Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Автокъщи с висок риск

Featured Replies

От автокъща купих автомобил втора ръка на най-високата цена за модела автомобил и година на производство. В случая за 12 хил. лева. По пътя се проявиха дефекти. На следващата сутрин автомайсторите ме посъветваха да върна автомобила. Незабавно се свързах с продавача и му преложих да приеме автомобила обратно с 2 хил. лева по-малко, т.е. за 10 хил. лева, като за моя сметка отстраня проблема, така че автомобила да може да се движи. Той отказа и предложи цена от 5 хиляди. В случая проблемите бяха замаскирани от автокъщата. 

Нямаш гаранция на техника втора употреба. Проблема си е изцяло твой. Другия път си купи нова кола от магазина и тогава можеш да предявиш претенции. Имаш и гаранция.

• Автор

Известно ми е. Затова предложих 2 хил. лева, което е печалба за автокъщата за по-малко от един ден. Както и да ремонтирам спирачките за моя сметка.

Със сигурност ще има доказателства - прехвърляния, плащания и така нататък. Въпроса е на каква цена е направена сделката, но в повечето случаи автокъщата може да го отнесе и заради други неща, ако има сериозна проверка.

Ти ще оправиш проблема и ще поискаш 2000 лв. по-малко от колкото си дал вчера - а какво още и има на колата?

Защото ще ти излезе по-евтино ако само си я оправиш. Нещо логиката бяга.

Преди покупката води ли колата в независим сервиз? Кара ли я, колко?

Как ще докажеш, че проблема е бил замаскиран?

Какъв точно е проблема? Колко струва ремонта й?

аз за моята имах фактура за 3000 а дадох 13500. Взел си колата, готов си да загубиш 2000 лева, ами откарай я някъде и с тези пари я стегни и карай. Винаги ще има какво да се прави, преглътни го. Купуването на кола е отрицателна емоция, противно на общоприетото схващане. 

• Автор

Платил съм 12 хиляди лева по банков път с фактура. Нямаше възможност да я преглеждам защото е без номера а проблемите са отдолу. За това, че съм се заблудил предложих 2 хиляди лева плюс ремонт при моя майстор и за моя сметка. Ремонта започна. Сега ще сваля още хиляда лева. Но искам автокъщата да я продаде на някой. Защото ако аз я продам, това си е измама. 

преди 4 часа, цър-вул написа:

Дано да има документ за покупката...

Да, платени са 12 000 лева с превод. Има документ.

преди 4 часа, цър-вул написа:

Дано да има документ за покупката...

Да, платени са 12 000 лева с превод. Има документ.

преди 3 часа, plamen_petrov_80 написа:

Ти ще оправиш проблема и ще поискаш 2000 лв. по-малко от колкото си дал вчера - а какво още и има на колата?

Защото ще ти излезе по-евтино ако само си я оправиш. Нещо логиката бяга.

Преди покупката води ли колата в независим сервиз? Кара ли я, колко?

Как ще докажеш, че проблема е бил замаскиран?

Какъв точно е проблема? Колко струва ремонта й?

преди 2 часа, nusho73 написа:

Има балъци във висок риск ,никои не ви е карал насила да си купите кола

Животът не е само пари и измами, има и други измерения ... а има и възмездие.

Най висока цена не значи непременно най-добро качество.
За 14 бона да си беше взел нова кола, има достатъчно за които тия пари щестигнат за първоначална вноска, за няколко години си я изплатил, после при следваща ще имаш и отстъпки като за лоялен клиент.
Автокъщите в България са 99% мошеници и 0,9% тарикати, останалото се намира много трудно, това се дължи на факта, че там няма никаква регулация на нищо, ни какво се внася, ни какво и как се продава нито пък върху сделките.

преди 4 часа, Raze написа:

Със сигурност ще има доказателства - прехвърляния, плащания и така нататък. Въпроса е на каква цена е направена сделката, но в повечето случаи автокъщата може да го отнесе и заради други неща, ако има сериозна проверка.

Възможно е но е малко вероятно. По-вероятно е да има парче хартия което минава за фактура на стойност 10-15% от реалната цена на сделката с което освен да си избърше задните части нищо друго не може да направи.
В този смисъл и КЗП няма да му помогнат а дори напротив, ако се изясни и докаже, че е платил 13 500 лева а е подписал фактура за 3 500 лева(Примерно), ще си докара проблеми със закона защото това престъпление.

Възниква въпроса-защо трябва да правите "жест" да "опрощавате" 2000 лева?

След като имате договор и платежно за сумата, имате пълното право да си поискате всичките пари и да развалите сделката.

Нещо ни спестявате или ?

Нищо не може да се направи. Дори да има съд търговеца ще каже, "както и клиента и аз не съм забелязал и не съм знаел, че има  проблем". Освен това, че клиента не е гледал достатъчно и не е преценил какво купува си е негов проблем. А цената е все тази колко е голяма. Тя е толкова голяма според това, кой колко е съгласен да даде.
Другия момент е, че търговеца може да претендира, че проблема е вследствие на употребата на клиента и също нищо не може да се направи. 
Преди време, купувах кола и търговеца ми отстрани някои проблеми по колата за негова сметка. Въпреки това в последствие сменях спукан интеркулер, а сега карам и с повреден ABS който не подава спирачна течност към едното задно колело и реално то не спира. И тези проблеми са също възникнали не от мен. Ремонт почти никой не се наема да прави а нов струва между 2-3 хиляди лева и си карам така.
Както писаха и други, следващия ми автомобил ще е нов ако ще и да е най-евтиния. Като направиш сметката, колко пари даваш после по ремонти, дори на лизинг да вземеш автомобил е изгодно, а и имаш гаранция, само обслужваш, караш и не береш ядове.

Много се извинявам, ама да дадеш едни пари, без да провериш какво купуваш е меко казано безотговорно.Не, че ако закараш "новата" кола в сервиз за преглед, преди покупката ще имаш 100% гаранция...Ама все пак има неща ,които могат да бъдат проверени.

Освен това, пак казвам-ако сделката е сключена на реалната цена-можете да си търсите правата.

Колата отдолу ръждясала ли е, защото аз друга причина не виждам да не се стегне и да се кара.

Сега като си купи човек кола на старо става реставратор. Почват скъпи ремонти ходене по морги и майстори. Да си имат хората занимание, да не им е скучно :)

Изобщо не е така.Като купуваш "нова" кола на старо, никой, ама никой не може да те спре да я прегледаш първо.Това, че някой е неглижирал покупката си, си е лично негов проблем.Законът позволява, ако си недоволен от сделката да предприемеш необходимите действия.

преди 1 минута, fitterman написа:

Изобщо не е така.Като купуваш "нова" кола на старо, никой, ама никой не може да те спре да я прегледаш първо.Това, че някой е неглижирал покупката си, си е лично негов проблем.Законът позволява, ако си недоволен от сделката да предприемеш необходимите действия.

Винаги има скрити изненади, които се проявяват в последствие. По някога дори и в сервиз може да не хванат проблема. Ако пък трябва при всеки преглед на кола да плащаш скъпа и обстойна диагностика, също не е много опция. Има и автокъщи, които не разрешават да караш колата на сервиз.

А

Цитат

Ами това е така и то се подразбира.Няма сервиз на света, който да ви даде 100% гаранция,че това това което купувате, е изрядно.

Обаче, все пак един преглед, може да ви даде доста обстойна визия, за някои проблеми.

Освен това, пак стигаме до "проблема", на потребителя, който е склонен да се "раздели" с 2000 лева, защото...Защо?

• Автор
преди 5 часа, fitterman написа:

Възниква въпроса-защо трябва да правите "жест" да "опрощавате" 2000 лева?

След като имате договор и платежно за сумата, имате пълното право да си поискате всичките пари и да развалите сделката.

Нещо ни спестявате или ?

Нищо не спестявам, просто исках да си платя 2 хил. лева за това, че не съм гледал добре. Дори и 4 хиляди ще отстъпя. Искам да изляза от сделката с по-малка загуба. Автомобила отдолу се разпада, никога няма да мине ГТП. Отгоре изглежда добре. Двигателя е добре. Скоросната кутия протече от корозията, не от уплътненията, а от метала. Имам снимки.

преди 4 часа, fitterman написа:

А

Готов съм да се разделя и с 4 хиляди. Този автомобил върви добре, но никога няма да мине ГТП.

Доста сте отстъпчив 😄 Чак половината кола ще му отбиете, само и само да си я вземе обратно.Баси, едно недоглеждане колко главоболия носи, но пък за сметка на това, другия път ще гледате по-добре.

• Автор

Благодаря на всички. Ако някой знае дали има легален начин да се развали сделката, да сподели. Ще бъде щастлив дори и да си върна 2/3 от парите, които платих преди 2 дни. Ако продавам на части ще си върна по-малко.

преди 37 минути, THEWiZRD написа:

Доста сте отстъпчив 😄 Чак половината кола ще му отбиете, само и само да си я вземе обратно.Баси, едно недоглеждане колко главоболия носи, но пък за сметка на това, другия път ще гледате по-добре.

За друг път ще внимавам. Все пак ще се опитам да направя известна тази практика на някои автокъщи (автомобила е без номер, гледайте го тук). Ако се погледнат на канал някои автомобили просто ще се върнат обратно към пункта за вторични суровини. Мисля че в Австрия също имат леярни.

преди 5 часа, galaxee написа:

Колата отдолу ръждясала ли е, защото аз друга причина не виждам да не се стегне и да се кара.

Колата върви добре, но отдолу се разпада.

преди 8 часа, Георгиев Г написа:

Но искам автокъщата да я продаде на някой. Защото ако аз я продам, това си е измама. 

Значи нямаш против някой друг да бъде измамен, само искаш да не си ти измамникът?

Както казваш:

преди 8 часа, Георгиев Г написа:

има и възмездие

... и бъди сигурен че то ще застигне и теб, защото ще допуснеш някой невинен да го отнесе!

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.