Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Проблем с външна клавиатура за смартфон

Featured Replies

Здравейте пичове,
човек и добре да живее идва момент в който се жени за смартфон и му почват проблемите.
Та вторият ми е Redmi Note 14 с андроид 15 е сега. 
Купих му ето тази малка външна клавиатура:
https://www.amazon.co.uk/dp/B0D62X7BGS?ref=ppx_yo2ov_dt_b_fed_asin_title&th=1
обаче няма къде да залепя стикерите за буквите „Ц“ и „Ч“, броят на бутоните не е достатъчен, въпреки че бутонът вляво от числото 1 ми изкарва безполезни символи. Има още един друг който не е полезен с неговите символи.
Питах руската, американската и китайските изкуствени тъпотии, които ми разправят някакви небивалици.

Въпросът ми към вас е, нямали лесен начин да си ги пиша тези две букви ?
Налепил съм вече стикерите за Български Държавен стандарт. Ако му сложа да е фонетична българска, тогава пък няма „Ш“ и „Щ“.
На френската му подредба за външната клавиатура, като натисна и задържа „Е“ ми показва различни варианти на буквата с ударения, като под всяко има число. Като пусна „Е“ и натисна бутона за цифрата 1 ми излиза É например. 

Меракът ми е да си го ползвам взе едно е мини лаптопче Redmi Note 14, с външна клавиатурка и мишка. 
Сега съм указал да показва и неговата клавиатура на екрана му, докато си ползвам външната, та да натискам от нея „Ц“ и „Ч“.
То може например „Ч“ да е копирано в буферната памет и с Control + C  да го лепя бързо от самата външна клавиатура, но остава още една буква = „Ц“. А ако е запомнена и тя, самият ѝ избор в буферната памет, не става да е по-лесно от постоянно видима клавиатура и на екрана.
Трябва да видя дали в редактора WPS няма опция да замества например числото 4 със буквата „Ч“ навсякъде във текста, след като е готов.

Трябва ми за в София като си идвам тази година, да мога да пиша някъде където съм отишъл само със смартфона, например в общината и друга някаква администрация, без да разнасям всеки ден и лаптопа с мене. 

Разрешен от Белгиеца

Нищо и няма на клавиатурата, просто свикни да работиш с нея и си я настрой през ОС. В краен случай търси друга клавиатура.

Евентуално може да пробваш с това приложение дали няма да намериш подходяща клавиатурна подредба:

More Physical Keyboard Layouts - Apps on Google Play

Рестартирай след като го инсталираш, но проблема е в самата клавиатура като гледам.

Български букви на МИНИ клавиатура

Клавиатурата е QWERTY, но с българска ФОНЕТИКА
(това е най-важното!)

Основните липсващи букви:

Българска Натискаш
Б B
Ч CH
Ц TS
Ш SH
Щ SHT
Ю YU
Я YA
Ж ZH

👉 Това не са два бутона, а две бързи натискания
пример: c + hч

Много важно

Това работи само ако:

• езикът е Bulgarian – Phonetic

• НЕ Bulgarian BDS

🔁 Смяна език по време на писане

Обикновено:
Ctrl + Space
или
Shift + Space

https://bestpc.bg/bg/klaviaturi-keyboards/a4tech/bezzhichna-klaviatura-a4tech-fbk25-bluetooth-2.4g-stojka-za-telefon-bd-314739?utm_source=chatgpt.com

• Автор
преди 7 часа, Banesc написа:

Български букви на МИНИ клавиатура

Клавиатурата е QWERTY, но с българска ФОНЕТИКА
(това е най-важното!)

Основните липсващи букви:

Българска Натискаш
Б B
Ч CH
Ц TS
Ш SH
Щ SHT
Ю YU
Я YA
Ж ZH

👉 Това не са два бутона, а две бързи натискания
пример: c + hч

Много важно

Това работи само ако:

• езикът е Bulgarian – Phonetic

• НЕ Bulgarian BDS

И със българска ФОНЕТИКА пак не работи за „Ш“ например.
Великата хамериканска глупост само тъпотии снася постоянно.
Ама ти понеже си вярващ, вярвай си - воля твоя.
Хамериканското псевдобожество на което се кланяш по три пъти на ден, не познава.

преди 9 часа, Raze написа:

Нищо и няма на клавиатурата, просто свикни да работиш с нея и си я настрой през ОС. В краен случай търси друга клавиатура.

И хамериканската тъпотия ми предлага да съм си бил купил сгъваема клавиатура, на която ще си има достатъчно бутони за всички букви, ама като е разгъната тя пак е голяма.
Аз съм си се влюбил в тая защото е малка, разбираш ли.
Как се свиква да се работи без двете букви „Ц“ и „Ч“ ?
Избягвам думи които ги съдържат ли ?

--------

Няма ли за всяка буква от кирилицата нещо от сорта на Control + 123 ?

преди 7 часа, nusho73 написа:

Key Mapper- Може да помогне и може би и External Keyboard Helper

Второто иска парички.
А първото как може да помогне и от къде се сваля за без пари ?

"" To add a Cyrillic (Russian, Ukrainian, Bulgarian etc.) keyboard on the Redmi Note 14, navigate to Settings > Additional Settings > Languages & input > Manage keyboards > Gboard > Languages > Add keyboard. Select your desired Cyrillic language, choose the layout (e.g., PC or phonetic), and tap "Done".  ""

Клавиатурата дето си я купил си има всички необходими бутони. Добавяш на телефона новата клавиатура по горния начин и си готов!

• Автор
преди 2 минути, Belefor написа:

"" To add a Cyrillic (Russian, Ukrainian, Bulgarian etc.) keyboard on the Redmi Note 14, navigate to Settings > Additional Settings > Languages & input > Manage keyboards > Gboard > Languages > Add keyboard. Select your desired Cyrillic language, choose the layout (e.g., PC or phonetic), and tap "Done".  ""

Клавиатурата дето си я купил си има всички необходими бутони. Добавяш на телефона новата клавиатура по горния начин и си готов!

И ти си въобразяваш че изкуствените тъпотии били могли да помагат.
Това от къде го копира ?
Писал съм в първия ми пост че съм налепил вече стикерите за Български Държавен Стандарт = като за пишеща машина от миналия век и има и тези руски букви „Э“ и „Ы“.
На клавиатурата просто броят на бутоните не е достатъчен. Трябва да има още два бутона, защото тъпанарите правили Андроид 15 не са предвидили в него да може да се пренасочват едни бутони да пишат други букви на външни клавиатури.

За френския вариант на външни клавиатури са предвидили да работят с продължително натискане например на бутона „Е“ и да показва различните му варианти с ударенията му. 
Ама за кирилицата нищо не са предвидили горките тъпи писачи на кода на Андроида.
Явно не знаят че има и още по-малка външна клавиатурка широка само 11 см.
Егати неуките олигофрени са тия хамериканци, не знаят че съществува кирилицата на която пишат стотици милиони хора по Света.

преди 3 минути, Белгиеца написа:

Ама за кирилицата нищо не са предвидили горките тъпи писачи на кода на Андроида.

Това е глупост , защото аз на моя телефон с андроид имам и БДС и фонетична българска клавиатура. Отделно ползвам малка подобна на твоята клавиатура за телевизора.

Пак ти казвам, след като ти видях закупената клавиатура - имаш всички необходими бутони , само трябва да си настроиш телефона да има такава входяща клавиатура!

Проблема ти е в задклавиатурното устройство....

• Автор
преди 3 минути, Belefor написа:

Това е глупост , защото аз на моя телефон с андроид имам и БДС и фонетична българска клавиатура. Отделно ползвам малка подобна на твоята клавиатура за телевизора.

Пак ти казвам, след като ти видях закупената клавиатура - имаш всички необходими бутони , само трябва да си настроиш телефона да има такава входяща клавиатура!

Проблема ти е в задклавиатурното устройство....

Проблемът ти е, че не си способен да четеш с разбиране и нямаш такава клавиатура.
Ето ти една още по-малка, зяпай :

https://www.amazon.co.uk/DarkWalker-Wireless-Bluetooth-Keyboard-Android/dp/B0FNJZNKW3/ref=sr_1_33?crid=2NLBT3PFV6QVN&dib=eyJ2IjoiMSJ9.BBldz8oEBuX0ZP2m1uIl1pw63mNRM-KdyOyhnjf9HH6l7u0lVHJ5H4HOXN8RzIYAyP1_TiFqlaAtHZC_YO7rBHrLrsVd4SH4ZMzXGEQi75cQH_56f_BXW0TdeZLU63Zr-MLzRCzbT2YNibdfa7FND09PCwYLuxW9o0H1ZdSEC-5bY-vidIT897-WsGEiGKyZ8tw7NSQrA5j8o-_0i-nLD18x5Kck3Y_0uBTjbP6MOvyGiQjJnc-1J37fqVy6iIptYriZRnGKTlYK_xHAWkvn9ybH-5O9jZ69VcFMkSoXUUU.8DVPOgEMZGpPy_VJEW0oQKAKBx20ubcfcZSkZb8YBjw&dib_tag=se&keywords=mini+keyboard+11+cm+bluetooth&qid=1769585752&s=computers&sprefix=mini+keyboard+11+cm+blothoot%2Ccomputers%2C110&sr=1-33

Още ли не сте открили Shift ?

Ш и Щ са ти на скобите отляво на ентера, Ц обикновено е на единичната кавичка.

преди 22 минути, Белгиеца написа:

Проблемът ти е, че не си способен да четеш с разбиране и нямаш такава клавиатура.

Себе си ли описваш тук?

Казах ти , че имам подобна малка клавиатура и съм и нагласил клавишите. Аз нямам проблем с моята малка клавиатура и съм ти казал как да се оправиш....

• Автор

Ама тази нямаш, ха ха ха ...

spacer.png

Хайде сега казвайте къде да натискам с какви комбинации от бутони, може пък някой да налучка нещо работещо, ако тъпанарите от Андроид са предвидили , че ние славяните съществуваме на планетата Земя.

В Линукс Xubuntu знакът за еврото е на същия бутон като за точката €.
А в Андроид глупаците хамериканци не знаят за съществуването на европейската валута, кво да ги правиш.

преди 1 час, Белгиеца написа:

И със българска ФОНЕТИКА пак не работи за „Ш“ например.
Великата хамериканска глупост само тъпотии снася постоянно.
Ама ти понеже си вярващ, вярвай си - воля твоя.

вярвам че са ти пробутали китайско менте 

било е промоция 

виж че няма 6 бутона как ще има  бдс

като дойдеш в българия ходи в магазин на място и искай демонстрация 

преди 25 минути, Белгиеца написа:

Ама тази нямаш, ха ха ха ...

тая е руска 

е оборотно не се ползва....

• Автор

Ето ви и друга Bluetooth клавиатура, да видите че сините бутони не са на същите места и си има и за Ц и Ч къде да се налепят.

spacer.png

Сега явно ще се окаже , че аз съм единственият читател на този форум, който държи на човешкото си достойнство и има „нахалството“ да иска да пише по удобен начин от малка външна клавиатура, е не да се унижава да се кьорави на миниатюрна със ситни букви на екрана на и без това дребния телефон.

преди 6 минути, Белгиеца написа:

Ето ви и друга Bluetooth клавиатура, да видите че сините бутони не са на същите места и си има и за Ц и Ч къде да се налепят.

spacer.png

Сега явно ще се окаже , че аз съм единственият читател на този форум, който държи на човешкото си достойнство и има „нахалството“ да иска да пише по удобен начин от малка външна клавиатура, е не да се унижава да се кьорави на миниатюрна със ситни букви на екрана на и без това дребния телефон.

сега разбрах къде ти е проблема просто си неграмотен

тва е фонетична клавиатура въобще не трябва да лепиш

T - T  , z - З  , v - B

когато махнеш Э  може да е  В итнт...  ама не можеш да зацепиш

• Автор

Като вляза в настройките на тъпия Андроид и я сложа да е фонетична, тогава пък няма Ш и Щ.

Ато сега как буферната памет може да стои постоянно на екрана и буквите Цц Чч € да са запомнени в нея за постоянно и да са разположени в големи виртуални бутони, цялата им площ е активна при докосване с пръст или „молива“ с меките гумени накрайници.
А когато е самата виртуална клавиатура, те буквичките ѝ са дребнички, не са като за мъжки пръсти, пък и трябва да си напрягам очилата да внимавам да не пипна съседна буква.

Абе голяма тъпотия си е това Андроида, ама една братчедка като беше у болницата 2024 г. и смартфона ѝ беше единствената връзка с външния Свят. Обаждах ѝ се по Вайбъра от Белгия, все едно съм ѝ на свиждане в болницата.

Та тъпите смартфони трябва да бъдат пригодени да стават за ползване и в необичайни или екстремни ситуации, а не само в трамвая набързо, както пишат хлапетата с двата им палеца по дребния екран.

spacer.png

преди 50 минути, Banesc написа:

когато махнеш Э  може да е  В и тнт...  ама не можеш да зацепиш

Ти като си зацепил, вземи та ми обясни, ама без да прекараш андроида после да да прави магарии, заради несъвместимост със следващия му апдейт към версия 16 например.

• Автор
  • Решение
преди 11 часа, Teemo v. X написа:

Още ли не сте открили Shift ?

Ш и Щ са ти на скобите отляво на ентера, Ц обикновено е на единичната кавичка.

Ти си единственият който явно е ползвал клавиатура дребосък от някаква марка. Но това което си написал не е решение, защото не си посочил бутона FN сам за на 4 клавиша, или в комбинацията FN + Shift да се ползва само на 2 клавиша.

При моята се оказа , че китайската „логика“ е следната:
Ползва се задължително бутонът FN за изписването на малките букви:
FN + L дава малкото ц.
FN + запетайката , точно под L e тя , дава малкото ч

FN + Shift + L за голямото Ц 
на FN + O латинско = на Д също изписва от друг клавиш пак Ц голямото. 

FN + Shift + , ( това е запетайката на латиница и също този знак < ) 
дава голямото Ч.
FN + . ( точката е това ) пак дава голямото Ч.

На кой европеец би му минало през главата, че китайците две едни и същи бутони, за да изписват на тях :
Ц и В
Р и Ч

егати шеметите са тия с дръпнатите очи.

Такива работи, човек се учи от жълтата раса докато е жив.
Каквито боклуци ни произведат, такива ще ползваме.

преди 2 часа, Белгиеца написа:

Ти си единственият който явно е ползвал клавиатура дребосък от някаква марка. Но това което си написал не е решение, защото не си посочил бутона FN сам за на 4 клавиша, или в комбинацията FN + Shift да се ползва само на 2 клавиша.

При моята се оказа , че китайската „логика“ е следната:
Ползва се задължително бутонът FN за изписването на малките букви:
FN + L дава малкото ц.
FN + запетайката , точно под L e тя , дава малкото ч

FN + Shift + L за голямото Ц 
на FN + O латинско = на Д също изписва от друг клавиш пак Ц голямото. 

FN + Shift + , ( това е запетайката на латиница и също този знак < ) 
дава голямото Ч.
FN + . ( точката е това ) пак дава голямото Ч.

На кой европеец би му минало през главата, че китайците две едни и същи бутони, за да изписват на тях :
Ц и В
Р и Ч

егати шеметите са тия с дръпнатите очи.

Такива работи, човек се учи от жълтата раса докато е жив.
Каквито боклуци ни произведат, такива ще ползваме.

Въобще не ми пука за "решението"

Предполагах че е логично за теб (и останалите) да пробваш с FN...

• Автор

Какво логично може да има в това да сложиш по 2 букви на един и същи клавиш ?
Абе изглежда че на китайците не им е ясно как се ползват букви.
Даже акцентите са ги предвидили повече да са като за немски език върху гласните.

А иначе, едно време като разпитвах това онова за Линуксите как се ползват, един ми писа веднъж, че не искал да ме обиди човека, та заради това не ми е казал как се разтяга прозорец с кой клавиш натиснат и кой бутон на мишката. Не е както при Бозата. То било лесно, да де ама само че трябва някой да ти го каже за първи път.

А пък на сателитните форуми колко яко се дърпаха разни пишман знайковци, не искаха да казват кое как работи и това си беше. Добре че поназнайвам и други езици, та се самообучих.

Тука оня африканеца, бил имал и той малка клавиатура, ама не казва как работела неговата, то си било ясно бе, китаецът както я е измислил, така работи. Ха ха ха ...

1992г. отиваме в англия с кораб и после се качваме на влак да ни вози до лондон. На слизане от влака гледам, че няма дръжка на вратата и се чудя тия шемети как слизат като вече са се качили. А една англичанка отвори прозорчето на вратата на вагона и отвори с дръжката от външната страна. Е, ако не ти го каже англичанин и си сам до вратата, пропускаш една спирка ха ха ха ...

Ето тази тема е поредното доказателство каква пародия са всичките ИИ.
Питах ги и руснаците и американците и китайците и никой не спомена за FN бутона за писане на букви, пък камоли да кажат че и могло и FN + Shift + буква да се натискало.

Тука като пусне някой тема да си прави конфигурация на нов комп и всички търговци се надпреварват да му пускат линкове към части. Ама иначе от клавиатури не разбират хората, е как да разбират, ами то от тях не се изкарват големите пари.

• Автор

Има ли в София магазини които да продават бели клавиатури за настолни компютри, на които да са напечатани, изписани предварително с боя върху клавишите българските букви по Български Държавен Стандарт т.е. да има и тези Э Ы ?
Давайте точен адрес, улица номер, мол етаж и т.н.

Ето ви подарък от мен, да си знаете какво ви чака като решите да си купите малка клавиатура, почти нищо не обясняват. На снимката виждате „цялостното“ им упътване, толкова им се е откъснало от сърцето на азиатците. Няма дори линк да си свали човек по-подробно описание кое как работи. Азиатците явно са на мнение че всички хора си разбират от тяхната псевдо логика.

spacer.png

Трябва да кликате няколко пъти докато се отвори на 100% размера, понеже е доста голяма и се вижда по-отчетливо текста. Или си я свалете на компютъра, не на телефона ха ха ха ... 

• Автор

Ами напук на Урсула и Калас, аз си ползвам и търсачката dzen.ru и за там трябват тези две букви, за да намери точните отговори.
Да не съм малоумен русофил, та да се лишавам от налична информация, само защото била на руски ?
А то има и форуми на руски, за четене с разбиране. Който го може де, не задължавам никого да ползва безплатно съграденото от милиони рускоговорящи.

• Автор

ето това и със ударението „ѝ“ се пише като се задържи продължително върху и след което се натиска числото 1
за € за сега не открих как да стане от кирилицата

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.