Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ъпгрейд до Windows 11(Да/Не)

Featured Replies

Много теми пиша, чувствам се като Вазов, ма дет не съм толкоз грамотен.. Та, пред дилема съм дали да ъпгрейдвам до Windows 11 и дали си заслужава. Много съм си доволен от 10-ката и не съм голям мераклия да я сменям, но ми писва със всяко пускане на компа да ме подканва да ъпгрейдна.. Бях правил проверка чрез ChatGPT дали компа ми е съвместим за Windows 11 и при последната проверка се оказва, че Bios-a ми се нуждае от ъпдейт защото Secure Boot или една друга опция не се появяваше и няма как да го ъпдейтна. Единственото което ме дразни на Windows 11 е, че все едно ползвам MacOS с иконите в таск бара у средЪтЪ. Предпочитам тук да ме накарате да проверя стъпка по стъпка дали всичко ми е окей за надграждането и тогава да преценя. 
PS; За момента ползвам интернет от телефон понеже се преместих и все още нямам пуснат интернет(кабел), тоест ползвам интернет чрез USB Тетъринг и се надявам да не е голям проблем при ъпгрейда.

Ето от GPT-то;

"Какво се случва при теб

Имаш:

• Ryzen 5 5500

• GPT диск

• UEFI

• TPM 2.0

• Стар BIOS → липсва Secure Boot опция

➡️ Решението е BIOS update (firmware update)."

И вместо да пиша отделна тема, наложи се да купя Андроид телефон за да мога да си пускам интернет на компа, защото през Айфона не става. Изтеглих iTunes - никаква разлика, сега се налага постоянно да си вадя картата, да я слагам в андроида и да го ползвам за USB тетъринга с разликата, че на Айфона съм с 5G и 100% нета ще е по-добър в сравнение с 4G от андроидския, някаква идея? Не инсталира драйвъра за Hotspot за айфона. С 16 про макс съм.

• Отговори 60
  • Прегледи 2,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Ти си много зле... Нямаш нищо общо с компютрите - разбери го един път завинаги. Естествено че ще ти се кодират, когато въведеш акаунт в МС. С локален няма как да стане. Да чете и оня специалист о

• уиндолс 10 е най-добрата операционна 

• Я не ми подскачай рано - рано. Без акаунт  - няма как да стане. Специалисти...

Публикувани изображения

Ъпдейтвай си BIOS-а, и действай.

преди 1 минута, B0rn T0 P0rN (Forest*) написа:

Единственото което ме дразни на Windows 11 е, че все едно ползвам MacOS с иконите в таск бара у средЪтЪ. 

Това се оправя с едно цъкване в настройките на Taskbar-а. 

• Автор
преди 2 минути, Rudy M. написа:

Ъпдейтвай си BIOS-а, и действай.

Това се оправя с едно цъкване в настройките на Taskbar-а. 

Ако знаех как се ъпдейтва BIOS, щях ли да пиша и като цяло тук?

преди 1 минута, B0rn T0 P0rN (Forest*) написа:

Кажи кое ти е дъното.

Първо си оправи интернета, след това си направи бекъп на всичко и ако ти е скучно пробвай W11 с надграждане.

Ако случайно имаш свободен диск - някакъв - пробвай първо на него.

Правилото - работи ли? - да. - не го пипай! си е в сила.

преди 2 минути, B0rn T0 P0rN (Forest*) написа:

Ползвай си системата както е сега! Има шанс да си огбележиш много красив автогол.

Ами да беше казал, че не знаеш?...

Влизаш в сайта на производителя на дъното, теглиш BIOS за точния модел, прехвърляш го на флашка, рестартираш, влизаш в BIOS, намираш функцията Update, и действаш.

Ако знаеш как се ползва Google :) - пишеш в търсачката модела на дъното, след това "BIOS update", и все ще ти изскочи някое клипче, в което е показано нагледно.

• Автор
преди 6 минути, В. Велев написа:

Кажи кое ти е дъното.

ASRock B550M Phantom Gaming 4

преди 3 минути, Rudy M. написа:

Ами да беше казал, че не знаеш?...

Влизаш в сайта на производителя на дъното, теглиш BIOS за точния модел, прехвърляш го на флашка, рестартираш, влизаш в BIOS, намираш функцията Update, и действаш.

Ако знаеш как се ползва Google :) - пишеш в търсачката модела на дъното, след това "BIOS update", и все ще ти изскочи някое клипче, в което е показано нагледно.

Да бе, ма като попитам тук се чувствам някак си сигурен, докато не на всичко из гугъл имам доверие. 

преди 8 минути, B0rn T0 P0rN (Forest*) написа:

Много съм си доволен от 10-ката и не съм голям мераклия да я сменям

То това е най важното.

преди 9 минути, B0rn T0 P0rN (Forest*) написа:

но ми писва със всяко пускане на компа да ме подканва да ъпгрейдна..

Ми утре ко почнат да те подканят да рипнеш от балконя?

Спираш подканянето и край.

Иначе конкретно на въпроса - Нищо съществено няма по-различно от десетката, ако не ми вярваш инсталирай я тестово на една виртуална машина разцъкай и ще видиш.
Освен това игри които вървят добре(При по-слаби машини) под уиндоус 10 не вървят толкова добре под 11.

преди 12 минути, B0rn T0 P0rN (Forest*) написа:

ASRock B550M Phantom Gaming 4

Сваляш от тук последната 3.90 версия за която пише че оправя точно твоя проблем с boot key. Сваля се .zip файл. Разархивираш го и съдържанието записваш на празна флашка. Сега не зная точно менютата на твоя БИОС, ама търсиш къде пише да се флашне. И той даже сам ще си намери флашката.

преди 28 минути, B0rn T0 P0rN (Forest*) написа:

Та, пред дилема съм дали да ъпгрейдвам до Windows 11 и дали си заслужава.

Заслужава си. Слагай най-новото и не се цепи от колектива ;)

За windows 11 не е нужен secure boot, дори и на стара машина с неподдържан хардуер може да се инсталира. Ползвам го на лаптоп с I7 4 поколение вече почти година и си работи и се обновява нормално. А и с този secure boot внимавай да не ти криптира дисковете, че bitlocker е включено по дефолт и ако не си запаметиш паролите за декриптиране и направиш MS акаунт, без да му знаеш паролата, може да останеш без информация.

А с това дъно едва ли нямаш secure boot, аз съм с по-старо на asrock - B450 и си има secure boot още преди да обновя BIOS. А и windows 11 иска активиран TPM (и това изискване се заобикаля с rufus), това активира ли го в BIOS?

• Автор
преди 56 минути, Raze написа:

За windows 11 не е нужен secure boot, дори и на стара машина с неподдържан хардуер може да се инсталира. Ползвам го на лаптоп с I7 4 поколение вече почти година и си работи и се обновява нормално. А и с този secure boot внимавай да не ти криптира дисковете, че bitlocker е включено по дефолт и ако не си запаметиш паролите за декриптиране и направиш MS акаунт, без да му знаеш паролата, може да останеш без информация.

А с това дъно едва ли нямаш secure boot, аз съм с по-старо на asrock - B450 и си има secure boot още преди да обновя BIOS. А и windows 11 иска активиран TPM (и това изискване се заобикаля с rufus), това активира ли го в BIOS?

image.png.fe0d958dd84d3ea414b9ac817a7e5e1c.pngКато гледам е включен, не съм бърникал нищо из BIOS-a. А този Secure Boot задължителен ли е за ъпгрейда, понеже бях дочул тук-там, че за BF6 иска Secure Boot-a да е включен.

За игрите вече не съм запознат, но си го търси в BIOS, виж си и упътването - не ми се рестартира сега да снимам, но беше в последния или предпоследния раздел на BIOS - търси 'security'.

• Автор
преди 1 минута, Raze написа:

За игрите вече не съм запознат, но си го търси в BIOS, виж си и упътването - не ми се рестартира сега да снимам, но беше в последния или предпоследния раздел на BIOS - търси 'security'.

Ба, щом не е задължителен тоя Secure Boot, значи няма и да се разправям с него, просто бях дочул за BF6 и за туй то. Значи без проблем мога да си го ъпдейтна.

преди 1 час, B0rn T0 P0rN (Forest*) написа:

И вместо да пиша отделна тема, наложи се да купя Андроид телефон за да мога да си пускам интернет на компа, защото през Айфона не става. Изтеглих iTunes - никаква разлика, сега се налага постоянно да си вадя картата, да я слагам в андроида и да го ползвам за USB тетъринга с разликата, че на Айфона съм с 5G и 100% нета ще е по-добър в сравнение с 4G от андроидския, някаква идея? Не инсталира драйвъра за Hotspot за айфона. С 16 про макс съм.

---------> С това някой да помогне евентуално?

преди 14 минути, B0rn T0 P0rN (Forest*) написа:

драйвъра за Hotspot за айфона

Какъв е този драйвер? Защо не си пуснеш Hotspot през iphone и да вземеш безжичен USB адаптер за десктопа, и така да ползваш интернет?

преди 2 часа, B0rn T0 P0rN (Forest*) написа:

Много теми пиша, чувствам се като Вазов, ма дет не съм толкоз грамотен.. Та, пред дилема съм дали да ъпгрейдвам до Windows 11 и дали си заслужава. Много съм си доволен от 10-ката и не съм голям мераклия да я сменям, но ми писва със всяко пускане на компа да ме подканва да ъпгрейдна.. Бях правил проверка чрез ChatGPT дали компа ми е съвместим за Windows 11 и при последната проверка се оказва, че Bios-a ми се нуждае от ъпдейт защото Secure Boot или една друга опция не се появяваше и няма как да го ъпдейтна. Единственото което ме дразни на Windows 11 е, че все едно ползвам MacOS с иконите в таск бара у средЪтЪ. Предпочитам тук да ме накарате да проверя стъпка по стъпка дали всичко ми е окей за надграждането и тогава да преценя. 
PS; За момента ползвам интернет от телефон понеже се преместих и все още нямам пуснат интернет(кабел), тоест ползвам интернет чрез USB Тетъринг и се надявам да не е голям проблем при ъпгрейда.

Ето от GPT-то;

"Какво се случва при теб

Имаш:

• Ryzen 5 5500

• GPT диск

• UEFI

• TPM 2.0

• Стар BIOS → липсва Secure Boot опция

➡️ Решението е BIOS update (firmware update)."

GPT-то те е излъгало, без проблеми може да ъпдейтнеш до 11, друг е въпроса ако ти харесва 10-ката защо да го правиш. Колкото до иконите с няколко клика се местят вляво.

преди 3 часа, B0rn T0 P0rN (Forest*) написа:

понеже бях дочул тук-там, че за BF6 иска Secure Boot-a да е включен.

Мисля, че имаше такова нещо за BF6. Ако не се лъжа и Valorant го добавиха това изискване.

https://turbosmurfs.gg/article/secure-boot-for-valorant

Ако бе с 7-ца, то щях да ти кажа, че не трябва да надграждаш, но след като си с 10-ка, Да

Базирам се на това: 

image.png.4cac10d013c9769246e332a9548d0ae9.png

Така или иначе ползваш компютъра само за игри. 

Успех!

Ева ти простотиите. Защо подвеждате момчето ? Дали от незнание или нарочно... А това за битлокер е направо за най - смешните изцепки. Получава се при лаптопи, с предварително инсталиран МС акаунт.

BIOS е само за хардуера и се ъпдейтва ако има нужда. В неговия случей - от 2.30 нагоре. Щом работи на десятката, ще работи и на 11.

преди 20 минути, Teemo v. X написа:

А това за битлокер е направо за най - смешните изцепки. Получава се при лаптопи, с предварително инсталиран МС акаунт.

Верно ли? Аз пък си мисля, че от около година bitlocker е активен по подразбиране в инсталацията. И няма нищо общо с наличието на M$ акаунт на системата.

преди 3 минути, цър-вул написа:

Верно ли? Аз пък си мисля, че от около година bitlocker е активен по подразбиране в инсталацията. И няма нищо общо с наличието на M$ акаунт на системата.

Я не ми подскачай рано - рано. Без акаунт  - няма как да стане.

Специалисти...

преди 2 часа, Teemo v. X написа:

Ева ти простотиите. Защо подвеждате момчето ? Дали от незнание или нарочно... А това за битлокер е направо за най - смешните изцепки. Получава се при лаптопи, с предварително инсталиран МС акаунт.

BIOS е само за хардуера и се ъпдейтва ако има нужда. В неговия случей - от 2.30 нагоре. Щом работи на десятката, ще работи и на 11.

Не знам кой пише простотии... Затова онзи ден, като преинсталирах на чисто windows 11 за пръв път от 2018 година, въведох microsoft акаунт и след това, като активирах secure boot, всички дискове ми се кодираха. Съответно го деактивирах и си записах ключовете за всеки случай, но не беше на лаптоп, а на десктоп - това няма никакво значение! И BIOS не се обновява само при нужда, много пъти се добавят security пачове или се оправят бъгове. И аз съм на принципа ако работи не се пипа, но според зависи.

преди 3 часа, Raze написа:

Не знам кой пише простотии... Затова онзи ден, като преинсталирах на чисто windows 11 за пръв път от 2018 година, въведох microsoft акаунт и след това, като активирах secure boot, всички дискове ми се кодираха. Съответно го деактивирах и си записах ключовете за всеки случай, но не беше на лаптоп, а на десктоп - това няма никакво значение! И BIOS не се обновява само при нужда, много пъти се добавят security пачове или се оправят бъгове. И аз съм на принципа ако работи не се пипа, но според зависи.

Ти си много зле... Нямаш нищо общо с компютрите - разбери го един път завинаги.

Естествено че ще ти се кодират, когато въведеш акаунт в МС. С локален няма как да стане. Да чете и оня специалист отгоре, дето се прави че работи там.

-----------------

Като сте такива смелчаци и  разбирачи, някой каза ли на автора че е силно препоръчително да ползва UPS ?

Като му гръмне дъното, кой ще го плаща ? Или пак ще се правите на мишки

Като гледам, на теб ти е 'гръмнал' мозъка май, и ти не знаеш какво пишеш, вижда се и от предните ти коментари! Хайде в ignore, пиши си колкото искаш!!!

преди 9 минути, Raze написа:

Като гледам, на теб ти е 'гръмнал' мозъка май, и ти не знаеш какво пишеш, вижда се и от предните ти коментари! Хайде в ignore, пиши си колкото искаш!!!

Виждаш ама не го проумяваш. Не правиш разлика от локален акаунт, мс акаунт и инсталация без акаунт. Оня дето се смее да излезе и да обясни - ама не му стиска. Колко пъти да ви късам кетапите ? На който изобщо има.

пп Нали ме беше блокирал ? Или не смееш, защото ме ползваш за безплатен учител ? 

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.