Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Навигация IGO LUNA не говори

Featured Replies

Здравейте! Качих на таблет Samsung GT-P3100 версия на навигация IGO Luna. Когато се стартира, има надпис "Pongo"... Таблета не е ползван много, но е морално остарял. Версията на Андроид му е 4.1.2  Преди време имаше качена навигация и всичко беше наред - говореше, дори ми се "караше" когато съзнателно тръгна в друга посока!... Преди седмица се сетих за таблета, пуснах го, но той бавно реагираше на командите и го върнах във фабрично състояние. Качих тази навигация за която писах по-горе, но не мога да я накарам да говори! Попитах DEEPSEEK за проблема, а той ми написа следното:

"... 

Ако проблемът продължава, проверете дали вашият таблет поддържа Vocalizer TTS или пробвайте с друг TTS двигател (като Google TTS).

Ако имате конкретна версия на IGO (NextGen, Primo), може да се наложи допълнителна конфигурация в sys.txt. 🚗🔊

Въпросът ми е - какво и как да направя, че да се появи звукът в навигацията? Благодаря за съветите ви! 

Разрешен от Rudy M.

преди 12 часа, liusien написа:

Андроид му е 4.1.2  Преди време имаше качена навигация и всичко беше наред - говореше, дори ми се "караше"

Чудно как изобщо се е инсталирал нов софтуер на стария андроид... Търси си софтуер/навигация съвместим с инсталирания андроид. За предпочитане е приложение което позволява да се теглят и ползва офлайн карти.

Софтуерът хич не е нов, и няма проблеми да върви на стария Android. Просто трябва да се добави правилния глас в папката. 

Имам едно iGo  в архива, с български глас. Само ми трябва да знам с какви разполага в момента, защото може таблетът (както е казал и ИИ) да не разпознава TTS гласове. 

Само че авторът е влизал във форума, но не е обърнал внимание на темата си :( . 

преди 13 минути, Joss Bomon написа:

За предпочитане е приложение което позволява да се теглят и ползва офлайн карти.

Предложи някое. Защото на новия ми телефон с Android 15 не ми тръгнаха сборките нито на Sygic, нито на iGo. Има някаква защита срещу пиратски приложения.

• Автор
преди 5 часа, Rudy M. написа:

Какво има в папка Voices?

Описвам подробно и ще кача снимки да видите. Влизам в папка Content, в нея се вижда папка Voice и накрая като я отворя, се виждат записани гласове... 

https://imgur.com/a/7q3voNs

https://imgur.com/a/JZeAGZA

https://imgur.com/a/KldoB6A

Не се виждат имената на гласовете, но поне има някакви.

Избрал ли си глас от менюто на навигацията? Имаш ли някакви възможности в него? Звукът включен ли е?

• Автор
преди 2 часа, Joss Bomon написа:

Чудно как изобщо се е инсталирал нов софтуер на стария андроид... Търси си софтуер/навигация съвместим с инсталирания андроид. За предпочитане е приложение което позволява да се теглят и ползва офлайн карти.

Тази навигация я изтеглих от https://www.smartzona.net/  преди около две седмици. Обаче от миналата седмица този сайт не работи поради някаква причина и поне аз не знам от къде да изтегля нещо, което ще работи при мен!........ Ако можете някак да ми помогнете, ще съм благодарен!!! 

преди 9 минути, Rudy M. написа:

Не се виждат имената на гласовете, но поне има някакви.

Избрал ли си глас от менюто на навигацията? Имаш ли някакви възможности в него? Звукът включен ли е?

Да, избран е гласът на Анелия, но доколкото разбирам, навигацията ще работи с гласът на Vocalizer TTS  Лошото е, че този глас никъде не е активен в навигацията, а в настройките на таблета, също не го виждам! Гласът е включен навсякъде, но нищо не се чува!

преди 18 минути, liusien написа:

Да, избран е гласът на Анелия, но доколкото разбирам, навигацията ще работи с гласът на Vocalizer TTS  Лошото е, че този глас никъде не е активен в навигацията, а в настройките на таблета, също не го виждам! Гласът е включен навсякъде, но нищо не се чува!

Говориш ми противоречиви неща. Как така си избрал гласът на Анелия, без да го виждаш в настройките на таблета?!?

Има два вида гласове - "нормални" и TTS. Ако си избрал TTS глас, той работи през Vocalizer. Ако обаче избереш "нормален" глас - нямаш нужда от Vocalizer-a. 

Хайде сега ми напиши какво имаш в папка "Voice". Ама не да ми даваш скрийншот, на който не се виждат имената на файловете :( . 

ПП. Това има в моята папка:

large.2025-07-22_155639.jpg.50c5bc73e7f2

И от менюто мога да си избирам български или английски говор.

• Автор
преди 1 час, Rudy M. написа:

Говориш ми противоречиви неща. Как така си избрал гласът на Анелия, без да го виждаш в настройките на таблета?!?

Има два вида гласове - "нормални" и TTS. Ако си избрал TTS глас, той работи през Vocalizer. Ако обаче избереш "нормален" глас - нямаш нужда от Vocalizer-a. 

Хайде сега ми напиши какво имаш в папка "Voice". Ама не да ми даваш скрийншот, на който не се виждат имената на файловете :( . 

ПП. Това има в моята папка:

large.2025-07-22_155639.jpg.50c5bc73e7f2

И от менюто мога да си избирам български или английски говор.

При мен се вижда следното:

Voice_Bul-f2-lua.zip

Voice_Bul-m2-lua.zip

Voice_Eng-uk-f3-lua.zip

Voice_TTS-Pro-Daria.zip

vocalizer_e2.tts_1.0.2.3t2.apk

Където и каквито настройки да пипна, въпросния TTS звук не мога да го видя и да го активирам! Това, което го пиша, го виждам в папките, които са в навигацията. Когато активирам или пусна навигацията да работи, тогава в настройките се виждат имената на жена - англииски език, Анелия и Камен - на български език! 

преди 3 минути, Bubbles написа:

Искам да кажа че Igo е платен софтуер а вие го лекувате. 🙂

Нищо подобно не правим.

А ти случайно да не би да ни правиш забележки за спазване на правилата на форума? :)

преди 4 минути, liusien написа:

Когато активирам или пусна активацията да работи, тогава се виждат имената на жена - англииски език, Анелия и Камен - на български език! 

Добре де, не можеш ли да избереш Анелия или Камен? Те не са TTS гласове. Или и те не работят?

преди 7 минути, Rudy M. написа:

Нищо подобно не правим.

А ти случайно да не би да ни правиш забележки за спазване на правилата на форума? :)

Не, само напомням, не е моя работа да правя забележки, ако нешо не съм разбрал правилно извинения.🙂

• Автор
преди 7 минути, Rudy M. написа:

Нищо подобно не правим.

Добре де, не можеш ли да избереш Анелия или Камен? Те не са TTS гласове. Или и те не работят?

Когато пипна която и да е лента за избор на глас, се чува женски глас на англииски език, а също така и по-добре се чуват гласовете на Анелия и Камен (женски и мъжки глас) Но самата навигация мълчи.................

• Автор
преди 4 минути, Rudy M. написа:

Пак да питам - включени ли са ти гласовите напътствия?

Всичко е включено! Замислям се, дали пък не трябва да се огледам в предложението, което ми написа изкуствения "интелект" -  "Ако имате конкретна версия на IGO (NextGen, Primo), може да се наложи допълнителна конфигурация в sys.txt."

• Автор
преди 2 часа, Rudy M. написа:

А знаеш ли какво да пипаш в sys.txt?

Хахахаха......... Е, тук вече ме хвана на тясно! Нищо не разбирам, съответно не пипам без напътствие! Аз ако знаех и разбирах като вас, нямаше да ви пиша, да ви занимавам с глупости и да ви губя времето, а щях да направя каквато редакция е нужна и да приключа с проблема!!! Затова пиша тук молба за помощ... Дори си помислих, ако не съм нахален, да ме упътите от къде мога да сваля по-стара работеща навигация........ Знам, че искам много, но по-добре да попитам, отколкото да си мисля, че трябваше да питам! ;)

• Решение
преди 14 минути, liusien написа:

Дори си помислих, ако не съм нахален, да ме упътите от къде мога да сваля по-стара работеща навигация...

Такива неща не е редно да се питат във форума, пред всички. 

Виж, ако си четеше личните съобщения, можеше и да намерим някакво решение. 

Иначе и аз нямам представа какво трябва да се рови в sys.txt :) . Единствено съм му задавал пътища към картите - дали да са в паметта на телефона, или на външна карта памет. Но за гласовете не знам какво трябва да се прави. 

• Автор
преди 2 часа, Rudy M. написа:

Такива неща не е редно да се питат във форума, пред всички....................

Да, в безсилието си да се преборя с елементарен проблем като моя, по инерция съм допуснал грешка да напиша мисълта си!......... :shy11:  

Провери в Настройки > Звук, дали нямаш плъзгач за увеличаване/намаляване на звука.

• Автор
преди 42 минути, Докладчик написа:

Провери в Настройки > Звук, дали нямаш плъзгач за увеличаване/намаляване на звука.

Има, и е усилен на 100% , но пак няма звук! 

на 22.07.2025 г. в 13:01, Rudy M. написа:

Предложи някое. Защото на новия ми телефон с Android 15 не ми тръгнаха сборките нито на Sygic, нито на iGo. Има някаква защита срещу пиратски приложения.

При мен на Андроид 14 ъпдейтнат до 15 тръгна една версия на NextGen - iGO Pal, преработвана, за да работи на андроид 14. Нищо друго пригодено за андроид 14 не тръгна. След ъпдейта до 15 продължи да работи.

Ние с колегата liusien си споделихме сборките на iGo, и за мое учудване, неговата тръгна на телефона ми. След предупреждения, че била зловреден софтуер :D , и че била за по-стара версия на Android. Които аз игнорирах. 

Също така неговата сборка при мен имаше гласови напътствия, което значи, че темата би трябвало да е решена. Но нека той потвърди. 

Аз съм свикнал със Sygic, и карам със стоковата ѝ безплатна версия. Картите ѝ са бедни, но ме оправя криво-ляво.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.