Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

"Човек, след като стане семеен слуша много по-малко музика"

Featured Replies

на 7.08.2025 г. в 10:01, Greta Simmer написа:

Общо взето всички казват едно и също - музиката ни докосва повече в юношеството и младостта, тъй като през този период сме по-чувствителни. Песните, с които сме израснали активират приятни спомени. Подсъзнателно сравняваме новите песни със старите хитове и тъй като новите не съвпадат с вече установените ни предпочитания, ние ги отхвърляме. Това не значи, че новите са лоши - означва просто, че нямат въздействие върху нас, които сме над 30 години.

Доста грешно "казват"! Примерно, ти сподели

на 5.08.2025 г. в 6:29, Greta Simmer написа:

Има един определен жанр, който вкъщи е абсолютно забранен, така че май не съм чак толкова широко скроена. 

= Значи, че този жанр ти въздейства негативно, т.е. реално си по-чувсвителна, а си над 30+семейна. ;) 

Основното при музиката е: Да те предразположи към точно определено душевно състояние. Принципно тази тема е за психологичния раздел. 

От тази гледна точка, то по-точната формулировка е: Защо като си семеен или над 30+ музиката вече не ни вълнува? => Защо "зацикляме" във даден музикален жанр?

НО, по-важно е, защо след като си семеен или 30+ вече ни дразни "високата" музика и/или определен вокал?! = Това е, защото сме пренаситени! ;) = По своята същност възрастният човек става по-чусвителен към музиката, т.е. да, след 30+ започва да "работи" подсъзнанието! ;) 

Отделно това: Самата музика не е в текстовете на песента! ;) Отиди на някоя опера. Там какво слушаш? По същество човек усеща ритъма! Този ритам или резонира в съзнанието ти или създава дисонанс. = След като си семеен и/или 30+ то вече предпочиташ хармонията. 

Цитат

В музиката, хармонията е науката за акордите и тяхното взаимоотношение.

Реално към дадени акорди вече имаш изградено "подсъзнание"! Т.е. ти вече не търсиш съзнателно нови акорди. ;) 

Знайно е, че слуха е постоянно включен! => И, в този аспект защо семейният или човек 30+ вече съзнателно не слуша музика?! = Неговото съзнание е насочено към семейството, към работата му и прочие, т.е. за него по-важно е дейността му, а не музиката. => Следователно неговите ангажименти са по-важни за него, а в свободното си време по предпочита да почива, а не да слуша музика, или да си пусне точно определена музика, за да отклони съзнанието си от ежедневието си. Затова и съзнанието му търси нещо познато, което води до затихване или възбуждане на дадена мозъчна дейност. 

• 1 месец по-късно...
на 10.08.2025 г. в 7:04, (:IdioibI:) написа:

Основното при музиката е: Да те предразположи към точно определено душевно състояние. Принципно тази тема е за психологичния раздел. 

Съгласен съм, че всико е психология.

И се отнася за всички видове изкуство, а не само за музиката. През определени периоди от живота му човека по силно го докосва определен тип изкуство. Музиката е само един от примерите. И като вече поживял човек ще ви кажа - не е вярно, че спира да се развива взаимодействието ти с изкуството.  Винаги има подходящо изкуство, което да съвпадне с твоята същност на всяка възраст. Щастливи са хората, които са попаднали на правилното изкуство в правилния момент от живота си. Правилния стил музика за един 17 годишен и за един 60 годишен не може да бъде един и същ. Поезия има и за 17 годишни и за 70 годишни. Не винаги е универсална.

През последните 70 години достъпа до производство и възпроизваждане на музика става все по лесен. Всяко десетилетие си е имало бунтарска музика за младите -рокендрол, рок, метъл, гръндж, пънк, рап... 

Но не е логично и правилно да се закотвиш завинаги на определен стил музика, който например си харесвал на 20  и да отречеш всичко друго.  Слушал си рок като юноша бледен и 50 години по късно да отричаш всичко друго - това е смешно!  В кой подходящ момент от живота си един дърт рокер ще оцени и усети например класическата музика?  Кога ще е поодходящо за него да слуша опера или симфоничен концерт?  Кога ще оцени богатстството на джаза и блуса? Ще има ли в живота му момент, в който да усети вибрациите на електронната музика или да изпаде в психотранса от goa  ??? Кога ще се отпусне след пет часов маратон с дискошлагери?? Не съм съгласен, че само до 30 можеш да откриеш и възприемеш нови стилове. Който се е самоограничил го е направил още на 18-20. И на 30 нищо не се е променило. Това, че сам ти не искаш да търсиш новото не е от възрастта. И не е оправдание заетост от семеен живот! 

Според мен на 30 и повече и при това семеен е точно подходящо да се потопиш във фолклора - български или всякакъв. И да откриеш какво съкровище е. Българските народни песни имат подходящи ритми за всяко състояние - влюбен, разлюбен, тежка загуба или голяма радост, семеен повод или тържество.  Ако не ти стига - отвори се към световния фолклор - намери арменска или грузинска музика например. Аз например след 40+ открих латиноамериканския фолклор, като последствие на задълбаването ми в испанския. А него открих заради класическата китара....

И една важна подробност - има стилове музика, които се възприемат по добре в подходяща компания. И други, за които е по добре да ги слушаш сам. Има музика, която може да се слуша и от цялото семейство. Но трябва да я намериш. А като си се самоограничил това няма как да стана. Затова е важно да намериш връстници или семейства, с които си подхождате. Не винаги това са роднините. При определени количества алкохол определени стилове музака се усещат различно. Да не говорим за по силни субстанции... Много са ми смешни снобарите, които тотално отричат чалгата , сръбско и гръцко какви стават на няколко питиета ....

За да оценяваш определени изкуства си трябва и някаква интелигентност. Когато си тъпо парче на 17 и си останеш тъпо парче и на 30+ няма как да те трогне книга, картина, филм, поема или песен. Когато са били тъпи парчета родителите ти и средата, в която си отраснал е тъпа и еснафска - тогава е трудно да изплуваш. Но пък за тъпите парчета се произвеждат достатъчно дъвки за очите и ушите. И те ги задоволяват и са им самодостатъчни!

(обяснявам - дъвката е нещо което дъвчиш, усещаш но нищо не гълташ. И с музикалните дъвки е така... И с визуалните - гледането на съвременната телевизия и реалите формати... Но си има моменти, в които след като си отегчен от гурме храна, ти трябва и дъвка!)

на 10.08.2025 г. в 6:04, (:IdioibI:) написа:

= Значи, че този жанр ти въздейства негативно, т.е. реално си по-чувсвителна, а си над 30+семейна. ;) 

Не ми въздейства негативно, просто не искам децата ми да гледат как полуголи жени романтизират токсични отношения. Далеч сме от България и ако аз не им пусна чалга, няма къде да чуят. Иначе с балканските ритми нямам проблем. Водили сме ги и на гръцко парти с жива музика, и на турски ресторант с представление на ориенталски танци, но това са по-скоро културни мероприятия и всичко е цивилизовано. Чалгата в България набра скорост през втората половина на 90-те. Както сме живяли без нея преди това, така можем и сега.

ето тук един юнак как разсъждатва по темата за въздействието на музиката и стиловете и.... Наблегнал е на рок разновидностите и религията, но е даоста изчерпателен.

https://ernest.blog.bg/muzika/2016/10/08/.1333709

преди 57 минути, 100names написа:

класическата музика

Тя, музиката, я има и в предкласиката. Дори и из чалгата може да намериш, защото реално това е турцизъм (Думата чалга има две основни значения: в България тя е името на музикален стил, известен още като попфолк, който смесва български, арабски, турски, гръцки и цигански мотиви с повтарящи се ритми. Етимологически, думата произлиза от турската „çalgı“ (свирня, музика), която от своя страна идва от арабската „шалгā“ и означава популярна развлекателна музика, изпълнявана от инструментални групи в Османската империя). ;) От една гледна точка, то и латиното е "чалга". Музиката е някакъв ритъм. Самия вокал може да го възприемеш като музика дори, ако не разбираш езика на певеца. Стика да не "дъни" => всяка музика е поносима. + качеството на уредбата. ;) 

Друг е въпроса за живото пеене или музикален съпровод. ;) Ако удряш барабаните като "за насъскване" = най-малкото ще ти "викнат" полицаите. :) 

преди 1 час, 100names написа:

Който се е самоограничил го е направил още на 18-20.

По от рано е! ;) Но, това е друга тема .... 

преди 1 час, 100names написа:

А него открих заради класическата китара

Е, китарата си е китара .... има и със седем струни и прочие .... самото ортодоксално пеене също е музика. ;) 

По-важно е: аранжимента в изпълнението, т.е. нека да не навлизаме в композиторския сектор, че там .... съм "гола вода" .... :)   

преди 56 минути, Greta Simmer написа:

Както сме живяли без нея преди това, така можем и сега.

Не е точно така ..... и не е заради "голите" работи .... ;) => от неправилния начин на адаптиране на някоя песен към българския е проблема. ;) Принципно Тодор Колев го считат за родоначалник на чалгата в България. :) 

преди 1 час, Greta Simmer написа:

полуголи жени

Че то и Шакира и Мадона ще излезе, че са чалгарки! :) И се .... според теб Софи Маринова чалга ли пеее??? :) 

Ето ти един поздрав от мен:

:) 

преди 2 часа, (:IdioibI:) написа:

Че то и Шакира и Мадона ще излезе, че са чалгарки! :) 

Ето ти един поздрав от мен:

Благодаря. 

Стилът на Шакира е регетон (reggaeton), което си е точно испанската чалга. На мен регетона много ми харесва, но моите близки в Испания казват, че е защото не разбирам какво пеят. 🤭

преди 38 минути, Greta Simmer написа:

Стилът на Шакира е регетон (reggaeton), което си е точно испанската чалга. На мен регетона много ми харесва, но моите близки в Испания казват, че е защото не разбирам какво пеят. 🤭

Не знам ... аз и преди да стана семеен не слушах музика. Реално музиката я слушах в колата - И, съм благодарен на "Радио 1". От известно време обаче и това не правя. Едно, че честотите на въпросното радио из региона са "замърсени", а и по-обичам вече "музиката" от животните, вятъра, дъжда и т.н.

п.п. Правя едно уточнение: Когато съм имал гости в дома си, то, пускам съм по избор на госта музика. ;) Така, че доста стилове и прочие съм слушал.... :) , но не съм "изпадал" в подробности за определени стилове. И, музика се слуша, а не гледа! ;) 

преди 2 часа, (:IdioibI:) написа:

И, музика се слуша, а не гледа! ;) 

С това не съм много съгласен!

Определени стилове музика - например симфоничната , камерната, пиано етюдите, някои джаз сетове, отделни поп шлагери са основно за слушане! Но дори и при тях да ги пуснеш на уредба в къщи и да отидеш в концертна зала - възприятието се променя!

Но за други стилове - определено визуалните ефекти на концерта или видеоклипа са необходимост и са задължителни. Въздействието се променя драстично. Ако си слушал Чайковски  е едно, но да го гледаш и слушаш на балетно представление е нещо съвсем различно.  Да си пуснеш в колата диско или поп песен е едно, а да го изживееш в дискотека танцувайки под светлинни и зрителни ефекти е съвсем различно.

Да си пуснеш Джудас Прайст или AC/DC в колата може, но ако си ги преживял на стадиона с 20 000  човека става друго.

Определено след 90-те години до момента добрият видеоклип е важен елемент от популярноста на даден изпълнител или парче. Да си призная на някои добри видеоклипове съм плакал...

В музикалното изкуство освен мелодията голямо участие имат и поезията в текста и зрителния елемент. Когато са съчетани правилно ефекта се увеличава!

Ето пример за музика която трябва и да се гледа.

преди 11 часа, 100names написа:

е важен елемент от популярноста на даден изпълнител или парче.

Ще прощаваш, но по отношение на музиката съм "консуматор", т.е. пасивен! Уви, моите възприятия са ограничени, т.е. не ползвам музиката, за да съм активен, а като фон на дадена дейност или разтуха от стреса. Защо трябва да натоварвам и очите?! Ами, ако изпадна в епилепсия?! Отделно, че вече съм и с намалена подвижност. 

Както и да е. Може да не си съгласен, но ти, явно се вживяваш в музиката, а аз не. 

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.