Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Въпрос за "преминаване" към Windows 11

Featured Replies

.

• Автор
преди 15 минути, Bubbles написа:

Много ми е интересна тая масова заблуда, че ОС трябва да се преинсталира редовно...
...освен това като му чета писанията на този, надали знае какво е UEFI и как да го активира.

Автора не прави глупости е слушай човека какво ти казва.

ОК, очаквам тогава да прочета от теб, какво да направя.

За сега съм се "спрял" на варианта, при който премахвам дял С(дялът, на който е инсталиран Windows, който е с капацитет около 200 GB) и малките дялчета(оградени с червено), които се използват само от системата, и не са видими в File Explorer.

2025-12-07 11 41 31.jpg

преди 1 минута, Losh_Chovek написа:

ОК, очаквам тогава да прочета от теб, какво да направя.

За сега съм се "спрял" на варианта, при който премахвам дял С(дялът, на който е инсталиран Windows, който е с капацитет около 200 GB) и малките дялчета(оградени с червено), които се използват само от системата, и не са видими в File Explorer.

2025-12-07 11 41 31.jpg

Защо ще ги махаш?
Като инссталираш нова ОС тя пак ще ги създаде.

Горе ти е написано - Пусни си обновяванията, овнови си до уиндоус 11 и край.
Ако машината работи нормално защо трябва да я преинсталираш?

• Автор
преди 12 минути, Bubbles написа:

Защо ще ги махаш?
Като инссталираш нова ОС тя пак ще ги създаде.

Горе ти е написано - Пусни си обновяванията, овнови си до уиндоус 11 и край.
Ако машината работи нормално защо трябва да я преинсталираш?

Мисля да ги махна, за да не се "забърка" новия Windows със тези партишъни(тъй като те са създавани от инсталатора на по-стар Windows).

Предпочитам да си направя инсталационна флашка(може би с Руфъс) и да си направя "чиста" инсталация на ОС. Все пак мисля, че машината ми не работи най-нормално. 

@Losh_ChovekТрите дяла които си показал на снимката са ти системни два от тях си ги създава операционната система по време на инсталацията единия е системен дял за efi другия е дял за възстановяване. 

И да ги изтриеш като инсталираш, win11 те пак ще се създадат, защото диска ти е в gpt. А другия дял който си създал ако на него имаш важна иформация я шибни в механичния диск но дори и да не го направиш а по време на инсталацията изтриеш дяла за системата и другите два дяла. Споко този дял който си създал и си имаш на него информация няма да пострада освен ако ти не го изтриеш или форматираш.

А вече по време на инсталацията ако се заблудиш и се ошашавиш кой дял да изтрие защото примерно не ти се занимава да разкачаш кабелите на другите дискове отвори си explorer избери свойства и си погледни размерите на дисковете.

Ако и така неуспееш да се ориентираш си ги запиши, на лист аз лично винаги като преинсталирам не разкачам кабелите, зная си отлично всеки един диск колко му е размера. Последно когато преинсталирах джам 11 бях накичил 4 диска и без никакво чудене само затрих от системния диск дяла за системата и другите два дяла е вярно можех да инсталирам системата и без да трия дяловете а само да ги форматирам но реших да ги разкарам и win да си ги създаде отново сам.

• Автор
преди 14 минути, vlado1985 написа:

@Losh_ChovekТрите дяла които си показал на снимката са ти системни два от тях си ги създава операционната система по време на инсталацията единия е системен дял за efi другия е дял за възстановяване. 

И да ги изтриеш като инсталираш, win11 те пак ще се създадат, защото диска ти е в gpt. А другия дял който си създал ако на него имаш важна иформация я шибни в механичния диск но дори и да не го направиш а по време на инсталацията изтриеш дяла за системата и другите два дяла. Споко този дял който си създал и си имаш на него информация няма да пострада освен ако ти не го изтриеш или форматираш.

А вече по време на инсталацията ако се заблудиш и се ошашавиш кой дял да изтрие защото примерно не ти се занимава да разкачаш кабелите на другите дискове отвори си explorer избери свойства и си погледни размерите на дисковете.

Ако и така неуспееш да се ориентираш си ги запиши, на лист аз лично винаги като преинсталирам не разкачам кабелите, зная си отлично всеки един диск колко му е размера. Последно когато преинсталирах джам 11 бях накичил 4 диска и без никакво чудене само затрих от системния диск дяла за системата и другите два дяла е вярно можех да инсталирам системата и без да трия дяловете а само да ги форматирам но реших да ги разкарам и win да си ги създаде отново сам.

Да, знам, че 3те дяла са систетмни. И знам, че два от тях са за възстановяване, а третият е EFI. И точно за това - че са създадени от инсталатор на Windows 10, искам да ги премахна. За да може при инсталацията, като създам на ново дял С, инсталаторът на Windows 11 да си създаде свой такива системни дялове. Така мисля, че ще е най-добре за системата.

До сега не съм имал проблеми с форматирането на дяловете. Винаги съм си знаел(по размера) кой дял да форматирам. Благодаря все пак, че ми обърна внимание и на това.  

преди 29 минути, Losh_Chovek написа:

Да, знам, че 3те дяла са систетмни. И знам, че два от тях са за възстановяване, а третият е EFI. И точно за това - че са създадени от инсталатор на Windows 10, искам да ги премахна. За да може при инсталацията, като създам на ново дял С, инсталаторът на Windows 11 да си създаде свой такива системни дялове. Така мисля, че ще е най-добре за системата.

До сега не съм имал проблеми с форматирането на дяловете. Винаги съм си знаел(по размера) кой дял да форматирам. Благодаря все пак, че ми обърна внимание и на това.  

Със win10 съм бил много малко инсталиран в mbr. И както сам знаеш в mbr таблица системата не създава два дяла един само и ако трябва да съм честен ще те излъжа като размер колко ги създава дяловете в gpt на win10.

Но предполагам че са същите 100мб за efi и 500мб за възстановяване поне такъв спомен имам че беше при win10 а докато на win11 efi дяла ми е 100мб а дяла за възстановяване ми е 748мб.

преди 3 часа, vlado1985 написа:

Със win10 съм бил много малко инсталиран в mbr. И както сам знаеш в mbr таблица системата не създава два дяла един само и ако трябва да съм честен ще те излъжа като размер колко ги създава дяловете в gpt на win10.

Но предполагам че са същите 100мб за efi и 500мб за възстановяване поне такъв спомен имам че беше при win10 а докато на win11 efi дяла ми е 100мб а дяла за възстановяване ми е 748мб.

Хайде стига с това mbr! Windows 11 е предвиден за UEFI/GPT, има вариант на mbr, но трябва умения и безсмислени гимнастики. А и там нито имаш EFI дял, нито нищо, не знам за какво изобщо се включваш с тази информация?!?

преди 3 минути, Raze написа:

Хайде стига с това mbr! Windows 11 е предвиден за UEFI/GPT, има вариант на mbr, но трябва умения и безсмислени гимнастики. А и там нито имаш EFI дял, нито нищо, не знам за какво изобщо се включваш с тази информация?!?

Той понеже win11 е предвиден за uefi-gpt и на mbr  е трудно така ли и какви умения изисква.:lol6:

Все едно е много трудно да се конвертира диска аз на другата машина съм качил win11 в mbr таблица и при това в dualboot с win7 даже си поиграх и да сменявам режима от ide на ahci и всичко стана за секунди без да ми се налага да конвертирам диска.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.