Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Локална мрежа за няколко апартамента

Featured Replies

Здравейте, имам достъп до локална безжична мрежа на етажа, която е защитена с парола покрива няколко апартамента. Комутатора TP-Link Omada, а във всеки апартамент има точки за достъп от същия производител.

Въпросът ми е малко лаишки: въпреки, че мрежата е защитена с парола, може ли да се ползва освен за сърфиране в интернет и за ползване на чувствителна информация? Да не вземе някой да се прави на хакер и да следи за лична информация?

Извинявам се за леко тъпото питане, но ми е важно защото този нет тепърва ще се ползва, а и влиза в цената на таксата поддръжка. Освен wifi няма опция за кабел.

Здравей,

Може, разбира се. Щом пръскаш мрежата през радио, никога не можеш да знаеш със сигурност кой друг ти подслушва ефира, какво от подслушаното успява да декриптира и после какво прави с това, което е чул. Особено с тази изтръпнала Омада ...

• Автор

Въпросът е мога ли да монтирам нещо мое или да стискам зъби и да го ползвам само за интернет браузване? 

преди 4 часа, chasovnik написа:

Въпросът е мога ли да монтирам нещо мое или да стискам зъби и да го ползвам само за интернет браузване? 

IP-то ти ще е същото като на всички други на етажа, което означава че хората които сканират, например да търсят телевизия да крадат от някъде, може да се пробват да правят разни магарии.
За интернет банкирането през компютъра ти, можеш да си пуснеш Wi-Fi от телефона ти, за да ти е мирна главата поне по отношение на банката.

преди 4 часа, chasovnik написа:

Ами чувствителните данни си ги направете криптирани. Макар че едва ли ще споделяте как ще подготвяте убийството на Тръмп или Путин ;) 

Редактирано от Емил Костов (преглед на промените)

на 11.01.2026 г. в 14:39, Емил Костов написа:

Ами чувствителните данни си ги направете криптирани. Макар че едва ли ще споделяте как ще подготвяте убийството на Тръмп или Путин ;) 

За бране на ядове е достатъчно да поползва, думите "аларми", за които виртуалността се тараши редовно... най често от търсещи ботове... да не споменавам и аз к'во търсят.

За илюстрация, идете на летището и се пошегувайте изкрещявайки spacer.png

Добре де, не го правете!

на 11.01.2026 г. в 10:11, chasovnik написа:

Точките за достъп безжично ли са свързани към рутера/комутатор? Ако са жично, сложи твой рутер. Верно ще имаш двоен  NAT, но иначе, аз не бих ползвал дори и за браузване, без VPN на крайните устройства.

Ако е безжично, пак може да се измисли нещо. Тъй като ползвам OpenWrt, мога там да те посъветвам, да свържеш твой OpenWrt рутер към безжичната мрежа и да си създадеш твоя, зад файъруола му. Погледни тук: https://openwrt.org/docs/guide-user/network/wifi/wifiextenders/travelmate

Поздрави

преди 19 часа, lebel написа:

За бране на ядове е достатъчно да поползва, думите "аларми", за които виртуалността се тараши редовно... най често от търсещи ботове... да не споменавам и аз к'во търсят.

За илюстрация, идете на летището и се пошегувайте изкрещявайки spacer.png

Добре де, не го правете!

Ако данните са криптирани нищо не може да стане. Иначе, че има софтуер дето търси то не е тайна. Казано е отдавна, дори се ползва в момента постоянно в социални мрежи, реклами, чатове и каквото там още се сетиш.

преди 20 часа, lebel написа:

идете на летището и се пошегувайте изкрещявайки 

Това като съвет за запознанство с младежта с големите шамари ли е?😛

преди 57 минути, Емил Костов написа:

Ако данните са криптирани нищо не може да стане. ...

Някои тук са по-запознати с материята (ти, убеден съм, си от тях), други не толкова (аз определено съм от тях)... и все пак ми се струва, че съотношението между  суперлативите за криптирането и тези за декриптирането (тоест съвсем логичната липса/мижавост на вторите) не показва реалната картина. Що е логично е ясно. Примерно... не е съвсем ясно какво, как  и кога би се случило, ако Съюзниците се беха изцепили "пред" немците - "Гепихме ви (хвала дружина Полска) Енигмата!".

Но може и да греша.

преди 3 минути, lebel написа:

Някои тук са по-запознати с материята (ти, убеден съм, си от тях), други не толкова (аз определено съм от тях)... и все пак ми се струва, че съотношението между  суперлативите за криптирането и тези за декриптирането (тоест съвсем логичната липса/мижавост на вторите) не показва реалната картина. Що е логично е ясно. Примерно... не е съвсем ясно какво, как  и кога би се случило, ако Съюзниците се беха изцепили "пред" немците - "Гепихме ви (хвала дружина Полска) Енигмата!".

Но може и да греша.

Енигмата е разкодирана, защото са успели да я пленят с цялата документация. Ако съм с хардуерен криптатор, ако щат да ме снифят 1000 хакера все тая. Трябва да имат декриптиращия ключ.Сега не знам постващият каква ценна информация ще разпространява, но дори и VPN няма да го спаси, ако е нещо сериозно. Самата тема е просто за шоуто. Тук не се говори за някакви специфики. Както и да е жив и здрав и за много години сър! 

И тука хвърлям една ръкавица на знаещите - наистина ли вярвате, че употребата на магарешка сила за декриптиране на суров трафик е единственият вектор на атака срещу една мрежа?

преди 7 часа, Corvax написа:

И тука хвърлям една ръкавица на знаещите - наистина ли вярвате, че употребата на магарешка сила за декриптиране на суров трафик е единственият вектор на атака срещу една мрежа?

Две доста интересни четива - "Хакер" и "Изкуството на измамата"

• Автор

Не съм отварял форума няколко дни, както написах това което съм видял е, че ТП-линка е коридора и е свързан чрез оптика към доставчика на интернет, точките за достъп са във всеки апартамент и са жично свързани, още не съм взел паролата за интернет и не мога да кажа дали е една и съща за всички живеещи или всеки апартамент/ТД има собствена парола, защото при сканиране на мрежата видях такава с името на блока, която според мен ще е обща, т.е. тип обществена, което не ме кефи, но нета влиза в таксата поддръжка на сградата. 

преди 2 часа, цър-вул написа:

Убу, 'ма и двете ги няма.

Aз просто дадох пример... На други места може и да ги има. Имам ги и двете (първите издания), ако ги открия, мога да ти ги пратя

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.