Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Компютърна конфигурация

Featured Replies

Да питам по запознатите в сферата на компютрите -какво мислите момчета и момичета за тази сборка:

1.Кутия-Gamdias TALOS E3 MESH
2.Дънна платка - MSI B650M Gaming Plus WIFI
3.Захранване -be quiet! System Power 11 – 650W (ATX 3.1)
4.Процесор - AMD Ryzen 5 8500G (BOX)
5.Охладител - Arctic Freezer 36
6.Звукова карта - Creative Sound Blaster Audigy FX V2
7.RAM -16GB DDR5 4800 MHz ADATA

Не съм включил SSD,ще смъкна от стария ...

По груби сметки излиза към 1800 лева...

• Автор
преди 9 минути, Belefor написа:

Един тъп въпрос - защо ти е отделна звукова карта?

Харесвам по чистия звук,а и хлапето от време на време ползва DJ софтуер  

преди 1 минута, Raze написа:

На вградено видео ли ще караш?

Да,не играя игри,много рядко гледам филми...по-скоро конфигурацията е за леки програми,сърфиране и музика.. 

преди 2 часа, Proshark написа:

Харесвам по чистия звук,а и хлапето от време на време ползва DJ софтуер  

Да,не играя игри,много рядко гледам филми...по-скоро конфигурацията е за леки програми,сърфиране и музика.. 

Конфигурацията е ок за това което си описал за ползване. Само да вметна аз ползвам външна звукова карта защото също харесвам по чистия 7.1 звук...

преди 52 минути, Belefor написа:

Само да вметна аз ползвам външна звукова карта защото също харесвам по чистия 7.1 звук...

Тоя 7.1 звук на какво го изкарваш?

преди 9 часа, plmen88 написа:

Тоя 7.1 звук на какво го изкарваш?

На Самсунг HT-F9750W.

Малко е стара системата ама още върши добра работа.

преди 13 часа, Proshark написа:

Да питам по запознатите в сферата на компютрите -какво мислите момчета и момичета за тази сборка:

1.Кутия-Gamdias TALOS E3 MESH
2.Дънна платка - MSI B650M Gaming Plus WIFI
3.Захранване -be quiet! System Power 11 – 650W (ATX 3.1)
4.Процесор - AMD Ryzen 5 8500G (BOX)
5.Охладител - Arctic Freezer 36
6.Звукова карта - Creative Sound Blaster Audigy FX V2
7.RAM -16GB DDR5 4800 MHz ADATA

Не съм включил SSD,ще смъкна от стария ...

По груби сметки излиза към 1800 лева...

1 кутия мутия излишни разходи ако имаш стара кутия може и да си направиш самоделна  ако имаш дървен материал и винкели

4 процесор  G  вероятно вградена видеокарта  трябва да се види производителностатта нещо като офис компютър ще да е 

5 защо ти е охладил  при положение че е  процесора си има бох

6 звуковата карта няма да коментирам

7 рам поне  32 гб щом ще е  нова конфигурация  за втора ръка става 16 гб

8 ssd    от  стария....м2   ли е ?

мисля че се прецакваш 800 лв„

2x DDR5, Maximum Memory Capacity 128GB
Memory Support DDR5 7800+

...  рамта е скъпа  вероятно има монопол  или картел   16 гб излизат  450 лв  и тва ти надува цената  трябва да  е 50-100 лв за 16 гб

преди 12 часа, Rustborn написа:

От Версаче?

рамта е скъпа .... и има по-евтин вариант за процесор с 200 лв

подобна конфигурация миналата година струваше 1000 лв 

Махни охладителя, излишен е. Вложи тези пари в по-бърза памет (над 5600), и задължително двуканална (2 плочки). Вграденото видео ще е много спънато от бавната памет, още повече ако е едноканална. Но пък ако не играеш игри, е излишно да взимаш дори G процесор, всичките процесори имат вградено видео, без тези с F накрая. Тези с G са с по-бързо видео и могат да подкарват и някои игри, докато останалите са колкото да изкарват образ.

Ако не смяташ да слагаш после 12-16 ядрен процесор, може да минеш и с дъно за 200 лв. И ако не смяташ да слагаш външна видеокарта, можеш да минеш с 400 вата захранване. 

Това е mATX дъно, кутията е голяма. Може да минеш с много по-малка и евтина кутия, още повече че няма отделна видеокарта. Този кашон ще стои празен.

И накрая - може да минеш с AM4 конфигурация, ще ти излезе доста по-евтино, заради паметта. Може да вземеш даже с 32 ГБ за по-малко пари. За тези нужди, които си описал, наистина няма нужда да даваш повече от 1000 лв. 

• Автор

Първо -Честита Коледа,много здраве и щастие да имате вие и всички около вас!

По принцип,когато търся и купувам нещо, се опитвам да така да наредя нещата,че да не се занимавам в близките 10-тина години.Ако се налага ъпгрейд да имам мегдан...Това е добра идея за двуканалната памет...Не вярвам да се стигне до 12 ядрен..ако до там стигна-директно ще мина на нова конфигурация...Старата издържа 15 години...и дъното замина...Всъщност,ще съм благодарен на примерна конфигурация... 

Аз не знам как ги докара до 1800 лв, при това без ССД и въпреки цените на паметта. Процесор 380 лв, дъно 260, памет 300, кутия 100, захранване 140 лв. - не ми излизат сметките. Звуковата карта е 100 лв. Едни 400-500 лв ми се губят за какво са отишли, не знам къде ги гледаш тези цени. Аз за машина с подобна производителност не бих дал повече от 1000 лв. За 1800 лв можеш да направиш много по-добра. Кажи какъв е максималния бюджет. 

image.png.e536c7f420bba64842f88e5df09aa8f1.png

• Автор
преди 24 минути, ПК78 написа:

Аз не знам как ги докара до 1800 лв, при това без ССД и въпреки цените на паметта. Процесор 380 лв, дъно 260, памет 300, кутия 100, захранване 140 лв. - не ми излизат сметките. Звуковата карта е 100 лв. Едни 400-500 лв ми се губят за какво са отишли, не знам къде ги гледаш тези цени. Аз за машина с подобна производителност не бих дал повече от 1000 лв. За 1800 лв можеш да направиш много по-добра. Кажи какъв е максималния бюджет. 

image.png.e536c7f420bba64842f88e5df09aa8f1.png

Всъщност гледах цените в два сайта и там правих сравнения Ardes и Gplay.Не съм се ровил кой знае колко,пък ако излезе по евтин вариант..бирата е от мене :beer11:

Spoiler

Screenshot-1.png  Screenshot-2.png

Дори с техните цени не ги докарвам 1800 лв. Дал съм ти по-евтини вариант, при това с по-добър процесор. Поръчвал съм доста от този сайт, ако държиш да поръчваш от едно място. Може да видиш във варио, но там нямат евтини памети. Тук нямат твоето дъно, но не пречи да го поръчаш от друго място, ако държиш на него. Цената му е между 260-280 лв. в различните магазини. Ако сложиш твоето захранване, добавяш 50 лв към цената, но без видеокарта не виждам смисъл. Добавяш и звуковата карта за 100 лв. и излизат 1135 лв. Кутията е до вкус, без видеокарта няма какво да грее, процесора е 65 вата TDP, нямаш нужда от големи и скъпи кутии. 

Ето в ЖАР колко излиза, с твоето дъно и захранване, ако решиш да имаш запас за ъпгрейд. Нямат звуковата карта обаче, трябва да я поръчаш отделно.

image.png.9462018ff1e270d3279b702ab23f39b9.png

П.П. Ако тази цена е реална, директно бих ги взел - 32 ГБ за 400 лв. в момента си струват. Другото си остава същото. Ако бюджета е 1800, може да вместиш и 8 ядрен процесор и ново ССД.

• Автор
преди 45 минути, Joss Bomon написа:

Напиши си крайния максимален бюджет за да получиш най-добра комбинация между цена и производителност.

Ами спрях се на цена в диапазона 1500-1800...

преди 1 час, Proshark написа:

Ами спрях се на цена в диапазона 1500-1800...

image.png.c7dd3ae23e14d05955cf8a73ab9b75d4.png

https://www.jarcomputers.com/cart/recommend/857r2nqropdrih7

С NVMe 4.0 леко минава бюджета:

image.png.8dec073e6af6a4f6af200a0c5dc2ef3c.png

Ако ти се занимава да търсиш най-ниски цени за всеки компонент, вероятно ще спестиш от бюджета...

Същото като в горния ми пост, но сменяш процесора с 8700G и взимаш 32 ГБ памет (от линка). До 1800 остават пари и за някакво ССД. 

преди 6 минути, ПК78 написа:

Същото като в горния ми пост, но сменяш процесора с 8700G и взимаш 32 ГБ памет (от линка). До 1800 остават пари и за някакво ССД. 

... и дъно В840 ATX и по-хубаво захранване с gold сертификат, 60м. вместо 36м. гаранция...

преди 44 минути, Joss Bomon написа:

... и дъно В840 ATX 

Казваш го, все едно това е предимство? 840 е entry-level чипсет, заместник на B620. В650 е по-добрия чипсет, а дъното е добро, гледах доста ревюта, щото си го бях харесал. ATX? Защо? Само за да запълва голямата кутия? Това дъно няма нищо повече от другото, освен WiFI7, спрямо 6E, но не мисля, че това компеснира липсата на други неща, като по-слаби захранващи фази, наличието само на 1 Gen 4.0 m2 слот и т.н. Аз даже бих му предложил mini-ITX, при условие, че ще кара на вградено видео, но mini-ITX дъната са по-скъпи. 

Има и голд захранвания за 150 лв., които са доста читави. Има и с 5 години гаранция, и пак са под 200 лв. При условие, че няма външно видео е общо взето все тая, каквото и да вземе, ще го товари на 20%.

Между другото, забравяш и 100 лв за звуковата карта, която трябва да се вмести в тези пари. 

Разликата между 16 и 32GB се усеща в ежедневни неща. Преди време хванах една промоция от Жар и чак се изненадах че усетих разлика. 🙂

Виж между 5600Г и 8600Г едва ли ще видиш разлика щом не се играят игри. 

Захранване нещо с нормално качество 450W е много над необходимото ама май вече не се внасят такива.

преди 4 часа, plamen_petrov_80 написа:

За трета ръка - 8 важи ли?

разбира се  точно така е 

8 гб рам

е сега мисля да продавам един 

беше втора сега ще е трета 

преди 15 часа, sunabouzu написа:

Разликата между 16 и 32GB се усеща в ежедневни неща. Преди време хванах една промоция от Жар и чак се изненадах че усетих разлика. 🙂

Виж между 5600Г и 8600Г едва ли ще видиш разлика щом не се играят игри. 

Захранване нещо с нормално качество 450W е много над необходимото ама май вече не се внасят такива.

Така е, затова настоявам да вземе 32 ГБ, ако може. Процесора е 150 лв повече, и освен двете ядра от горе, идва и с по-добро видео (780M вместо 760M), и е по-добре да ги даде, ако има бюджет, тъй като мисли да кара доста време с тази машина. 

За захранването вече казах, че всичко над 400 вата е изхвърляне, АКО не се слага видеокарта, но е добре да има някакъв запас, че ако реши все пак да добави видеокарта (току-виж детето решило да играе :D), да не са налага да сменя. А и читави 400 ватови захранвания почти не се намират, и като цена са като по-мощните, така че не са изгодни. 

За офис машина , няма да има голямо значение дали е едно или двуканал. И  АМ4 платформа за същите цели ще е по изгодна.Дори може да се вмести в бюджета и RTX5050 или

RX 6600 външна видеокарта.  Ако се избере АМ4 платформа.Изборът е ваш.

Захранване  https:///seasonic-core-bc-650-650w-atx-3-1-srp-cbc651-a5a51jf

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.