Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

HDD Toshiba уж умрял а работи

Featured Replies

Имам един HDD Toshiba който според Hard Disk Sentinel би трябвало да е умрял.

Затова съм махнал всички важни файлове и го ползвам за филми и файлове които и да загубя няма да е никаква загуба.

Проблема е че от доста време ползвам тоя HDD Toshiba а той не дава никакви признаци да спира .

Вече се чудя дали Hard Disk Sentinel наистина нещо не бърка с теста.

Знае ли някой защо е така.

hdd.jpg

Щот софтуера гледа определени фактори, но няма как да ти каже на сто процента какво е състоянието на хардуера.

преди 33 минути, fischer_ написа:

Имам HDD, за който Windows-ката диагностика казва, че ще мре - пък Линукс-ката казва, че е Ок.

И така вече 12 години - не мре и не мре!

преди 19 минути, nusho73 написа:

Линукс?

И аз от 3-4 години мъча един seagate 3 TB, изолирал съм му в края един 33 GB дял с уж лошите сектори, още работи, въпреки че се ползва главно като склад, реално е нонстоп включен по цял ден към десктопа. Дори веднъж ми беше сменян по гаранция на няколко месеца, понеже имаше доста 'high fly writes' или 'head flying hours', не помня точно. Докато не умре на 100% или не го заменя с нещо ново, ще се ползва.

za3LFUh.png

rNv6T0B.png

Най-лесния начин да разберете, че е мъртъв е:

hard-drive-break-data-destruction.gif

Успех!

Време на работа: 51 дни, 21 часа

Забравил си да му направиш равненката на 40 дни.
Махай веднага, после да не ривеш - Една Тошиба ме нашиба и загубих филмите. 😂
А ако все пак се заинатиш да го ползваш - копиране на съдържание от този диск към други - забранено!
Параметър 5 е най-критичният измежду всички параметри на S.M.A.R.T. таблицата.

Цитат

S.M.A.R.T. параметър 5 — Reallocated Sectors Count — е един от най-критичните показатели за здравето на твърдия диск или SSD. Ето защо:

⚠️ Какво представлява параметър 5?

• Reallocated Sectors Count показва броя на секторите, които са били маркирани като дефектни и пренасочени към резервни области на диска.
  • Когато дискът открие, че даден сектор не може да бъде надеждно прочетен или записан, той го „пенсионира“ и използва резервен сектор вместо него.

🚨 Защо е критичен?

• Нарастващ брой пренасочени сектори е ясен индикатор, че дискът започва да се износва или има физически повреди.
  • Ако броят им продължава да расте с времето, това е предвестник на пълен отказ на устройството.
  • Повечето програми за диагностика (включително Hard Disk Sentinel и smartmontools) ще маркират диска като „в риск“ или „лош“ при висока стойност на този параметър.

📌 Какво да правиш, ако параметър 5 има стойност > 0?

• Направи резервно копие незабавно — дори ако дискът все още работи нормално.
  • Следи дали броят на пренасочените сектори расте — това показва прогресираща деградация.
  • Обмисли подмяна на диска, особено ако е системен или съдържа важни данни.

Наистина, SSD дисковете не използват сектори по същия начин както традиционните HDD, но S.M.A.R.T. параметър 5 — Reallocated Sectors Count все пак има значение и при SSD. Ето какво показва:

🧠 Какво означава Reallocated Sectors Count при SSD?

• Логическо значение: Въпреки че SSD не използват въртящи се плочи и физически сектори, те все пак имат блокове памет, които могат да се повредят.
  • Параметърът показва броя на блоковете, които са били маркирани като дефектни и пренасочени към резервни блокове от контролера на SSD.
  • Това е част от механизма за управление на износването и грешките — SSD дисковете имат резервен капацитет, който се използва при повреда на оригинални блокове.

⚠️ Защо е важно?

• Нарастващият брой пренасочени блокове може да е индикатор за износване на NAND флаш паметта.
  • Ако стойността започне да расте бързо, това може да е сигнал за предстояща повреда на SSD-то.
  • Въпреки че малък брой пренасочвания е нормален, внезапен скок трябва да се следи внимателно.

п.п.

Цитат

Ако параметър 5 (Reallocated Sectors Count) има стойност само 1 и не се променя с времето, това е сравнително добра новина, но с някои важни уточнения:

Какво означава това?

• Дискът е открил един дефектен сектор, който е бил успешно пренасочен към резервен.
  • Механизмът за самовъзстановяване работи правилно, което е положителен знак.
  • Липсата на растеж в броя на пренасочените сектори с течение на времето показва, че проблемът не е прогресивен.

⚠️ Какво да следиш?

• Ако стойността остане стабилна, дискът може да се използва нормално, но не е 100% здрав.
  • Ако започне да расте, това е сигнал за влошаване на физическото състояние на диска.
  • Направи резервно копие, дори при единична стойност — защото това е първи признак, че дискът е започнал да показва слабости.

📌 Извод

„1 пренасочен сектор не е фатален, но е като драскотина по стъклото — не пречи, но показва, че нещо вече се е случило.“

Ето какво означават стойностите, които виждаш в CrystalDiskInfo за S.M.A.R.T. параметър 05 – Reallocated Sectors Count:

📊 Разбор на стойностите

Поле Стойност Значение
Текущо (Current) 1 Това е нормализирана стойност (не реален брой), която показва здравето на параметъра. Колкото по-ниска, толкова по-зле.
Най-лошо (Worst) 1 Най-ниската стойност, която параметърът е достигал. В случая съвпада с текущата.
Праг (Threshold) 10 Критичната граница — ако текущата стойност падне под тази, дискът се счита за „лош“.

⚠️ Какво означава това?

• Текущата стойност (1) е под прага (10), което означава, че CrystalDiskInfo маркира диска като „Caution“ или „Warning“.
  • Това не означава, че дискът ще се повреди веднага, но е първи сериозен сигнал, че има физически проблем — поне един сектор е бил пренасочен.
  • Най-лошата стойност също е 1, което показва, че проблемът е постоянен и не се е подобрил.

Какво да направиш?

• Направи резервно копие на важните данни веднага.
  • Следи дали броят на преназначените сектори расте — ако да, това е знак за прогресираща деградация.
  • Обмисли подмяна на диска, особено ако е системен или съдържа чувствителна информация.

преди 13 часа, fischer_ написа:

би трябвало да е умрял.

Къде? Пише, че има релокиран сектор. При механични дискове, може да прогресира, но не е задължително. Няма как да се изчисли колко му остава. На ССД може, защото всеки сектор има максимален брой записи. Като започне да ги доближава - ще има предупреждение или процентно "здраве". При ХДД няма как това да стане. Никой не знае кога ще се скапе механиката - може да работи един ден или 10 години. Повреден сектор не е проблем стига да станат повечко. Браво, че го използваш за ненужни неща, надявам се да имаш бекъп на нужните. Без значение дали е диск на 15 години или чисто нов - вяра никаква. По всяко време секи диск може да се скапе и автоматичен бекъп е силно препоръчтелен.

преди 35 минути, (:IdioibI:) написа:

Липсата на растеж в броя на пренасочените сектори с течение на времето показва, че проблемът не е прогресивен.

Точно това е тънкият момент, който GPT пропуска да обясни.
Когато се стигне до стойност 1 или 0 - мониторингът от контролера свършва - раздал е всичките резервни сектори - в случая за конкретния диск 0x7FE = 2047.
НО! Скапването на диска продължава ... в мрака.
А потребителите се радват - "Работи бе! Работи!"

преди 6 минути, MZ/X написа:

0x7FE = 2047.

Е, след "правилни въпроси изясни", че важната стойност е raw. ;) Отделно, че всеки производител определя къде е границата! = След нея ползваш на свой риск! ;) 

преди 43 минути, (:IdioibI:) написа:

Е, след "правилни въпроси изясни", че важната стойност е raw.

Важната стойност е нормализираната 'current' = 'текущо'. А колко ще отпусне като бройка резервни сектори цицията-производител на харддискове е друг въпрос.
Свали си калпака, че те запарва да мислиш. 😄

преди 19 часа, fischer_ написа:

Ако работи, значи не е умрял. А ако е умрял, няма как да работи.

HDD може и да е здрав! Така или иначе дори да е така ценната информация винаги да е на две места. Не случайно е коментирано в доста теми. Подобна ситуация ми се е случвала и на мен само един път. Беше повреден захранващият кабел към хард диска. Аз го смених с нов, но от тогава или SMART нещо изперка или и аз не знам какво, но HDD продължи да си работи. После го смених с SSD.

Едно е да натрупа грешки заради скапан или разхлабен кабел, друго е да ти дава, че има вече 2046 повредени сектора,

преди 6 минути, В. Велев написа:

И като ти се счупи волуме 1 ко праим?

:) 

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.