Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

За или против връщане на задължителната казарма

За или против на връщане на задължителната казарма 19 гласували потребители

1. 1. За или против връщане за задължителната казарма

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

преди 8 часа, mr. 5r0ff написа:

човек задължително трябва да има елементарна военна подготовка ...

Човешкото същество трябва да има свобода да избира, а не да му се налагат насила военни подготовки. Това трябва да е лично право и да бъде по желание, а не по задължение. 

преди 9 часа, Коркодила написа:

Тоя ли ще ми пази страната.

😁 Тя страната ни от какво да се пази? Турция ако иска за един час може да ни превземе. Но по-добре да станем колония на някоя по-силна и стабилна финансово и икономически държава.

преди 5 часа, BulgarianYouguart написа:

Трябва да е задължителна само за жени !

На няколко ника във форума, жените им са виновни за всичко! 🤣

Жените нали са слабия пол. Как искате да ви пазят държавата.🤣

преди 4 минути, Solly написа:

Човешкото същество трябва да има свобода да избира

Примерно да избира да пуши където си иска?!

преди 1 минута, The Lone Star написа:

Примерно да избира да пуши където си иска?!

Да избира да пуши или не. Но когато е на обществени места, трябва да спазва правилата.

Какво общо има пушенето със задължителната военна служба?

преди 1 час, Veni77 написа:

Но това не изключва човек да има умения. Като пример :да управлява автомобил ,да готви ,да работи с всякаква битова техника  и т. н .

Тези неща би трябвало да се учат в училище. Защото са необходими на всеки съвременен човек. 

Вместо - какво е искал да каже Омир в Илиада преди 3000 години, и прочие ненужни глупости. 

Впрочем, аз като ученик съм минавал НВО (начално военно обучение). И не виждам да съм имал някаква файда от него. 

преди 42 минути, Bubbles написа:

че днес в 6ти, 7ми клас учат неща които ние сме учили в 4ти.

Това по кой предмет?  По химия например си учеха точно това, което и аз в 7 клас. По български език и литература също учат неща, които ние сме учили в съответния период. Не виждам огромна разлика. За математиката не съм компетентна, там може и да учат неща, които сме ги учили по-рано, не знам. Аз опитах да помагам на дъщеря ми в 8-ми клас по комбинаторика, прочетох два-три урока, теорията уж я разбрах, обаче когато опря до решаване на задачи, развях бяло знаме и я записах на частни уроци. 😕

преди 20 минути, Solly написа:

Човешкото същество трябва да има свобода да избира, а не да му се налагат насила военни подготовки. Това трябва да е лично право и да бъде по желание, а не по задължение. 

😁 Тя страната ни от какво да се пази? Турция ако иска за един час може да ни превземе. Но по-добре да станем колония на някоя по-силна и стабилна финансово и икономически държава.

На няколко ника във форума, жените им са виновни за всичко! 🤣

Жените нали са слабия пол. Как искате да ви пазят държавата.🤣

В какво са слаби жените точно ? В главата ? 

преди 16 минути, The Lone Star написа:

Последно какво трябва да прави човек? Да има свобода на избор или да спазва правилата?!

Пушенето е личен избор, защото е свързано с личното удоволствие и здраве.
 Но военната служба не е по лично желание. Аз съм пацифист и никой не може и няма право да ме принуждава да ходя да се бия или да убивам.

преди 1 минута, BulgarianYouguart написа:

А мъжете може да ги карат ? Както са ги карали досега ? 

Аз съм против и мъжете да ги принуждават насила да ходят в казарма. 

преди 15 минути, Мери) написа:

Това по кой предмет?  По химия например си учеха точно това, което и аз в 7 клас. По български език и литература също учат неща, които ние сме учили в съответния период. Не виждам огромна разлика. За математиката не съм компетентна, там може и да учат неща, които сме ги учили по-рано, не знам. Аз опитах да помагам на дъщеря ми в 8-ми клас по комбинаторика, прочетох два-три урока, теорията уж я разбрах, обаче когато опря до решаване на задачи, развях бяло знаме и я записах на частни уроци. 😕

По история, география, математика, БЕЛ, тука в момента е същото, 14 годишните още не знаят кой е краля слънце.

преди 8 минути, Solly написа:

Аз съм против и мъжете да ги принуждават насила да ходят в казарма. 

Ми ти може да си против световния глад , ма кат не праиш нищо по въпроса , вее си вятъро ... 
По-благородно е въпреки че е чуждо на жените ,те да променят законите и също да участват в полеви сражения , пък и без туй само мъже се трепаха до сега , айде сега е ред на жените малко.

преди 8 минути, BulgarianYouguart написа:

сега е ред на жените малко.

Стига да им харесва, защо не.От историята има много примери в които жените са били наравно с мъжете и дори по-добри.Наример, снайперистките в съветската армия и т. н.

преди 38 минути, BulgarianYouguart написа:

А мъжете може да ги принудждават ? Както са ги принуждавали досега ? 

Не, не е хубаво това. Войните като цяло не са хубаво нещо - защото ги измислят политиците, а ходят да се бият 18-20 годишни момчета, за които животът тепърва предстои. 😥

Превод любителски мой:

"Класикът е казал: Ако да воюват отиват всички, и децата на управляващите, и децата на бедняците, това е праведна война. Ако децата на утравляващите не отиват да воюват заедно с целия народ, това не е война, това е бизнес." /от интернет/

Оригинал: 

"Классик сказал: Если воевать идут все ,и дети правителей, и дети бедняков, то это война праведная. Если дети правителей не идут воевать вместе со всем народом, то ето не война, ето бизнес." /от интернет./ 

Аз се съмнявам, честно казано, в днешно време да има войни, които не са бизнес. 😥

преди 11 минути, Veni77 написа:

Стига да им харесва, защо не.От историята има много примери в които жените са били наравно с мъжете и дори по-добри.Наример, снайперистките в съветската армия и т. н.

Няма хареса , нехареса. Да ги въведат в задължителната наборна служба , третата световна война да се трепят по полетата. Мъжете да почиват и ще си гледаме децата у домъ.

От край време, войните се създават от политиците, а на фронта пращат тези които нямат нищо общо с политическите далавери.
В Русия и в Украйна, принудиха и изпратиха хиляди млади момчета да се бият и убиват, но тези които създадоха войната си пият уискито в луксозни замъци и хотели. И най-лошото и абсурдното е, че ги пращат насила, без тяхно съгласие. А хората трябва да имат право да избират - тези които са военолюбиви нека ходят да се бият.

преди 1 минута, BulgarianYouguart написа:

Няма хареса , нехареса. Да ги въведат в задължителната наборна служба , третата световна война да се трепят по полетата. Мъжете да почиват и ще си гледаме децата у домъ.

Е, ти и някои други тук, нали се биете в гърдите, че сте по-силния и по-можещия пол  - ходете и докажете мъжката си сила.

преди 36 минути, Bubbles написа:

По история, география, математика, БЕЛ, тука в момента е същото, 14 годишните още не знаят кой е краля слънце.

Като чета учебниците по география, история, бел, не стигам до извода, че материалът е за бавноразвиващи се. Гледаме го също в уча се. Отделен е въпросът, че в учебниците не е обяснен, както трябва, но какво да се прави ,такъв е животът. Ако искаш детето ти да научи нещата, както трябва, запиши го на уроци. Използвайки учебниците, няма шанс да научи нещата, както трябва. Аз сама се убедих в това. Учебниците по история обхващат материал, който няма как да го наречеш за бавноразвиващи се - има много факти, години и т.н., които обаче  са обхванати фрагментарно, в уча се нещата са обяснени много по-добре, отколкото в учебниците, но ако материалът беше за бавноразвиващи се, би следвало всеки да го разбере, не, не е за бавноразвиващи се, а е нелогично и несистемно представен в учебниците, ето това е проблемът. По български език се учат неща, които се учат и в университета, дори и на цикли, което е прекрасно, обаче в някои уроци няма нито една дефиниция, само примери, ами как аджеба едно дете да разбере какво е това пирмерно "обстоятелствено пояснение" без дефиниция ,само със сто примера, изброени в урока? Ето това е дебилщината на съвременните учебници. 😥

преди 6 минути, Мери) написа:

Като чета учебниците по география, история, бел, не стигам до извода, че материалът е за бавноразвиващи се. Гледаме го също в уча се. Отделен е въпросът, че в учебниците не е обяснен, както трябва, но какво да се прави ,такъв е животът. Ако искаш детето ти да научи нещата, както трябва, запиши го на уроци. Използвайки учебниците, няма шанс да научи нещата, както трябва. Аз сама се убедих в това. Учебниците по история обхващат материал, който няма как да го наречеш за бавноразвиващи се - има много факти, години и т.н., които обаче  са обхванати фрагментарно, в уча се нещата са обяснени много по-добре, отколкото в учебниците, но ако материалът беше за бавноразвиващи се, би следвало всеки да го разбере, не, не е за бавноразвиващи се, а е нелогично и несистемно представен в учебниците, ето това е проблемът. По български език се учат неща, които се учат и в университета, дори и на цикли, което е прекрасно, обаче в някои уроци няма нито една дефиниция, само примери, ами как аджеба едно дете да разбере какво е това пирмерно "обстоятелствено пояснение" без дефиниция ,само със сто примера, изброени в урока? Ето това е дебилщината на съвременните учебници. 😥

Ами нали и аз това казвам, учебниците не са учебници а книжки за бавно развиващи се. Защо за бавно развиващи се? Защото едно и също нещо се мели отново и отново и отново и отново, ти го каза - Двеста примера но никаква дефиция, никакво обяснение. В разказвателните предмети като моите важната информация липсва, учат се тотал глупости и всичко е така поднесено че да е полит коректно, да точно така не се шегувам, това е вашата демокрация, всичко се свежда до политиката дори и образованието от което зависи бъдещето на децата ни.
Попитай един български даскал да ти покаже програмата си и по-важното как си подготвя уроците за да може все пак нещо да научи децата. Защото трябва да събереш от целия урок и без това малкото трохички които са дадени като важна информация и да направиш цял урок от тях.
Идея нямаш какъв скандал стана тука когато в прав текст заявих пред настоятелството че освен одобрените учербни материали използвам и лични такива, трябваше надълго и нашироко да обясня на родителите че ако искат децата им изобщо нещо да научат от историята на страната си и тази на света с одобрената програма нЕма да стане, щот там ТИ го каза - Имаш два листа от учебника текст в който се разказват някакви приказки буквално за идиоти и някъде между редовете сегиз-тогиз се споменава важната информация като събитие, дата, място, личност.
Едва не ме линчуваха заради тая моя волност, но с времето видяха че децата им наистина научават нещо и разбраха, че съм прав(Естествено за да се кротнат трябваше да ги запозная предварително с материала).

Какво да ти кажа за граматиката...
Знаеш ли колко ученици тук бъркат родовете(Те на френски и без това са си сбъркани хаха) това го давам като пример. В България по спомен учеха подлог и сказуемо чак в 5ти клас, това само по себе си е доста показателно.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.