Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Съвет за повреден екран (матрица) на стар лаптоп Леново

Featured Replies

Въпреки, че първият компютър, който съм имал е през далечната 1983 година си признавам, че не разбирам от хардуер.

Имам лаптоп Lenovo X1 Carbon 3rd Gen (Type 20BS)  с тъч-скриин. Преди 10 години като го взех беше върхов модел...

Въпреки супер-дупер защитата (по военен стандарт ...) при падане от 50 сантиметра на екрана се появи тъмна лента вертикална около 5 см широка.

Като натисна на екрана леко с пръст изчезва или си променя цвета. Докато държа натиснато я няма, но пусна ли пак сввтва..

Според вас това подлежи ли на ремонт или трябва цялостна подмяна на матрицата?

Като попитах (по телефона) два сервиза - отговориха - трябва подмяна. Ама нова матрица + труд ще излезе към 250-300 лева май-май...

Гледах клипче как да си го смениш сам - видя ми се проста работа. Но и само матрицата струва към 120 долара (без доставката)

Мисля, че не си заслужава да дам такива пари за 10 годишен лаптоп.

Въпреки, че е  лек 1200 грама и батерията му държи по 5 часа видео (сменях я скоро). Има и 3g модем за сим карта вграден.

Та въпроса беше може ли да се ремонтира без подмяна? И по евтино...

Или да почвам да избирам нов?

Разрешен от ilian359

преди 6 минути, 100names написа:

Не стават такива работи :) .

Ако не ти се дават пари, ползвай го така. Или го свързвай с външен монитор, когато чертата много ти пречи. 

• Автор
току-що, Rudy M. написа:

Не стават такива работи :) .

Ако не ти се дават пари, ползвай го така. Или го свързвай с външен монитор, когато чертата много ти пречи. 

точно това съм направил в момента - вързан е с едно Ейзо  24 инча ....

Но това съм го взел да е ултрабук за пътуване и "преносимост" - имам си 2 други десктоп машини за в къщи ...

И кое точно "не става с тия работи" ?? Да се ремонтира ли? Колко и да е смешно минавало ми е мисълта да го отворя и да го подпра с някакво хартийка да го натиска вместо пръста ми ...

преди 2 минути, 100names написа:

И кое точно "не става с тия работи" ?? Да се ремонтира ли? 

Да, точно това. 

На една матрица може да се сменя подсветка, могат да се сменят кабели и елементи, водещи сигнала или захранването към нея. Но ако самата ѝ повърхност е увредена - единствено се сменя цялата. 

преди 19 минути, 100names написа:

минавало ми е мисълта да го отворя и да го подпра с някакво хартийка да го натиска вместо пръста ми

Ако имаш уменията да го разглобиш и да стигнеш до лентовия кабел от страна на екрана, може и да имаш късмет само да е разместен от падането.

Провери и тази букса към дъното първо 2:42 от клипа

Ето и дисплея:

• Автор

Трябва ли задължително да се откача батерията преди подмяна на матрицата??  Щото се "разстройва" биоса ... И бая работа.

Тука едим юнак го прави без да я изключва ...

Но явно нещата отиват към нова покупка.

И без това му бях понасъбрал нерви , когато сменях батерията.

Ще се отваря нова тема в съвети за покупка.

преди 2 минути, 100names написа:

Трябва ли задължително да се откача батерията преди подмяна на матрицата??  Щото се "разстройва" биоса .

Биос трябва да е с отделна батерия 3V, а самата голяма батерия задължително я изключваш за да не дадеш някъде на "късо" и да изгориш дъното.

• Автор
току-що, Joss Bomon написа:

Биос трябва да е с отделна батерия 3V, а самата голяма батерия задължително я изключваш за да не дадеш някъде на "късо" и да изгориш дъното.

Тоя модел НЯМА отделна батерия за дъното. Казвам го от опит!

Понеже рядко ми трябва, като забравя да го заредя навреме и биоса отиваше на 1900 година ...

То затова му смених батерията (голямата)... Иначе ужким изкарваше 2-3 часа... заредена

преди 30 минути, 100names написа:

Тоя модел НЯМА отделна батерия за дъното. Казвам го от опит!

Значи опита ти не е достатъчен! С първото търсене в гугъл как се сменя въпросната батерия:

• Автор

"опита" ми беше питане към специалист в сервиз.

И двама човака категорично казаха, че този модел няма 3Vбатерийка на дъното. Защото били ултра, ултра бук и за пестене на тегло.

Сега ми се появи въпроса защо след като смених голямата батерия  (без да сменям малката) се оправи биоса???

преди 6 минути, 100names написа:

Сега ми се появи въпроса защо след като смених голямата батерия  (без да сменям малката) се оправи биоса???

Нали ти взеха достатъчно пари за голямата батерия...? Малката струва 2лв. ... Сети се сам... дали не са я сменили. Ако пък сам си я сменял, явно не пада до край и държи настройките.

• Автор

"Голямата" батерия си я купих сам от e-bay и видях бая зор докато разбера коя точно е.

Защото тази генерация (3) има поне 5-6 различни модела батерии.

За смяната и дадох 30 лева на познат сервиз-комшия. Сигурен съм че не е пипал друго, освен да почисти праха.

А тези които казаха, че няма 3V бяха от оторизиран сервиз на Леново за Варна, в който ми беше 3 годишната гаранция.

Така, че продължавам да си мисля, че моя модел няма ... но не споря.

Така или иначе не ми се занимава - ще купувам нов ултрабук!

А този отива в мазето на купчината ... която трупам 40 години вече ...

преди 4 минути, 100names написа:

А тези които казаха, че няма 3V бяха от оторизиран сервиз на Леново за Варна, в който ми беше 3 годишната гаранция.

Само от любопитство - кой е този "оторизиран сервиз на Леново за Варна"? Нещо не се сещам да има такъв. 

• Автор

За всички THINK продукти оторизиран сервиз е Ай Би Ес България

LENOVO СЕРВИЗЕН ЦЕНТЪР - Варна
Варна 9009
ул. Михаил Колони 27, партер

https://www.lenovoonline.bg/les/home.nsf/info/ServiceContacts

Там ми течеше 3 годишната гаранция и те ми смениха GSM модема понеже беше на американски честоти.

преди 2 часа, 100names написа:

"опита" ми беше питане към специалист в сервиз.

И двама човака категорично казаха, че този модел няма 3Vбатерийка на дъното. Защото били ултра, ултра бук и за пестене на тегло.

Това освен ако не е било таблет не мисля, че има вариант да е без батерия. В повечето случаи при лаптоптите трябва да извадиш основната платка и батерията е под нея, но за тази цел се разглобява машината на 100%, нещо което най-вероятно те никога не са правили. А според теб защо като си сменил 'основната' батерия не ти се е нулирал BIOS, ако не си я изключвал?

преди 1 час, 100names написа:

Толкова са били и сервиз тези...В много от случаите работата им е да пратят цялата машина към оторизиран сервиз извън страната без да я пипат.

преди 7 часа, 100names написа:

Като натисна на екрана леко с пръст изчезва или си променя цвета. Докато държа натиснато я няма, но пусна ли пак сввтва..

Няма снимка на проблема, нито точно описание къде и какво се натиска, но - аз бих пробвал с някаква тънка гумичка (подобно на ластик, но не точно това, че се разпадат във времето и лепнат яко) която да е поставена между рамката на лаптопа и LCD панела, другия вариант ако може външно да се натисне с онези щипки за пари -  при ползване се поставя, след това се маха при транспортиране (може да се помисли за някакво омекотяване на натиска).

Според положението на линията -  може да се помисли за редуциране площта за използване на екрана.

преди 21 часа, 100names написа:

Въпреки, че първият компютър, който съм имал е през далечната 1983 година си признавам, че не разбирам от хардуер.

Имам лаптоп Lenovo X1 Carbon 3rd Gen (Type 20BS)  с тъч-скриин. Преди 10 години като го взех беше върхов модел...

Въпреки супер-дупер защитата (по военен стандарт ...) при падане от 50 сантиметра на екрана се появи тъмна лента вертикална около 5 см широка.

Според вас това подлежи ли на ремонт или трябва цялостна подмяна на матрицата?

Като попитах (по телефона) два сервиза - отговориха - трябва подмяна. Ама нова матрица + труд ще излезе към 250-300 лева май-май...

Гледах клипче как да си го смениш сам - видя ми се проста работа. Но и само матрицата струва към 120 долара (без доставката)

Мисля, че не си заслужава да дам такива пари за 10 годишен лаптоп.

Въпреки, че е  лек 1200 грама и батерията му държи по 5 часа видео (сменях я скоро). Има и 3g модем за сим карта вграден.

Или да почвам да избирам нов?

Честно, но не мога разбера вече потребителите на този форум. Щом искаш да ползваш тази машина, ще си платиш на който може да я възтанови. Такива клипчета в тубата са само за кеф. И гледай новата машина да не я тръскаш, не да я изпускаш от 50 сантиметра. Такава техника е алергична към подобни изпълнения.

• Автор
преди 3 часа, Емил Костов написа:

Честно, но не мога разбера вече потребителите на този форум. Щом искаш да ползваш тази машина, ще си платиш на който може да я възтанови. Такива клипчета в тубата са само за кеф. И гледай новата машина да не я тръскаш, не да я изпускаш от 50 сантиметра. Такава техника е алергична към подобни изпълнения.

Чесно, но не мога да разбера защо си мислиш, че да намериш свестен сервиз е нещо лесно.

В квартала в който живея, за последните 15 години се появиха и изчезнаха поне 20 различни "сервизчета" от младежи ентусиасти ...

В момента има два, но им нямам вяра за сериозен ремонт. Как си представяш това "плащане, на който може" като не го знам дали може? И не знам как да го намеря "този който може".

И съвета който потърсих беше дали си заслужава да се ремонтира. А не как сам да го ремонтирам! Помислих си, че в този форум има човек който има повече опит с матрици на лаптопи и е имал подобен проблеми го е решил.

И моля без подигравателни съвети - не тръскай чувствителна техника.

Една от причините да дам 4000 лева преди 10 години беше точно характеристиката на удароустойчивост на модела. Гарантирано, че при падане от 2 метра няма да има физичеки повреди! Но разбира се лаптопа падна от леглото на пода не по време на гаранцията.

• 4 седмици по-късно...
  • Решение

Късно се включвам в темата, но имам какво да кажа.

Първо X1 Carbon е скъпа, но доста деликатна продуктова линия. Виждал съм какви ли не проблеми на различните поколения. Но по-лошо е, че частите са скъпи.

Относно дисплеите: не видяхме снимка на дефекта, но преди всичко - кабел не може да развали само част от изображението. Това петно или увредена зона са си проблем на самия дисплей. При X1 Carbon по-старите поколения (до четвърто) са с нестандартни матрици, правени специално за тази серия. Винаги са били трудни за намиране и скъпи. А в този случай има и тъчскрийн и мисията става още по-невъзможна. При Lenovo дигитайзерът (тъчскрийн) е неделимо залепен за матрицата. Това означава, че смяна на матрица не е достатъчна. Трябва да се търси комплект (assembly) за конкретния модел лаптоп. Изключение правят само някои in-cell/on-cell touch матрици при по-нови модели, напр. ThinkPad от T460/Т560 насам. На тях не им личи с обикновена матрица ли са или сензорна. 

Така че тук възстановяването на лаптопа не опира до покупка на допустима цена. Ако изобщо се намери това assembly, цената ще е меко казано неразумна.

Ако на някой му се чете повече за проблеми с диплеите, давам линкове към моя стара статия на български и на английски, с препратки и към друга информация по темата:

LCD Дисплеи - информация: характеристики, повреди, ремонт

LCD Screens - Information, Features, Faults, Troubleshooting

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.