Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Windows OC става на 40г

Featured Replies

Преди това малко история:

През 1980 г.IBM търси операционна система за своя първи IBM PC и първо се обръщат към Digital Research (създателите на CP/M), но преговорите се провалят. Тогава Microsoft предлага да „осигури“ подходяща система — и Бил Гейтс решава бързо да намери една. По това време Microsoft все още няма собствена ОС.По същото това време една малка компания в Сиатъл — Seattle Computer Products (SCP) — вече е написал своя версия на CP/M, наречена QDOS („Quick and Dirty Operating System“).Тя е проектирана за Intel 8086 процесори, който IBM възнамерява да използва.Microsoft вижда в това златна възможност и през юли 1981 г., Microsoft купува пълните права върху QDOS от Seattle Computer Products само за 50 000 долара. Бил Гейтс и екипът му преработват QDOS, добавят нови функции и я преименуват на MS-DOS (Microsoft Disk Operating System).После лицензират MS-DOS за IBM, но запазват правото да я продават и на други компании.IBM започват да продават своите компютри с MS-DOS, и това превръща Microsoft в корпорация.Microsoft подобряват системата и пускат първата версия с графичен интерфейс Windows 1.0. официално на 20 ноември 1985 г.

win1.jpg

• Отговори 68
  • Прегледи 3,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• До win8 айде и 10 що годе всичко се търпеше но откакто се появи и win11 това вече не мяса на операционна система. И много сериозно се замислям да го разкарам и да мина на друга операционна систем

• Емил Костов
    Емил Костов

И като става на 40 години, такива глупости сътвориха майкрософт, че трябва да ги е срам да празнуват този юбилей! 

• Win 11 е най-доброто, сътворено от Меките.

Публикувани изображения

И като става на 40 години, такива глупости сътвориха майкрософт, че трябва да ги е срам да празнуват този юбилей! 

До win8 айде и 10 що годе всичко се търпеше но откакто се появи и win11 това вече не мяса на операционна система.

И много сериозно се замислям да го разкарам и да мина на друга операционна система.

"Microsoft подобряват системата и пускат първата версия с графичен интерфейс Windows 1.0. официално на 20 ноември 1985 г." и половин година по късно гръмва Чернобилската АЕЦ  след като руснаците инсталират Windows на компютрите управляващи централата.

преди 2 часа, ined написа:

"Microsoft подобряват системата и пускат първата версия с графичен интерфейс Windows 1.0. официално на 20 ноември 1985 г." и половин година по късно гръмва Чернобилската АЕЦ  след като руснаците инсталират Windows на компютрите управляващи централата.

Щото Путин я е хакнал. :) 

Аз съм работил на MS-DOS на втория ми персонален компютър XT-8086 на 1Mhz и после на третия 386DX 40Mhz подкарах Windows 3.0. 2 години по късно заменен от 486DX2 66Mhz подкаран с Windows 3.1.1 мрежова версия :)  

преди 11 часа, цър-вул написа:

Win 11 е най-доброто, сътворено от Меките.

:lol6:оправихте ми деня сър! Благодаря! Добър виц! 

преди 9 часа, ined написа:

Не бъркай руснаците със Съветския съюз. Относно Чернобил -  адски тъпа шега! Загинали са не се знае колко хора и още се разболяват, а ти драскаш тъпи коментари.  Относно джама -  вкарват глупости, махат полезни опции. Милиарди компютри отиват на боклука, заради лицемерието на Microsoft. А говорят ми за еко - меко...  12-ката пък искАли да е на базата на ИИ. Тази система залязва, step by step.

преди 10 минути, Емил Костов написа:

:lol6:оправихте ми деня сър! Благодаря! Добър виц! 

Не е виц! Последния син екран който съм виждал беше на 7, и то за счупен драйвер. Няма такава скука от 10 до ден днешен, нищо да не се чупи и всичко да си работи с години без преинсталации. Интересно ми е мрънкачите от какво точно се оплакват, което не може да се настрои, премахне, добави и т.н.

преди 6 минути, Joss Bomon написа:

Не е виц! Последния син екран който съм виждал беше на 7, и то за счупен драйвер. Няма такава скука от 10 до ден днешен, нищо да не се чупи и всичко да си работи с години без преинсталации. Интересно ми е мрънкачите от какво точно се оплакват, което не може да се настрои, премахне, добави и т.н.

Когато се наложи да правиш мрежи, да нагласяш приложения и профили, тогава пак ще говорим. Абсолютен боклук е тоя Windows да не говорим за някои от старите версии. XP и 7 бяха най-добрите, след това тотална излагация. 10 едва я направиха след хиляди кръпки и updates и вместо да я направят наистина перфектна, пуснаха боклука 11.

Тук не говоря да си си я пуснал на 1 комп и да си цъкаш игрите(макар, че и там има ядове), а говорим като цяло. И не мрънкам, а казвам мнение, защото ми се налага да работя с нея и не, не ми харесва.

Разбира се, зачитам и твоето мнение, нали затова е този форум.

Сега за Цървуля, знаем, че работи в Майкрософт, той е ясен! ;)

За мен 10 е най - доброто. 11 трябваше малко да го пипна с уинаеро.

Но да правиш мрежа... Си е чиста проба мазохизъм. 

преди 36 минути, Емил Костов написа:

Когато се наложи да правиш мрежи, да нагласяш приложения и профили, тогава

на сцената излиза Powershell. Там 'сичко става и става веднага. Вярно, че има мноого за учене на т'ва животно, но е могъщо...

• Автор
преди 1 час, цър-вул написа:

на сцената излиза Powershell. Там 'сичко става и става веднага. Вярно, че има мноого за учене на т'ва животно, но е могъщо...

Каквото и да им обясняваш 99% не схващат какво е това "животно":eek:

Всъщност Windows PowerShell си го има отдавна. Windows 7 ver..2.0  Windows  ver..3.0  8 Windows 8.1 ver..4.0 

На Windows 10,11  е ver. 5.1  а най новата PowerShell ver.7.5 се инсталира допълнително

* Windows PowerShell ver. 5.1  /за Windows/ и PowerShell ver7.5 /Windows, macOS и Linux./имат разлика

преди 2 часа, цър-вул написа:

Знам какво е poweshell и въпреки това пак има ядове и пак не ми харесва, защото работя с тая помия по 8 часа на ден.От версия на версия само повече омазват и съсипват. 

преди 19 минути, fischer_ написа:

99% не схващат

Щом схващаш, ти е ясно че за да промениш един символ - трябва да изпишеш 40 реда код и даваш права на потребители и после да ги възстановяваш...

Айде стига със специалистите

"Ключови" Win са: 3.11, XP, 7 и 11.  :cheers:

преди 2 часа, Емил Костов написа:

Знам какво е poweshell и въпреки това пак има ядове и пак не ми харесва, защото работя с тая помия по 8 часа на ден.От версия на версия само повече омазват и съсипват. 

Имам около 80 компютъра с Win11 и засега (knock🪵) почти няма никакви проблеми с работата им... Аз лично съм доволен от Win11.

Знам какво е poweshell

И аз знам, ама не смея да твърдя, че го владея... Все се каня да седна да чета, нооо...

работя с тая помия по 8 часа на ден

Само? Слабо, Седларов. 😆

преди 2 часа, Rustborn написа:

Щом схващаш, ти е ясно че за да промениш един символ - трябва да изпишеш 40 реда код и даваш права на потребители и после да ги възстановяваш...

Айде стига със специалистите

Има неща, за които не си струва да се ползва ps, но има неща, за които е безценен...

Колкото и да се напъвате бозата си остава боза. Само да се оплачете за нещо, а това ще стане в раздела за Windows и ще ви изям с парцалите. 

преди 14 минути, цър-вул написа:

Има неща, за които не си струва да се ползва ps, но има неща, за които е безценен...

Безценен е дотолкова, колко време ще му отделиш - че си е едно висше. Веднъж седнах да оправям едни хостове, никой не знае защо бяха на уин - побелях. Същото с две команди на Линукс.

Само да не се появи арч специалиста...

преди 12 минути, Емил Костов написа:

Колкото и да се напъвате бозата си остава боза. Само да се оплачете за нещо, а това ще стане в раздела за Windows и ще ви изям с парцалите. 

Има там един "редовен" пишманюзър, който от време на време ни разсмива с вечните си "критични грешки" и до там.

преди 13 минути, Joss Bomon написа:

Има там един "редовен" пишманюзър, който от време на време ни разсмива с вечните си "критични грешки" и до там.

Е трябва да има и някой да ви разсмива сър! ;) Аз ще чакам и ще напомня! 

Редактирано от Емил Костов (преглед на промените)

преди 42 минути, Емил Костов написа:

Само да се оплачете за нещо, ... ще ви изям с парцалите. 

Всити дружно в хор ли трее да направим иСпълнението? Приготви си по-голем дарак за чепкане на парсалите.😎

преди 41 минути, Емил Костов написа:

това ще стане в раздела за Windows

Що, бе? Може и в Linux разддела... 😎

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.