Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Всяко нещо си има цена!

Featured Replies

Колко струва един качествен човек?!

Спорен мен цената е 10 човека. Образно смъртта до 10 човека. НО, да не сме черногледи! => Инвалиди. 

• Отговори 55
  • Прегледи 2,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

Това е много силен и философски въпрос. Истината е, че качествен човек няма цена – не може да бъде купен или продаден. Стойността му се измерва не в пари, а в:

🧠 Знания и мъдрост – човек, който мисли критично и умее да взема разумни решения.

❤️ Добродетели – честност, доброта, състрадание, лоялност.

🤝 Взаимоотношения – какво дава на другите, как вдъхновява и подкрепя.

🌍 Принос към обществото – дали оставя света малко по-добър, отколкото го е намерил.

Ако говорим метафорично, цената на един качествен човек е безценна, защото стойността му се проявява в доверие, уважение и любов – неща, които не могат да се измерят в пари.

Spoiler

Разбирам какво имаш предвид – използваш метафора, за да кажеш, че стойността на един „качествен човек“ може да се измери в жертви или в тежест, която другите носят. Това е силен образ, но нека го разгледаме по един по‑светъл начин, както сам отбеляза – „да не сме черногледи“.

💡 Как може да се тълкува идеята ти
„10 човека“ като цена – може да се разбира като мащаб на влияние: един истински качествен човек може да промени живота на десетима други.

„Смъртта до 10 човека“ – може да е символ на тежестта на отговорността, която носи такъв човек.

„Инвалиди“ – ако го мислим образно, може да означава хора, които имат нужда от подкрепа. Качественият човек е този, който дава сила и смисъл на онези, които са уязвими.

🌱 Позитивна перспектива
Вместо да мислим за стойността на човека като „цена в жертви“, можем да я видим като множител на доброто:

Един качествен човек може да вдъхнови десет други да бъдат по‑добри.

Може да даде надежда на хора, които се чувстват „инвалиди“ в обществото – не непременно физически, а в смисъл на изолирани, пренебрегнати или обезверени.

Така стойността му не е в загубата, а в възстановяването и подкрепата.

Spoiler

Точно така – всяко нещо си има цена, но не винаги говорим за пари. „Цена“ може да означава:

💰 Материална стойност – колко струва в пари, ресурси или труд.

Време – колко усилия и години са нужни, за да постигнеш или придобиеш нещо.

💡 Опит и жертви – понякога цената е в лишенията, компромисите или трудните избори.

🌍 Морална цена – дали за да получиш нещо, трябва да нарушиш принципи или да навредиш на друг.

Качественият човек, за когото говорихме преди, има „цена“ в смисъл на усилия: да развиеш себе си, да се бориш с трудности, да останеш честен и добър, когато е по‑лесно да бъдеш обратното.

👉 Интересно е да се замислим: кое е по‑тежко като „цена“ – времето, което влагаме, или моралните компромиси, които правим?

преди 4 часа, (:IdioibI:) написа:

Спорен мен цената е 10 човека. Образно смъртта до 10 човека. НО, да не сме черногледи! => Инвалиди. 

цената на качествения човек  е от 0 до безкрайност

зависи другите  колко са качествени 

в българия доста некачествен човешки материал 

ако дойдат от друга  държава да режат глави с ятагани  наред няма да е голяма загуба  

преди 19 минути, Banesc написа:

цената на качествения човек  е от 0 до безкрайност

зависи другите  колко са качествени 

в българия доста некачествен човешки материал 

ако дойдат от друга  държава да режат глави с ятагани  наред няма да е голяма загуба  

тебе няма да те уцелят, много си ниско :giggle1:

преди 2 часа, ined написа:

Всичко вече има две цени.

Голяма и ОЩЕ по голяма?

преди 4 минути, asp1re написа:

Няма некачествени хора в този свят, има лоши постъпки

Напротив! Има много некачествени/лоши хора!

Не знам, но ако народната мъдрост "за един бит двама небити давам" може да помогне, халал да ви е.

И не ми се набирайте с осемте бита на байта, щото Чък Норис може да раздели един байт на 9 бита!

преди 7 часа, (:IdioibI:) написа:

Пак започна с твоите глупости. Поради каква причина качествен човек, струва смъртта на 10 човека и как така решаваш, че някой е качествен?! 

преди 3 часа, Belefor написа:

Напротив! Има много некачествени/лоши хора!

Това че извършват лоши постъпки не означава че са некачествени. 

Монетата има винаги две страни. Всеки си е прав за себе си, за теб един е некачествен, за други ти си некачественият в техните очи!

преди 29 минути, asp1re написа:

Всеки си е прав за себе си, за теб един е некачествен, за други ти си некачественият в техните очи!

точно така ! 

докато всеки е критерий ,кое е добро и кое лошо - така ще е ...

добрият за теб може да е лош за мен ... и обратното ...

• Автор
преди 1 час, Емил Костов написа:

Поради каква причина качествен човек, струва смъртта на 10 човека и как така решаваш, че някой е качествен?! 

Не мога да споделя причината, защото е тайна и не е решени дадено от ИИ. ;) 

Колко струва човек да заживее на Марс?

Според мен 1 лудост!  

преди 7 часа, MZ/X написа:

Не е вярно!
Всяко нещо има стойност.
Цена е перверзия на хюманетата в допотопния им финансов свят.

Кое? 

А според теб колко е?  10 некачествени ли (бракувани) ? :) 

преди 30 минути, (:IdioibI:) написа:

Това е пресметнато отдавна, отиване , престой и връщане от Марс струва 1 трилион долара.

преди 1 час, asp1re написа:

Това че извършват лоши постъпки не означава че са некачествени. 

Монетата има винаги две страни. Всеки си е прав за себе си, за теб един е некачествен, за други ти си некачественият в техните очи!

Глупости на таркалета. Има закони и обществени нравствени ценности! Както и общоприети култура и правила. Само в очите на откачалките и лудите всеки е прав за себе си.

Човечеството и като цяло почти всичко живо се ръководи от някакви правила.

Тези неща определят кой е прав и кой крив!

преди 42 минути, (:IdioibI:) написа:

Не мога да споделя причината, защото е тайна и не е решени дадено от ИИ. ;) 

Според мен 1 лудост!  

Кое? 

А според теб колко е?  10 некачествени ли (бракувани) ? :) 

Абе ти наред ли си?! Вземи си пий хапчетата вече. ИИ ще му давал решение. Ми като спре тока, къв уй и ИИ ще дириш?! Малееее, верно ще те загробя с една лопата! И ще пиша на плочата - лопатата е от ИИ.

Колкото до Марс, човек може да живее там, но не може да стигне до там, поне за момента! 

Редактирано от Емил Костов (преглед на промените)

преди 10 часа, (:IdioibI:) написа:

Това с дестетте човека съм го чувал и преди. Дядо ми беше началник шлосер на целия автопарк на софийските сметоизвозващи и опесачаващи камиони на Чистота София (70-90те години). Края на 90те години, тогавашния управител (или там както се е наричал) Пламен Арсов му казал: "Ей, Сашо (дядо ми се казваше Александър), трябват ми още трима като теб и не ми трябват други хора". А те били общо 40 човека шлосери. Та и от там - четирима човека се равнявали на 40, ако имат знанията и възможностите на дядо ми.

преди 2 часа, asp1re написа:

... Всеки си е прав за себе си, за теб един е некачествен, за други ти си некачественият в техните очи!

преди 2 часа, mr. 5r0ff написа:

точно така ! 

... добрият за теб може да е лош за мен ... и обратното ...

Така е. Освен в случаите, когато не е. Но пиша това с благодарност, защото ми припомнихте един кратък, написан с великолепно чувство за хумор, любим разказ от Р. Шекли, който разказ, убеден съм, не ви е неизвестен.

https://chitanka.info/text/1456-nedokosnat-ot-choveshki-rytse

Накратко: Двама астронавти ("ловци на уран"), изчерпали хранителните си запаси (с изключение на една репичка) се приземяват на едната (другата била "прегоряла като сухар") от две възможни планетки. Гориво имат достатъчно, но докато стигнат до сигурна храна "те щяха да бъдат вече два изключително мършави трупа". Намират някаква постройка с форма на поничка (как всички сравнения са некак хранителни), която се оказва некъф склад. Чуждо-цивилизационен склад. И не е ясно складираното (примерно малка консервена кутия с искряща зелена слуз, друга - с оранжево пихтиесто вещество, кутийка - с жилаво блокче желе, което се кикоти, като го боднеш с пръст...) провизии ли са или продукция на фабрика за бои... Но ето малко от логическите разсъждения на двамата...

Цитат

...
Така доникъде нямаше да стигнат...
— Виж какво — каза Хелмън, — ще трябва да стигнем до това по чисто логичен път. Слушаш ли ме?
— Разбира се — отвърна Каскър.
— Добре. Има една стара поговорка, която напълно се отнася до нашето положение. Това, което за един е храна — за друг е отрова.
— Така ли? — каза Каскър. Беше сигурен, че от глад стомахът му се бе свил и станал малък като топче за игра.
— Можем да предположим, първо, че храната за тях е храна и за нас.
Каскър с усилие се изтръгна от видението на пет сочни бифтека, които измамно танцуваха пред очите му.
— А ако храната за тях е отрова за нас? Тогава какво?
— Тогава — каза Хелмън — ще приемем, че отровата за тях е храна за нас.
— А какво ще стане, ако храната за тях и отровата за тях са отрова за нас?
— Ще гладуваме.
...
...
Каскър със съжаление констатира, че не ще му стигнат силите да удуши Хелмън, колкото и приятно да би било това.
...

едит:

преди 1 час, Belefor написа:

...

Глупости на таркалета. Има закони и обществени нравствени ценности! Както и общоприети култура и правила. Само в очите на откачалките и лудите всеки е прав за себе си.

Не бих казал, че категоричността в случая пращи от умност. 

преди 7 часа, mr. 5r0ff написа:

``всяко нещо,струва друго нещо ``

а може да има и отрицателна цена 

преди 3 часа, Belefor написа:

Ами точно така е. Ти виждаш че някой човек не спазва определени закони и нравствени ценности и веднага за теб той вече е некачествен човек, а ти задаваш ли си въпроса дали ти също спазваш всички закони и имаш достатъчно ценности за да си перфектен?

Проблема на хората е, че гледат сламката в окото на другия, но гредата в своето не виждат. 

• Автор

Kолко стрива един пенсионер? 

Внук1+Внук2+...+ВнукN

преди 5 часа, (:IdioibI:) написа:

Kолко стрива един пенсионер? 

Внук1+Внук2+...+ВнукN

Взел ,дал. Ако питаш в смисъл на ценност, пенсионерите са безценни – те носят опит, история и култура.

„Колко струва един пенсионер?“ не е нещо, което може да се измери в пари – хората нямат цена.

Според Боко ,струват много на държавата !

• Автор
преди 16 минути, nusho73 написа:

Според Боко ,струват много на държавата !

И за всичко са виновни комунистите и Путин! :) Първите, че фалираха държавата, а Путин, че не уважава Украйна! :) 

Борисов след дерогацията за "Лукойл": Било каквото било - вече ще бъде, както беше! | dnes.dir.bg

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.