Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Тайминг CL32+CL30 : Скоростта падна от 6000 MT/s на 3600 MT/s

Featured Replies

Здравейте, добавих 2х16 CL30 към старите ми 2х16 CL32. И двата комплекта са Kingston, разликата е само в таймингите и че старата има RGB. По дефолт Windows 11 ги вижда 64 GB на 3800MT/s. Като пипна XMR профилите в BIOS на Profile 1 - 6000 MT/s въобще не зарежда, само върти вентилаторите. По отделно старата и новата двойки памет вървят добре на 6000 MT/s Dual channel. Някой има ли идея как мога да ги пусна заедно на 6000 MT/s? Информация за системата ми и снимки на паметта слагам в прикачените файлове.

System info.jpg

Memory.jpg

Memory_1.jpg

Memory_2.jpg

С 4 броя памети и то различни, доста повече се товари контролера, и няма гаранция, че ще работят, още повече на XMP профили. Пробвай с последния BIOS, ако не си с него, също така вече може да пробваш ръчно с тайминги и да вдигаш по малко честотите, докато евентуално изгрее системата. Ако това стане, трябва да правиш доста тестове, за да си сигурен, че ще е стабилна.

+1, то си го пише в упътването, ама кой да го чете. Ако искаш да запазиш скоростта и да имаш повече памет, трябваше да ги смениш с две по-големи, а не да добавяш още две.

преди 1 час, mitaka333 написа:

Здравейте, добавих 2х16 CL30 към старите ми 2х16 CL32. И двата комплекта са Kingston, разликата е само в таймингите и че старата има RGB. По дефолт Windows 11 ги вижда 64 GB на 3800MT/s. Като пипна XMR профилите в BIOS на Profile 1 - 6000 MT/s въобще не зарежда, само върти вентилаторите. По отделно старата и новата двойки памет вървят добре на 6000 MT/s Dual channel. Някой има ли идея как мога да ги пусна заедно на 6000 MT/s? Информация за системата ми и снимки на паметта слагам в прикачените файлове.

Пробвай 2х16 CL30 да са на 1 и 2 слот, а 2х16 CL32 - на 3 и 4 слот.

Имаше някъде една таблица колко може да изкараш с един, два или четири модула. Като имаше значение дори  това дали модулите са двустранни или едностранни. А това че са различни още повече влошава нещата.

[ps]

Да, видях ги че са 6000 мт/с заблудих се с картинката която си сложил - там неясно защо ги пише 4800

• Автор
преди 31 минути, ined написа:

Икономисал си с 4800 памети пък се натискаш да работели на 6000, аре малко по-скромно

Поотделно си работят на 6000 без проблем.

Memory.jpg

Търсих да купя от стария вид CL32, но не намерих. Странното е, че и двете са на 6000, а работят на 3600. Такъв проблем ли е 2 пункта тайминг разлика? 

преди 28 минути, mitaka333 написа:

Поотделно си работят на 6000 без проблем. Търсих да купя от стария вид CL32, но не намерих. Странното е, че и двете са на 6000, а работят на 3600. Такъв проблем ли е 2 пункта тайминг разлика? 

Memory.jpg

По-горе вече ти казаха, проблема не е в таймингите, нито в паметите, а че се товари контролера с 4 памети. Вариант е да ги пробваш ръчно на по-ниска скорост или пък на 6000MHz, но с разхлабени тайминги. Проба/грешка, докато тръгне и после тестваш. Краен вариант е да продадеш тези памети и да си вземеш 2х32 кит. Пак ще имаш общо 64, но контролера няма да е толкова натоварен и шанса да тръгне по XMP e по-голям

Всъщност само един XMP профил ли имаш, на 6000MHz, ако са няколко може да пробваш и тези на по-ниската честота

Аз също съм 4х16 но еднакви и компютъра работи отлично. При теб за да работи стабилно, най-разумно е да оставиш две еднакви памети, другите да продадеш или замениш ако е възможно със същите за да станат комплект от четири еднакви, или както ти казаха да продадеш всички и да купиш 2х32.

На AMD процесор трябва да гледа за EXPO профилите,не  XMP,или да избере ръчно някой от многото варианти ,които имат съвременните дъна.

4 плочки DDR5 на висока честота, със зареден xpo профил, са трудна задача.

При DDR5 ,,ако успееш от първия път ( със зареден профил на паметта) все едно си спечелил 6-ца от тотото
Масово в интернет хората не подкарват плочките на желаната честота.Или избираш капацитет, или сменяш всичките за две с по голям капацитет и желана скорост.

Сега по темата:това че са Kingston , не значи нищо.в Cpu-z може да провериш производителя на чиповете кой е и дали всичките са на един и същ (Micron, SK hynix, Samsung)няма гаранция че даже като са един модел и с еднаква скорост но различни ревизии ще тръгнат.Какво остава за различни честоти. Дъното също трябва да е съвместимо със паметта и да поддържа модела в листата с памети.

Само ръчно опитай да зададеш честота , без профили.

П.П. При DDR4, проблема с дългото "трениране" на паметта  и 4 плочки липсва. Стига да се спазват условията за един и същи модел памет.

• Автор

След доста проби и грешки стабилизирах 4-те плочки на 5000 MТ/с на 40-40-40-80 с вдигане на напрежението до 1,25V. Мина без грешки тестове с OCCT и PugetBench - DaVinci Resolve. Като ми остане време, ще опитам още малко нагоре. Благодаря на RazeВ. Велев(това беше много важно) , Gaming_Solutions и  Mr. ?? за съветите.

ZenTimings.jpg

на 15.10.2025 г. в 21:04, ined написа:

+1, то си го пише в упътването, ама кой да го чете. 

:offtopic_s:"По-умните" от упътването! ;) 

преди 26 минути, mitaka333 написа:

След доста проби и грешки стабилизирах 4-те плочки на 5000 MТ/с на 40-40-40-80 с вдигане на напрежението до 1,25V. Мина без грешки тестове с OCCT и PugetBench - DaVinci Resolve. Като ми остане време, ще опитам още малко нагоре. Благодаря на RazeВ. Велев(това беше много важно) , Gaming_Solutions и  Mr. ?? за съветите.

ZenTimings.jpg

Според мен няма да имаш проблеми и на 5600, даже 6000MHz след като си разхлабил таймингите. Напрежението от 1,25 е доста ниско обаче за 6000, по XMP/EXPO би трябвало да е 1,4 

• 3 седмици по-късно...
  • Автор

Още малко по темата - Закрепих ги стабилни на 5400 MHz  1,35V  40-40-86-135. Нагоре отказва да зареди. На 1,4V в BIOS-a ми свети в червено.

преди 41 минути, mitaka333 написа:

Още малко по темата - Закрепих ги стабилни на 5400 MHz  1,35V  40-40-86-135. Нагоре отказва да зареди. На 1,4V в BIOS-a ми свети в червено.

Аз съм с други памети - DDR4, но при мен от 4-5 години на 1,35V ми свети червено но си работи. Така че ако тръгне на 1,4 мисля че и при теб няма да има проблем.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.