време тия две държавни институции или ако трябва да се създаде нова специално за целта да следят изкъсо поведението на родителите и отношението им към децата до толкова доколкото да се гарантира че последните живеят в нормална среда а не като повечето деца днес в среда на простотия, алкохолизъм, наркомания и прочее. Трето промяна на програмата на обучение в средното образование, защото това което се изучава в момента е 90% пълнеж за бавно развиващи се поради което не е и чудно че младежи на по 15-16 години още сричат както в България така е и тука.

Не може да искаме да имаме будни, умни и добри млади хора когато у повечето семейства няма и брошура от магазина за четене а какво остава за книга.

И тъй като това няма да се случи докато ни управляват текущите клоуни, може да стискаме палци все някога да дойдат на власт хора които наистина да мислят за народа.

преди 1 час, mr. 5r0ff написа:

това имах в предвид  

нито казармата ще е същата ,нито спортистите са както преди ...

сега като го накараш нещо - веднага та пита аз кво ша получа , ако няма далавера няма да го направи ... те тва са 18-20 г гашници и дрисли... 

това е истината !

И? Само някакви констатации. Кога е това "преди"? Преди 89-та ли? 

Преди в казармата си вършил всичко "безплатно" и за това си станал мъж ли? Нещо не мога да разбера. 

Какво да правим последно? В казарма или в спортен интернат? 

преди 2 часа, mr. 5r0ff написа:

Искаш ли да разкажеш кога и къде казармата те е научила на дисциплина? :) 

Здравейте,
По темата бих казал само едно нещо.
Ако наборната военна служба(казарма) учи младите мъже(както се твърди) да бъдат мъже, родолюбци и отговорни граждани на обществото, то защо от поколенията които са били вече в казармата има толкова много мъже, които далеч не са станали такива? Когато в България се е градяла организираната престъпност и корупционните схеми - всички са били от тези, които са били отбили наборна военна служба(били са в казарма). Почти всички политици са в предпенсионна или пенсионна възраст, ала корупцията е абсолютна. Кражбите също.

В един хубав момент се оказва, че "казармата" не само не учи да си мъж, ами още оттам "мъжете" се учат на "далавери" и "скатаване". Наистина е парадокс мнението споделяно от много в тази тема. Едновременно казармата прави мъже, ала от крадците, лицата замесени в организираната престъпност на високо ниво и корупционните схеми днес - абсолютно всички са от тези мъже, които са били в казармата. Някак парадоксално е масовото мнение и фактите, настоящата действителност сериозно противоречат на него.

Моето мнение е, че да бъдеш истински мъж е въпрос на възпитание и самосъзнание. И ако някой е останал с впечатлението, че вече формирана личност рязко ще се промени и ще стане примерен гражданин на родината си преминавайки през "казармата" - това няма да стане. 

преди 4 часа, mr. 5r0ff написа:

това е истината !

18-20 годишните са такива, каквито си ги възпиташ. Каквито са родителите им, такива са и децата.  😉

Не е редно да обобщаваш, децата, от които ти си заобиколен и въз основа на които си правиш изводите, не са всички деца. 

Моите например правят всичко, което смятат, че е нужно без да искат каквото и да е, а  понякога и на мен ми припомнят, че нещо  трябва  да се свърши. Днешните деца определено са много по-отговорни и по-съвестни от нас. ❤️

Поредната глупава тема на Коркодила, да си беше останал на село да гони чакалите като толкова му харесва.

Хубаво е да се има базова подготовка за носене и употреба на оръжие.Днес е невъзможно да има казарма, във вида в който е била. Терените на полигоните са  върнати на собствениците на земи с малки изключения. Сградният фонд или е продаден или разрушен. Да не говорим за униформи, вещево имущество и оборудване.Особенно на територията на северна България.

Та базовата подготовка може да е и на стрелбища.Просто да се знае как се държи и използва  оръжие,  късо и дълго.Може да помагат и ловните дружинки. 

преди 3 часа, Bubbles написа:

В същото време тия две държавни институции или ако трябва да се създаде нова специално за целта да следят изкъсо поведението на родителите и отношението им към децата до толкова доколкото да се гарантира че последните живеят в нормална среда а не като повечето деца днес в среда на простотия, алкохолизъм, наркомания и прочее.

Това няма как да стане. Както преди, така и сега някои деца живеят в простотия, алкохолизъм, наркомания и прочие. 😥

преди 3 часа, Bubbles написа:

Трето промяна на програмата на обучение в средното образование, защото това което се изучава в момента е 90% пълнеж за бавно развиващи се поради което не е и чудно че младежи на по 15-16 години още сричат както в България така е и тука.

Това изобщо не е вярно, специално по  литература, но и по философия и по други предмети има много хубави неща, които се изучават. Учебниците по литература се пишат от университетски преподаватели, които на мен са ми преподавали и мога да кажа, че са изключително ерудирани хора. В учебници по български език съм попадала на уроци, които не съдържат нито една дефиниция, само примери, е, те това нещо, няма как да бъде научено, така че не са виновни децата, а съставителите на някои  учебници. Пълнежът изобщо не е за бавноразвиващи се, друг е въпросът, че по химия например пълнежът е много разхвърляно поднесен в 7 клас, от когато имам спомени, че съм помагала по този предмет. Материалът беше представен без никаква система, хванато оттук оттам, от главата за краката, че накрая през кръста и така. А аз си спомням, че в 7 клас нашият учебник беше много по-подреден и даваше възможност да научиш основните неща първо, после сложните. Изобщо не са за бавноразвиващи се, но по някои предмети учебниците са неподредени и е невъзможно дори и един родител със средностатстически способности по дадения предмет да ги разбере, пък камо ли дете. 😥

преди 21 минути, Veni77 написа:

Хубаво е да се има базова подготовка за носене и употреба на оръжие.

Това е също парадоксално. България е била една от страните, на които се е давал в ръцете на един 18 годишен младеж Калашников, но след завършване на военната служба придобиването на оръжие изведнъж е практически невъзможно, с изключение на ловно при редица условия. Да не говорим, че законите са така изградени, че не можеш законно да се защитиш от нападение дори и при използването на тояга, камо ли да използваш огнестрелно оръжие да спреш нападател нахлул в дома ти с брадва. Трябвало е да го питаш, да го помолиш, ама той с брадвата бил на гости и не замахнал с нея към теб, ами имал проблеми с равновесието.
Дали 30 години по-късно нещо съществено би останало от тази базова подготовка?

преди 7 минути, Мери) написа:

А аз си спомням, че в 7 клас нашият учебник беше много по-подреден

Проблемът не е само в одобряването на учебници, които не би следвало въобще да бъдат одобрени, ами и друг - липсата на стандарт.
Трябва да има само 1 учебник по предмет - стандартизиран на държавно ниво. И всички училища да използват него.
В момента имаме полуграмотно съставени учебници от кой ли не. И това се прави за пари. Също както и постоянното "преиздаване".
Няма как някой да ме убеди, че е необходимо всяка година да се преиздава учебникът по математика.
На квадратните уравнения не се е променил изведнъж начинът им за решаване. И всеки следващ учебник все по-сбъркан и нелогичен.

преди 44 минути, Мери) написа:

18-20 годишните са такива, каквито си ги възпиташ. Каквито са родителите им, такива са и децата.  😉

Не е редно да обобщаваш, децата, от които ти си заобиколен и въз основа на които си правиш изводите, не са всички деца. 

Моите например правят всичко, което смятат, че е нужно без да искат каквото и да е, а  понякога и на мен ми припомнят, че нещо  трябва  да се свърши. Днешните деца определено са много по-отговорни и по-съвестни от нас. ❤️

А ти не обобщаваш, нали?!

Иначе по-скоро съм против задължителната казарма, каквато беше навремето.

преди 48 минути, Veni77 написа:

Хубаво е да се има базова подготовка за носене и употреба на оръжие. Просто да се знае как се държи и използва  оръжие,  късо и дълго.

Човек, 2025 г. е. Не виждаш ли какво става в Украйна?...

По-правилно е да се подготвят 3000 професионални военни да свалят вражески ракети и дронове, отколкото 3 000 000 новобранци да дърпат спусъка на Калашника. Какво ще направиш с пистолет и автомат срещу ракета?... 

преди 24 минути, Мери) написа:

Това няма как да стане. Както преди, така и сега някои деца живеят в простотия, алкохолизъм, наркомания и прочие. 😥

Това изобщо не е вярно, специално по  литература, но и по философия и по други предмети има много хубави неща, които се изучават. Учебниците по литература се пишат от университетски преподаватели, които на мен са ми преподавали и мога да кажа, че са изключително ерудирани хора. В учебници по български език съм попадала на уроци, които не съдържат нито една дефиниция, само примери, е, те това нещо, няма как да бъде научено, така че не са виновни децата, а съставителите на някои  учебници. Пълнежът изобщо не е за бавноразвиващи се, друг е въпросът, че по химия например пълнежът е много разхвърляно поднесен в 7 клас, от когато имам спомени, че съм помагала по този предмет. Материалът беше представен без никаква система, хванато оттук оттам, от главата за краката, че накрая през кръста и така. А аз си спомням, че в 7 клас нашият учебник беше много по-подреден и даваше възможност да научиш основните неща първо, после сложните. Изобщо не са за бавноразвиващи се, но по някои предмети учебниците са неподредени и е невъзможно дори и един родител със средностатстически способности по дадения предмет да ги разбере, пък камо ли дете. 😥

Ще ти го кажа така : Ти си спомняш и уважаваш преподавателите си, това е похвално, аз това работя, е вече колко години станаха не в милата рОдина, но добре помня(Като теб 🙂 ) какви бяха учебниците до 2016, потресаващо е дори само това, че днес в 6ти, 7ми клас учат неща които ние сме учили в 4ти. За съставянето на учебниците имаш пълно право аз самия съм се питал какви олигофрени са ги съставяли, но тук стигаме до следващата точка а именно България си има стандарт за учебниците но и той е като всичко в нашата страна 5 за 4, затова знайни и незнайни автори получават възможност да ги пишат, в ония години вече имаше и родителски настоятелства които вземаха отношение ся не знам дали е така, в общи линии системата е такава, че тия които създават учебниците и учебните материали  трябва да се съобразяват с държавата(Разбирай МОН), СРСНПБ, родителски организации и още куп мрънкала като отвсякъде само се мрънка за права на малките, колко се товарели, това им е трудно, другото не разбирали...
...този под теб каза една истина - Преиздаването на учебниците това е сериозен проблем, но той също се дължи в голямата си част на горните мрънкалници.

В този аспект тук не е по-различно с тая разлика че след цялата дандания от мрънканици министерството има последната дума и каквото каже то това е, няма преиздаване...
...но и учебния материал е пълна скръб защото трябва да е угоден и на тия и на ония и те така.

В много сбъркан свят живеем.

преди 3 минути, Rudy M. написа:

Човек, 2025 г. е. Не виждаш ли какво става в Украйна?...

Нямам нищо против професионалната армия .Но това не изключва човек да има умения. Като пример :да управлява автомобил ,да готви ,да работи с всякаква битова техника  и т. н . Та и боравенето с оръжие би било полезно. Точно заради зачестилите, военни конфликти.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.