Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Избор на хоризонтален бойлер

Featured Replies

Здравейте, колебая се между две марки и два вида обем.ТЕСИ или ЕЛДОМ  и  50л или 70л.И двете марки са с 5г. гаранция.Баня-тоалетната е 1.20 шрока и дълга 1.4м.Ще правя пълен ремонт на помещението и се чудя какъв да взема.Четох ,че полезният обем на тези бойлери е по малък,но няма възможност за вертикален.

Физически хоризонталните бойлери се използват за промишлени нужди . Т.е. за големи обеми над 200литра . За бита много по добри са ВЕРТИКАЛНИТЕ. Но избора е ваш. 

На мен лично нормални са 80 литровите.50 литра не стигат.

Бойлера може да се постави и извън банята.Ако няма място.В кухнята или коридора.

• Автор
преди 17 минути, Veni77 написа:

Физически хоризонталните бойлери се използват за промишлени нужди . Т.е. за големи обеми над 200литра . За бита много по добри са ВЕРТИКАЛНИТЕ. Но избора е ваш. 

На мен лично нормални са 80 литровите.50 литра не стигат.

Бойлера може да се постави и извън банята.Ако няма място.В кухнята или коридора.

Няма място никъде.Това е гарсониера малка и всичко е направено и усвоено.Остана банята да се направи.Сега е вертикален там 80л,но ще падне още тавана с 10 см и слиза още надолу.И затова ще слагам хоризонтален.Там е само дъщерята ,сама е.

преди 1 час, LOSHIAT написа:

Здравейте, колебая се между две марки и два вида обем.ТЕСИ или ЕЛДОМ  и  50л или 70л.И двете марки са с 5г. гаранция.Баня-тоалетната е 1.20 шрока и дълга 1.4м.Ще правя пълен ремонт на помещението и се чудя какъв да взема.Четох ,че полезният обем на тези бойлери е по малък,но няма възможност за вертикален.

Странно, моята е 1,25х1,73 м. (светли отвори на готови стени) и има 80 л. вертикален бойлер (38 см.). определено има и не оптимално използвано място.

Аз бих прегледал и премерил отново.

преди 26 минути, Veni77 написа:

Физически хоризонталните бойлери се използват за промишлени нужди . Т.е. за големи обеми над 200литра .

Нищо подобно. 

преди 6 минути, plamen_petrov_80 написа:

Странно, моята е 1,25х1,73 м. (светли отвори на готови стени) и има 80 л. вертикален бойлер (38 см.). определено има и не оптимално използвано място.

Аз бих прегледал и премерил отново.

Както винаги - неадекватно мнение. 

За момче - 50 л. ще стигнат, за момиче - зависи ... коса .. - добре е да засечете някакво време на престой, като се съобрази и студената вода през зимата.

Ще е лошо да направиш ремонт и да сложиш 50 и да се окаже малък.

Моя като го гледам може да слезе с 20 см. и да се премести с 20 см. във всяка посока и пак няма да ми пречи.

В банята има тоалетна чиния, душ, мивка, бойлера, поставка, огледало .. това е. При теб да има нещо в повече?

преди 4 минути, Rudy M. написа:

Нищо подобно. 

Както винаги - неадекватно мнение. 

И що така реши?

При промяна от вертикален към хоризонтален - първо бих проверил има ли здраво място за захващането му.

преди 57 минути, plamen_petrov_80 написа:

При промяна от вертикален към хоризонтален - първо бих проверил има ли здраво място за захващането му.

Моя е вертикален Елдом.Хванат е със болтове през стената, понеже панела там е 5см.Главите на болтовете за вкопани и замазани.Нищо не се вижда.

Най-големият минус на вертикалните е голямата площ на съприкосновение между топлата и студената вода. По тая причина се правят бойлери с 2 тесни водосъдържателя. Иначе ви разбирам, няма място за вертикален. Ако инсталацията позволява може да монтирате проточен. При тях енергийните загуби са по-малко, защото ползвате на момента водата която подгрявате.

Елдом или Теси, имам лични впечатления от Елдом - беше абсолютен боклук. Като ел част го правиха по гаранция. Имаше шупли в емайла и протече веднага след гаранцията. Водосъдържателят стоеше на криво в корпуса, по тая причина не бе пълноценно запълнен с изолационна пяна и водата изстиваше страшно бързо. Около педя в предната долна част бе незапълненото пространство. Термометъра стоеше на средата, докато водата вътре буквално ври, и това се случваше докато терморегулаторът бе на 70-80%. С прости думи, нищо в тоя бойлер не бе направено както трябва, освен търговския вид. Външно го бяха докарали, добре боядисан без разни набиващи се на очи луфтове и подобни. 

В началото на тая година ходих да помагам на мой приятел да свалим вертикален Елдом, обаче с неръждаем водосъдържател, който протече. И там водосъдържателят стоеше криво спрямо корпуса. 

Емайлиран Аристон Про Еко ми изкара 10 години без да съм го обслужвал. Пак такъв взех и това е моята препоръка. Ел. модулите и нагревателите са от италианската компания Термоват и са надеждни. За 10 години никакви проблеми. Както си се произвеждаха в Италия преди, така си се произвеждат там и до днес. 

От моделите на Теси конкретно, впечатления нямам, но имам от Бош, който поръчва бойлерите си от Теси. Иде реч за по-премиум изпълненията с платка, стоеше българска от "Net com ltd", но с китайски компоненти по нея. Китайско реле беше дало фира малко след гаранцията, а замяната му бе лесна и евтина. Съдейки по въпросния Бош, Теси умеят да правят значително по-прилични бойлери от Елдом. 

преди 3 часа, LOSHIAT написа:

иска ли питане - Елдом разбира се :) Имам Елдом от 6 години не е мръднал, освен това водата си стои 3 -4 дни топла ако много не сеп олзва..... Всичко е до късмет , тук всеки ще ти даде различно мнение , най-добре се довери на интуицията си

Ако марката не е проблем този вертикален 50 л устройва ли те с размерите си?

https://apogee99.com/bojler-matev-50l-emajliran-vertikalen/p/1526 

Аз съм с Матев от близо 20 години, железен бойлер се оказа, а не е отварян и чистен никога от котлен камък. В момента не знам обаче дали е такова качеството.

Оо, Матев 😁 Реално служат дълго и това се дължи на факта, че за да прогние тоя дебел метал от който е направен водосъдържателя трябват доста години.  Ако масовите като Теси от 80л тежат около 20кг, Матев е с 10 отгоре. Причините, по които не ги разглеждах като вариант са ужасният им дизайн и отсъствието на съвременно електронно управление. 

Единствените дето бият Матев по кофти дизайн, това пак е български производител - Светлю Шишков. Те май правеха само неръждаеми и също им се носи славата на почти вечни, обаче са толкова криви и грозни, просто не е реално. Изглеждат като правени в час по трудово през 80-те години. 

преди 6 часа, Rudy M. написа:

По принцип препоръчвам "Елдом". 50 литра е за един човек, ако сте повече - взимай 80. 

По принцип препоръчвам Теси - вкъщи има 3 има още две места има по 2.

преди 6 часа, Veni77 написа:

На мен лично нормални са 80 литровите. 50 литра не стигат.

Бойлера може да се постави и извън банята. Ако няма място. В кухнята или коридора.

Първото е относително, но за второто съм съгласен.

Вкъщи - в банята е 120 литров, но съм намалил градусите наполовина.

Към автора - може да помислиш и за проточен (по.малки са), но ще трябва здрава инсталация.

А бих заложил на най-доброто според мен. Марката е Tedan. 12-14 години пълна гаранция. Като ще го правиш, прави го като хората. Аз съм с ТЕЦ, но си сложих такъв бойлер, който е нераждавейка и се ползва в дни, когато има авария или профилактика. Реално 5-6 дни в годината. 

https://vimax.bg/horizontalni-boyleri?fm=49&fa7500=от 31 до 50 л.&sort=p.sort_order&order=ASC&limit=12 

преди 1 час, ostavime написа:

А бих заложил на най-доброто според мен. Марката е Tedan.

Имаш нещо против Viessmann ли? Имат много добри проточни бойлери ... и не само.

преди 23 минути, jhoro написа:

Имаш нещо против Viessmann ли? Имат много добри проточни бойлери ... и не само.

Не, нищо против никоя фирма и вариант. Въпрос на личен избор. За мен Тедан са най-добрите в електрическите бойлери. 

Ноооо, ти пак си неподготвен. За пореден път. 😉

И мога да ти кажа защо (за да не те карам да се чувстваш още по-неудобно с допълнителни въпроси и разводняване на дискусията), защото пак не си си написал домашното след последните няколко спора, от които просто се изпари. 

Viessmann е наистина много добра фирма, но... техните бойлери са със серпентина за свързване към котел или термопомпа. Само единствено! Фирмата изобщо не предлага такъв продукт, какъвто търси човека. Viessmann НЕ предлагат така наречените електрически бойлери, за които пишем и дискутираме ние. Viessmann човека ще си купи, като си направи хотел. 

П.С. И сега, защото знам, че няма как да паднеш по гръб и да признаеш, че си сбъркал, в което няма нищо лошо и нередно, ще си загубиш времето да ровиш в интернет, за да ме обориш. Недей, само ще си загубиш времето (както вече казах). 😊 

преди 2 часа, ostavime написа:

...

Да ги отговарям ли или не?

Вижсал съм с очите си - тефенн проточен бойлер 24 kW. Няма сирхенгини, няма нагревател даже.

на 1.08.2025 г. в 16:15, jhoro написа:

Да ги отговарям ли или не?

Вижсал съм с очите си - тефенн проточен бойлер 24 kW. Няма сирхенгини, няма нагревател даже.

Давай, напъни се с някакъв отговор. Интересно ми е. Преди това само ми кажи, той вкъщи 24 киловата проточен бойлер ли да си сложи? 

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.