Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Бюджетна геймърска конфигурация

Featured Replies

Здравейте,

Отдавна не следя сериозно положението с компонентите и не съм много в час.
Една колежка има нужда да и скалъпим компютър за лапето, като бюджета е 1500 лв. / 750 евро, единствено и само за компютъра.
Компютърът ще се използва за средно тежък гейминг предимно, предполагам ще се играе на 1080P/1440P.
Идеята е да служи адекватно близките години.
Скалъпих т'ва чудо, точно за 5 минути, като някакъв ориентир, за да видя ценово как седят нещата.
Като преди да писнете, че няма охладител за процесора, имам един боксов у дома и мислех да ползвам него, процесора няма да се клоква, така че си мисля, че оригиналният ще свърши работа.

image.png.e677ffc0c20d4d2b941e5f31bf3b30f0.png

Относно RAM-та, цените както знаем са в космоса. Искаше ми се да е 2x16, но ...
Главният проблем е бюджета, приемат се всякакви идеи, не е задължително да е AMD/NVidia, може да е Intel/NVidia, AMD/AMD, без значение..

Благодаря Ви за съдействието предварително!

П.П: Гоним максимално ниска цена, за максимално добра производителност, т.е 1500 лв. е максимумът, приемат се и по-евтини идеи. Благодаря още веднъж.

преди 32 минути, Second to none написа:

Здравейте,

Отдавна не следя сериозно положението с компонентите и не съм много в час.
Една колежка има нужда да и скалъпим компютър за лапето, като бюджета е 1500 лв. / 750 евро, единствено и само за компютъра.
Компютърът ще се използва за средно тежък гейминг предимно, предполагам ще се играе на 1080P/1440P.
Идеята е да служи адекватно близките години.
Скалъпих т'ва чудо, точно за 5 минути, като някакъв ориентир, за да видя ценово как седят нещата.
Като преди да писнете, че няма охладител за процесора, имам един боксов у дома и мислех да ползвам него, процесора няма да се клоква, така че си мисля, че оригиналният ще свърши работа.

image.png.e677ffc0c20d4d2b941e5f31bf3b30f0.png

Относно RAM-та, цените както знаем са в космоса. Искаше ми се да е 2x16, но ...
Главният проблем е бюджета, приемат се всякакви идеи, не е задължително да е AMD/NVidia, може да е Intel/NVidia, AMD/AMD, без значение..

Благодаря Ви за съдействието предварително!

П.П: Гоним максимално ниска цена, за максимално добра производителност, т.е 1500 лв. е максимумът, приемат се и по-евтини идеи. Благодаря още веднъж.

Супер е конфигурацията за цената.

току-що, Miusuka написа:

Супер е конфигурацията за цената.

Да, АМ5 ще е нагоре с цената, но гледам въпросното видео го няма в Никем и на 10лв. отгоре има друг модел. Съмняват ме и останалите компоненти дали имат действителни наличности...

Според мен боксовия охладител ще е шумен. Може да се пробва с него за начало, кутията на картинката има доста вентилатори, би трябвало въздушния поток да е добър, но няма да е лошо да се вземе поне един малко по-добър за около 40-50 лева, например: Air Killer Pro EN47895 Black X22A FAN ARGB - цена.

R7 5700 e по-евтин от 5600 в момента, има го за 106 евро.

5600 e много надценен в момента. Друг бюджетен вариант е 5500 - 56 евро! Няма да загуби кой знае колко производителност, и може със спестеното да се увеличи паметта на 32 ГБ. Или по-добро видео. 

преди 2 минути, ПК78 написа:

R7 5700 e по-евтин от 5600 в момента, има го за 106 евро.

Той е с по-малко кеш L3 - 16 MB, сравнено с 35 MB за 5600, което за игрите (и не само) не е добре, затова е и по-евтин.

Да, аз си мислех за Х версията, щото имах такъв преди, не бях обърнал внимание, че 5700 е с орязан кеш. 

преди 35 минути, Joss Bomon написа:

Да, АМ5 ще е нагоре с цената, но гледам въпросното видео го няма в Никем и на 10лв. отгоре има друг модел. Съмняват ме и останалите компоненти дали имат действителни наличности...

И аз малко се учудих на цените които са дадени. Затова е супер ако са верни и налични.

преди 1 час, Second to none написа:

Много ще е трудно и мъчително за 1500 лева. Хиляди компромиси трябва да се направят за които ще се съжалява в последствие.

П.П. И аз имах една колежка преди доста години и ме помоли да и купя компютър като думите и бяха:"Ама да е много евтин. Само за игри ще се използва..."

И какви компромиси ? На 1080p разликата е десетина fps. На 1440 вече се поема от видео картата. А тя си е адекватна - в конфигурацията му.Даже е по - добре на 1440.

• Автор
преди 10 минути, Miusuka написа:

И аз малко се учудих на цените които са дадени. Затова е супер ако са верни и налични.

Много ще е трудно и мъчително за 1500 лева. Хиляди компромиси трябва да се направят за които ще се съжалява в последствие.

П.П. И аз имах една колежка преди доста години и ме помоли да и купя компютър като думите и бяха:"Ама да е много евтин. Само за игри ще се използва..."

Абсолютно същото и казах и аз, но все пак реших да пробвам да видя какво е възможно да се сътвори.
Благодаря на отзовалите се, ако някой му мине някоя друга идея през главата е добре дошла.
Впоследствие, ако сглобя нещо ще кача снимки.. ;)

Вариант е и с втора ръка компоненти. Най-малко кутия, дъно, процесор и RAM са с по-малък риск, особено ако имат и остатъчна гаранция.

Втора ръка трябва да се занимава да търси оферти, да поръчва и т.н. Тъй като не е за него, предполагам, целта е да се поръча наведнъж, да се сглоби и предаде готов. А и няма кой знае колко да спести точно от тези неща - има достатъчно евтини нови кутии, че да търси втора ръка такива. Дъното е по-добре да е ново с 3 години гаранция, втора ръка я спести 50 лв, я не, за сметка на гаранцията. Единствено памет ако изскочи нещо. Но ако тази памет я имат, направо да я поръчва, като гледам никъде я нямат на подобна цена. Втора ръка се въртят 16 ГБ 3200 са около 130 минимум.

Процесори също не виждам да има добри оферти втора ръка, а и 5700Х е доста евтин в момента, а ако се гони много бюджет - 5500 за половината пари! 

Дъното е ок, имах такова. 

За видеото, единствено тук бих потърсил втора ръка нещо, ако съм строго ограничен и гонех максимум производителност. До 600 лв има добри предложения (3080 например, или 6800 ХТ).

но е малко по-рисково, а в случая се взима за хора, които едва ли разбират да се занимават, ако стане нещо. 

Занимавка си е втора ръка, но се намират и готови конфигурации, които дори могат да се тестват на адрес/на място, дори и в офиса на куриера, само трябва да се носят кабели, монитор, мишка и клавиатура - не мисля, че е кой знае колко сложно като се налага. В последствие може да се сменят/добавят компоненти като дискове и видеокарта.

преди 42 минути, Teemo v. X написа:

Дъно, рам и особено видео - никога втора ръка.

За RAM не мисля, че е проблем, купувал съм втора ръка няколко пъти, дъно може и да има малък риск, и такова съм ползвал втора ръка, видеокартата  има по-голям риск, не съм я писал, а и затова писах, че е добре да имат остатъчна гаранция компонентите.

преди 14 минути, Raze написа:

Занимавка си е втора ръка, но се намират и готови конфигурации, които дори могат да се тестват на адрес/на място, дори и в офиса на куриера, само трябва да се носят кабели, монитор, мишка и клавиатура - не мисля, че е кой знае колко сложно като се налага. В последствие може да се сменят/добавят компоненти като дискове и видеокарта.

За RAM не мисля, че е проблем, купувал съм втора ръка няколко пъти, дъно може и да има малък риск, и такова съм ползвал втора ръка, видеокартата  има по-голям риск, не съм я писал, а и затова писах, че е добре да имат остатъчна гаранция компонентите.

Не се обяснявай на мен. Знам колко си в час...

Кажи на момчето какви са му рисковете, от пазаруване - втора ръка.

Така е, не мисля че може да се изстиска кой знае колко повече за тези пари. Втора ръка не бих препоръчал в конкретния случай, защото съм пазарувал за други хора, и знам, че ако има някакъв проблем, ще го държат него отговорен. 

преди 44 минути, Teemo v. X написа:

Не се обяснявай на мен. Знам колко си в час...

Кажи на момчето какви са му рисковете, от пазаруване - втора ръка.

Така ли, колко съм в час, като знаеш толкова много?

Никем в момента нещо не са сериозни с цените на сайта си. Преди няколко дни гледам едно налично НВМЕ ССД - WD Blue 2 TB за 180 лв. Викам си ударих джакпота, поръчах го, ама на другия ден ми се обаждат и казват двойна цена - отказах. Сега в момента струва 860 лв!
Един приятел поръча видеокарта - същата работа. Иначе след началото на брадвата с цените на РАМа купих от Никем кит 2х8 ГБ ддр4 3200 за 98 лв, за което евала им.
За ССД-та се пробвах още на две места - греда. хубави цени, но нереални. Или ги нямали налични, или в действителност цената двойно и повече.
Авторе, не знам хлапето дали ще се оправи с 1 ТБ диск, с тия размери на игрите. Ако не се държи задължително на НВМЕ, за 209 лв в момента Озон.бг продават 2 ТБ стандартно ССД Силикон Пауър, което иначе е двойно по-скъпо. Озона не се славят с евтини цени, но са сериозна фирма и затова аз самият го поръчах днес и се надявам да не ме изненадат и те неприятно с обаждане преди да го пратят.

Това е:  https://www.ozone.bg/product/silicon-power-a55-2tb-ssd-2-5-sata-iii-read-write-560-530-mb-s/

И мен ме съмняват с цените, тази памет навсякъде е 100 лв от горе.

А за диска, едва ли детето ще разбере какъв, и игрите няма да зареждат кой знае колко по-бавно, а 1ТБ наистина е малко вече. 

То и аз като гледам в другите сайтове, RAM 8 GB под 100 лева няма (тази дето е на 95 най-вероятно няма да я доставят, но може да се пробва), дори започват от 120 лв: Компоненти > Памет от Vario.bg

Най-евтината за десктоп е над 230 лв за 16 GB: Компоненти > Памет от Vario.bg

Иначе SSD за около 230 лева има 1 TB: Компоненти > Твърд Диск от Vario.bg

Общо-взето, може да се наложи още да се орежат компонентите или да се увеличи бюджета.

РАМ - 2х8 ГБ са 202 лв с доставка  https://thx.bg/team-group-elite-8gb-ddr4-3200mhz-cl22

2х8 ГБ са 210 лв с доставка  https://gaminggear.bg/team-group-elite-8gb-ddr4-3200mhz-cl22-ram-pamet-10018

И резервен вариант за видео Палит ртх 5060 8 ГБ за 580 лв (ако не е прекалено дълга за кутията и ако цената е актуална)

https://officeshop.bg/ofis-tehnika/nova-tehnika/komponenti/videokarti/palit-geforce-rtx-5060-infinity-2-oc-gddr7-128-bit-1x-hdmi-21b-3x-dp-21b-2-fan-1x-8pin-pwr-connector

rtx 5060 в момента е само за 1к и то има игри ,който не тръгват или забиват заради недостиг на видео памет.При АМ4 платформа ,ще е още по зле заради  pci-e 4.0.

Като  r5  5500 поддържа само PCI -E  3.0 т.е. Още по зле.  Дори интел видео ,не бих препоръчал заради по старият процесор.

Преди2-3 седмици  имаше на промоция 9060xt 16gb. за  650-750лв.Сега вече са +100 и нагоре.Иначе това е вашата карта заради поддръжката на 16 pci-e линий 

и 16гб.  видео памет.

преди 3 минути, Veni77 написа:

rtx 5060 в момента е само за 1к и то има игри ,който не тръгват или забиват заради недостиг на видео памет.При АМ4 платформа ,ще е още по зле заради  pci-e 4.0.

Като  r5  5500 поддържа само PCI -E  3.0 т.е. Още по зле.  Дори интел видео ,не бих препоръчал заради по старият процесор.

Преди2-3 седмици  имаше на промоция 9060xt 16gb. за  650-750лв.Сега вече са +100 и нагоре.Иначе това е вашата карта заради поддръжката на 16 pci-e линий 

и 16гб.  видео памет.

Я дай тези 'забиващи' игри, да ги пробвам на моята RTX 3070 с b450 дъно, да видим как няма да тръгнат?

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.