Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ъпгрейд до Windows 11(Да/Не)

Featured Replies

преди 22 минути, Teemo v. X написа:

Оня дето се смее да излезе и да обясни - ама не му стиска.

Кое точно искаш да ти се обясни, защото писанията ти не са твърде ясни.

• Отговори 60
  • Прегледи 3,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Ти си много зле... Нямаш нищо общо с компютрите - разбери го един път завинаги. Естествено че ще ти се кодират, когато въведеш акаунт в МС. С локален няма как да стане. Да чете и оня специалист о

• уиндолс 10 е най-добрата операционна 

• Я не ми подскачай рано - рано. Без акаунт  - няма как да стане. Специалисти...

Публикувани изображения

преди 17 часа, Bubbles написа:

Освен това игри които вървят добре(При по-слаби машини) под уиндоус 10 не вървят толкова добре под 11.

Това не е точно вярно....

• Автор
на 19.01.2026 г. в 22:46, Raze написа:

Какъв е този драйвер? Защо не си пуснеш Hotspot през iphone и да вземеш безжичен USB адаптер за десктопа, и така да ползваш интернет?

Защото го искам през USB тетъринга, когато пускаш hotspot от айфона ти дава опцията само през USB или да включи WiFi и Bluetooth за да се закачи друг телефон. Пускам го чрез USB обаче на компа не си прави интернет адаптера аджеба ей туй> image.png.bd645dc36fa7a4f50d8043676c9b52c4.png

Рових из гугъл и навсякъде ми пише, че трябва да изтегля iTunes за да си инсталира някакъв драйвър, че да ползвам USB тетъринга от Iphone-a. Ето и малко от философията на ChatGPT 

Android (USB tethering)

• Когато включиш Android с USB тетъринг, той се представя пред компютъра като:

• RNDIS (Remote Network Driver Interface Specification) – стандартен USB Ethernet протокол

• Windows, Linux и macOS вече имат вградени драйвери за RNDIS

• Затова:

• драйверът се инсталира автоматично

• няма нужда от допълнителен софтуер

• устройството се разпознава като нормален мрежов адаптер

➡️ Философия: отворени стандарти + максимална съвместимост

iPhone (USB tethering)

• iPhone не използва RNDIS

• Apple използва собствен протокол:

• Apple Mobile Device / Apple USB Ethernet

• Windows няма вграден драйвер за този протокол

• Драйверът идва само с iTunes (или Apple Mobile Device Support)

Затова:

• без iTunes Windows не знае какво е това устройство

• след инсталация на iTunes се появява „Apple Mobile Device Ethernet“

➡️ Философия: затворена екосистема + контрол

Въпроса ми тук е, че дори с изтеглен iTunes, отново не ми разпознава телефона и не си прави мрежовата настройка за USB тетъринга, някаква фикс идея, че ми писна да вадя и местя картата от телефон в телефон.

на 20.01.2026 г. в 12:17, Teemo v. X написа:

Като сте такива смелчаци и  разбирачи, някой каза ли на автора че е силно препоръчително да ползва UPS ?

Като му гръмне дъното, кой ще го плаща ? Или пак ще се правите на мишки

А ся за какво става въпрос? Хахах

на 20.01.2026 г. в 1:55, B-boy/StyLe/ написа:

Мисля, че имаше такова нещо за BF6. Ако не се лъжа и Valorant го добавиха това изискване.

https://turbosmurfs.gg/article/secure-boot-for-valorant

За Valorant не съм сигурен понеже играя постоянно :D 

преди 8 часа, B0rn T0 P0rN (Forest*) написа:

Защото го искам през USB тетъринга, когато пускаш hotspot от айфона ти дава опцията само през USB или да включи WiFi и Bluetooth за да се закачи друг телефон. Пускам го чрез USB обаче на компа не си прави интернет адаптера аджеба ей туй> image.png.bd645dc36fa7a4f50d8043676c9b52c4.png

Рових из гугъл и навсякъде ми пише, че трябва да изтегля iTunes за да си инсталира някакъв драйвър, че да ползвам USB тетъринга от Iphone-a. Ето и малко от философията на ChatGPT 

Android (USB tethering)

• Когато включиш Android с USB тетъринг, той се представя пред компютъра като:

• RNDIS (Remote Network Driver Interface Specification) – стандартен USB Ethernet протокол

• Windows, Linux и macOS вече имат вградени драйвери за RNDIS

• Затова:

• драйверът се инсталира автоматично

• няма нужда от допълнителен софтуер

• устройството се разпознава като нормален мрежов адаптер

➡️ Философия: отворени стандарти + максимална съвместимост

iPhone (USB tethering)

• iPhone не използва RNDIS

• Apple използва собствен протокол:

• Apple Mobile Device / Apple USB Ethernet

• Windows няма вграден драйвер за този протокол

• Драйверът идва само с iTunes (или Apple Mobile Device Support)

Затова:

• без iTunes Windows не знае какво е това устройство

• след инсталация на iTunes се появява „Apple Mobile Device Ethernet“

➡️ Философия: затворена екосистема + контрол

Въпроса ми тук е, че дори с изтеглен iTunes, отново не ми разпознава телефона и не си прави мрежовата настройка за USB тетъринга, някаква фикс идея, че ми писна да вадя и местя картата от телефон в телефон.

А ся за какво става въпрос? Хахах

За Valorant не съм сигурен понеже играя постоянно :D 

Settings>Personal Hotspot>Allow Others to Join отдолу ще ти излезе паролата. Като го чекнеш и ще ти излезе >Turn on Wi-Fi and Bluetooth to allow others to join. За това упражнение ще ти трябва usb adapter за интернет. Около 20 кинта са. Като търсиш - задължително plug and play.

-----------------------

BIOS се обновява около две минути. През това време ако спре тока - дъното е за боклука. Прецени си сам и си поеми риска.

Я да видим дали съм разбрал - имаме айфон, включен да зарежда в компа. На компа се инсталира и-тюнс. И някак магически той инсталира драйвър, който прави айфона usb wifi адаптер.

Не ми е ясно подскачането на сим-картата къде е в упражнението, но това се прави, и явно е важно условие в шаманизма.

• Автор
преди 1 час, на40 написа:

Я да видим дали съм разбрал - имаме айфон, включен да зарежда в компа. На компа се инсталира и-тюнс. И някак магически той инсталира драйвър, който прави айфона usb wifi адаптер.

Не ми е ясно подскачането на сим-картата къде е в упражнението, но това се прави, и явно е важно условие в шаманизма.

Да се пробвам да ти го напиша като за индианци, брато? Включваш телефона посредством USB в компютъра(все едно да прехвърляш музика, снимки и тн.), от настройките имаш опцията за USB Тетъринг(пускане на интернет на компютъра чрез USB-то посредством мобилните данни), както и по-горе бях copy-paste-нал обяснението от ChatGPT, за айфона си иска определен драйвър дето върви в пакета с iTunes, докато андройдския телефон няма проблеми и веднага се свързва.

преди 5 часа, Teemo v. X написа:

Settings>Personal Hotspot>Allow Others to Join отдолу ще ти излезе паролата. Като го чекнеш и ще ти излезе >Turn on Wi-Fi and Bluetooth to allow others to join. За това упражнение ще ти трябва usb adapter за интернет. Около 20 кинта са. Като търсиш - задължително plug and play.

Точно това правя, но нищо не се получава. Следователно само чрез USB не става така както с андроида, така ли?

Пък аз си мислех, че има нейде, дето е обяснено какво прави Тюнса. 

И не, не четеш, това ще стане след като ползваш usb wifi адаптер (съвместим) с твоя хардуер. И без итюнс. И когато подадеш на телефона да дава нет за други (пак може да се зарежда, не пречи).

Това животно може да изглежда така https://www.technopolis.bg/bg/Bezzhichni-adapteri/ADAPTER-CUDY-WU650S--AC650/p/500965

На снимката е по-голямо от дествителния размер.

преди 1 час, B0rn T0 P0rN (Forest*) написа:

Точно това правя, но нищо не се получава. Следователно само чрез USB не става така както с андроида, така ли?

Чакай че нещо май се объркахме...

Това последното което писах, се прави при изваден кабел и включен wifi даптер в компютъра. Понеже каза че не можеш да подкараш iTunes - затова ти го дадох като опция.

пп Тюнса от магазина на майкрософт е бъгав. Ако го теглиш от там - деинсталация и го изтегли от App store.

• Автор
преди 1 час, Teemo v. X написа:

Чакай че нещо май се объркахме...

Това последното което писах, се прави при изваден кабел и включен wifi даптер в компютъра. Понеже каза че не можеш да подкараш iTunes - затова ти го дадох като опция.

пп Тюнса от магазина на майкрософт е бъгав. Ако го теглиш от там - деинсталация и го изтегли от App store.

Изтеглен е от Гугъл. То iTunes-a тръгва, въпроса е, че не инсталира въпросния драйвър дето ми трябва и като цяло не засича телефона.

преди 2 часа, на40 написа:

Пък аз си мислех, че има нейде, дето е обяснено какво прави Тюнса. 

И не, не четеш, това ще стане след като ползваш usb wifi адаптер (съвместим) с твоя хардуер. И без итюнс. И когато подадеш на телефона да дава нет за други (пак може да се зарежда, не пречи).

Това животно може да изглежда така https://www.technopolis.bg/bg/Bezzhichni-adapteri/ADAPTER-CUDY-WU650S--AC650/p/500965

На снимката е по-голямо от дествителния размер.

Ще се пробвам на цигански ако искаш да ти го обясня? Никъде не ми трябва адаптер, тиквеник такъв. Интернет мога да споделя и без въпросния "usb wifi adapter", как от андроид телефона интернета тръгва без никакви проблеми и си прави мрежовия адаптер, но при айфона не иска? Идеята не е да го засича като WiFi а като все едно е свързан интернет кабел, олигофрен. И понеже виждам, че си леко мозъчен инвалид, заповядай ей това видео и ми кажи къде виждаш usb wifi adapter-a. Реално и с двата телефона ползвам USB за да пусна нет на компютъра, но само андроида си прави мрежовия адаптер. Явно логическото мислене не ти е силната част, писането на глупости още по-голяма.

От тук.

Step‑by‑step: USB Tethering with an iPhone (Windows 11)

Connect the iPhone to the PC with a USB cable and unlock it.

Tap “Trust This Computer?” on the iPhone and, if asked, enter the device passcode.

Enable Personal Hotspot on the iPhone 

Settings > Cellular > Personal Hotspot (or Settings > Personal Hotspot) and toggle Allow Others to Join or enable the hotspot. For USB only connections, simply leave Wi‑Fi off on the PC and use USB. Apple explicitly documents USB as a supported tethering method for Windows and macOS.

Windows should detect a new wired network interface and provide internet access.

If Windows prompts for drivers, ensure iTunes or the Apple Mobile Device Support stack is installed (on older Windows setups this can be required to make the Apple USB networking interface available).

If problems appear, try:

Re‑plug the cable, trust the computer again, check Device Manager for “Apple Mobile Device Ethernet” or similar, and update the driver.

Note: In some environments, installing the latest iTunes or Apple support drivers can resolve driver issues on Windows. Lifewire and other Windows‑focused guides recommend this step when Windows doesn’t auto‑install the required Apple drivers.

И това. За проверка на драйвъра.

Сори. Тоя и-тюнс ме "ефектира". Не знаех, че наистина (вече) бил толкоз голям.

П.П.

Аз залагам на проблем с кабела, много са капризни гадовете, трябва да е оринаглдъ оригиналдъ.

• Автор
преди 1 час, на40 написа:

И това. За проверка на драйвъра.

Сори. Тоя и-тюнс ме "ефектира". Не знаех, че наистина (вече) бил толкоз голям.

П.П.

Аз залагам на проблем с кабела, много са капризни гадовете, трябва да е оринаглдъ оригиналдъ.

То кабела е оригиналдъ, тоест този дето си дойде с телефона само дето ползвам един накрайник от Type C към USB, защото нали от новите модели нагоре вече са Type C, просто вече ми дойде до гуша.. Явно ще трябва да търся друг андроид да купя дето да поддържа 5G :D 

Ps; Още преди да пиша като цяло за проблема тук, пробвах и ръчното инсталиране на драйвъра дето го пише в линка дето си дал - никакъв ефект. Идеята ми беше да изкарам временно така докато си пусна нет по кабел, че смених местоживеенето и заради тва.

преди 6 часа, B0rn T0 P0rN (Forest*) написа:

Изтеглен е от Гугъл.

Тука ме преби... Дай да преговорим - компютъра ти е с Windows и искаш да го вържеш през тетъринг с iPhone. Андроида тръгва, на iPhone не - напълно нормално.

Теглиш iTunes от Apple App Store, версията за Windows. Според версията на магазина, може да има и бутон да го изтеглиш от Microsoft store - игнорираш го и избираш версията от App store на Apple. Или това. Ако имаш друг iTunes инсталиран го деинсталираш, преди да инсталираш новия.

Ако нещо пак се омаже - десен на This PC и избираш Manage>Device Manager> Търсиш нещо от сорта Portable Devices или Universal Serial Bus Controllers или Serial Bus Controllers. Трябва да има Apple Mobile Device USB Driver или Apple iPhone или подобно - варират според версията на Windows. Десен върху драйвъра и Update Driver > Search automatically. Задължително с пуснат интернет.

Да питам - защо трябва да се инсталира целият пакет на iTunes, при положение, че му трябва само драйвърът за USB? Защо не отвори инсталатора на iTunes със 7zip (десен клик по инсталатора > 7xip> Open archive) и да извлече само този инсталатор (AppleMobileDeviceSupport64.msi).  И после да го инсталира.

image.png.e4250473f04c5b12793c09668538707f.png
Линк за сваляне

https://secure-appldnld.apple.com/itunes12/001-80053-20210422-E8A3B28C-A3B2-11EB-BE07-CE1B67FC6302/iTunes64Setup.exe

По спомен, пише че иска "чисто свързване", без преходник.

И пак се връщам на моето предложение (и на още някой), безжичен адаптер. Което ме навежда на мисъла - къв е тоя комп с ограничен брой usb портове, да не е лаптоп?

Освен туй моя телефон е настроен при свързване в комп по кабел на "само зареждане" и нет друг път. Т.е. там как е настройката на ифона.

Хо-хо, опресних си знанията. Значи има захранване със це-тип, има и "нормално". И както обикновено "когато нещо може да се обърка то се обърква". 

преди 10 часа, Teemo v. X написа:

Десен върху драйвъра и Update Driver > Search automatically. Задължително с пуснат интернет.

Смешник! Да си актуализира драйвър от интернет, който го няма... Освен ако нарочно не му казваш да закачи и двата телефона, ама с една sim ката как ще стане - само ти знаеш...

току-що, цър-вул написа:

Смешник! Да си актуализира драйвър от интернет, който го няма... Освен ако нарочно не му казваш да закачи и двата телефона, ама с една sim ката как ще стане - само ти знаеш...

Ти си смешник бе льольо. Нали инсталира преди това iTunes. Това с драйвъра е ако не стартира пак. Чети и мисли.

Как сте се събрали една клика от малоумници, кой от кой с по - голям Дънинг - Крюгер.

преди 1 час, Teemo v. X написа:

Нали инсталира преди това iTunes

И телефонът не се разпознава! Аре, отворко смотан, обясни от де ще вземе нет! Само лаеш месечината, колкото да пълниш темата с плява.

Льольо е на жена ти мъжо и.

• Автор
преди 13 часа, Teemo v. X написа:

Тука ме преби... Дай да преговорим - компютъра ти е с Windows и искаш да го вържеш през тетъринг с iPhone. Андроида тръгва, на iPhone не - напълно нормално.

Теглиш iTunes от Apple App Store, версията за Windows. Според версията на магазина, може да има и бутон да го изтеглиш от Microsoft store - игнорираш го и избираш версията от App store на Apple. Или това. Ако имаш друг iTunes инсталиран го деинсталираш, преди да инсталираш новия.

Ако нещо пак се омаже - десен на This PC и избираш Manage>Device Manager> Търсиш нещо от сорта Portable Devices или Universal Serial Bus Controllers или Serial Bus Controllers. Трябва да има Apple Mobile Device USB Driver или Apple iPhone или подобно - варират според версията на Windows. Десен върху драйвъра и Update Driver > Search automatically. Задължително с пуснат интернет.

Това е изпробвано - Никакъв ефект.

преди 11 часа, цър-вул написа:

Да питам - защо трябва да се инсталира целият пакет на iTunes, при положение, че му трябва само драйвърът за USB? Защо не отвори инсталатора на iTunes със 7zip (десен клик по инсталатора > 7xip> Open archive) и да извлече само този инсталатор (AppleMobileDeviceSupport64.msi).  И после да го инсталира.

image.png.e4250473f04c5b12793c09668538707f.png
Линк за сваляне

https://secure-appldnld.apple.com/itunes12/001-80053-20210422-E8A3B28C-A3B2-11EB-BE07-CE1B67FC6302/iTunes64Setup.exe

Това го пробвах току-що - Няма ефект също, дори не го намира в Device Manager-a.

преди 6 часа, цър-вул написа:

Нещо се омотах - какво все пак се иска? Да се пусне нет от айфоня или да се надгради до Windows 11?

Ставаше въпрос за Windows-a, но вместо да правя отделна тема и за тая простотия, просто пишем тук. Та за Windows-a си прецених вече, така че🙆‍♂️

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.