Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

До какъв период се разглежда сигнал

Featured Replies

Привет!

Оръщам се към вас с молба за правна консултация относно процедурата при подаден сигнал в прокуратурата ( дали по емейл или на място )

Бих искал да попитам в какъв срок след подаване на сигнал в прокуратурата същият може да бъде обявен за невалиден или прекратен, в случай че лицето подало сигнала не бъде открито, не отговори на призовка или не се яви като свидетел. Интересува ме дали в такива случаи съществува нормативно определен срок ( примерно 2-3 месеца), след който сигналът автоматично губи своята валидност или решението е изцяло в преценката на наблюдаващия прокурор.

Ще Ви бъда благодарен за информация относно приложимите законови разпоредби и практиката в подобни ситуации. Нищо че форума като цяло е за софтуер и хардуер.

преди 5 минути, Triple M написа:

Привет!

Оръщам се към вас с молба за правна консултация относно процедурата при подаден сигнал в прокуратурата ( дали по емейл или на място )

Бих искал да попитам в какъв срок след подаване на сигнал в прокуратурата същият може да бъде обявен за невалиден или прекратен, в случай че лицето подало сигнала не бъде открито, не отговори на призовка или не се яви като свидетел. Интересува ме дали в такива случаи съществува нормативно определен срок ( примерно 2-3 месеца), след който сигналът автоматично губи своята валидност или решението е изцяло в преценката на наблюдаващия прокурор.

Ще Ви бъда благодарен за информация относно приложимите законови разпоредби и практиката в подобни ситуации. Нищо че форума като цяло е за софтуер и хардуер.

За такива работи ти трябва адвокат. Той може да проверява, следи или натиска за дадена информация. Ако чакаш някой да те уведоми, може да си чакаш постоянно ми току виж си изпуснал и срок! 

• Автор
преди 5 минути, Емил Костов написа:

За такива работи ти трябва адвокат. Той може да проверява, следи или натиска за дадена информация. Ако чакаш някой да те уведоми, може да си чакаш постоянно ми току виж си изпуснал и срок! 

Аз затова питам кога сигнала се обявява за невалиден. 2-3 месеца примерно???  Адвоката ще иска пари само за едно питане. Освен тайно да питам някои адвокат по телефона и нищо чудно да ми каже със 100 процента как стоят нещата. Във всеки случай ако мине много време едва ли ще се разгледа нали. Едва ли ще го влачат 6 месеца наляво надясно в системата им. Прокуратурата в България е много хаотична и като знам какви лелки има там направо е ужас.

Аз затова питам кога сигнала се обявява за невалиден. 2-3 месеца примерно???  Адвоката ще иска пари само за едно питане. Освен тайно да питам някои адвокат по телефона и нищо чудно да ми каже със 100 процента как стоят нещата. Във всеки случай ако мине много време едва ли ще се разгледа нали. Едва ли ще го влачат 6 месеца наляво надясно в системата им. Прокуратурата в България е много хаотична и като знам какви лелки има там направо е ужас.

Затова казвам, че ти трябва адвокат и то не по телефона, а твой личен. Той може да проверява, иначе тая бюрокарция те съсипва. Дори да има законен срок все тая. Казвам го не просто да пиша коментар, а потърпевш ( по скоро майка ми).

• Автор
току-що, Емил Костов написа:

Затова казвам, че ти трябва адвокат и то не по телефона, а твой личен. Той може да проверява, иначе тая бюрокарция те съсипва. Дори да има законен срок все тая. Казвам го не просто да пиша коментар, а потърпевш ( по скоро майка ми).

Ще изпратя запитване по емейл до доста адвокати и все някои ще ми отговори. Ква им е работата. По цял ден само на компютъра стоят.

В България съществува и Безплатна правна помощ. И тях ще питам.

Кво стана с майка ти. Да не са направили фалшиви пълномощно за имот. Част от прокурорите може и корумпирани да са.

преди 2 минути, Triple M написа:

Ще изпратя запитване по емейл до доста адвокати и все някои ще ми отговори. Ква им е работата. По цял ден само на компютъра стоят.

В България съществува и Безплатна правна помощ. И тях ще питам.

Кво стана с майка ти. Да не са направили фалшиви пълномощно за имот. Част от прокурорите може и корумпирани да са.

Опитаха се да я натопят, но като започнахме да ровим с адвоката, нещата лъснаха. И въпреки, че щяхме да спечелим делото си платихме 700 лева на адвоката. Делото остана замразено и досега, а виновният за далаверата, все още е на работа. :)

• Автор

Опитаха се да я натопят за ???... кражба, влизане с взлом, убийство, пране на пари, телефонни измами??

Преди време като стана една лека бела един адвокат ми изготви становище. Пак му писах по емейл. После ме пита дали съм му превел 50 лева за консултация.  Казах твърдо не. с уверението вие за 50 лева ли сте бе хора. Голяма работа да имам неплатено становище. Просто тези адвокати нямат наядане. Да не говорим че почти същите неща може да ги каже дори и ChatGPT. Дори има една платформа наречена https://www.pravenintelekt.com/

Но относно прокуратурата в България ситуация е сложна, хаотична и всеки си прави каквото поиска. Същото и както колите на НСО карат в насрещното. 

Ще чакам отговор от адвокати сега.

преди 12 минути, Triple M написа:

Опитаха се да я натопят за ???... кражба, влизане с взлом, убийство, пране на пари, телефонни измами??

Преди време като стана една лека бела един адвокат ми изготви становище. Пак му писах по емейл. После ме пита дали съм му превел 50 лева за консултация.  Казах твърдо не. с уверението вие за 50 лева ли сте бе хора. Просто тези адвокати нямат наядане. Да не говорим че почти същите неща може да ги каже дори и ChatGPT. Дори има една платформа наречена https://www.pravenintelekt.com/

Но относно прокуратурата в България ситуация е сложна, хаотична и всеки си прави каквото поиска. Същото и както колите на НСО карат в насрещното. 

Ще чакам отговор от адвокати сега.

Без да си платиш няма как да очкваш адекватна правна помощ от адвокат, това първо!

Съответния прокурор, който евнтуално ще разглежда жалбата/сигнала, няма по закон задължителен срок за отговор. Това е субективна преценка на прокурора - дали изобщо ще образува досъдебно производство или в особени случаи, може да препрати по служебен път сигнала и становището си до органите на МВР.

Ако си подал сигнала в съответствие с всички изисквания и атрибути (много са), то означава, че имаш входящ номер. С този номер можеш да проследиш движението на сигнала/жалбата в сайта на прокуратурата

Имай в предвид, че ако сигнала е анонимен, няма задължение за каквито и да е действия от страна на прокуратурата.

• Автор

Не платих и пак получих отговор от адвокат. Но е много общ. Наименованието е  правен режим на сигналите и жалбите в наказателния процес при несъдействие на заявителя в документ 8 страници.

Късметлия съм!

И да, сигнала е анонимен. 

Ето отговора.

Цитат

Въз основа на Наказателно-процесуалния кодекс и утвърдената прокурорска практика, не
съществува нормативно определен, автоматичен срок (като 2-3 месеца), след чието
изтичане подаденият сигнал в Прокуратурата би загубил своята валидност или би бил
автоматично прекратен, в случай че заявителят не бъде открит или не съдейства.
Решението за приключване на процеса е изцяло в мотивираната преценка на
наблюдаващия прокурор. Тази преценка се материализира чрез издаването на
Постановление, което може да бъде:
1. Постановление за отказ да се образува ДП (Чл. 212 НПК), ако несъдействието е в
началния етап и не позволява събирането на основни данни.
2. Постановление за спиране на ДП (Чл. 25 НПК), ако заявителят е в неизвестност,
но пречката е временна и може да бъде преодоляна.
3. Постановление за прекратяване на ДП (Чл. 243 НПК), ако несъдействието води
до окончателна процесуална недоказуемост.

С други думи може би ако минат 3-4 месеца няма да има и следа от него. Аз като знам колко сигнали се обработват на ден ( анонимни, достоверни, подвеждащи, легитимни и т.н. )

преди 4 минути, Triple M написа:

И да, сигнала е анонимен.

Според Закона за Прокуратурата:

Цитат

Анонимните съобщения не са законен повод за започване на разследване.

• Автор
Цитат

По регистрирани анонимни сигнали или сигнали, отнасящи се до нарушения, извършени преди повече от две години, не се образува производство.

Не се разглеждат регистрирани сигнали, които не попадат в обхвата на ЗЗЛПСПОИН и съдържанието на които не дава основания да се приемат за правдоподобни.

Регистрирани сигнали, съдържащи очевидно неверни или заблуждаващи твърдения за факти, се връщат с указание към сигнализиращото лице за коригиране на твърденията и за отговорността, която носи за набедяване по чл. 286 от Наказателния кодекс.

То го пише, но при определени обстоятелства се регистрира.  Всичко е в ръцете на прокурора. Това искам да кажа

преди 1 минута, Triple M написа:

То го пише, но при определени обстоятелства се регистрира.  Всичко е в ръцете на прокурора. Това искам да кажа

Естествено, че е в ръцете на прокуратурата.

Ако имаш някакъв интерес, то има и друга "прокуратура" - там не се минава през съд. Сроковете зависят от парите, които можеш да платиш

• Автор
преди 19 минути, NewRedDragon написа:

Естествено, че е в ръцете на прокуратурата.

Ако имаш някакъв интерес, то има и друга "прокуратура" - там не се минава през съд. Сроковете зависят от парите, които можеш да платиш

Каква е тази друга "прокуратура". Нито имам големи връзки с депутати, нито се познавам с общински съветници.

Цитат

Сроковете зависят от парите, които можеш да платиш

Готов съм да платя едно 500 лева за да се приключи случая веднага и да го изтрият от системата. В интерес на истината парите наистина понякога вършат чудеса. Познавам доста влиятелни бизнесмени, които се отърваха от доста сериозни "престъпления" само защото имат пари.

преди 1 минута, Triple M написа:

Нито имам големи връзки с депутати, нито се познавам с общински съветници.

Такива не ти трябват

преди 2 минути, Triple M написа:

Готов съм да платя едно 500 лева за да се приключи случая

За 240€, най много да нашамарят някого лекичко - като предупреждение

преди 3 минути, Triple M написа:

и да го изтрият от системата

Тези момчета, нямат нищо общо със "системата"

• Автор

Тогава каква е тази друга "прокуратура"

Просто не знам какво да правя към момента. Ще очаквам с нетърпение и друг адвокат да ми пише някакъв съвет. Но общо взето ако минат 2-3 месеца и няма никакво развитие ще си остане така.

преди 47 минути, Triple M написа:

Просто не знам какво да правя към момента.

ако искаш може да ти кажа какво ми каза изкуствения интелект на лични ?

а колкото  повече информация дадеш ще получиш  по-точен отговор>...

Аз не схванах - подал си жалба и чакаш да я анулират - ако е така защо? Жална се подава, ако си засегнат за нещо и чакаш справедливост, но къде е логиката да подадеш и после да не се явиш или да не вдигнеш телефона при позвъняване, нещо не ми се връзва. Обясни по-конкретно, ако може?

Кажи какво ти каза ИИ на лични моля

на 9.11.2025 г. в 23:04, Triple M написа:

Казвам само че ИИ може почти всичко.

Сега е момента да разбереш дали може всичко AI като го питаш сам :yanim:

пп ако дадеш подробна информация какви документи имаш и кое как е станало ще ти каже какво да направиш и каква ти е целта 

като регистрираш сигнал се дава номер, а ако го подам по интернет - пиша да ми пратят и номера

с този номер се проверява

Цитат

В сигнала си трябва да включите достатъчно данни, които да индивидуализират подателя – трите имена, точен пощенски адрес, телефон и пр. Липсата на тези данни може да доведе до третиране на сигнала Ви като „анонимен” и оставянето му без разглеждане.

https://prb.bg/bg/signals

срока е 30 дена

доста общени и министерства ползват тази система

https://www.google.com/search?q=AcsDocRep&client=firefox-b-d&sca_esv=572b41ead329c329&sxsrf=AE3TifO_CORFUIptmvjpT-x__qPDTlC3Pg%3A1763239927781&ei=9-cYaeizL--P7NYP9MGLoQk&ved=0ahUKEwioi7LMhPWQAxXvB9sEHfTgIpQQ4dUDCBE&oq=AcsDocRep&gs_lp=Egxnd3Mtd2l6LXNlcnAiCUFjc0RvY1JlcEgAUABYAHAAeAGQAQCYAQCgAQCqAQC4AQzIAQCYAgCgAgCYAwCSBwCgBwCyBwC4BwDCBwDIBwA&sclient=gws-wiz-serp

Докато не се направи доклад по сигнала. = НО, не всеки доклад се оповестява. ;) Въпреки това се регистрира сигнала. 

Успех!

• Автор

Ситуацията е такава че изпратих анонимен сигнал с помощта на AI бот до близо 10-15 прокуратури. Това се случи преди 2 месеца. Преди 3 седмици имах привикване в сградата на ОДМВР понеже явно винаги ги изпращат на лицето по постоянен адрес. Общо взето единственото за което може да се притеснявам е една глоба, пък може и да няма глоба. Писах молби до прокуратурите до които има вероятност да е пратено нещо . Получих отговори, дори потвърдиха претърсване. Две прокуратури само са образували преписки. На всички други входирах молба за прекратяване, ако въобще имат нещо. Но общо взето ако не ме привикат отново значи всичко ще  бъде наред.  Обмислям възможността да се обадя  и по телефона. За щастие доста от прокуратурите в България имат и мобилен номер ( за по изгоден разговор ) които в повечето случаи е на говорителя или пресцентъра. Ченгето в ОДМВР ми каза - като пристингнат другите пак ще дойдеш. А аз много искам да направя така че въобще да не отида понеже от една страна ме разпитва, а от друга си губя времето.  От срещата ми с въпросното ченге минаха 3 седмици и се надявам въобще да не ме привика. Но от мои наблюдения има голяма вероятност да няма последващи действия. За всеки случай има мобилен или стационарен номер. Всъщност след 1-2 седмици ще станат 3 месеца от подаването на въпросния сигнал ( ако въобще е бил входиран). Станала е една голяма каша, която с времето ще се оправи. Но не искам да имам глоби. То дори и да има не знам дали може да се обжалват. Така ми е едно напрегнато че не знам какво да правя. 

Аз мисля че ако минат 3-4 месеца вероятността да ме привикат е минимална.  Но от техните отговори си личи в прокуратурата работят някакви лелки, които не могат да разберат основни понятия което е смешно.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.