Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

"Човек, след като стане семеен слуша много по-малко музика"

Featured Replies

Това е коментар на ... G.B. по повод публикуван статус/статия със заглавие: " Защо след 30-годишна възраст все по-малко ни привлича (каквото и да значи "привлича") новата музика"- статията/статус е от Kaldata.com

Не съм чела статията, но така обявено и постановено ми е доста ... неясно, каква точно е Идеята, а много ми се иска да е свързана с една много специална част от културата и цивилизацията на човечеството.

Да не се разбере погрешно и всеки да засподеля какво слуша или не слуша, и защо, а така по-принципно ако може да се включим в това "изследване". Без да се отбелязва ненужната дискриминация в "годините", защото има много 30-годишни, които не са и чували за Шопен, други за Джудаст Прийст и т.н.

Но по-същественото е, отвъд тези ограничения, за "семеен" и 30-годишни, а като цяло, може ли Музиката в един момент да стане "ненужна", досадна и по никакъв начин вдъхновяваща, за да я слушаме и ... да танцуваме и да пеем на нея?!

Пп. Може би трябваше да е в раздел Музика...

Редактирано от Maleficient (преглед на промените)

Аз като семеен си я гледам музиката, не е само да я слушам.
Имаме си достатъчно стаи да не си пречим и така.
Сега, ако трябва с две деца да се слуша само в хола на апартамент, ами тогава не знам как става.

Нямам никакъв проблем с новата музика - с удоволствие слушам заедно с децата това, което на тях им харесва.

Виждала съм хора на моята възраст, които тотално отричат новата музика и обясняват на децата си, че това не е хубаво. Според мен това е "жалба за младост" и не е добре да се постъпва така. Ние сме си изживяли нашата младост, а сега децата трябва да си изживеят тяхната.

Приятна отпуска ти пожелавам - повече слънце и море, по-малко електронни устройства! ☀️

Сегашната музика (доколкото повечето днешни изпълненения въобще могат да се нарекат музика) категорично не става!

Сегашната е като миналата и по-миналата.  Стойностни са по малко от 1% от песните, другото са еднодневки дето след няколко месеца никой няма да помни.  99% от "предишната" музика отдавна си я забравил, помниш само тези песни които стават. Така е било, сега пак е така и така и ще бъде.

• Автор
преди 1 час, Белгиеца написа:

Аз като семеен си я гледам музиката, не е само да я слушам.
Имаме си достатъчно стаи да не си пречим и така.
Сега, ако трябва с две деца да се слуша само в хола на апартамент, ами тогава не знам как става.

Не разбирам акцентът ти, дали е, че си "семеен", или на колко стаи имаш, за да гледаш и слушаш Музика? А това не е The Point.

Още по-просто ще го обясня. Ти отбелязваш някакви странични фактори и обстоятелства за възможност да се слуша/гледа музика. А въпросът е, дали с възрастта или времето- лично за теб, не ми дреме за децата ти и супердуперидеалната ти съпруга- ти самият слушаш и се наслаждаваш по начин, който музиката те е впечатлявала, за да си пуснеш едно парче няколко пъти, друго да знаеш, че ще те "зареди" като си сдухан, на трето да танцуваш без причина, и така?

преди 1 час, Greta Simmer написа:

Нямам никакъв проблем с новата музика - с удоволствие слушам заедно с децата това, което на тях им харесва.

Виждала съм хора на моята възраст, които тотално отричат новата музика и обясняват на децата си, че това не е хубаво. Според мен това е "жалба за младост" и не е добре да се постъпва така. Ние сме си изживяли нашата младост, а сега децата трябва да си изживеят тяхната.

Приятна отпуска ти пожелавам - повече слънце и море, по-малко електронни устройства! ☀️

Чудесно е, че слушаш "с удоволствие" новата музика. И без деца, аз имам претенции, да кажем, и много от нещата от новите български неща- особено текстовете, не ми харесват. Всъщност и музиката като цяло, не ми харесва. И с чуждите е така. Има навремето неща и певци, които много обичах ... в онзи смисъл, пак казвам, за мен си, по някакъв начин, това изкуство нещо за Душичката, да ми дава и да ми е приятно. Сега не е така. И не е просто да изтърпявам, за да казвам, че съм толерантна и мога да го слушам, а съвсем откровено не ми харесва!

Не съм и такъв специалист или експерт музикален, но ми е тъжно, че в насока "Музика", човечеството дееволюира.

пп. Мерси за пожеланията.

преди 49 минути, ined написа:

Сегашната е като миналата и по-миналата.  Стойностни са по малко от 1% от песните, другото са еднодневки дето след няколко месеца никой няма да помни.  99% от "предишната" музика отдавна си я забравил, помниш само тези песни които стават. Така е било, сега пак е така и така и ще бъде.

може и да е така, може и да не е съвсем!

Според теб на какво се дължи? При всички тези възможност вече?

Не е ли малко необичайно, навремето хора-музиканти, които не са имали студиа, да създават и творят вдъхновяващи, буквално "докосващи" неща, а след това, дори и тези, които са творили и създавали, попадат в някаква рутина и само циклят и повтарят едно и също по концерти и турнета! това писва! Това не е развитие.

Може би на пръстите на едната ми ръка се броят музиканти/групи, които след топ албуми и сингъли взели Грами-та, са създали нещо с различно звучене, интересен текст и аранжимент. Дълбоко уважавам една Шер и Мадона примерно, но и те милите се изчерпаха ... 

Аз не харесвам много модерния гнусен татуиран дебелак Теди Суимс, и песните му не са нещо особено, но не мога да повярвам, че е толкова популярен... и не е до възрастта ми! Убедена съм, че моето аз на 25 пак нямаше да го харесва! 

Така че, не знам кой/кои определят как е как ще бъде!

• Автор

Това, че ти за първи път го чуваш, не означава, че не е популярен. Провери и ще видиш. Както обясних в началото, не става въпрос в темата конкретно, ограничено и субективно на нас какво ни харесва и ни е харесвало във времето. А как това се промени като концепция в музиката и изпълнителите.

Тогава ми обясни какво значи че е популярен. Брой продадени плочи, или какво?

преди 4 минути, Maleficient написа:

Това, че ти за първи път го чуваш, не означава, че не е популярен. Провери и ще видиш. Както обясних в началото, не става въпрос в темата конкретно, ограничено и субективно на нас какво ни харесва и ни е харесвало във времето. А как това се промени като концепция в музиката и изпълнителите.

преди 3 часа, Maleficient написа:

Но по-същественото е, отвъд тези ограничения, за "семеен" и 30-годишни, а като цяло, може ли Музиката в един момент да стане "ненужна", досадна и по никакъв начин вдъхновяваща, за да я слушаме и ... да танцуваме и да пеем на нея?!

Абсурд!
Познай какво е сутрин в кухнята на "They don't care about us" на Джексън ;) 

преди 3 часа, Maleficient написа:

Аз съм на 37 (или 38 не ги смятам вече) с жена до мен. Хаус музиката е единствената музика, която ме кара да настръхвам и да се усмихвам, докато я слушам. Старият хаус или електро хауса (новият) ме карат да се усмихвам, когато ги слушам. Гарантирам, че възрастта или жената до теб не е фактор за да спреш да слушаш музика. 

преди 1 минута, plmen88 написа:

Аз съм на 37 (или 38 не ги смятам вече) с жена до мен. Хаус музиката е единствената музика, която ме кара да настръхвам и да се усмихвам, докато я слушам. Старият хаус или електро хауса (новият) ме карат да се усмихвам, когато ги слушам. Гарантирам, че възрастта или жената до теб не е фактор за да спреш да слушаш музика. 

Sobieski сетовете от миналото са много подходящи ;)

Цитат

А въпросът е, дали с възрастта или времето- лично за теб, ти самият слушаш и се наслаждаваш по начин, който музиката те е впечатлявала, за да си пуснеш едно парче няколко пъти, друго да знаеш, че ще те "зареди" като си сдухан, на трето да танцуваш без причина, и така?

Аз слушам и най-вече гледам изпълнителките.
Никога не съм танцувал спонтанно щото имало музика.
Ама аз слушам не само на български и английски, а и на руски, френски, италиански та даже и Гласът на Гърция гледам, без да разбирам езика.
Нотите имат малко влияние върху мен, изпълнението на думичките ме впечатлява и емоциите които предизвиква. 
Например Vivo per lei (la musica) като видя някой нов изпълнител-ка да я изпълнява, ще слушам и гледам с голям интерес, но ме интересува емоцията която ще успее да предаде изпълнителят, -ката. Има и една българска версия дует, която я имам на компютъра ми свалена.
А пък Caruso толкова много хора се опитват да я пеят, ама повечето се излагат само.

Има една певица Анна Виси гъркиня от Кипър, която като я пуснат по някоя гръцка телевизия на концерт и ти настръхва кожата, без да разбираш думите.

Някои женски гласове са много приятни за слушане, други са противни и т.н.
Сега петък вечер има Нука все вместе по Россия1 ( и на запис също през Интернет ), изкачат разни изненади, да се чудиш от къде ги намират толкова много талантливи жени. Ходят по градовете из цяла Русия да ги прослушват първо, преди да ги пускат в Москва.
Естествено повечето време като я чуя някоя рускиня да се напъва да ръмжи на английски и спирам звука, аз искам да гледам нещо различно руско а не едно и също негро-хамериканско виене на умряло.

преди 3 минути, Белгиеца написа:

най-вече гледам изпълнителките.

Не си за темата Белджо...

Tва за гледане или за слушане ли е според теб?

Само не разбрах защо я гледа музиката? Белгийката да не му е изключила звука?

преди 22 минути, Sendero Luminoso написа:

Не си за темата Белджо...

Не се чувствай обиден,поздрав с това:

Веднъж чух едни момичета тийнейджърки на едно кафене да си говорят, докато си слушаха неща по телефоните. Едното вика на другото: "Преди е имало много по-яки песни." 

Викам си Я!

Значи не е носталгия по младостта, а наистина парчетата в последните 20-25 години са тъпи. Всеки, който има слух ще го признае.

След като стане семеен или след 30-годишна възраст?! 

А, този въпрос

преди 10 часа, Maleficient написа:

ми прилича на един психотест в МВР: Като почне музика, танцувате ли? :) 

Реално това е екзистенциален въпрос в "зоната" на средната възраст. = Всичко ви се "вижда" скучно"! Включително и брачния партньор.   

По същество в интернет повечето са самотни хора. => Самите потребители вече са субкултура! В тази култура нещата не са по-различни от неща из действителността. 

Какво е музиката принципно? 

За едни е фон, за други е релакс, а за трети е повод за танци, но по-общо тя води или до разсейване от ежедневието или абстрахиране от заобикалящата ни среда.

В момента аз слушам музиката на вятъра и на щурците. 

Трябва да споделя и друго: Едно от децата на един братовчед учи в музикалния колеж или прочие какво е в Пловдив. Та, от време на време когато е тук на село, то чувам и негови уроци по пеене или разпяване, защото е и съсед. => Значи, това не е точно музика, но и акапелното пеене може да е такова, ако не чувате думите било то заради това, че е на чужд език и/или толкова провлачено и прочие, че чувате само звук, а не текст. НО, по-важно е какво сподели: Вече има ученици (въпреки, че той все още се изучава) от цял свят и печели пари. 

Когато съм живял в София, то именно по това време (от 5:00 до 7:00) най-ми-харесваше музиката на "големия град". 

И, по-важното: Тази музика (естествената), а не измислената, никога не ми е омръзнала и/или е била "ненужна", досадна или по някакъв начин вдъхновяваща и/или ... ме е карала да танцувам и/или пея, а ме е тонизирала, за да съм щастлив отново и отново. 

Кратко изказано: След като станеш семеен или над 30, то все повече се вълнуваш или от децата, или от съпруга/съпругата или от това, че все още си жив, и каквито и несгоди да са ти "на главата", то да поемеш свежия въздух, да се усмихнеш и да изпиташ една микро радост, че живееш! 

Аз казах!

Поздрав и на здраве с тази песен:

преди 7 часа, Maleficient написа:

Чудесно е, че слушаш "с удоволствие" новата музика. И без деца, аз имам претенции, да кажем, и много от нещата от новите български неща- особено текстовете, не ми харесват. Всъщност и музиката като цяло, не ми харесва. И с чуждите е така. Има навремето неща и певци, които много обичах ... в онзи смисъл, пак казвам, за мен си, по някакъв начин, това изкуство нещо за Душичката, да ми дава и да ми е приятно. Сега не е така. И не е просто да изтърпявам, за да казвам, че съм толерантна и мога да го слушам, а съвсем откровено не ми харесва!

Не слушаме много нова българска музика, просто защото около нас не е актуална. Има един определен жанр, който вкъщи е абсолютно забранен, така че май не съм чак толкова широко скроена. 🤭 Иначе с децата сме минали през Katy Perry, Billie Eilish, Imagine Dragons и много други, а в момента - KPop Demon Hunters. От старите слушаме с удоволствие Eminem, Evanescence, Queen. Има някои нови ипълнители, които записват кавъри на старите парчета и така ги представят на новото поколение.  

Аз лично си имам свои любими - и стари, и нови, които са различни от тези на децата, но харесвам и тяхната музика.

преди 35 минути, Greta Simmer написа:

абсолютно забранен

Да позная ли?! => genre çalgı??? = това си е род музика принципно! :) 

преди 11 часа, Maleficient написа:

Не съм и такъв специалист или експерт музикален, но ми е тъжно, че в насока "Музика", човечеството дееволюира.

преди 7 часа, Муца написа:

Веднъж чух едни момичета тийнейджърки на едно кафене да си говорят, докато си слушаха неща по телефоните. Едното вика на другото: "Преди е имало много по-яки песни." 

Викам си Я!

Значи не е носталгия по младостта, а наистина парчетата в последните 20-25 години са тъпи. Всеки, който има слух ще го признае.

Някога старото поколение говореше по същия начин за изпълнителите, които изгряваха през нашата младост, но какво от това? Времето върви напред, а не назад.

Според мен и сега има талантливи нови изпълнители, със стил, дълбочина и послание към света.

на 5.08.2025 г. в 9:24, Greta Simmer написа:

Според мен и сега има талантливи нови изпълнители, със стил, дълбочина и послание към света.

Казват ли нещо ново?!

преди 11 часа, The Lone Star написа:

Казват ли нещо ново?!

Не е въпроса какво казват, а как го казват. Имат собствен стил, който е също толкова въздействащ.

Намерих въпросната статия и още няколко подобни:

Защо след 30-годишна възраст все по-малко ни привлича новата музика - kaldata

Защо спираме да откриваме нова музика след 30-те? - obekti.bg

След 30-тата ни година спира развитието на музикалния ни вкус  - soundtrack.bg

Нещо странно се случва с музикалния ни вкус, когато станем на 30 - offnews.bg

Общо взето всички казват едно и също - музиката ни докосва повече в юношеството и младостта, тъй като през този период сме по-чувствителни. Песните, с които сме израснали активират приятни спомени. Подсъзнателно сравняваме новите песни със старите хитове и тъй като новите не съвпадат с вече установените ни предпочитания, ние ги отхвърляме. Това не значи, че новите са лоши - означва просто, че нямат въздействие върху нас, които сме над 30 години.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.