Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

СПИН - Информацията руши бариери и предразсъдъци!

Featured Replies

• Автор

Ти си някакъв неспасяем случай и мега неграмотник!

Confused Eyes GIF by Pudgy Memez

преди 21 минути, Муца Дебелогъзова написа:

В Перник информацията от последните 100-200 години още не е пристигнала. Там си имат своя теория за всичко.

дебелия гъз знаеш ли от кво става

от ядене на мазни баници   сутрин като  хванаеш баницата   в  амбалажната хартия обвита и оливия  ти се стича по ръката ....

преди 22 минути, Banesc написа:

дебелия гъз знаеш ли от кво става

от ядене на мазни баници   сутрин като  хванаеш баницата   в  амбалажната хартия обвита и оливия  ти се стича по ръката ....

Затова аз ям вечер. А Оливия е едно куче от квартала, пуделка.

• 4 седмици по-късно...
  • Автор
на 3.01.2026 г. в 20:25, andrianivanov написа:

Излезвала ли си се за ХИВ след като ти извадеха зъбите? Недай си боже нестерилен инструмент

В Пирогов? Не вярвам. Но пък, ако имаше нещо, все някой текст щеше да го хване. Защото редовно се изследвам за ПКК и още доста неща, болестта ми го налага. Плюс това един от първите симптоми на ХИВ  са проблеми с гърлото, а аз нямам такива. Махнах си зъбите през юни 2023, оттогава до сега все щеше да има симптом на ХИВ.

Та, не ме мисли за чак толкова тъпа. Предвид, че съм чела биографията на Фреди Меркюри и покрай нея изчетох и изгледах доста за ХИВ/СПИН.

• 4 седмици по-късно...

В САЩ дълго време са смятали, че пациент 0 е стюардът от международна авиокомпания Гаетан Дюгас. Канадо-французин от Квебек, Канада.

Чак през 2015г. разбрали, че не е той. Но той е бил сред първите масови разпространители, със стотици сексуални партньори в различни щати.

• Автор

Не мисля, че наистина ще се разбере кой е бил първият. Лично аз подозирам, че първият случай на СПИН реално може да е бил много отдавна, малко след края на ВСВ. Ето, тук в "Уикипедия" са синтезирани накратко най - първите известни случаи в света. Моето лично мнение е, че или някой моряк или някой търговец е имам сексуална връзка с болна африканка или пък африканец, но не е знаел за болестта. И я е донесъл в страната. Загадка е и как едно 16 - годишно момче през 60 - те години на 20 век умира от СПИН в САЩ. 

Не бях чувала за случаите на Ардвид Ное, норвежки рибар, който заразява жена си, а незнайно как и детето си. Не е известен и случая на Грете Рак, датска лекарка - хирург, работила в Африка като доброволка. 

https://en.wikipedia.org/wiki/Timeline_of_early_HIV/AIDS_cases

А що се отнася до Фреди, мисля, че се е заразил при контакт с някого в САЩ. Но едва ли ще разберем кой е човекът, който го е заразил.

• 2 седмици по-късно...
  • Автор

И намираш това за нормално? Предвид, че е бил болен? Знаеш ли, че днес умишленото заразяване със СПИН се води криминално престъпление?

преди 15 часа, Anneliese написа:

И намираш това за нормално? Предвид, че е бил болен? Знаеш ли, че днес умишленото заразяване със СПИН се води криминално престъпление?

Не съм казала, че е нормално.  Той е един от първите починали от СПИН в западния свят през 1984г. До към 1981-1982г. тази болест лекарите са я наричали Грид, първата буква идва от "гей". Наричали са го и "гей рак" (болестта сарком на Капоши). Всички са знаели, че няма заразен рак и повечето гейове не са вярвали, че има такава зараза с рак. Абсолютно лековерно са продължавали с разюзданото си поведение, защото и по медиите не се е говорило, Роналд Рейгън е омаловажавал проблема.

• Автор

Да, това го знам. но по принцип, когато си болен от каквото и да е, е редно да се държиш отговорно и да пазиш хората около себе си.

Кой е първият случай със СПИН в САЩ, няма да разберем никога. Може и много по - отдавна да я е имало болестта, може още от времената на робството на чернокожите роби. Били да докарвани от Африка. Един Бог знае дали не е имало и болни сред тях от тази болест. Но случаите тогава са били ограничени.

Кой знае колко хора са починали в САЩ до 1981 година, живеейки с грешна диагноза или без диагноза.

А в контекста на сегашните събития у нас и фактът, че много сънародници се оказаха хора с лабилна психика, е по - важно от всякога например да говорим за ХИВ във съвременен контекст - че днес има разработени модерни лекарства, че само една хапче, събрало много и различни лекарства в себе си, може почти да те излекува и да ти даде шанс за добър и дълъг живот и никога да не стигнеш до стадия на СПИН. Дава ти шанс да живееш, да учиш, да работиш, да се влюбиш, да създадеш семейство, да пътуваш............Днес не е като по времето на Фреди. Днес Фреди може да служи на хора с много болести като вдъхновение да се борят и никога да не се отказват, да сбъдват мечтите си и нищо да не отлагат! ХИВ не е смъртна присъда!!!

• 2 седмици по-късно...

Първия форум за информиране за СПИН, състоял се във Ванкувър, Канада през март 1983г.

В него след 6-та минута се появява Гаетан Дюга.

• 4 седмици по-късно...
  • Автор

Този боклук заслужава да гори в ада! У нас не знам дали умишленото заразяване със СПИН се води криминално престъпление. Но този е един отвратителен и пропаднал урод! Също като доста измислени "елити".:getout::vomit:

преди 17 часа, Anneliese написа:

Този боклук заслужава да гори в ада! У нас не знам дали умишленото заразяване със СПИН се води криминално престъпление. Но този е един отвратителен и пропаднал урод! Също като доста измислени "елити".:getout::vomit:

Уж се води, щом са му повдигнали обвинение и за това. Но сигурно наказанието е минимално, защото това е България. Доколкото разбрах, този същия знае, че има ХИВ от 10 години и не е спрял със секса.

• Автор

Ахааааааааааааааа, значи това е този тъпунгер, отказал лечение! Като му се мре от СПИН, супер! Тъкмо ще ни отърве от присъствието си.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.