Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

А, бе, може ли да сте чак толкова необразовани?

Featured Replies

Така. Днес си ровя в интернет и какво да видя - местна монтанска медия бие тъпана, че за тази година има трима заразени с ХИВ в Монтанска област и че последният случай е на 19 - годишен младеж. Честно, думи не ми останаха. Имах чувството, че май съм се телепортирала в 90 - те години на 20 век!:angry:

Първо - ХИВ не е така заразна като истинската чума, и по - точно бубонната чума, не и като ковид, не се предава по въздушно - капков път!:angry:

Второ, болестта днес е вече е не точно лечима, но не е смъртоносна. Има антиретровирусна терапия, чрез която болните могат да живея дълго и да водят нормален живот, да се женят и да имат деца. Лечението на ХИВ е напълно безплатно и се поема от държавата.

Трето, тази болест не се предава само при секс, но и при непроверена кръв при кръвопреливания, както и от болна майка на бебе. Освен това болестта си се води, както е и правилно, автоимунна. 

Четвърто - много е грозно да се снася така данни за 19 - годишно момче. То сигурно е последна година в гимназия или първа година студент или тъкмо започва работа някъде. В малък град като Монтана всичко се знае и такова снасяне на информация става повод за паника, дискриминация и грозно отношение към болните от ХИВ. :angry:

Пето - при положение колко ни е неграмотен и прост народа, както масово хората вярват на разни мигове и легенди, само такова пляскане на информация в публичното пространство ни трябва! Масово хората още живеят със старата представа, че от ХИВ се умира, че болестта е заразна, че можеш да се заразиш даже само, ако общуваш с такъв човек............

Филми има направени, информация в интернет, статии - но няма кой да ги чете. Простите хора си предпочитат жълтите клюки, скандалите в политиката и спорта, да вярват в таласъми, вещици, вампири и подобни.................или в клетви.

Покрай търсене на информация за моето автоимунно заболяване, случайно попаднах на информацията за СПИН, и че тази болест се води такава. Прочетох с интерес информацията, защото се сетих за Фреди Меркюри, после прочетох и биографията за него, изгледах и много от видеоклиповете на "Куин" и на Фреди, жалко само, че не чувам. И "Бохемска рапсодия" изгледах, както и един документален филм за Фреди и болестта му.Фреди ми стана пример за това, че дори да се окажеш болен от нелечимо заболяване, трябва да продължиш да живееш, да се бориш и да сбъдваш мечтите си. Не е важно каква е болестта ти, важно е ти какъв човек си. Нито една автоимунна болест не е напълно лечима, а има само поддържащо лечение. От Фреди научих, че човек трябва да има висок дух, да е упорит и да сбъдва мечтите си, да прави това, което харесва. Истински ме е яд, че не мога да чуя песните, които е изпял в последните два албума с групата. 

И, като си говорим и за Фреди и група "Куин", днес видях по телевизията предаване на комиците, където показаха нелеп опит да копират видеоклипа "I want to break free". Жалко е, че масово хората имат погрешно схващане и за песента и за видеоклипа. В песента не се пее за освободеност от домакински задължения или подобни.:angry: А видеоклипът пародира един британски сериал, продължил доста дълго, и на който актьорите така са се засегнали, че до смъртта на Фреди, този видеоклип не е бил излъчван повече.

Просто съм ядосана, че живеем във време с много знания и достъп до информация, а за някои болести все още се реагира така, сякаш са супер заразни. И аз съм с автоимунно заболяване, но не съм опасна за никого. Единствено не можем, хората с автоимунни заболявания общо, да сме кръводарители. Защото има риск да пренесем нашата болест върху здрав иначе човек. В наши дни СПИН не трябва да е скандална болест и да се допускат грозни сензационни заглавия на гърба на чуждо нещастие. Емпатична съм към хората със СПИН, защото ги разбирам. Хората с автоимунни заболявания имаме някои общи характеристики в болестите си, най - общото от което е голямата и силна умора, потенето, в някои случаи отслабването. Шокът в началото, да научиш, че имаш автоимунно заболяване и че е нелечимо, а има само поддържаща терапия. Мечтите и плановете ти, които заминават в кофата. Но, докато сме живи трябва да използваме шанса да сбъдваме мечтите си, да търсим щастието и любовта, да поддържаме живи мечтите си, да имаме вяра и надежда. :help:

Брей ти да видиш, ваше височество открила лекарство за СПИН, предлагам да ви се връчи нобелова награда за медицина.

• Автор
преди 1 час, Bubbles написа:

Брей ти да видиш, ваше височество открила лекарство за СПИН, предлагам да ви се връчи нобелова награда за медицина.

Не съм казвала това. Я прочети за антиретровирусната терапия.:angry::hit:

Е, ако се съмняваш, че това е ефективно, вземи поспори с учените, създали терапията. Или пък, ако имаш близък с тази болест и е закъснял с лечението............... Е, медицината не е виновна.

Потресена съм колко хора предпочитат да си стоят на знания за болестите от края на миналия век.  Просто тъжно.

преди 20 минути, Anneliese написа:

Не съм казвала това. Я прочети за антиретровирусната терапия.:angry::hit:

Е, ако се съмняваш, че това е ефективно, вземи поспори с учените, създали терапията. Или пък, ако имаш близък с тази болест и е закъснял с лечението............... Е, медицината не е виновна.

Потресена съм колко хора предпочитат да си стоят на знания за болестите от края на миналия век.  Просто тъжно.

Хич не ми обяснявай за тая болест моля, заради нея изгубих брат ми, идея нямаш какъв кошмар е.
Може и да има някакви терапии и нищо чудно на някои хора да действат положително, но да се женят, че и да имат деца смятам че е твърде рано и би било безразсъдно.

• Автор
преди 27 минути, Bubbles написа:

Хич не ми обяснявай за тая болест моля, заради нея изгубих брат ми, идея нямаш какъв кошмар е.
Може и да има някакви терапии и нищо чудно на някои хора да действат положително, но да се женят, че и да имат деца смятам че е твърде рано и би било безразсъдно.

Съжалявам за брат ти, кога е починал? Веднага ли е започнал лечение или се е забавил? Защото има значение. Ако навреме започнеш лечение, шансът да живееш по - дълго го има, но, ако се забавиш.............. ХИв не е фатален, СПИН вече е. Ако е бил стигнал фазата на СПИН - е, там вече наистина няма как да се помогне.  В интернет има много подробна и точна информация за въпросната болест. Тя си има стадии, както и всяка друга автоимунна болест. Ти да не мислиш, че и моята е по - лесна? Трябва да си следя редовно сърцето, кръвното и корема. Да взимам редовно витамини C и D, на се храня разнообразно и здравословно. Често имам анемия, защото не мога да ям месо и ми се налага да взимам и желязо. Очите също трябва да си следя редовно. Имам аритмии понякога и пия и хапче за артимия. Много лесно мога да си ида, не дай си Боже, от един инфаркт. На биологично съм  - "Козентикс".  Божа работа е до кога ще ми влияе добре.

Има антиретровирусна терапия за болните от ХИВ. Тя се започва веднага, след потвърждаване на болестта. Преди болните са взимали купища лекарства, а сега се лекуват със само едно хапче. Разбира се, трябва и здравословно хранене, витамини и добавки, редовно проследяване на състоянието................За съжаление ХИВ или изобщо СПИН започва доста коварно - първите симптоми са грипоподобни, после се оправяш, има период на ремисия, но той при всеки човек е много индивидуален. Например спортистът Меджик Джонсън е от заразените с ХИВ още през 80 - те години на 20 век, когато болестта става пандемия, но още е жив и здрав.

За съжаление, страшно много хора се плашат от СПИН и не смеят да си направят тест и да се изследват. Срамът пречи, а болестта не бива да е срамна!!!!!!!! Започнатото навреме лечение помага да имаш повече време с близките си. Истината е, че всеки човек, на който му предстои операция например, рискува да се зарази със СПИН при кръвопреливане, а кръвта не е предварително проверена. Точно така се е случило с писателя Айзък Азимов. Десет години след смъртта му, жена му разкрива най - сетне от какво е заболял и починал и казва, че са крили за болестта по съвета на лекаря им. Една от първите жертви на СПИН е датска лекарка доброволка в Африка - Грете Рак. Тя се разболява още през 60  -те години на 20 век, не е знаела от какво и умира без да разбере от какво е болна. Явно лекарите тогава не са ползвали ръкавици при вземане на кръв например. Искам да кажа, че болестта не е само "гейска", каквато я изкарват жълтите клюкарски медии.

Прочети за историята на СПИН - тя е доста интересна. Първите случаи са от 50 - те години на 20 век, даже има случай на цяло едно починало от СПИН норвежко семейство. А туберкулозата, свързана със СПИН, всъщност не е запазена само за тази болест - от този тип туберкулоза могат да се разболеят недохранени хора, както и такива с отслабена имунна система, включително и мен ме грози подобна опасност, защото биологичните лекарства потискат имунната система. И ми се налага да се обличам топло, да пия топли напитки, да се пазя от болни хора и да не съм много навън. Даже сега един ковид е още по - опасен за мен. Саркомът на Капоши също не е запазена марка на СПИН - това е рядък вид кожен рак, от който може да се разболее и човек без СПИН.

Покрай моето автоимунно заболяване съм се запалила по историята на болестите, много е интересно. Особено историята на СПИН е много интересна. 

• Автор

Може да има и други, не знам. Но пък сега се сещам за актьора от "Двама мъже и половина" и се чудя той от колко ли време е бил болен?:speak:

Иначе като питах чат джи пи ти за СПИН и покрай това и за моята болест, и чатът изплю новина, която ме застреля, може и да е вярна, де. Според чатът, хората с моето автоимунно заболяване по - бавно развивали СПИН например. Стори ми се невъзможно. Вирусът на СПИН е доста по - агресивен от нещото, което ти отключва болестта на Бехтерев, а шантавото е, че още не се знае какво точно отключва Бехтерев. Забавно, а? Казвам го с ирония, не че ми е забавно - модерната ни медицина не може да открие какво отключва Бехтерев. Споменават се стрес, стомашни проблеми, инфекции на отделителната система, но нищо конкретно. :speak:

А знаете ли, че има типове и подтипове на СПИН?

Чарли Шийн е ХИВ позитивен, но няма СПИН, защото е открил рано, че е заразен и прави терапия за потискане на вируса.

Това поне той казва.

преди 7 часа, Bubbles написа:

Лекарство за СПИН-а отдавна е открито, калиевият цианид лекува СПИН на 100%.

преди 9 часа, Anneliese написа:

Честно, думи не ми останаха.

с тия дълги постове не виждам да е така 🤔

преди 9 часа, Bubbles написа:

Няма такива терапии. Просто опити и това е. И не е никак безопасна тази болест. То лошото е че не е и болест. Дефакто не се умира от СПИН, а от от други болести заради отслабената имунна система .Съболезнования за брат ти.

преди 6 часа, Муца Дебелогъзова написа:

Чарли Шийн е ХИВ позитивен, но няма СПИН, защото е открил рано, че е заразен и прави терапия за потискане на вируса.

Това поне той казва.

Не всички ХИВ позитивни се разболяват от СПИН. И точно това е най-опасното. Човек може да не знае че е ХИВ позитивен и не умишлено да зарази друг.

• Автор

Само че според данните, изнесени в интернет, антиретровирусната терапия е открита през 1996 година и оттогава насам тя дава много добри и позитивни резултати и е спасила доста човешки живот. В България, където сме малко назад с новостите, тази терапия май е дошла доста късно, май някъде след 2000 година. То и у нас не може току - така да влизат лесно нови лекарства, нашите власти трябва да ги одобрят, има си там някакви правила и протоколи. Братът на @Bubbles може би е починал преди 2000 година. Антиретровирусното лекарство лекува ХИВ, не СПИН. Но ние тук най - общо на болестта си и казваме СПИН. Доскоро са се взимали купища лекарства за болестта, а сега е само едно. А и у нас лечението на тази болест е абсолютно безплатно, поема се от държавата. Блазе им за което, защото за повечето автоимунни заболявания леченията не са безплатни. Биологичните са доста скъпи. Освен това СПИн е и болестта с най - много фондации, организации и богато финансиране. Проучванията за СПИН са много напреднали. За моята обаче няма нищо. Хората с останалите автоимунни заболявания кучета ни яли.:getout: 

преди 36 минути, Anneliese написа:

Братът на @Bubbles може би е починал преди 2000 година.

Не, отиде си през 2013а.

Известно ми е че човек може да живее дълго и без да му има нищо ако вируса не се развие, но развие ли се си довиждане. Конкретно брат ми беше добре през първите години, после обаче една пневмония постави началото на края.Приятелката му от която той пипна вируса напусна този свят през 2005та въпреки всякакви терапии, торба лекарства и прочее. Преди да ме питаш - Не мисля че тя е знаела че е болна когато се намериха с брат ми(Вечна им памет и на двамата!).

преди 2 часа, Емил Костов написа:

Дефакто не се умира от СПИН, а от от други болести заради отслабената имунна система .Съболезнования за брат ти.

Е да де, дефакто болния вече няма имунна система.

преди 14 часа, Anneliese написа:

Но, докато сме живи трябва да използваме шанса да сбъдваме мечтите си, да търсим щастието и любовта, да поддържаме живи мечтите си, да имаме вяра и надежда. :help:

Амин! 🙏

• Автор

Ами СПИн започва точно така, както ти описах - с грипоподобни симптоми, после се оправяш, решаваш, че си имал настинка или грип, не ти минава и през ума за СПИН, едва, когато приятелката ти умира от това, се сещаш да се изследваш. Да, само че са минали години от заразяването, скритият период е минал и воала - оказваш се със крайната фаза на СПИН, там има наистина една торба лекарства, но те не помагат. 

Щом е била болна от 2005, а не се е сетила поне от обща култура да се изследва след всеки грип............. смятай от кога е бил болен брат ти. Нямало му е нищо дълго време заради латентния период. Когато е станало ясно, че е болен, е бил вече в крайната, нелеичима фаза на болестта.

Затова моят съвет към хората, които водят полов живот е, след всеки един грип или настинка да се изследват за СПИн, но не веднага, а след 3 -6 месеца, когато може тестовете да засекат вируса. Ако се открие, прави се още един, потвърдителен тест на друго място. Тези тестове са абсолютно безплатни и анонимни, трябва само да кажете за какво искате да се тествате и че се притеснявате, че може да имате ХИВ. Ако се потвърди болестта, ви препращат на друго място, там вече излизате от анонимност, в смисъл, че за лекаря там не сте код, а човек с име и болест. Започвате терапия, която е напълно безплатна, държавата плаща всичко, вие трябва само да си взимате лекарството и редовно да си изследвате кръвта.

И да, болни от ХИВ могат да имат деца. При мъжете, болни от СПИН, има процедура, наречена промиване на сперматозоиди. Партньорките им се подлагат на ин витро процедура с прочистена от вируса сперма. Това не знам дали се предлага в България. А болните от ХИВ  жени, могат да станат майки, но не раждат нормално, а със секцио, за да не заразят децата. Също така не ги кърмят, а ги хранят с адаптирани млека. 

Също така болните от ХИв тряБва да спазват диета, да забравят за цигарите и алкохола и да водят здравословен начин на живот. При ниски нива, практически неоткриваеми нива на вируса, може да се води полов живот, но трябва да се използва презерватив.

Иначе болестта не се предава като ковид и не можете да се заразите от разговор, ръкостискане или прегръдка с болен, от споделяне на общи съдове и прибори за готвене и хранене.

току-що, Anneliese написа:

Ами СПИн започва точно така, както ти описах - с грипоподобни симптоми, после се оправяш, решаваш, че си имал настинка или грип, не ти минава и през ума за СПИН, едва, когато приятелката ти умира от това, се сещаш да се изследваш. Да, само че са минали години от заразяването, скритият период е минал и воала - оказваш се със крайната фаза на СПИН, там има наистина една торба лекарства, но те не помагат. 

Ето тук грешиш. Това което ще напиша го знам от тях, първия сигнал за наличието на вируса е едно червено петно което се получава на кожата, колко време след заразяване се появява не знам, но със сигурност си спомням тези техни думи, тогава имунната сист емавсе още работи но явно това е начина на организма  да ти даде знак че нещо не е наред.

Абееееееее поне разбрахме че новия сезон за шаржове е открит и че  комичката ни май не може   да чете :)

Май се тества ваксина на базата на иРНК срещу ХИВ  ама докъде са един бог знае

• Автор
преди 9 часа, Bubbles написа:

Ето тук грешиш. Това което ще напиша го знам от тях, първия сигнал за наличието на вируса е едно червено петно което се получава на кожата, колко време след заразяване се появява не знам, но със сигурност си спомням тези техни думи, тогава имунната сист емавсе още работи но явно това е начина на организма  да ти даде знак че нещо не е наред.

Всъщност червеното петно е сарком на Капоши и се появява в стадия на същинския СПИН. Пак ти казвам, чета официалната информация за болестта, а не какво един човек казал. Още повече, че го е казал човек, който вече е бил в стадия на СПИН, когато наистина няма лечение. 

Слагам ти официалната информация, като не искаш да го повярваш:

Цитат

Първият етап се означава като остра инфекция или сероконверсия и обикновено симптомите се появяват в рамките на една до четири седмици след заразяване с вируса. Този етап възниква, когато имунната система на организма започва борбата си срещу ХИВ, като протича разнообразно при отделните засегнати.

Симптомите на острата първична инфекция наподобяват тези на други вирусни заболявания и често се сравняват с тези при грип. Признаците могат да продължат една до две седмици и след това напълно да изчезнат, като вирусът преминава в безсимптомен етап.

Първоначалните симптоми на остра ХИВ инфекция могат да включват различни оплаквания, но сред най-честите са следните:

грипоподобни оплаквания: главоболие, умора, преходно повишение на телесната температура, миалгия и артралгия (мускулни и ставни болки), възпалено гърло, треска, кашлица
    стомашно-чревни оплаквания: диария, гадене, повръщане, липса на апетит, болки в корема и дискомфорт, подуване, нарушено храносмилане
    засягане на лимфните възли: подуване на определени групи лимфни възли (изолирано или дифузно засягане), като обикновено не са болезнени и не са сраснали помежду си
    други: червен обрив, който не е сърбящ, обикновено на торса, нощно изпотяване, общо неразположение, разязвявания и болезнени лезии в устната кухина

В този етап вирусният товар е висок (количеството на вируса в кръвта е високо), но серологичните тестове в този период все още не са точни, поради липсата на достатъчно количество изработени антитела срещу вируса. Тази фаза се отличава с висок риск от заразяване на околните, дори в случаите, при които засегнатите лица нямат сериозни или дори видими оплаквания.

От тук: https://problem.framar.bg/спин/симптоми_признаци_спин.html#heading

Може и да има червен белег, но не е задължително. Всеки човешки организъм е различен и не при всички нещата протичат като по учебник. 

Много хора в България разбират, че имат СПИН, чак когато са в същинския стадий на болестта. На грипоподобното начало или на проблемите в устата или стомаха, хората не обръщат внимание, защото това са здравни проблеми, които се случват на всички. Все още много хора са свикнали у нас да смятат болестта за "гейска" и да смятат, че тя не се случва на хетеросексуалните. Случайно четох за историята на една млада жена, която попада в спешното заради тежък стомашен проблем, оперират я, но при изследванията и откриват и други неща, а междувременно развива и пневмония и става ясно, че има ХИВ. Жената е била в пълен шок и не е очаквала. Точно по този начин научава, че партньорът и я е заразил. Започва навременно лечение, тъй като е още в ХИВ стадий.  Обаче си представям как и е идвало да убие човека. 

У нас не се говори все още свободно за СПИН, даже търсих, но не открих нито форуми, нито фейсбук групи на хора с тази болест. Това показва, че в нашето общество още има страх и срам да се говори за болестта. СПИН отдавна вече е хронична болест, даже не разбрах какъв чак толкова скандал е било това с Чарли Шийн.  У нас хората още не смеят да се появаят с лицата и с имената си и да говорят открито за болестта. Кампанията всяка година за първи декември е колкото просто да мине. Хората просто взимат брошурите и отминават. В България масово върлува мнението, че българинът от всичко е застрахован и на него това не може да му се случи. 

Още по - страшното е, че тук се държи само на стара информация, не и на нова. Както и че хората много вярват и на холивудските филми "Ама там показаха, че е така".  Всъщност, във филмите често някои неща се преувеличават, а  други не се показват, защото не са интересни.  Например в "Бохемска рапсодия" са показали, че Фреди разбрал, че има СПИН, чрез пъпчица на лицето. Всъщност, истината е съвсем друга. 

Фреди има апартамент в Ню Йорк, където често е канел гости, най - често мъже, с които се е запознавал в нощните клубове на града. В интернет ги има, и можете да видите снимките от личния му архив с тези партита.  Първите докладвани случаи на СПИН са точно в Ню Йорк, както и в Сан Франциско. Фреди постоянно е правел секс с различни мъже, не е ползвал презерватив. Първите новини за СПИн не са стреснали никого в началото, защото случаите са били малко,  а и мисленето е било, че тези хора кой знае от кого какво са лепнали.............Само че, без да подозира, един от нюйорските приятели на Фреди, е пипнал болестта, но не е знаел, и я е предал на Фреди и на доста други.  През 1982 година, по време на едно от турнетата им, докато са в Ню Йорк, Фреди тайно ходи да си прави едно изследване, защото е имал проблеми с гърлото. Да, обаче говорим за 1982 година, когато тестовете за ХИВ не са много добри и могат да дадат фалшив положителен резултат. Същата вечер групата има телевизионно участие и гостуват в едно шоу.  Тук Фреди още изглежда добре, но има зверски болки в гърлото си и въпреки това пее.

Ето и достоверната информация на английски език:

Цитат

Mercury exhibited HIV/AIDS symptoms as early as 1982. Authors Matt Richards and Mark Langthorne have stated in their biographical book about Mercury, Somebody to Love: The Life, Death, and Legacy of Freddie Mercury, that Mercury secretly visited a doctor in New York City to get a white lesion on his tongue checked (which might have been hairy leukoplakia, one of the first signs of an infection) a few weeks before Queen's final American appearance with Mercury on Saturday Night Live on 25 September 1982, where he began to exhibit the symptoms of someone recently infected with HIV.

Фреди разбира, че е сериозно болен едва когато си открива пъпка, но това става чак през 1986 и си личи болестта му на турнето "Меджик тур" . Тогава обаче той вече е в крайната фаза точно на СПИН. Бил е болен още през 1982 година, но не е взел мерки, нито е гледал сериозно на тази медийна история със СПИН, докато не са започнали да умират негови колеги известни певци и музиканти, както и актьори. Така че, той е бил доста отдавна болен, но не взел мерки. 

Именно масовото мислене, че болестта е гейска, пречи на много хетеросексуални навреме да си направят тестове и да вземат мерки за здравето си. Имат друго обяснение за симптомите си, умората си, и чак, когато са в крайната хаза на СПИН, спират да отричат истината, но тогава вече е късно.

Няма да качвам снимките от личния архив на Фреди с партитата му, за да не получа бан за разпространение на порно. Но са достъпни и всеки може да ги потърси.

Наскоро научих, че голяма част от гостите на Фреди от партито му на  рождения му ден в Мюнхен и снимките на този видеоклип, също са отдавна мъртви. Много от тях са имали също СПИН. Правете си сметка колко хора са били болни тогава и са заразявали други, колко хора не са гледали сериозно на новините за СПИН и са си казвали "На мен това не може да ми се случи". Може, и още как!

преди 5 минути, Anneliese написа:

Всъщност червеното петно е сарком на Капоши и се появява в стадия на същинския СПИН. Пак ти казвам, чета официалната информация за болестта, а не какво един човек казал. Още повече, че го е казал човек, който вече е бил в стадия на СПИН, когато наистина няма лечение. 

Слагам ти официалната информация, като не искаш да го повярваш:

От тук: https://problem.framar.bg/спин/симптоми_признаци_спин.html#heading

Може и да има червен белег, но не е задължително. Всеки човешки организъм е различен и не при всички нещата протичат като по учебник. 

Много хора в България разбират, че имат СПИН, чак когато са в същинския стадий на болестта. На грипоподобното начало или на проблемите в устата или стомаха, хората не обръщат внимание, защото това са здравни проблеми, които се случват на всички. Все още много хора са свикнали у нас да смятат болестта за "гейска" и да смятат, че тя не се случва на хетеросексуалните. Случайно четох за историята на една млада жена, която попада в спешното заради тежък стомашен проблем, оперират я, но при изследванията и откриват и други неща, а междувременно развива и пневмония и става ясно, че има ХИВ. Жената е била в пълен шок и не е очаквала. Точно по този начин научава, че партньорът и я е заразил. Започва навременно лечение, тъй като е още в ХИВ стадий.  Обаче си представям как и е идвало да убие човека. 

У нас не се говори все още свободно за СПИН, даже търсих, но не открих нито форуми, нито фейсбук групи на хора с тази болест. Това показва, че в нашето общество още има страх и срам да се говори за болестта. СПИН отдавна вече е хронична болест, даже не разбрах какъв чак толкова скандал е било това с Чарли Шийн.  У нас хората още не смеят да се появаят с лицата и с имената си и да говорят открито за болестта. Кампанията всяка година за първи декември е колкото просто да мине. Хората просто взимат брошурите и отминават. В България масово върлува мнението, че българинът от всичко е застрахован и на него това не може да му се случи. 

Още по - страшното е, че тук се държи само на стара информация, не и на нова. Както и че хората много вярват и на холивудските филми "Ама там показаха, че е така".  Всъщност, във филмите често някои неща се преувеличават, а  други не се показват, защото не са интересни.  Например в "Бохемска рапсодия" са показали, че Фреди разбрал, че има СПИН, чрез пъпчица на лицето. Всъщност, истината е съвсем друга. 

Фреди има апартамент в Ню Йорк, където често е канел гости, най - често мъже, с които се е запознавал в нощните клубове на града. В интернет ги има, и можете да видите снимките от личния му архив с тези партита.  Първите докладвани случаи на СПИН са точно в Ню Йорк, както и в Сан Франциско. Фреди постоянно е правел секс с различни мъже, не е ползвал презерватив. Първите новини за СПИн не са стреснали никого в началото, защото случаите са били малко,  а и мисленето е било, че тези хора кой знае от кого какво са лепнали.............Само че, без да подозира, един от нюйорските приятели на Фреди, е пипнал болестта, но не е знаел, и я е предал на Фреди и на доста други.  През 1982 година, по време на едно от турнетата им, докато са в Ню Йорк, Фреди тайно ходи да си прави едно изследване, защото е имал проблеми с гърлото. Да, обаче говорим за 1982 година, когато тестовете за ХИВ не са много добри и могат да дадат фалшив положителен резултат. Същата вечер групата има телевизионно участие и гостуват в едно шоу.  Тук Фреди още изглежда добре, но има зверски болки в гърлото си и въпреки това пее.

Ето и достоверната информация на английски език:

Фреди разбира, че е сериозно болен едва когато си открива пъпка, но това става чак през 1986 и си личи болестта му на турнето "Меджик тур" . Тогава обаче той вече е в крайната фаза точно на СПИН. Бил е болен още през 1982 година, но не е взел мерки, нито е гледал сериозно на тази медийна история със СПИН, докато не са започнали да умират негови колеги известни певци и музиканти, както и актьори. Така че, той е бил доста отдавна болен, но не взел мерки. 

Именно масовото мислене, че болестта е гейска, пречи на много хетеросексуални навреме да си направят тестове и да вземат мерки за здравето си. Имат друго обяснение за симптомите си, умората си, и чак, когато са в крайната хаза на СПИН, спират да отричат истината, но тогава вече е късно.

Няма да качвам снимките от личния архив на Фреди с партитата му, за да не получа бан за разпространение на порно. Но са достъпни и всеки може да ги потърси.

Наскоро научих, че голяма част от гостите на Фреди от партито му на  рождения му ден в Мюнхен и снимките на този видеоклип, също са отдавна мъртви. Много от тях са имали също СПИН. Правете си сметка колко хора са били болни тогава и са заразявали други, колко хора не са гледали сериозно на новините за СПИН и са си казвали "На мен това не може да ми се случи". Може, и още как!

Добре, казах това което знам по въпроса а то не е много, а и не искам да знам, просто тая тема ми е много болна.

• Автор

Да, разбирам отлично, но ще е хубаво да знаеш, така ти можеш да се предпазиш, а и да помогнеш на друг човек със знанията си. Знанията не убиват, те ни правят по - силни.

Може да се каже, че историята на Фреди доста ми помогна да приема моята болест, за която също няма пълно излекуване. Разсейвах се от болките и скуката при лежането, като четях биографията за Фреди в читанката и гледах видеоклиповете му. Стана ми интересно и се порових в историята за СПИН. Аз съм била много малка, когато той е починал. Спомням си, че имахме един, както се оказва, пиратски албум с англоезична музика и там беше песента "I want to breаk free". Бях малка, още не ходех на училище и не можех да чета и пиша, какво остава за чужд език. Тази песен ми стана любима от първо звучене, и това, което ме грабна в нея, беше мелодията. Песента започва с едно доста тържествено интро, достойно за наградна церемония на спортно събитие или музикален фестивал. Цялата останала мелодия също много ми хареса. Още помня мелодията в главата си, но друг музикален инструмент освен китарата не разпознавам.  Изпълнението на Фреди също е страхотно. Песента май си е чист рок.  После пък ми подариха  този албум, който също се оказа, че е пиратски. За съжаление, така и никога не съм го слушала целия, което сега отчитам като голяма грешка, но пък вече съм напълно глуха и тези песни няма как да ги чуя. Аз си слушах само любимата ми и толкова.

Покрай интереса ми към СПИН изгледах документални филми и хлъцнах. Имам страшно добра памет, видях нещо, което съм виждала по телевизията, като бях малка, за съжаление не помня кога и по какъв повод е било излъчвано, може и да е покрай смъртта на Фреди през 1991 година. Била съм на 7 тогава. Става дума за архивни кадри с Рок Хъдсън, актьор, също починал от СПИН. Като видях кадрите от пресконференцията и после там, където е много болен и го качват на медицински хеликоптер, си казах "Чакай малко, тези кадри съм ги виждала, като бях малка, но не помня кога и по какъв случай".  Чак после зацепих, че може и да е било през 1991 година.  Имам много добра фотографска памет. Честно, не съм очаквала да видя тези кадри отново.  Имах и друг такъв случай, но като малко по - голяма, когато бях във втори клас през 1994 и по новините показаха кадри с открити нацистки военнопрестъпници в Аржентина. Бях забравила за това, докато не гледах един документален филм за търсенето на нацистките военнопрестъпници. Щях да падна от леглото, бях го забравила това............ 

Обаче пък и като четох в автобиографията на Фреди как са описани 80 - те години на 20 век, като едни декадентски, свръхлиберални, купони, алкохол, наркотици, секс, блясък.............То не стига, че не харесвам това време заради шантавата му мода, която се моля всеки Божи ден да не се върне отново, но и се оказва, че по това време на Запад моралът напълно е отсъствал........"Бохемска рапсодия" и "Джия" като филми ми стигат, не искам да си представя какъв е филмът "Рокетмен". 

4e65e680d60957c749deda210493034c.jpg

И аз съм чувала за петно по кожата, което се появява при много хора. Покрай видеата, които съм гледала относно случая на братята Менендес -там един от тях казва, че като са били деца, майка им редовно ги е проверявала за такива петна, за да разбере дали баща им ги е заразил с ХИВ. Тя е знаела, че той има много сексуални партньори. Това са събития от 80-те години. Братята убиват баща си и майка си през 1989г..

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.