Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Поставяне на електрически контакт на балкона

Featured Replies

преди 2 часа, NewRedDragon написа:

един секач  и чук ти трябват

Тръба и чук е по-добро решение

• Отговори 52
  • Прегледи 2,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• правих подобрения на инсталацията у нас преди 2г  заварих една стара бургия 10мм за парче желязо 10мм дълго 30см и си направих всичките дупки по стените с нея с дрелката... но само ако е тух

• Авторе, не си струва рискът да го правиш сам и да питаш за разни мнения по форумите когато говорим за електричество.. Токът на терасата сам по себе си е опасен най-вече заради влагата и заземяването.

• ЕдноЖИЛЕН или едноЖИЧЕН??? Мостов кабел ПВВ-МБ1 с едно жило НЯМА, както и многожичен!

Публикувани изображения

преди 1 минута, цър-вул написа:

Тръба и чук е по-добро решение

Да, може би това е по евтино и по добро решение. Но тя, тухлата, е над 30% въздух.....ако си напорист и с голяма отвертка ще се справиш 

40-ина см 1/2 цол тръба леко назъбена от едната страна и работата е огън бий...
Става за туула четворка. Дано не среща препечена тухла единичка, че и къртачите им се покланят.

преди 41 минути, цър-вул написа:

Дано не среща препечена тухла единичка, че и къртачите им се покланят.

Ти пък - на едно място тухла-четворка и класическа рингова тухла - рядко се срещат!

Авторе, не си струва рискът да го правиш сам и да питаш за разни мнения по форумите когато говорим за електричество.. Токът на терасата сам по себе си е опасен най-вече заради влагата и заземяването. Викни си ел техник на място да ти каже кое и как е най-добре.. Работата е за един час, но ще имаш гаранция за безопасност. Не пести от сигурност, когато става въпрос за инсталация под напрежение..

преди 22 часа, Сiнбад написа:

Навсякъде е 30 сантиметра !

Приятелче, пвц тръба се слага , когато се монтира дограмата, тогава по ъглите винаги има място за нея, после само се замазва, ако трябва да къртиш, е по-сложно. Контактът , монтиран на плочка от талашит, може да го окачиш на предполагаемата масичка, на която ще има я котлон, я фурна, отстрани и е много удобно за включване на всичко. На оня бунак с лентовия кабел не обръщай внимание, аз до сега не съм виждал кабел 2 квадрата ,теб ти трябва гумен трижилен 3х1.5мм, до 2000вата ще ти стигне. И още нещо-вън, вместо контакт, може да сложиш троен разклонител  шуко, за да може да си включваш и нещо друго едновременно.

12.PNG

• 4 седмици по-късно...
  • Автор
на 13.01.2026 г. в 14:22, jhoro написа:

Удължител + разклонител може да пусне и през отворена врата. Тук се говори за нещо постоянно.

Да, момчета

в случая съм длъжен да завърша темата !

Тъй като тази идея с удължитела наистина е "гротестна", преминах на варианта за нещо . . . ТРАЙНО и ПОСТОЯННО !

Извиках моя познат Бай Генчо (бивш електротехник от несъществуващия днес СОФСТРОЙ), сега пенсионер.

Той прокара ел. кабела (накара ме да купя нов със сечение 2.5 квадрата), под ПЕРВАЗА на паркета, намери

най-близката "точка" и го свърза, като го монтира в издълбания от него улей в стената. След това го замаза с гипс.

На балкона издълба дупка в гипсокартона и сложи нов двоен контакт. Каза ми да си купя ПОДВИЖНА лампа, която

да включа ЗА ПОСТОЯННО в единия контакт и да я окача на подходящо място на балкона. Докато другия контакт 

ще ми бъде свободен, за да го ползвам и включвам в него - скара, пералня, прахосмучка и др. Това го прави за да 

не разбива допълнително гипсокартона от облицовката на балкона, при прокарването на НОВ кабел за осветление.

За всичко това ми взе 60 лева, тъй като ремонта ми бе направен преди 1 февруари !

Сега молбата ми към вас е,

да ми посочите за каква подвижна лампа (говори той), за да отида и си я купя ! 

преди 11 минути, Сiнбад написа:

Да, момчета

в случая съм длъжен да завърша темата !

Тъй като тази идея с удължитела наистина е "гротестна", преминах на варианта за нещо . . . ТРАЙНО и ПОСТОЯННО !

Извиках моя познат Бай Генчо (бивш електротехник от несъществуващия днес СОФСТРОЙ), сега пенсионер.

Той прокара ел. кабела (накара ме да купя нов със сечение 2.5 квадрата), под ПЕРВАЗА на паркета, намери

най-близката "точка" и го свърза, като го монтира в издълбания от него улей в стената. След това го замаза с гипс.

На балкона издълба дупка в гипсокартона и сложи нов двоен контакт. Каза ми да си купя ПОДВИЖНА лампа, която

да включа ЗА ПОСТОЯННО в единия контакт и да я окача на подходящо място на балкона. Докато другия контакт 

ще ми бъде свободен, за да го ползвам и включвам в него - скара, пералня, прахосмучка и др. Това го прави за да 

не разбива допълнително гипсокартона от облицовката на балкона, при прокарването на НОВ кабел за осветление.

За всичко това ми взе 60 лева, тъй като ремонта ми бе направен преди 1 февруари !

Сега молбата ми към вас е,

да ми посочите за каква подвижна лампа (говори той), за да отида и си я купя ! 

Примерно тази лампа

• Автор
преди 49 минути, nusho73 написа:

Явно ще е нещо подобно,

но трябва да я търся с по-дълга гъвкава връзка,

защото тази от снимката се води за "нощна лампа" и явно е пригодена за стаи ! 

преди 2 часа, Сiнбад написа:

На балкона издълба дупка в гипсокартона и сложи нов двоен контакт.

на 13.01.2026 г. в 13:43, Joss Bomon написа:

Никакви щепсели и разклонители! Вземаш захранване директно /без щепсел/ от най-близкия монтиран на стената вътрешен контакт, и пускаш кабела до мястото където ще е външния контакт. Използвай мостов едножилен кабел 2х1,5 или 2х2кв.мм като задължително го зануляваш и на контакта на терасата. Какво да е сечението на кабела зависи от сечението на инсталацията която е до вътрешния контакт - няма смисъл от по-дебел, а и по-тънък не е препоръчително ако ще се ползват нагревателни уреди /скара, котлони, фурна.../. Външния контакт може да е за външен монтаж /с капаче/ или да се вгради в стената с кутия.

Включването на "подвижна лампа" е също толкова "гротескно" !

Ако няма да се пуска кабел за лампа се ориентирай към лампион.

• Автор
на 8.02.2026 г. в 13:11, Joss Bomon написа:

Ако няма да се пуска кабел за лампа се ориентирай към лампион.

Досега не съм виждал някой да си "постави" ЛАМПИОН на балкона.

Точно ПОДВИЖНА ЛАМПА с превключвател ми каза майстора да си търся, за да не ми разбива

ДОПЪЛНИТЕЛНО балкона, за да вкопава кабели за осветление в него !

преди 5 минути, Сiнбад написа:

Досега не съм виждал някой да си "постави" ЛАМПИОН на балкона.

Точно ПОДВИЖНА ЛАМПА с превключвател ми каза майстора да си търся, за да не ми разбива

ДОПЪЛНИТЕЛНО балкона, за да вкопава кабели за осветление в него !

Отлично! Вземи си ПОДВИЖНА ЛАМПА!

LED PVC ПРЕНОСИМА ЛАМПА 5W 6500K IP20 5M КАБЕЛ LIGHTEX

Подвижна лампа FANTON ALADIN 61070 - 60W, IP20, 5m | Цена

:getout:

преди 7 минути, цър-вул написа:

Че не може да накове един кабелен канал...

:offtopic_s:

Не може, щото майстора е казал ПОДВИЖНА ЛАМПА. В същност, и нейния кабел може да е в пвц канал и така всички ще са доволни...

Не мога да вдяна, какъв е този апартамент /съответно балкон/, без изградена ел. инсталация, но както и да е! И при условие, че се парви ремонт, какво пречи да се пуснат 2-3 линии за контакти на усобни места и 2 /поне/ точки за осветление?

• Автор

Първият вариант е по-удачен за подземни бомбоубежища,

докато втората лампа съм използвал като монтьор  в каналите на

гаражите на Градския транспорт, преди много време.

***Но в случая е по-важно друго:

КОЙ ОТ ВАС МЕ НАТОПИ, ЧЕ СА МЕ БЛОКИРАЛИ ОТ ТЦК  (териториалната централна комисия) през изминалия уикенд !?

Вие виждате колко труд полагам за да наваксам това което ми липсва,

в освояването на пълноценни знания около компютрите,

а вие ми забивате "нож" в гърба . . .

преди 44 минути, цър-вул написа:

Това е жилищно - не промишлено помещение.

преди 28 минути, NewRedDragon написа:

Не мога да вдяна, какъв е този апартамент /съответно балкон/, без изградена ел. инсталация

Накратко - старо строителство, преди 80-те.

• Автор
преди 1 час, jhoro написа:

Защо заобикаляте поставения от мен ГЛАВЕН ВЪПРОС относно БЛОКИРАНЕТО МИ (цъкнете на ТЦК) по-горе,

а продължавате да ми говорите за кабели, фасонки и крушки !?

Аз, каквото ми трябва ще си го . . . открия !

преди 8 минути, Сiнбад написа:

Защо заобикаляте поставения от мен ГЛАВЕН ВЪПРОС относно БЛОКИРАНЕТО МИ (цъкнете на ТЦК) по-горе,

Като си блокиран, как пишеш тук,а? И защо изобщо питаш тук, като адреса ти е блокиран от Cloudflare?

преди 10 минути, Сiнбад написа:

Аз, каквото ми трябва ще си го . . . открия !

Едва ли, но..... Успех!

преди 12 минути, Сiнбад написа:

Това изобщо не го разбрах.

Не бе ни моа

удължител е гротеска, а подвижна лампа е трайно и постоянно

А балкона не е ли имал на тавана плафониера ,която се е включвала отвътре зад вратата.??? Имам предвид преди ремонта на балкона, и той да стане затворен.

За да се използва стария кабел за осветление .И само да се смени плафона с нов подходящ.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.