Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Въпрос за "преминаване" към Windows 11

Featured Replies

Здравейте. За сега съм на Windows 10 Pro x64. В края на тази година(около празниците) възнамерявам да го сменя с Windows 11 Pro. Ето с какво разполагам:

Процесор: 12th Gen Intel(R) Core(TM) i5-12500H   2.50 GHz
RAM: 32,0 GB
Устройство за съхранение: SSD 1 TB
Видео карта: Intel(R) Xe Graphics
                       Approx. Total Memory: 16374 MB
                       Display Memory: 128 MB
                       Shared Memory: 16246 MB

NVIDIA GeForce RTX 3060
                       Approx. Total Memory: 22242 MB
                       Display Memory: 5956 MB

Дадох всички стойности за памет от DxDiag, защото не знам коя точно се гледа. 

Според WhyNotWin11, копютъра ми е напълно съвместим с Windows 11. Тестът е правен преди повече от 6 месеца.

Въпроса ми: При инсталацията на Windows 11, трябва ли да премахвам вече съществуващите дялове на моя SSD, и да го деля на ново?

Питам предимно заради онези малки дялове, които са отделени за системни нужди.

През windows update трябва да ти дава опция да надградиш, нищо не трябва да триеш или променяш.

• Автор
преди 3 минути, Raze написа:

През windows update трябва да ти дава опция да надградиш, нищо не трябва да триеш или променяш.

Изключил съм обновленията на Windows, и предпочитам така да си останат(изключени). А и компютъра ми има нужда от преинсталция. 

Все пак цяла година записвам и трия програми.... 

И моя не е преинсталиран от края на 2018 - windows 10, постоянно инсталирам и махам какви ли не приложения и игри, също имам и много инсталирани неща през годините. Не съм спирал ъпдейти, единствено defender, нямам и не ползвам антивирусен софтуер. Сменял съм различен хардуер през годините и само съм мигрирал windows към новите дискове и хардуер. Обновявам когато има нови версии, вече от година и нещо съм на windows 11 без преинсталация. Не мисля, че спирането на обновленията е добра идея, но щом си решил - можеш само да форматираш дяла с текущия windows, също и uefi дяла и да направиш чиста инсталация. Отиваш на сайта на microsoft, с техния инструмент теглиш и записваш windows 11 на USB и инсталираш.

Най-бързо се минава от 10 на 11 с инсталационна флашка за 11.  Пускаш я от заредена 10-ка като стартираш setup.exe  от флашката  и и му даваш да запази всички програми и данни . Хубаво е флашката да е актуалната версия 25h2 за да ъпдейтваш след това по-малко.

преди 16 минути, Losh_Chovek написа:

Здравейте. За сега съм на Windows 10 Pro x64. В края на тази година(около празниците) възнамерявам да го сменя с Windows 11 Pro. Ето с какво разполагам:

Процесор: 12th Gen Intel(R) Core(TM) i5-12500H   2.50 GHz
RAM: 32,0 GB
Устройство за съхранение: SSD 1 TB
Видео карта: Intel(R) Xe Graphics
                       Approx. Total Memory: 16374 MB
                       Display Memory: 128 MB

NVIDIA GeForce RTX 3060
                       Approx. Total Memory: 22242 MB
                       Display Memory: 5956 MB

Дадох всички стойности за памет от DxDiag, защото не знам коя точно се гледа. 

Според WhyNotWin11, копютъра ми е напълно съвместим с Windows 11. Тестът е правен преди повече от 6 месеца.

Въпроса ми: При инсталацията на Windows 11, трябва ли да премахвам вече съществуващите дялове на моя SSD, и да го деля на ново?

Питам предимно заради онези малки дялове, които са отделени за системни нужди.

Не че нещо, но как още не сте минали на Уиндоус 11 ? Откакто е излязъл карам с него,с процесор 3 поколение и няма проблеми.Ако искате може да ползвате и Руфус ,за заобикалене на някои неща.

• Автор
преди 16 минути, Raze написа:

И моя не е преинсталиран от края на 2018 - windows 10, постоянно инсталирам и махам какви ли не приложения и игри, също имам и много инсталирани неща през годините. Не съм спирал ъпдейти, единствено defender, нямам и не ползвам антивирусен софтуер. Сменял съм различен хардуер през годините и само съм мигрирал windows към новите дискове и хардуер. Обновявам когато има нови версии, вече от година и нещо съм на windows 11 без преинсталация. Не мисля, че спирането на обновленията е добра идея, но щом си решил - можеш само да форматираш дяла с текущия windows, също и uefi дяла и да направиш чиста инсталация. Отиваш на сайта на microsoft, с техния инструмент теглиш и записваш windows 11 на USB и инсталираш.

И това, че инсталирам по-нов Windows няма да ми даде грешка за това, че малките системни дялове(имам два малки дяла на SSD-то - по около 100 MB. Инстталаторът на Windows 10 ми ги създаде, при първата инсталация на ОС на компютътра ми, който беше чисто нов, тогава) за системни нужди.

преди 5 минути, ined написа:

Най-бързо се минава от 10 на 11 с инсталационна флашка за 11.  Пускаш я от заредена 10-ка като стартираш setup.exe  от флашката  и и му даваш да запази всички програми и данни . Хубаво е флашката да е актуалната версия 25h2 за да ъпдейтваш след това по-малко.

Благодаря за препоръката, но предпочитам да си форматирам системния дял(при мен дял С) и да си инсталирам Windows и драйвъри на чисто. Имам чувството, че нещо драйвърите на компютъра започнаха да ми се е*ават.

@nusho73 исках да използвам Windows 10, докато все още се поддържаше, а и бях чул за Windows 11, че(поне тогава) имаше проблеми с дрйвърите - триеше вече инстталиран дрйвъри под претекст, че не били съвместими или нещо подобно.

10-ката още се поддържа поне на базово ниво -за ЕС е безплатно до октомври 26-та

И това, че инсталирам по-нов Windows няма да ми даде грешка за това, че малките системни дялове(имам два малки дяла на SSD-то - по около 100 MB. Инстталаторът на Windows 10 ми ги създаде, при първата инсталация на ОС на компютътра ми, който беше чисто нов, тогава) за системни нужди.

Няма как да знаем какви дялове имаш, след като не си го дал като информация. Може да ги изтриеш, включително и системния, windows ще си ги създаде и направи какво му трябват.

преди 8 минути, ined написа:

10-ката още се поддържа поне на базово ниво -за ЕС е безплатно до октомври 26-та

Той си е изключил актуализациите, кой знае с каква стара версия е, за него дали ще има значение това?

• Автор
преди 11 минути, Raze написа:

Няма как да знаем какви дялове имаш, след като не си го дал като информация. Може да ги изтриеш, включително и системния, windows ще си ги създаде и направи какво му трябват.

Той си е изключил актуализациите, кой знае с каква стара версия е, за него дали ще има значение това?

Става дума за тези 3 дяла(оргардените с червено). Те са създадени още при първата инсталация на ОС(Windows 10). От тогава все Windows 10 си слагам.

Тези 3 дяла не са видими в Windows Explorer(както знаете). И за това питах дали Windows 11 ще ми прави проблеми за тези 3 дяла, щом те са били създадени от инсталацията на Windows 10?

преди 20 минути, ined написа:

И аз така чух, но мисля да премина на Windows 11, преди да започна да имам проблеми, и да си спестя ядове. 

2025-12-07 11 41 31.jpg

Това е след чиста нова инсталация, като диска e MBR и не е с EFI. 

image.png.4241a3a3fd772fcec45593d842578501.png

Достатъчно е при инсталирането да ползваш опцията, където изтриваш дяловете които са системно ангажирани и няма твои важни файлове. След това конфигурира локалния профил къде физически ще се съхраняват твоите данните. 

Примерно:

image.png.109167530e7ed1b38c4a465672433b8b.png

Успех!

• Автор
преди 15 минути, (:IdioibI:) написа:

Това е след чиста нова инсталация, като диска e MBR и не е с EFI. 

image.png.4241a3a3fd772fcec45593d842578501.png

Достатъчно е при инсталирането да ползваш опцията, където изтриваш дяловете които са системно ангажирани и няма твои важни файлове. След това конфигурира локалния профил къде физически ще се съхраняват твоите данните. 

Примерно:

image.png.109167530e7ed1b38c4a465672433b8b.png

Успех!

С риск да прозвуча много невеж - не знаех, че мога да изтрия САМО системните дялове, БЕЗ да изтривам дяловете, на които имам файлове. Сигурно така и ще направя при следващата "прясна" инстталация на Windows. 

Надявам се, че това няма да "забърка" системата ми.

През инсталатора може да ги изтриеш и трите дяла, като гледам това ти е системния диск и няма други дялове там. След това на празния диск windows ще си направи каквито дялове му трябват.

Дяловете хубаво ще затриеш заедно със системата, но ако си бил с локален акаунт ще видиш малко зор при инсталацията, освен ако не ползваш Rufus и не му сложиш отметка за локален акаунт. Ако пък си с М$ акаунт няма да имаш грижи. Това да спираш ъпдейти на 10 и 11 не е никак умно решение, но... щом така си решил...

Качи снимка с долната част на прозореца на Управление на дискове, където се виждат физическите дискове и разделите им.

• Автор
преди 24 минути, Raze написа:

През инсталатора може да ги изтриеш и трите дяла, като гледам това ти е системния диск и няма други дялове там. След това на празния диск windows ще си направи каквито дялове му трябват.

Говориш САМО за трите дяла(които са по-малки от 1 GB), нали? А да изрия ли и дял С(дялът, на който ще инсталирам Windows) ?
Питам защото хич не ми се иска да си изтривам останалите дялове(тези, които са видими в Windows Explorer). На тях имам важни(за мен) файлове, а по външните дискове нямам място, за да си направя резервно копие.

преди 5 минути, Joss Bomon написа:

Дяловете хубаво ще затриеш заедно със системата, но ако си бил с локален акаунт ще видиш малко зор при инсталацията, освен ако не ползваш Rufus и не му сложиш отметка за локален акаунт. Ако пък си с М$ акаунт няма да имаш грижи. Това да спираш ъпдейти на 10 и 11 не е никак умно решение, но... щом така си решил...

Да, с локален акаунт съм. На виртуална машина си инсталирах(преди M$ да "затворят" тази вратичка в инсталационния файл на Windows 11) Windows 11 без никакви проблеми, само с локален(местен) акаунт. И така и ми се иска да го инсталирам. Все пак по време на инсталацията на Windows 10 нямах Интернет връзка. Предполагам, че същото ще е и при инсталацията на Windows 11. А и искам да си инсталирам драйвърите СЛЕД като приключа с инсталацията на Windows.
Плюс това за акаунта в M$ - не мисля, че ми е нужен. Каквото ми трябва(като проограми) си ги намирам от официалните сайтове на производителите(за сега).

Колкото до обновлениията на Windows - още от както бях с Windows XP, аз започнах да ги спирам. Видях, че така(по онова време) само си пълнех HDD с ненужни неща. Сега, изключвам обновленята, защото в новините на Калдата и другите подобни сайтове чета колко бъгове има в обновленята(веднага след тяхното пускане). За това, за компютъра, аз си тегля само официални ISO файлове(не от М$, няма да спомена източника тук), и ги проверявам с Windows and Office Genuine ISO Verifier. В тези образи са вградени най-новите обновления(заедно с поправките им). А за мен това е важно, защото аз използвам компютъра си за много неща - Интернет, обработка на видео, създаване на субтитри, виртуални машини, гледане на филми, слушане на музика, игри,.... Не искам някое "бъгаво" обновление да премахне някоя от тези функции. Плюс това, много се дразня, когаот вечер(применро) компютърът мии се гаси бавно, заради инсталацията на някое обновление. 

Да, и дял 'C' ще трябва да изтриеш, не съм видял добре с тази частична снимка. Възможно е при инсталатора да не виждаш букви и дяловете по този начин, така че внимавай кое какво е, да не затриеш и нещо важно.

Най-добрия вариант е да извадиш кабелите на всички останали дискове, ако имаш и допълнителни m.2 и тях, понеже windows 'обича' да си записва boot информация по други дискове без да пита.

преди 1 час, Losh_Chovek написа:

Става дума за тези 3 дяла(огрaдените с червено).

2025-12-07 11 41 31.jpg

Да, изтриваш ги. Изтриваш също и C . След това на освободеното място създаваш нов дял, и инсталираш върху него. Инсталацията ще те попита дали да създаде пак малки дялове, разрешаваш. Това Elements (G:), ако е външен диск, по-добре го разкачи преди да почнеш инсталиране. 

И гледай внимателно размерите на дяловете, че да не затриеш някой от другите, на които имаш инфо. А най-добре си направи бекъп на всичко ценно, преди да почнеш преинсталирането. И без това е хубаво да го имаш. 

Да, с локален акаунт съм. На виртуална машина си инсталирах(преди M$ да "затворят" тази вратичка в инсталационния файл на Windows 11) Windows 11 без никакви проблеми, само с локален(местен) акаунт. И така и ми се иска да го инсталирам. Все пак по време на инсталацията на Windows 10 нямах Интернет връзка. Предполагам, че същото ще е и при инсталацията на Windows 11. А и искам да си инсталирам драйвърите СЛЕД като приключа с инсталацията на Windows.
Плюс това за акаунта в M$ - не мисля, че ми е нужен. Каквото ми трябва(като проограми) си ги намирам от официалните сайтове на производителите(за сега).

Колкото до обновлениията на Windows - още от както бях с Windows XP, аз започнах да ги спирам. Видях, че така(по онова време) само си пълнех HDD с ненужни неща. Сега, изключвам обновленята, защото в новините на Калдата и другите подобни сайтове чета колко бъгове има в обновленята(веднага след тяхното пускане). За това, за компютъра, аз си тегля само официални ISO файлове(не от М$, няма да спомена източника тук), и ги проверявам с Windows and Office Genuine ISO Verifier. В тези образи са вградени най-новите обновления(заедно с поправките им). А за мен това е важно, защото аз използвам компютъра си за много неща - Интернет, обработка на видео, създаване на субтитри, виртуални машини, гледане на филми, слушане на музика, игри,.... Не искам някое "бъгаво" обновление да премахне някоя от тези функции. Плюс това, много се дразня, когаот вечер(применро) компютърът мии се гаси бавно, заради инсталацията на някое обновление. 

От времето на ХР се промениха много неща и обновленията вече са необходимост за сигурността на системата, когато е във връзка с интернет. Ако машината не ползва интернет е друго.

Поисках снимка, която ще ни даде яснота за дисковете и разпределението им, което е важно за съветите които ти се дават!

преди 18 минути, Losh_Chovek написа:

официални ISO файлове

се теглят от microsoft, всичко останало няма как да е официално.

преди 19 минути, Losh_Chovek написа:

вече няма как да стане това, дори и да нямаш интернет, пак ще ти иска да въведеш акаунт при инсталацията на последната windows 11 версия и ще ти иска интернет връзка. Варианта е да пробваш с rufus да го заобиколиш.

преди 50 минути, Losh_Chovek написа:

Сигурно така и ще направя при следващата "прясна" инстталация на Windows. 

Не ти пречи и да "надградиш" 10-ката и после да изтриеш папката windows.old в Състема>Място за съхранение>Препоръки за почистване.

Реално другите системни дялове не са по-различни от на 10-ката. 

Успех!

преди 31 минути, (:IdioibI:) написа:

Не ти пречи и да "надградиш" 10-ката

Не му "пречи", но и не е същото като да забърше дяловете и да инсталира "на чисто".

• Автор
преди 51 минути, Raze написа:

Да, и дял 'C' ще трябва да изтриеш, не съм видял добре с тази частична снимка. Възможно е при инсталатора да не виждаш букви и дяловете по този начин, така че внимавай кое какво е, да не затриеш и нещо важно.

Най-добрия вариант е да извадиш кабелите на всички останали дискове, ако имаш и допълнителни m.2 и тях, понеже windows 'обича' да си записва boot информация по други дискове без да пита.

По принцип имам и един външен HDD, който е постоянно включен в компютъра ми. Него винаги го изклювам преди преинсталация. Но останалите ми дялове(дори и дялът с Windows) са части от основния ми SSD.
Много благодаря за препоръката. Не ми е проблем да изтрия САМО дяла, на който е инсталирана ОС. 

преди 47 минути, Rudy M. написа:

Да, изтриваш ги. Изтриваш също и C . След това на освободеното място създаваш нов дял, и инсталираш върху него. Инсталацията ще те попита дали да създаде пак малки дялове, разрешаваш. Това Elements (G:), ако е външен диск, по-добре го разкачи преди да почнеш инсталиране. 

И гледай внимателно размерите на дяловете, че да не затриеш някой от другите, на които имаш инфо. А най-добре си направи бекъп на всичко ценно, преди да почнеш преинсталирането. И без това е хубаво да го имаш. 

Благодаря за полезния и много изчерпателен и подробен отговор. Точно това ми трябваше. Както казах и на @Raze за външния ми HDD: "Него винаги го изклювам преди преинсталация.".

преди 45 минути, Joss Bomon написа:

От времето на ХР се промениха много неща и обновленията вече са необходимост за сигурността на системата, когато е във връзка с интернет. Ако машината не ползва интернет е друго.

Поисках снимка, която ще ни даде яснота за дисковете и разпределението им, което е важно за съветите които ти се дават!

Надявам се, че снимката, която предоставих "хвърли" достатъчно яснота.
Извинявай, колега, но аз за сега нямам оплакваня от сигурносста на системата ми, като съм ИЗКЛЮЧИЛ обновленията на Windows, и използвам една безплатна антвирусна(за постоянна защита) и един скенер, за да си сканирам компютъра веднъж седмично.

преди 42 минути, Raze написа:

се теглят от microsoft, всичко останало няма как да е официално.

вече няма как да стане това, дори и да нямаш интернет, пак ще ти иска да въведеш акаунт при инсталацията на последната windows 11 версия и ще ти иска интернет връзка. Варианта е да пробваш с rufus да го заобиколиш.

Мисля, че съм намерил сайт, в койтто качват оргиналните ISO образи от M$. Все пак допълнително си ги проверявам с Windows and office genuine iso verifier, и внаги образите от този сайт са били GENUINE(до сега).

А няма ли команда за CMD, както преди, с която да се премахва ниждата от M$ акаунт? Разбрачите не намериха ли нов начин за инсталация с локален акаунт, ли се бъркам?

преди 14 минути, Joss Bomon написа:

Не му "пречи", но и не е същото като да забърше дяловете и да инсталира "на чисто".

Да, така е.

преди 44 минути, (:IdioibI:) написа:

Не ти пречи и да "надградиш" 10-ката и после да изтриеш папката windows.old в Състема>Място за съхранение>Препоръки за почистване.

Реално другите системни дялове не са по-различни от на 10-ката. 

Успех!

Така няма ли да запазя всичко от 10ката(инсталирани програми, записи в регистъра и т.н.)? Все пак искам да си направя чиста инсталация, за да се прмахнат грешките натрупани от последната "чиста" инсталация на Windows.

преди 14 минути, Joss Bomon написа:

Да, точно това искам да направя - чиста инсталация на новия Windows, без натрупаните грешки от стария. По мое скромно мнение, добре е човек веднъж в годината да си преинсталра ОС(особено ако много тегли от интернет, инсталира и трие програми,...)

преди 22 минути, Losh_Chovek написа:

Извинявай, колега, но аз за сега нямам оплакваня от сигурносста на системата ми, като съм ИЗКЛЮЧИЛ обновленията на Windows, и използвам една безплатна антвирусна(за постоянна защита) и един скенер, за да си сканирам компютъра веднъж седмично.

Съмнявам се да сме "колеги", особено след подобни заключения. АВ реагира и пази от определен вид атаки, но с "дупките" и уязвимостите на самата ОС се занимават точно тези ъпдейти които ти изключваш самоуверено. Сегашните атаки не целят като едно време да ти скапят диска или да ти "счупят" машината, а тихо и безшумно да ти откраднат пароли и уязвими данни. 

Ясно е, че философията ти по въпроса е от времето на ХР, но това не кореспондира със съвременните тенденции и реалности.

преди 33 минути, Losh_Chovek написа:

Надявам се, че снимката, която предоставих "хвърли" достатъчно яснота.

Ами не, защото не става ясно партишъна ти с данни който не искаш да затриеш дали е Primary, Extended или Logical drive, което е определящо за това как да инсталираш и какво да триеш.

Спирам до тук, след като имаш свои виждания как ще процедираш и от какво се нуждаеш като помощ. 

• Автор
преди 5 минути, Joss Bomon написа:

Съмнявам се да сме "колеги", особено след подобни заключения. АВ реагира и пази от определен вид атаки, но с "дупките" и уязвимостите на самата ОС се занимават точно тези ъпдейти които ти изключваш самоуверено. Сегашните атаки не целят като едно време да ти скапят диска или да ти "счупят" машината, а тихо и безшумно да ти откраднат пароли и уязвими данни. 

Ясно е, че философията ти по въпроса е от времето на ХР, но това не кореспондира със съвременните тенденции и реалности.

Ами не, защото не става ясно партишъна ти с данни който не искаш да затриеш дали е Primary, Extended или Logical drive, което е определящо за това как да инсталираш и какво да триеш.

Спирам до тук, след като имаш свои виждания как ще процедираш и от какво се нуждаеш като помощ. 

От снимката, която дадох, искам да си запазя дялове D, E и F. Те са Basic Data Partition. G ми е външния твърд диск.

Колкото до обновленията - дали сме колеги или не, не знам. Но определено си прав, че двамата имаме различни виждания за обновленията. Разбрам, че те запълват дупки и се борят с уязвимостите. Но, моля, съгласи се, че много обновлениия едно поправят, друго развалят. И трябва да мине време докато разработчиците пуснат FIX за разваленото.

Плюс това аз спирма обновленията с Windows Update Blocker. Това е програма, с чиято помощ мога лесно и бързо да включа или изклюа обновленията на Windows. Така аз имам пълен контрол над това, което ще се инсталира, защото признавам, че ми се е сучвало да имам нужда от някои обновления. Тогава изключих блокирането от тази програма, инсталирах си САМО нужното обновлене, и отново блокирах обновленията.

преди 4 часа, Raze написа:

Много ми е интересна тая масова заблуда, че ОС трябва да се преинсталира редовно...
...освен това като му чета писанията на този, надали знае какво е UEFI и как да го активира.

Автора не прави глупости е слушай човека какво ти казва.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.