Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Поставяне на електрически контакт на балкона

Featured Replies

Имам външен балкон който е затворен с ПВЦ дограма. Вчера ми сложиха и дограма на стаята свързана с балкона.

Предстои ми тези дни да дойде майстор, който да "обърне" (замаже) дограмата.

Смятам да накарам майстора преди да я замаже, да прекарам кабел на който да сложа контакт на балкона,

за да имам ток. Единият край на кабела (за по-лесно) ще го свържа с електрическата инсталация на дома ми,

като ползвам разклонител. За това е важно да му кажа КЪДЕ да разпробие по край вратата на балкона,

за да прекарам от там кабела. На другия му край ще се намира контакта (външен) прикрепен за стената на балкона.

Стената на който ще прикрепям външния контакт е от ГИПСОКАРТОН.

Какво ще ми трябва за да осъществя това мое начинание, освен това което съм решил да закупя ?

По моя преценка ще са ми нужни: щепсел (шоко), проводник, външен контакт, кабелна кутия и винтчета (рапидки).

Тези които имат опит в тази дейност, защото аз ще правя това (за първи път), нека ми подскажат как да го

направя и какво да закупя "още" от железарския магазин, ако съм изпуснал нещо:

Поставяне на външен контакт.png

• Отговори 52
  • Прегледи 2,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• правих подобрения на инсталацията у нас преди 2г  заварих една стара бургия 10мм за парче желязо 10мм дълго 30см и си направих всичките дупки по стените с нея с дрелката... но само ако е тух

• Авторе, не си струва рискът да го правиш сам и да питаш за разни мнения по форумите когато говорим за електричество.. Токът на терасата сам по себе си е опасен най-вече заради влагата и заземяването.

• ЕдноЖИЛЕН или едноЖИЧЕН??? Мостов кабел ПВВ-МБ1 с едно жило НЯМА, както и многожичен!

Публикувани изображения

Ако ползваш този разклонител - няма дъ ти тпябна конзолна кутия, защото е зъ нъншен монтаж.

Няма ли възможност да пробиеш отвор през стената - да не е по дограмата?

Никакви щепсели и разклонители! Вземаш захранване директно /без щепсел/ от най-близкия монтиран на стената вътрешен контакт, и пускаш кабела до мястото където ще е външния контакт. Използвай мостов едножилен кабел 2х1,5 или 2х2кв.мм като задължително го зануляваш и на контакта на терасата. Какво да е сечението на кабела зависи от сечението на инсталацията която е до вътрешния контакт - няма смисъл от по-дебел, а и по-тънък не е препоръчително ако ще се ползват нагревателни уреди /скара, котлони, фурна.../. Външния контакт може да е за външен монтаж /с капаче/ или да се вгради в стената с кутия.

Най-добре е да накараш мазача да сложи някъде в ъгъла едно парче пвц тръба с диаметър 20тина мм и да го замаже. После ще можеш да пъхнеш какъвто искаш кабел през него. Кабелите понякога изгарят и за да се сменят, трябва да се кърти. Контактът трябва да е непременно шуко и с капачка, това значи, че и кабелът ще трябва да е трижилен, например 3х2.5 квадрата, щепселът вътре също шуко, разклонителят също. Не забравяй, че на терасата вън подът  най-вероятно е цимент, което е знак за повишена опасност от удар от ток при неизправен уред.

На снимката кабелът е за интернет, но принципът е същия.

22.jpg

• Автор
преди 1 час, jhoro написа:

Няма ли възможност да пробиеш отвор през стената - да не е по дограмата?

Вчера майсторите които ми поставиха дограмата, ми казаха че отвора за кабела трябва да бъде 

в близост до дограмата и трябва всичко това да стане ...преди замазването ! 

Това за парчето тръба (пластична) е добра идея, защото след това ще мога (без да бързам) да си

довърша нещата. Това за контакта че трябва да е с капачка, също съм съгласен. Това също че контактът 

и щепсела, трябва да са шуко, отново съм съгласен. 

Но защо кабела трябва да е ТРИЖИЛЕН !?

Смятам да ползвам контакта за скара, за да не си опушвам кухнята или да вържа някоя подвижна лампа към него,

която да окача на балкона, на по-късен етап.

НИЩО ДРУГО !

Какви винтчета или рапидки да взема за да прикрепя контакта и кабела ?

За кабела ще трябва да търся и някаква кабелна кутия, която и нея трябва да закрепвам . . .

Забележка:

Тръбата ще я търся с по-малък диаметър, защото миналата година (макар че не съм на първия или втория етаж),

при по-малка дупка в стената, ми бяха нахлули по Новогодишните празници (когато в жилището е нямало никой),

три мишки. Съсипали ми бяха цялата колекция от кафета и чайове, събирана от мен и семейството ни от

най-различни туристически дестинации с години !

преди 31 минути, Joss Bomon написа:

Използвай мостов едножилен кабел 2х1,5 или 2х2кв.мм 

ЕдноЖИЛЕН или едноЖИЧЕН???

Мостов кабел ПВВ-МБ1 с едно жило НЯМА, както и многожичен!

преди 25 минути, Сiнбад написа:

о защо кабела трябва да е ТРИЖИЛЕ

Защото по силата на правилата в електротехниката, защитната нула (шукото) трябва да е отделен проводник. Ако не е така, представи си вътре, в стаята, ако обърнеш щепсела на 180 градуса, по нулевия проводник ще изпратиш на вън фаза и ще станеш убиец. За това-трето жило за зануляване, свързано с шуко-пластините във вътрешния разклонител-гарантирана защита.

Относно монтажа-в гипсокартон не може да монтираш нищо, той е един слаб материал. За това купуваш контакт за открит монтаж, изрязваш едно парче талашит,напр. 100/100мм, най-добре ламиниран и монтираш контакта на него. Талашитът може да го окачиш на стената само за един винт. Вместо талашит може да използваш всякакъв изолационен материал (гетинакс, ебонит и много други), а контакта завиваш с прости винтове за дърво.

преди 35 минути, Panzer 4 написа:

Контактът трябва да е непременно шуко и с капачка, това значи, че и кабелът ще трябва да е трижилен

Ако вътре е на "твърда връзка" може и двужилен - със датурявате в щепселното гнездо!

Ако цялата инстарация е три-пронодна с ДТЗ - тогава задължително трижилен.

преди 1 минута, jhoro написа:

Ако вътре е на "твърда връзка

Нали говорим за вътрешен разклонител и вътрешен шуко щепсел?

преди 5 минути, Panzer 4 написа:

Защото по силата на правилата в електротехниката,

Зависи другата част на инсталацияга - по кои правила е изградена!

преди 1 минута, Panzer 4 написа:

Нали говорим за вътрешен разклонител и вътрешен шуко щепсел?

Аз НЕ говоря за такива извращения!

Удължител + разклонител може да пусне и през отворена врата. Тук се говори за нещо постоянно.

преди 3 минути, jhoro написа:

з НЕ говоря за такива извращения!

Не разводнявай обстановката-това са сериозни неща, не са за аджамии.

Екранна снимка 2026-01-13 142547.png

преди 6 минути, jhoro написа:

по кои правила е изградена!

Има си БДС, май беше 4004 , може и да има ново издание, а ти си едно дрънкало, по-добре стой на страна от сериозните неща. Не може инсталация в жилищна сграда да е изградена (проектирана) по друг начин.

преди 41 минути, Panzer 4 написа:

Не разводнявай обстановката-това са сериозни неща, не са за аджамии.

Екранна снимка 2026-01-13 142547.png

Има си БДС, май беше 4004 , може и да има ново издание, а ти си едно дрънкало, по-добре стой на страна от сериозните неща. Не може инсталация в жилищна сграда да е изградена (проектирана) по друг начин.

Май ти си аджамия в гази област!

От 20 години ппоектирам всичко електрическо. А инсталации има поне 3 вида - според  годината на строителство.

• Автор

Информацията дето ми я дадохте е идеална, в гаража намерих кабел и тръба.

Но като отидох да огледам и премеря стената, ми се "завъртя" главата !

Навсякъде е 30 сантиметра !

Че то каква тръба ще сложиш или какъв отвор ще направиш, за да прокараш дори . . .само кабела !?

Всичко зависи от майстора и с какъв ИНСТРУМЕНТ ще ми ДОЙДЕ в къщи.

Аз инструмент, такъв нямам за да пробия подобен отвор:

Дебелина на балконската стена.jpg

преди 7 минути, Сiнбад написа:

Информацията дето ми я дадохте ми е идеална, в гаража намерих кабел и тръба.

Но като отидох да огледам и премеря стената, ми се "завъртя" главата !

Навсякъде е 30 сантиметра !

Че то каква тръба ще сложиш или какъв отвор ще направиш, за да прокараш дори . . .само кабела !?

Всичко зависи от майстора и с какъв ИНСТРУМЕНТ ще ми ДОЙДЕ в къщи.

Аз инструмент, такъв нямам:

Дебелина на балконската стена.jpg

Ако е тухла, няма проблем и на ръка да направиш отвора, ама ако е бетон..... Не, че няма свредла за бетон с такава дължина, ама струват колото кола на старо

• Автор

Тухла /четворка/ от соца и яка мазилка /без да са щадили материала/ !

преди 5 минути, Сiнбад написа:

Нямаш проблеми - един секач  и чук ти трябват. И малко търпение. След като положиш тръбата, уплътняваш със строителна пяна. За 20 мин. работа е. Тухлата крехка.

преди 9 минути, Сiнбад написа:

правих подобрения на инсталацията у нас преди 2г 

заварих една стара бургия 10мм за парче желязо 10мм дълго 30см

и си направих всичките дупки по стените с нея с дрелката... но само ако е тухла 

преди 3 часа, jhoro написа:

ЕдноЖИЛЕН или едноЖИЧЕН???

Мостов кабел ПВВ-МБ1 с едно жило НЯМА, както и многожичен!

Глъмпи, пак ли се опитваш да изпъкнеш с нещо що го нямаш?! Що не четеш и останалото в изречението:

преди 3 часа, Joss Bomon написа:

Използвай мостов едножилен кабел 2х1,5 или 2х2кв.мм

Хайде сега си виж своята граматика:

преди 4 часа, jhoro написа:

няма дъ ти тпябна конзолна кутия, защото е зъ нъншен монтаж

може и двужилен - със датурявате в щепселното гнездо

цялата инстарация е три-пронодна

преди 2 часа, jhoro написа:

От 20 години ппоектирам всичко

:lol6::hang:

Автора си заслужава ППоектантите в темата... ще ми слагат щепсели на мостов кабел... безхаберници! :getout:

преди 1 час, Joss Bomon написа:

Глъмпи, пак ли се опитваш да изпъкнеш с нещо що го нямаш?! Що не четеш и останалото в изречението:

Хайде сега си виж своята граматика:

:lol6::hang:

Мнооого си тъп Саше!

Когато пиша от телефона- понякога тагискам и грешни букви, но после няма опция за корекция!

Колкото до кабела- той е ДВУжилен ЕДНОжичен. Едноожилен и мостов НЯМА!

Пп. Бих ти написал и други неща, но ще ми се скарат. 

преди 1 час, Joss Bomon написа:

Автора си заслужава ППоектантите в темата... ще ми слагат щепсели на мостов кабел... безхаберници! :getout:

Пропусна да цитираш- къде съм говорил за щепсел! Ако не знаеш какво е щепселно гнездо - това,е друго 

преди 1 час, mr. 5r0ff написа:

правих подобрения на инсталацията у нас преди 2г 

заварих една стара бургия 10мм за парче желязо 10мм дълго 30см

и си направих всичките дупки по стените с нея с дрелката... но само ако е тухла 

офф//

Преди години така си направих отвертка с дължина 50 см прибл. Имах една авт. пералня Вятка и доколкото си спомням, за да и оправя нещо ми трябваше тая дължина... иначе колкото и да се гърчих, не можах да се докопам до некъф скрит болтовинт. С к'во го беха завили руснаците, един господ знае.

//край офф

преди 1 минута, lebel написа:

болтовинт

Е, това направо ме фърли ъ тъча :) болтовинт........

преди 3 минути, lebel написа:

С к'во го беха завили руснаците, един господ знае.

Явно не си свалял/сменял/модифицирал скоростна кутия на жигули/лада :) 

преди 12 минути, NewRedDragon написа:

Е, това направо ме фърли ъ тъча :) болтовинт........

Явно не си свалял/сменял/модифицирал скоростна кутия на жигули/лада :) 

не съм, бога ми

преди 4 минути, lebel написа:

не съм, бога ми

Има един болт - най горе, ако си в канала....дето без специално изработен инструмент, нямаш шанс да го достъпиш. Трябва ти камък /мисля 17 или 19/, заварен на поне 1 м железо :) 

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.