Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

400 Евро за ъпгрейд на процесор+дъно+рам+захранване+куулър

Featured Replies

Здравейте,

дойде време да посменя някои чаркалъци в сандъка :P (Атлон 1600+, 2х256 ддр 266, Радеон 9200) , и както се вижда от заглавието, съм приготвил 200-250 евро (не искам да надскачам тази сума!) за:

1. Процесор

2. Дъно

3. Рам - 1 ГБ

Друго не искам да сменям за сега!

Имам само две ограничаващи условия - да има:

1. АГП слот (не искам да сменям видеото картата)

2. достатъчно много УСБ 2.0(поне 4, ако може и повече ;) )

Благодарен съм на всякакви съвети и идеи!

Редактирано от Axel (преглед на промените)

Не те съветвам да закупуваш ново дъно с изчезващия AGP слот и ти предлагам дъно за последния сокет AM2 на AMD с вградена видеокарта GeForce 6150, която според мен е по-добра от сегашната ти :P

1169_m.jpg

Asus M2NPV-MX, Gef6150, AM2, DDR800, VGA+PCIExpress, SB5.1, Lan, Serial ATA - 150лв (при MOST e 83$)

Up to 8 USB2.0/1.1 ports
Инфо

Процесор: K8 Athlon64 3000+ Socket AM2, BOX - 150лв - инфо

Идва с BOX охлаждане и ти спестява закупуването на отделен процесорен охладител. Ако няма да правиш сериозен клок,

ще ти е напълно достатъчно.

Памет: 2x512MB DDR II 667 SUPER T - около 200лв - инфо

Общо се събират около (може и малко под) 500лв с ДДС, като дъното ти оставя поле за бъдещ ъпгрейд на процесора и PCI-E видеокарта cool.gif

Ако не стигнат парите, добавям и две резервни, по-евтини дъна с малко по-слабата 6100 (но пак по-добра от 9200 biggrin.gif )

MSI K9NGM-L, GeForce 6100, AM2, DDR2, VGA+PCI Express, SB7.1, Lan, Serial ATA Raid - 120лв

http://www.jarcomputers.com/cgi-bin/jar/sh..._id=MBMSIK9NGML

ASROCK ALIVENF4G-DVI/AM2 - 70$

http://www.mostbg1.com/most/Item.aspx?itemid=34641

Редактирано от myd (преглед на промените)

• Автор
Не те съветвам да закупуваш ново дъно с изчезващия AGP слот и ти предлагам дъно за последния сокет AM2 на AMD с вградена видеокарта GeForce 6150, която според мен е по-добра от сегашната ти :tease:

1169_m.jpg

Asus M2NPV-MX, Gef6150, AM2, DDR800, VGA+PCIExpress, SB5.1, Lan, Serial ATA - 150лв

Инфо

Процесор: K8 Athlon64 3000+ Socket AM2, BOX - 150лв - инфо

Идва с BOX охлаждане и ти спестява закупуването на отделен процесорен охладител. Ако няма да правиш сериозен клок,

ще ти е напълно достатъчно.

Памет: 2x512MB DDR II 667 SUPER T - около 200лв - инфо

Общо се събират около 500лв с ДДС, като дъното ти оставя поле за бъдещ ъпгрейд на процесора и PCI-E видеокарта cool.gif

Благодаря ти за скоростта :jeer:

Сигурен ли си, че тази карта(вградената) е по-добра от моята? Това за мен е важен въпрос, защото чат-пат се пуцаме с приятелчетата. biggrin.gif

Да, по-слабичка е, пък и поддържа само DirectX 8.1 и Pixel Shader 1.4, докато другата е с DirectX 9 и Pixel Shader 3.0 поддръжка и с по-бърз и съвременен графичен процесор cool.gif

• Автор
Да, по-слабичка е, пък и поддържа само DirectX 8.1 и Pixel Shader 1.4, докато другата е с DirectX 9 и Pixel Shader 3.0 поддръжка и с по-бърз и съвременен графичен процесор cool.gif

Съгласих се! Поразгледах тук-там - по-бърза е! Остава открит обаче въпроса с ТВ-аута... sad.gif

Съгласих се! Поразгледах тук-там - по-бърза е! Остава открит обаче въпроса с ТВ-аута... sad.gif

Ами в дадените характеристики при MOST има:

1 x TV out connector
По-скъпият модел - ASUS M2NPV-VM - цък има и HDTV ouput:

m2npv-vm_hdtv.jpg

The motherboard features the NVIDIA GeForce 6150 chipset that supports superior HDTV-out functionality with a higher resolution to1080i and 720p formats, which are clearer than traditional formats allow. ASUS M2NPV-VM motherboard bundles a HDTV-out module that helps you enjoy the high-quality scaling and filtering technology.

• Автор
Ами в дадените характеристики при MOST има:

По-скъпият модел - ASUS M2NPV-VM - цък има и HDTV ouput:

m2npv-vm_hdtv.jpg

Разкошно! А има ли някое дъно, с такива характеристики (дори и малко по-скъпо да е), което да не е мАТХ , а чисто АТХ(трябват си ми PCI слотовете) :hush:

Виж това дъно има и AGP слот и възмойност за update към АМ2(макар да е спорна ползата от това).

Редактирано от macrobe (преглед на промените)

Разкошно! А има ли някое дъно, с такива характеристики (дори и малко по-скъпо да е), което да не е мАТХ , а чисто АТХ(трябват си ми PCI слотовете)

Като гледам, почти всичките са с Form Factor mATX и с 2 PCI слота, наистина могат да се окажат недостатъчни.

Macrobe е предложил интересно дъно, но пак ще ти се наложи да сменяш паметта, тази DDR 266 не я виждам с нов Athlon64 процесор.

А като дойде време за преход към сокет AM2 и DDR2 памет, ще трябва да закупуваш и допълнителната платка на AsRock.

Пък и този чипсет ULi M1697 ми е леко мътен и незнам как ще се държи на AM2 платформа biggrin.gif

Axel, слушай се в съвета на myd, като го гледам дъното си има всичко, та незнам какво ще закачаш на тези PCI слотове. Това че е мАТХ може да има само проблем със загряването на чипсета, и нищо друго. Най-много една звукова карта да му боцнеш. До клкото вдях от сайта на asus, има 4 броя USB 2.0 на панела отзад, както и две вътршни връзки, поддържащи до 4 USB. Тоест - 8. Нали там те болеше най много :hush:

Екстра е. Не му мисли. Забрави за AGP. До колкото знам, опитват се да сертифицират PCI-E 2.0, a ти още на AGP искаш да караш. По- натам ще искранкаш някой лев още, и айде, нова видеокарта.

Успех от мен.

• Автор
Като гледам, почти всичките са с Form Factor mATX и с 2 PCI слота, наистина могат да се окажат недостатъчни.

Macrobe е предложил интересно дъно, но пак ще ти се наложи да сменяш паметта, тази DDR 266 не я виждам с нов Athlon64 процесор.

А като дойде време за преход към сокет AM2 и DDR2 памет, ще трябва да закупуваш и допълнителната платка на AsRock.

Пък и този чипсет ULi M1697 ми е леко мътен и незнам как ще се държи на AM2 платформа biggrin.gif

Първо, МНОГО ти благодаря!!! КАкто и на всички, които се опитват да ми помогнат...

Съгласен съм с тебе, ще трябва да се примиря с 2 PCI слота. То и толкова ми трябват...но човек никога не знае :down:.

Ще трябва да взема и MX варианта, защото за другия пишеше, че не може да върви едновременно RGB и TV-Out. А аз имам два монитора+телевизор за включване...

В прочем, за сега съм се спрял на:

дъно - Asus M2NPV-MX,

процесор - AMD Athlon 64 3500+ Box Orleans

рам - ...?

А ще ми разясниш ли моля ти се малко за рама? Виждам дъното може да ползва 800 мхц такъв, та има ли смисъл да се набутвам за такъв, или няма да се усети разлика с 667? А и какъв CL е по-добър?

Първо, МНОГО ти благодаря!!! КАкто и на всички, които се опитват да ми помогнат...

Съгласен съм с тебе, ще трябва да се примиря с 2 PCI слота. То и толкова ми трябват...но човек никога не знае :down: .

Ще трябва да взема и MX варианта, защото за другия пишеше, че не може да върви едновременно RGB и TV-Out. А аз имам два монитора+телевизор за включване...

В прочем, за сега съм се спрял на:

дъно - Asus M2NPV-MX,

процесор - AMD Athlon 64 3500+ Box Orleans

рам - ...?

А ще ми разясниш ли моля ти се малко за рама? Виждам дъното може да ползва 800 мхц такъв, та има ли смисъл да се набутвам за такъв, или няма да се усети разлика с 667? А и какъв CL е по-добър?

myd ти е казал в първия си пост каква Рам памет да си вземеш . Рам 800 Мхц ще ти трябва ако гониш екстремен клок , иначе и 667 Мхц ще ти свърши добра работа - CL , колкото по -нисък ( по-малко число) , толкова по-бърза памет .

Да, за AM2 платформите от по-голямо значение са таймингите на паметта. Аз си го превеждам като време за отговор или закъснение, като по-малката стойност логично е по-добрата. Тези тайминги могат да изглеждат така: 3-4-4-8, 5-5-5-15 и др. Това CL или CAS латентност е първата и най-важната стойност по принцип. В примера с 3-4-4-8 CL е 3.

Паметта, която съм препоръчал в най-горния пост, е 667MHz CL4, като вариантът с 800MHz CL5 няма да доведе на този етап до прираст в бързодействието и е по-скъп biggrin.gif

• Автор
Да, за AM2 платформите от по-голямо значение са таймингите на паметта. Аз си го превеждам като време за отговор или закъснение, като по-малката стойност логично е по-добрата. Тези тайминги могат да изглеждат така: 3-4-4-8, 5-5-5-15 и др. Това CL или CAS латентност е първата и най-важната стойност по принцип. В примера с 3-4-4-8 CL е 3.

Паметта, която съм препоръчал в най-горния пост, е 667MHz CL4, като вариантът с 800MHz CL5 няма да доведе на този етап до прираст в бързодействието и е по-скъп biggrin.gif

Приятелю, може би не бях особено ясен, извинявай. cool.gif Знам какво е CAS Latency, просто съм аут ъф спейс от известно време със новия хардуера, следях го до преди две-три години. Например досегашните ми тайминги са (до колкото си спомням) 2-2-3, т.е. CL2 cool.gif , и просто не съм в час с това което сега е "на мода". Предполагам, че за обеми от DDR2 512 CL2 няма(даже за моите 256 DDR(266) CL2 си е бърза), та по ме интересува какво сега е "в час" :no-no: Не живея в БГ, и не мога да си купя нещата от там,където ги препоръчваш, та ги търся тук по спецификациите(всъщност рама де :no-no:, другото си е същото).

Заповядай да прочетеш ревюта на някои от най-добрите Рам памети , ще се ориентираш как стоят нещата , пък и ще знаеш към какво се стремиш - Mushkin , Crucial Ballistix , G. Skill , GeIL , Patriot

Поздрави

ПС - Разбира се , тези памети са доста скъпи , но като водещи производители показват ясно тенденциите .

• Автор
Заповядай да прочетеш ревюта на някои от най-добрите Рам памети , ще се ориентираш как стоят нещата , пък и ще знаеш към какво се стремиш - Mushkin , Crucial Ballistix , G. Skill , GeIL , Patriot

Поздрави

ПС - Разбира се , тези памети са доста скъпи , но като водещи производители показват ясно тенденциите .

Благодаря ти много! Доколкото разбирам сравнително бърза памет е с латентност 4, по-бавната 5, а има и много скъпи с латентносст 3! Значи за мене най-добрия избор цена/качество е CL4?

Призната марка памет CL4 на разумна цена е правилният избор според мен cool.gif

• Автор
Призната марка памет CL4 на разумна цена е правилният избор според мен cool.gif

Как ти се струва това?

http://www.gskill.com/en/f2-5400phu1-la.html

или това?

http://www.mdt.de/cgi-bin/kshop/shop?prog=...Random=82461000

Мисля, че точно нещо такова имаше предвид myd cool.gif ! Много добра памет, особено за цената си... За памети с най-добър оувърклок в момента се смятат TwinMOS (най-много могат да се "изнасилят" над дефаулт честотите), а аз лично към качествените марки памети искам да добавя Corsair и с известни уговорки OCZ (само някои от моделите им)... В момента като тайминги максимума е CL3 на около 800 MHz и CL4 на около 1000 (но от такава честота има реална полза само при върхов клок и на шината на дъното - при повече от 500 MHz)... Освен това по принцип като купуваш такава памет (на ниски тайминги) винаги гледай да е Kit от две плочки, ако ще я пускаш двуканално, защото не е сигурно, че ако вземеш дори същия модел след време, ще работят безпроблемно заедно...

• Автор
Мисля, че точно нещо такова имаше предвид myd cool.gif ! Много добра памет, особено за цената си... За памети с най-добър оувърклок в момента се смятат TwinMOS (най-много могат да се "изнасилят" над дефаулт честотите), а аз лично към качествените марки памети искам да добавя Corsair и с известни уговорки OCZ (само някои от моделите им)... В момента като тайминги максимума е CL3 на около 800 MHz и CL4 на около 1000 (но от такава честота има реална полза само при върхов клок и на шината на дъното - при повече от 500 MHz)... Освен това по принцип като купуваш такава памет (на ниски тайминги) винаги гледай да е Kit от две плочки, ако ще я пускаш двуканално, защото не е сигурно, че ако вземеш дори същия модел след време, ще работят безпроблемно заедно...

Ами смятам да купя две едновременно, ама ти направо ме стресна!

"...защото не е сигурно, че ако вземеш дори същия модел след време, ще работят безпроблемно заедно..." ohmy.gif

Ами като дойдат (ще ги поръчвам по нета) и се окаже, че не става двуканалната идея???

И да не забравя, трябва ли да копувам ново захранване, че имам 3 харда+ДВД... то не е една беля?

Ами смятам да купя две едновременно, ама ти направо ме стресна!

"...защото не е сигурно, че ако вземеш дори същия модел след време, ще работят безпроблемно заедно..." ohmy.gif

Ами като дойдат (ще ги поръчвам по нета) и се окаже, че не става двуканалната идея???

И да не забравя, трябва ли да копувам ново захранване, че имам 3 харда+ДВД... то не е една беля?

Първо като си ги поръчваш си поръчваш KIT - така със сигурност ще дойдат такива , които могат да работят заедно в Dual Chanell , второ - в ревютата, които ти показвах снощи сам си видял как добрите памети се предлагат направо в KIT , т.е. ако си поръчаш такива , такива ще дойдат и няма да имаш проблеми с тях .

Относно захранването - не си казал с какво си в момента ....

• Автор
Първо като си ги поръчваш си поръчваш KIT - така със сигурност ще дойдат такива , които могат да работят заедно в Dual Chanell , второ - в ревютата, които ти показвах снощи сам си видял как добрите памети се предлагат направо в KIT , т.е. ако си поръчаш такива , такива ще дойдат и няма да имаш проблеми с тях .

Относно захранването - не си казал с какво си в момента ....

Ок, ще пробвам с KIT, а захранването ми е 300 вата...

• Автор
Не, не става въпрос колко вата е , а каква марка е , или е NoName ?

Ами да - не е марка... sad.gif

То така или иначе трябва да взимам ново захранване(старото много шуми), та много моля препоръчайте ми нещо подходящо. Обърках се с всички тия нови за мен понятия и термини...

Например какво ATX захранване да взема - 2.0; 2.01; 2.2... ??? И каква е разликата?!

Колко вата да е? (отделил съм до 30 евро)

Значи хардовете ще са ми старите(АТА, а не С-АТА)

А какъв кулър да взема за процесора? Няма да правя екстремен овърклок, но искам да е много тих и надежден. Знам, че живота му зависи от лагерите, та какъв тип ще ми препоръчате? Керамични, Sleeve или нещо друго? Хийтпайп, или нормален?

(също до 30 евро)

Извинявайте, че ви занимавам с толкова подробности, но ще поръчвам всичко по интернет, и то накуп. Ако стане някаква грешка или неподходящ компонент, става голяма и дебела sad.gif.

Мерси много, предварително!

П.С. Този рам ок ли е, и не е ли по-добре да взема ДДР2-800 като се има предвид, че FSB работи на 800?

MDT 1GB Twinpack

DDR2 667 MHz

CAS Latency: CL4

Pin: 240

2x 512MB TwinPack

PC2-5300, JEDEC Standard, for Dual Channel

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.