Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Проблем със интернет-а вкъщи.

Featured Replies

Имам интернет, който е 500 Mbps - да ама не! Не разбирам много, но и не искам да следвам стъпките на ChatGPT, който той предлага.
Какво бих могъл да направя, че да подобря интернет връзката си? Живея във блок (и във Германия) ако е от значение и забелязах, че вечерно време, когато
всички спят интернет връзката е много по-добра. Към момента рутера е настроен на 2.4/5Ghz.
За сега не мога да вкарам кабел във конзолата, защото пречи и хлапето се спъва, а пък по стените не ми се иска да го слагам, защото е синьо.
От кухнята до хола има към 6-8 метра и г/д 2 стени, които разделят конзолата и рутера. 
Модела на рутера е Fritz!Box 6690 Cable. 

преди 11 минути, - Factory. написа:

Имам интернет, който е 500 Mbps - да ама не!

Точно так - НЕ! Едва ли тази скорост от 500 Mbps e гарантирана от ISP.  По скоро, това е максималната теоретична скорост. Имай впредвид, че ти явно си на DOCSIS /по коаксиален кабел/ и тук, по протокол /3.1/, разликата D/U e доста голяма - 10 Gbps/1 Gbps

Така, че по вероятно е проблема да не е в LAN/WLAN. За пробата, може да преместиш тази конзола до модема временно и да пробваш с един пач кабел, какво е положението

преди 2 минути, NewRedDragon написа:

Точно так - НЕ! Едва ли тази скорост от 500 Mbps e гарантирана от ISP.  По скоро, това е максималната теоретична скорост. Имай впредвид, че ти явно си на DOCSIS /по коаксиален кабел/ и тук, по протокол /3.1/, разликата D/U e доста голяма - 10 Gbps/1 Gbps

Така, че по вероятно е проблема да не е в LAN/WLAN. За пробата, може да преместиш тази конзола до модема временно и да пробваш с един пач кабел, какво е положението

Прекалено много гадаеш!

Пп. Думи "впредвид" и "напредвид" няма - има само предвид

• Автор
преди 4 минути, NewRedDragon написа:

Имай впредвид, че ти явно си на DOCSIS /по коаксиален кабел/ и тук, по протокол /3.1/, разликата D/U e доста голяма - 10 Gbps/1 Gbps

Здравей, благодаря за мнението.

Вечерно време конзолата достига едни 350/400 Mbps. Със кабел отново ги достига 450, 499,483 и т.н. 
И да има едно кабелче, което се вкарва във щек-дозата и след това във рутера, а не като при нас, този интернет при нас, който е немците тази година успяха да го имат и да му се радват и е доста скъп, като абонамент. 
Това което направих аз по стъпките на работа и които ми се сториха логични е да вляза във меню-то и да пусна 2 различни канала за 2.4 GHz и 5 GHz. 
5 GHz ми каза да го настроя на 36-ти канал.
Изключих и опция, която не предполагах, че има "да не смущава" моите съседи... - ужас... 

преди 4 минути, jhoro написа:

Прекалено много гадаеш!

Не гадая, а съм сигурен. Посоченото устройство е DOCSIS модем, версия 3.1

преди 6 минути, jhoro написа:

Пп. Думи "впредвид" и "напредвид" няма - има само предвид

Не ме интересува!

преди 6 минути, - Factory. написа:

Здравей, благодаря за мнението.

Вечерно време конзолата достига едни 350/400 Mbps. Със кабел отново ги достига 450, 499,483 и т.н. 
И да има едно кабелче, което се вкарва във щек-дозата и след това във рутера, а не като при нас, този интернет при нас, който е немците тази година успяха да го имат и да му се радват и е доста скъп, като абонамент. 
Това което направих аз по стъпките на работа и които ми се сториха логични е да вляза във меню-то и да пусна 2 различни канала за 2.4 GHz и 5 GHz. 
5 GHz ми каза да го настроя на 36-ти канал.
Изключих и опция, която не предполагах, че има "да не смущава" моите съседи... - ужас... 

Нормално е това. Знам, че немците минаха на 3.1 (на повечето места още се ползва 3.0 версията). Просто при игрите е важna не само download скоростта, а и обратния канал Up-a. Симетрични скорости при тази технология е невъзможен. 

преди 1 минута, - Factory. написа:

Добра идея ли е да премина на 44 канал от 36-ти, като сега видях, че 36-ти канал във сградата има 6-тима души, които са на него?

Направо го остави на автоматичен избор на канал.

преди 8 минути, NewRedDragon написа:

А какво има преди него?

преди 9 минути, NewRedDragon написа:

Не ме интересува!

Пак си показваш простотията!

преди 3 минути, - Factory. написа:

Добра идея ли е да премина на 44 канал от 36-ти, като сега видях, че 36-ти канал във сградата има 6-тима души, които са на него?

Проблема не е в твоята вътрешна мрежа

преди 3 минути, jhoro написа:

А какво има преди него?

Aктивно оборудване на ISP. По този коаксиален кабел, на повечето честоти са тв каналите и за data не остава почти нищо. Затова шейпят яко UP-a - на много места до 7-10 Mbps

преди 6 минути, jhoro написа:

Пак си показваш простотията!

И знанията! Не ми пука!

преди 20 минути, NewRedDragon написа:

Не ме интересува!

OIP.t192sNuCPI4xOxhPRMWN0QAAAA.jpg

• Автор

На кратко искаш да кажеш, че оправия няма и проблема си е във тях? 

преди 12 минути, NewRedDragon написа:

По този коаксиален кабел, на повечето честоти са тв каналите и за data не остава почти нищо.

Това би обяснило защо през вечерта интернета е по силен? Защото хората не гледат тв? Но почти да не кажа, че и всички са като мен и си гледат тяхната ТВ, а не немската... 

• Автор
преди 23 минути, jhoro написа:

Направо го остави на автоматичен избор на канал.

А проблем ли е ако е на канел, който други не са на него? Когато е автоматичен се прикачва на 36-ти канел, който има още 6-тима на него.

преди 7 минути, - Factory. написа:

На кратко искаш да кажеш, че оправия няма и проблема си е във тях? 

Това би обяснило защо през вечерта интернета е по силен? Защото хората не гледат тв? Но почти да не кажа, че и всички са като мен и си гледат тяхната ТВ, а не немската... 

Това не е от особено значение в случая. Тази честотна лента, така или иначе е резервирана от оператора за тв. Цялата галимация идва от това, че за достъпът до обратния канал (от клиентите/модемите до кабелната станция) самите модеми се "състезавата" за една и съща "писта"=> колкото по малко състезатели, толкова повече "място" има за всеки от тях

• Автор
преди 4 минути, NewRedDragon написа:

Цялата галимация идва от това, че за достъпът до обратния канал (от клиентите/модемите до кабелната станция) самите модеми се "състезавата" за една и съща "писта"=> колкото по малко състезатели, толкова повече "място" има за всеки от тях

Подобен отговор получих от ChatGPT... 

преди 3 минути, - Factory. написа:

А проблем ли е ако е на канел, който други не са на него? Когато е автоматичен се прикачва на 36-ти канел, който има още 6-тима на него.

36-ти е първия от UNII-1 (36-48) - говорим за 5GHz= WiFi. Не е проблем обикновено, но не мисля, че това ще реши проблема в on-line игрите

преди 7 минути, - Factory. написа:

Подобен отговор получих от ChatGPT... 

Пускал ли си някакъв speed test? Kaкви са стойностите D/U през деня и вечер?

• Автор

Във крайна сметка това което направих е:
2.4 GHz, 5GHz разделени.
Изключване на еко режим-и, които са пълни глупости дори не вярвах, че ги има.
Тъй като има 6-тима на този канал, 36 го преместих на 44, защото има още 6-тима на този канал. (Да няма задръстване...)
Другата стъпка ще е да преместя рутера до конзолата или конзолата до рутера.

преди 33 минути, NewRedDragon написа:

Пускал ли си някакъв speed test? Kaкви са стойностите D/U през деня и вечер?

498 Mbps, но рутера и лаптопа се намират в едно помещение. 

Ps5 го дели от рутера 1/2 стени и 6-8м, и няма силен сигнал явно, защото прекъсва връзката.

Screenshot_2025-12-01-17-56-31-306_com.brave.browser.thumb.jpg.9ed9d137fc455c76c2baf5a8a807b0b3.jpg

преди 20 минути, - Factory. написа:

498 Mbps, но рутера и лаптопа се намират в едно помещение. 

Въпроса беше каква скоростта download/upload по отделно.

преди 25 минути, - Factory. написа:

Ps5 го дели от рутера 1/2 стени и 6-8м,

Това не би трябвало да е проблем, освен ако, стените не са правени за бомбено укритие, дори и на 5 GHz band.

преди 26 минути, - Factory. написа:

защото прекъсва връзката.

Kоя връзка - м/у конзолата и АР на модема или м/у модема и "външния свят"?

ПС: И още един въпрос: Да не си забил конзолата зад някой телевизор или в някой шкаф?

преди 1 минута, NewRedDragon написа:

Спиш ли?

преди 30 минути, - Factory. написа:

Screenshot_2025-12-01-17-56-31-306_com.brave.browser.thumb.jpg.9ed9d137fc455c76c2baf5a8a807b0b3.jpg

преди 7 минути, jhoro написа:

Спиш ли?

Не спя. Снимката от телефона беше качена, след като отговорих. А ти може да изчезнеш от тук, по въжоност по-бРъзо!

Този въпрос, не съм го задал случайно

преди 12 минути, NewRedDragon написа:

Да не си забил конзолата зад някой телевизор или в някой шкаф?

• Автор
преди 20 минути, NewRedDragon написа:

Това не би трябвало да е проблем, освен ако, стените не са правени за бомбено укритие, дори и на 5 GHz band.

Kоя връзка - м/у конзолата и АР на модема или м/у модема и "външния свят"?

ПС: И още един въпрос: Да не си забил конзолата зад някой телевизор или в някой шкаф?

Под телевизора, защото не я ползвам много вече. 

https://ibb.co/jk6RPt8H - съжалявам за бъркотията, но хлапето си настоява да е така... 

Ново тестване на телефона, когато съм във хола, а дори се вижда и сигнала. 

Между PS5 и рутера се губеше връзката, сигурно защото превключваше на 2.4 и 5Ghz. 

Screenshot_2025-12-01-18-27-44-964_com.brave.browser.jpg

Сега достига до 200-100-150 по добре от преди. Нямам възможност да го кача горе, защото малката играе там пък и да не го свали... 

https://ibb.co/0RhvdVWQ

преди 6 минути, - Factory. написа:

Под телевизора, защото не я ползвам много вече. 

Не е чак толкова зле разстановката...... Понеше не съм работил с PS,  има ли възможност, да "кажеш" на конзолата да се свързва единствено към 2,4 мрежата на модема? И да тестваш към настоящия момент ситуацията - по това време на денонощието, би трябвало да е най-сериозния трафик

Но все пак....ако проблема е във комуникацията м/у конзолата и АР /рутера/, каква е логиката, през ноща да се държи стабилно....другите в блока да си изключват радиото на рутерите??? Едва ли.

преди 3 часа, - Factory. написа:

Имам интернет, който е 500 Mbps - да ама не! Не разбирам много, но и не искам да следвам стъпките на ChatGPT, който той предлага.
Какво бих могъл да направя, че да подобря интернет връзката си? Живея във блок (и във Германия) ако е от значение и забелязах, че вечерно време, когато
всички спят интернет връзката е много по-добра. Към момента рутера е настроен на 2.4/5Ghz.
За сега не мога да вкарам кабел във конзолата, защото пречи и хлапето се спъва, а пък по стените не ми се иска да го слагам, защото е синьо.
От кухнята до хола има към 6-8 метра и г/д 2 стени, които разделят конзолата и рутера. 
Модела на рутера е Fritz!Box 6690 Cable. 

Най-напред: 1.да провериш интернете който ти дават и 2.да провериш дали проблема не е във WI-FI 

Аз ползвам Fritz!Box 7590 който е по-стара версия и при автоматичен режим сам избира по стабилната и по високата скорост.WI-FI сигнала минава през две стени за да дойде до компютъра и няма проблем. Виж.картинката.

При теб би трябвало да е още по добре защото твоя рутер  предлага - 5 GHz: up to 4800 Mbit/s и 2.4 GHz: up to 1200 Mbit/s  Затова ми се струва че трябва да тестваш интернета които идва от доставчика.

fritz.jpg

преди 3 часа, - Factory. написа:

Тъй като има 6-тима на този канал, 36 го преместих на 44, защото има още 6-тима на този канал. (Да няма задръстване...)

Задръстване пак ще си имаш, тъй като ти не "сменяш канала", реално, а само управляващата му честота. Комуникацията се извършва в честотен "букет" от 80 мегахерца, така че и на 44-ти канал пак си заемаш диапазона от 36 до 48 канал. Искаш, не искаш, делиш си ефирното време с комшиите. Което, ако си поне на WiFi 6, не е такава трагедия.

• Автор
преди 1 час, Corvax написа:

Задръстване пак ще си имаш, тъй като ти не "сменяш канала", реално, а само управляващата му честота. Комуникацията се извършва в честотен "букет" от 80 мегахерца, така че и на 44-ти канал пак си заемаш диапазона от 36 до 48 канал. Искаш, не искаш, делиш си ефирното време с комшиите. Което, ако си поне на WiFi 6, не е такава трагедия.

Тук там хващам със телефона и лаптопа Wi-Fi 6, но пък съм до рутера.
Прикачвам ти снимка, като тези 2-а са мои, защото не разбирам снимката която приложи ти тук :shy11:

https://ibb.co/rRQvFfZr - 2-та първи са мои единия е 5, а другия 2.4 гхц. Имай предвид, че лаптопа е до рутера. 

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.