Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Хард диска на моменти цъка

Featured Replies

Здравейте, преди 2 години бях пуснал тема за цъкащ хард диск и няма и 3 години след като купих нов и отново проблеми! Този път звуците са по-различни и не вярвам това да са на нормално функциониращ диск.

Модела е Seagate Barracuda 3.5 2TB 7200rpm който ползвам за съхранение а ОС ми е инсталирана на ССД. Може би преди около година и половина вече започна да прави едни странни звуци през точни интервали. Имам в предвид че броя цъкания винаги е един и същ, последвани от кратка пауза, след това отново. Прави го когато по компютъра не се върши нищо както и по време на работа.

Запис: https://vocaroo.com/1gaVqUJhOFqa

Има дни където въобще не го прави, някои започва след около 1 час работа и понякога спира за 1-2 часа, след това пак започва да го прави и така.

S.M.A.R.T уж показва ОК като състояние, сканирането за грешки с разни програми също премина успешно. Ако е някакъв механичен проблем, за разлика от предишния ми диск при този няма никакво забиване и забавяне когато ровя из папки или когато търся конкретни файлове когато реши така да цъка. Прикачих снимка със S.M.A.R.T данните все пак ако някой може да намери някакви нередности при тези стойности.

Все си казвах щом след толкова време нищо не се е случило, трябва да си е ок но напоследък взех да се притеснявам. Мога ли да съм сигурен че някой ден няма да може въобще да запали? Пак ли е време да купувам нов..

ssss.png

Пробвай да го пратиш към търговеца, ако има гаранция. Има някои стойности, които са доста високи, но не се виждат грешки. Може да пробваш да смениш SATA кабела и порта. На мен звуците ми приличат на някоя птичка, която църка наблизо.

Това че ти се струва по-шумен отколкото ти се иска, не е гаранционен проблем.

Дискът ти е пред неизбежен механичен срив на блока на магнитните глави и е възможен във всеки един следващ момент.
Мументалически архивирай всичко ценно от  него.
За този диск няма спасение!

Фактът, че ти е издържал само 3 години е поредното доказателство, че днешните HDD под 16ТБ са боклук - ниската им цена е за сметка на остарели технологии резултатиращи в ниско качество и къс живот.
Ориентирай се или към HDD от 16ТБ  нагоре, където качеството е много по-високо поради значително по-добри технологии вложени в тях, или още по-препоръчително към качествено TLC NVMe - където животът на сториджа ще надживее поне 3 поредни компютъра/лаптопа във времето.

преди 1 час, Mitk0o0o0 написа:

Модела е Seagate Barracuda 3.5 2TB 7200rpm който ползвам за съхранение

Ако е за съхранение и не триеш често защо не си вземеш SSD. Най-старото ми SSD е само за съхранение и не му е мръднало "здравето". А другите 2 по-нови на които инсталирам и деинсталирам вече започна да им отива здравето.

преди 2 часа, Mitk0o0o0 написа:

Здравейте, преди 2 години бях пуснал тема за цъкащ хард диск и няма и 3 години след като купих нов и отново проблеми! Този път звуците са по-различни и не вярвам това да са на нормално функциониращ диск.

Модела е Seagate Barracuda 3.5 2TB 7200rpm който ползвам за съхранение а ОС ми е инсталирана на ССД. Може би преди около година и половина вече започна да прави едни странни звуци през точни интервали. Имам в предвид че броя цъкания винаги е един и същ, последвани от кратка пауза, след това отново. Прави го когато по компютъра не се върши нищо както и по време на работа.

Запис: https://vocaroo.com/1gaVqUJhOFqa

Има дни където въобще не го прави, някои започва след около 1 час работа и понякога спира за 1-2 часа, след това пак започва да го прави и така.

S.M.A.R.T уж показва ОК като състояние, сканирането за грешки с разни програми също премина успешно. Ако е някакъв механичен проблем, за разлика от предишния ми диск при този няма никакво забиване и забавяне когато ровя из папки или когато търся конкретни файлове когато реши така да цъка. Прикачих снимка със S.M.A.R.T данните все пак ако някой може да намери някакви нередности при тези стойности.

Все си казвах щом след толкова време нищо не се е случило, трябва да си е ок но напоследък взех да се притеснявам. Мога ли да съм сигурен че някой ден няма да може въобще да запали? Пак ли е време да купувам нов..

ssss.png

Добре де, в колко теми трябва да се пише едно и също нещо! 

1.Ценната информация поне на две места

2.Не може да си сигурен в нищо. Затова дават гаранция на тоя тъп хардуер и ти го сменят ако се повреди.Мина времето на нещо дето се правеше да държи години и да е глъмоустойчиво. Сега искат да го купуваш постоянно или да го сменяш! 

Какво ги гледате тия смартове, слушате цъкания и тем подобни глупости не мога да разбера вече! 

преди 20 часа, MZ/X написа:

Фактът, че ти е издържал само 3 години е поредното доказателство, че днешните HDD под 16ТБ са боклук - ниската им цена е за сметка на остарели технологии резултатиращи в ниско качество и къс живот.
Ориентирай се или към HDD от 16ТБ  нагоре, където качеството е много по-високо поради значително по-добри технологии вложени в тях, или още по-препоръчително към качествено TLC NVMe - където животът на сториджа ще надживее поне 3 поредни компютъра/лаптопа във времето.

Тъй, тъй ... навремето тази сегашна остаряла техника е била влагана и дисковете са били по-здрави, а сега същата тази технология ги прави чупливи.

Мисля, че по-правилно е да търсиш икономиите в производството им - всичко се изтънява до последно за да не се вложи излишен ресурс.

• 2 седмици по-късно...

Тези дискове обикновено са с 5г. гаранция, ако я пазиш ще ти го сменят.

Задължително бекъп и по-добре взимай дискове по 1ТБ всико нагоре по-лесно се скапва.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.