Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Съпруга със шизоафективмо разстройство

Featured Replies

Моята съпруга има шизоафективно разстройство. Краде пари от мен и от други хора, изнудва ме за пари, а ако не ѝ дам, се заключвам и тя започва да се опитва да изкърти вратата. В маниакални епизоди това поведение се превръща буквално в изнудване за пари. Как да обясня на мой приятел, който е дълбоко вярващ, че тя ме тероризира и изнудва?

Шизофренното разстройство се лекува с лекарства. То не е нормално състояние. Ако съпругата ти отказва да посети психиатър , отиди при такъв и му обясни положението , той ще ти обясни какво да направиш за да бъде въведена за лечение в психиатриата . Ако пък отказва да си пие лекарствата единствения вариант отново е само въвеждане за лечение. Приятеля ти не може да ти помогне в случая. В моята махала също има хора с психични разстройства и като спрат да си пият лекарствата ги хоспитализират.

пак ли

а ето какво ми казва изкуствения интелект

Ето как можеш да подходиш:

1. Обясни медицинската рамка

• Кажи му, че шизоафективното разстройство е медицинска диагноза, при която човек може да губи контрол над поведението си, особено в маниакални епизоди.

• Подчертай, че това не е въпрос само на „характер“ или „грях“, а заболяване, което променя възприятията, импулсите и моралната преценка.

2. Опиши конкретното поведение

• Не използвай общи думи („тя е лоша“, „тя е ужасна“), а кажи:

• „Когато е в епизод, тя ми взема пари без позволение.“

• „Ако откажа да ѝ дам, започва да ме заплашва и дори да се опитва да разбие вратата.“

• „Това за мен е изнудване и терор, дори и тя самата да не осъзнава докрай последствията.“

3. Преведи на езика на вярата

Тъй като приятелят ти е вярващ, може да помогне да кажеш:

• „Аз я обичам и не я обвинявам като човек, но страданието ѝ ме наранява и мен. Болестта ѝ е като демон, който я кара да прави тези неща.“

• „Понякога любовта означава и да поставя граници, за да не позволявам злото, което идва през болестта, да ме унищожи.“

4. Подчертай личното си страдание

• „Живея в постоянен страх – не от жена си като личност, а от нейните маниакални състояния.“

• „Това е терор за мен, дори да изглежда, че тя няма вина.“

⚠️ Важно: ако поведението ѝ застрашава твоята сигурност или имуществото, имаш право да се обърнеш към:

• психиатър, за да се обсъди лечение или хоспитализация;

• полиция, ако има реална опасност за теб (разбиване на врати, агресия).

Защо се налага да обясняваш?! Твоят приятел малоумник ли е?! 

Разбирам твоята загриженост, но тя към кого е?!

Това, твоето, по-прилича на ревност, т.е. явно, твоят приятел е по-вярващ.

Философски погледнато, то, всеки човек има точка на насищане. По-важно е, за какво ги харчи парите твоята жена?! Ако финансира добро -> то, явно това е нейно покаяние, а ако ги харчи за плътски и/или нисши страсти, то, се замисли, ти, кои не си ѝ удовлетвори!?

Успех!

Ако се притесняваш, че някой може да те използва, най-доброто е да обръщаш внимание на ранните “сигнали” – ако някой постоянно намеква за пари, подаръци или помощ, без да показва реална заинтересованост към теб като човек, това е червен флаг.Рано говори за пари/помощ – още в началото намеква за сметки, подаръци, “проблеми”, които ти трябва да решиш.И изобщо какво правиш  с такова животно, разкарвай го ?

преди 5 часа, Пламен Илиев Благоев написа:

Моята съпруга има шизоафективно разстройство. Краде пари от мен и от други хора, изнудва ме за пари, а ако не ѝ дам, се заключвам и тя започва да се опитва да изкърти вратата. В маниакални епизоди това поведение се превръща буквално в изнудване за пари. Как да обясня на мой приятел, който е дълбоко вярващ, че тя ме тероризира и изнудва?

преди 1 час, nusho73 написа:

И изобщо какво правиш  с такова животно, разкарвай го ?

Уви при християните това не е лесно. Поел е отговорност за нея (него) пред Бог. 

Отделно, че по спомен имат дете. По скоро е, да помисли не е ли време да я хоспитализира и да се концентрира към отглеждането и възпитанието на детето им!?

Цитат

Лечението на шизоафективно разстройство е мултидисциплинарно и индивидуализирано, защото съчетава симптоми както на шизофрения, така и на афективни разстройства (депресия или биполярно разстройство). Ето какво включва:

💊 Медикаментозно лечение

• Антипсихотици – за овладяване на психотични симптоми като халюцинации, налудности, объркано мислене. Често използвани:
    • Оланзапин, Кветиапин, Рисперидон
  • Антидепресанти – при депресивна симптоматика, но не се използват в острата фаза
  • Стабилизатори на настроението – при наличие на маниакални епизоди (например литий, валпроат)

🧠 Психотерапия

• Когнитивно-поведенческа терапия (CBT) – помага за справяне с мисловни изкривявания, тревожност, депресия
  • Психообразование – за пациента и близките, с цел разбиране на заболяването и изграждане на подкрепяща среда
  • Групова терапия – за социална интеграция и споделяне на опит

🏥 Хоспитализация (при нужда)

• В остра фаза или при риск от самонараняване/агресия
  • Цел: стабилизиране, наблюдение, настройка на медикаментите

🧩 Рехабилитация и социална подкрепа

• Професионална рехабилитация – за възстановяване на трудови и социални умения
  • Подкрепа от близки и социални служби – ключова за дългосрочна стабилност
  • Проследяване от психиатър – редовни прегледи и корекция на терапията

🧭 Диагностични предизвикателства

• Няма лабораторен тест за шизоафективно разстройство
  • Диагнозата се поставя чрез клинично интервю, наблюдение и изключване на други причини

🔍 Повече можеш да прочетеш в Фондация „Свети Рафаил“ и сп. МЕДИНФО, където са описани конкретни случаи и подходи.

"В остра фаза или при риск от самонараняване/агресия"

току-що, (:IdioibI:) написа:

Уви при християните това не е лесно. Поел е отговорност за нея (него) пред Бог. 

Отделно, че по спомен имат дете. По скоро е, да помисли не е ли време да я хоспитализира и да се концентрира към отглеждането и възпитанието на детето им!?

Тя е с него само за пари. Има ли смисъл за друго ? Жените са лами за пари.Той може да я обича, тя не и докъде  ще стигнат.

преди 20 минути, nusho73 написа:

Тя е с него само за пари. Има ли смисъл за друго ? Жените са лами за пари.Той може да я обича, тя не и докъде  ще стигнат.

Значи, ако има реално поставена диагноза, то има начин за принудителното ѝ хоспитализиране. = Все из енорията ще има юридически грамотен човек и ще му помогне по отношение на съдебната присъда. На база нея => ще я хоспитализират. 

Това при положение, че я обича! В този случай извън тяхната любов ще постъпи отговорно! НО, не само към нея, а и към дето им. 

Отделно, че ще се нуждае и той от психологична помощ, но не само от енорията, т.е. и от приятели, и от близки, и от добри познати в обкръжението им. 

Да, жените имат по-големи страсти към парите, но в неговия случаи има мания. Отделно, че е изострена вече. 

Кратко: Не е лесно да си отец на семейството си! Там където свършва вярата почва не надеждата, а трудността на решението ти! ;) Всеки себе-уважаващ се "глава на семейството" трябва да постъпва отговорно към ценностите в религията, т.е. жертва чувствата си към нея в името на детето им!

Аз казах!

Значи, ако има реално поставена диагноза, то има начин за принудителното ѝ хоспитализиране. = Все из енорията ще има юридически грамотен човек и ще му помогне по отношение на съдебната присъда. На база нея => ще я хоспитализират. 

Това при положение, че я обича! В този случай извън тяхната любов ще постъпи отговорно! НО, не само към нея, а и към дето им. 

Отделно, че ще се нуждае и той от психологична помощ, но не само от енорията, т.е. и от приятели, и от близки, и от добри познати в обкръжението им. 

Да, жените имат по-големи страсти към парите, но в неговия случаи има мания. Отделно, че е изострена вече. 

Кратко: Не е лесно да си отец на семейството си! Там където свършва вярата почва не надеждата, а трудността на решението ти! ;) Всеки себе-уважаващ се "глава на семейството" трябва да постъпва отговорно към ценностите в религията, т.е. жертва чувствата си към нея в името на детето им!

Аз казах!

С прокуроска заповед може да я обвини и да я вкарат в психото,да правят нужното лечение ако има психични отклонения .А ако няма, а е просто клептомантка и злато търсачка.

Сигнали, че една жена е искрена
Интересува се от теб като личност – пита за неща, които нямат общо с пари (детство, интереси, цели).

Споделя и тя – говори за себе си, отваря се, а не само изисква.

Готова е на взаимност – предлага помощ, жестове, внимание, дори дребни неща (например да донесе нещо, да те подкрепи емоционално).

Уважава границите – не те кара да се чувстваш виновен, ако не можеш/искаш да дадеш.

Показва постоянство – остава близо до теб и когато нямаш възможност да ѝ угаждаш материално.

преди 26 минути, nusho73 написа:

А ако няма, а е просто клептомантка и злато търсачка.

??? => В този случай е: той сам себе си да се хоспитализира. ;) Или .... да стане монах в някой манастир! ;) п.п. Принципно първо се става послушник, но това е друга тема .... 

??? => В този случай е: той сам себе си да се хоспитализира. ;) Или .... да стане монах в някой манастир! ;) 

Сигнали, че някой търси само облаги
Рано говори за пари/помощ – още в началото намеква за сметки, подаръци, “проблеми”, които ти трябва да решиш.

Интересува се от това какво имаш, а не кой си – пита за колата, доходите, телефона, но рядко за мечтите или интересите ти.

Дава малко в замяна – очаква да получава, но не влага усилие, внимание или емоция обратно.

Изчезва, ако не получи материално – губи интерес, когато не откликнеш на исканията ѝ.

преди 1 минута, nusho73 написа:

Изчезва, ако не получи материално – губи интерес, когато не откликнеш на исканията ѝ.

Това е нормално за "новите" българки. Припомни ми, дали имат църковен брак? 

Това е нормално за "новите" българки. Припомни ми, дали имат църковен брак? 

Никакъв брак нямат ,живеят на семейни начала .Сега е модерно.

току-що, nusho73 написа:

Никакъв брак нямат ,живеят на семейни начала .Сега е модерно.

Уви без намеса на съда и уреждане на нещата по отношение на попечителството на детето, то явно му трябва юридическа помощ, а не психологическа.  ;) 

Въртим и увъртаме, но казуса е правен, а не психологичен. "Разкарването" ѝ е безотговорно деяния спрямо дето им! => Което означава, че някой от познатите им трябва да съзира за погазването на правата на детето. Определено се изисква смелост, ако родителите на детето са безотговорни! ;) 

преди 1 час, nusho73 написа:

Ти разбира се не познаваш нито нея, нито него, откъде ги вадиш тези категорични заключения!? 🙄

преди 40 минути, nusho73 написа:

Сигнали, че някой търси само облаги
Рано говори за пари/помощ – още в началото намеква за сметки, подаръци, “проблеми”, които ти трябва да решиш.

Интересува се от това какво имаш, а не кой си – пита за колата, доходите, телефона, но рядко за мечтите или интересите ти.

Дава малко в замяна – очаква да получава, но не влага усилие, внимание или емоция обратно.

Жената има заболяване. Освен това не е ясно за какво точно й трябват въпросните пари, за които настоява. 🙄

преди 6 минути, THEWiZRD написа:

Пребий я

Ти така ли процедираш с болни хора!? 😥

преди 8 часа, BulgarianYouguart написа:

Шизофренното разстройство се лекува с лекарства

ако попадне на точният лекар иначе е загуба на време с неправилни лекарства не трябва лекарства а лечение в клиника ! 

преди 1 час, Мери) написа:

Ти разбира се не познаваш нито нея, нито него, откъде ги вадиш тези категорични заключения!? 🙄

А ти познаваш ли ги?

Жената има заболяване. Освен това не е ясно за какво точно й трябват въпросните пари, за които настоява. 🙄

Откъде знаеш че е истина всичко, дето пускат разни дигитални призраци? Може да се измисли всякаква история, може и да има само аналог... може да е всичко и нищо - една нечия измислица.

Има безброй изтрещели, които обикалят виртуала с измислени нагласени драми и истории, с които да привличат внимание и съчувствие. И най-често им се получава. И сред КАЛДАТА има немалко примери. Този също може да е от "поредицата" - няма гаранции за нищо. 

Като се правим че е истинско, това истинско ли е ? :) Щото и тия лицемерия колко съпричастват няколкото артиста също са само "наужким" и са фалш. Не ги интересува въобще, а е само като в киносалон. След два часа ще са забравили въобще че са го чели...  

Ти така ли процедираш с болни хора!? 😥

Заболяване имат всички безработни другари, които с общи усилия за няколко години задръстиха форума с плодовете на бездействащите си глави.Болни хора, дрън дрън.Автора поне да си беше махнал аватара, като ще пише подобни помии.Време е Калин да ви дърпа шалтерите

преди 2 минути, THEWiZRD написа:

Време е Калин да ви дърпа шалтерите

що, те са му полезните идиоти.

Пак ли ти? Май не жена ти е бокна, ами ти нещо не си вред и се чудиш само как да се оплакваш от нея... И като гледам шараните ти се вързаха отново, ама аз вече не ти вярвам нещо, що ли?

преди 1 час, THEWiZRD написа:

Автора поне да си беше махнал аватара

За това си прав, да и все пак съветът беше кофти. 😉

Аз започнах да се чудя този форум на самотек ли е оставен, изобщо има ли модератори тук, или някакви админи или всичко спо сладък сън и да има трафик само по сайта  - да падат кинти и да дрънкат някакви спамери едни и същи теми в пет различни вариации , ей тъй за една приятелка питам? И за Бога, направете блокирането да е ИЗЦЯЛО! И блокирането ви е едно никакво. Като ще е гарга да е рошава, ама не.... 

преди 11 часа, Пламен Илиев Благоев написа:

А пък баба ми има само разстройство...

преди 7 минути, В. Велев написа:

А пък баба ми има само разстройство...

Има едно прахче - търси в аптеките СМЕКТА се казва, действа безотказно при разстройство и е безвредно :)😅 Но ще търсши кутийката с българските надписи, че другото нямам идея как дейста, късмет :)

smekta-protiv-diariya.jpg

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.