Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Черен текст в CorelDraw излиза с бяло на места при принтиране

Featured Replies

• Автор
на 3.02.2026 г. в 22:53, В. Велев написа:

Трябва да се уточнят някои неща. Текста в Корел ли е писан? Обърнат ли е в криви? Основата каква е?

Да, в Корел и не е обърнат криви. И винаги си излиза без проблем нормално така. 

преди 20 часа, Teemo v. X написа:

Виждам го че не разбира нищо, всички го видяхме че не разбира нищо - той ми започва с "хайде" шот е много начетен. Като е хайде - оправяй се. Един текст  - за три секунди работа...

на 5.02.2026 г. в 15:47, NewRedDragon написа:

И аз помислих за изгледа, но ..... автора пише, че артефакта се получава и при печат, което е странно.

@zulos. aко изхвърлиш един pdf на файла, пак ли ги има тезе дефекти?

преди 23 часа, В. Велев написа:

GIMP няма още CMYK. От 15 години обещават.

Извинявай, ама не можем да гадаем. Даже не казваш на какво/с какво си разпечатвал. Фона също е важно от къде е правен, нищо че си му задал CMYK. Просто дай повече подробности. Не ме интересува заглавието на книгата или за какво се разказва или кой е автора.

Едва сега разбрах че това било разпечатка, а не страницата на Корела, а аз те питам какво ти е настроено на View. 

преди 23 часа, В. Велев написа:

GIMP няма още CMYK. От 15 години обещават.

Извинявай, ама не можем да гадаем. Даже не казваш на какво/с какво си разпечатвал. Фона също е важно от къде е правен, нищо че си му задал CMYK. Просто дай повече подробности. Не ме интересува заглавието на книгата или за какво се разказва или кой е автора.

Едва сега разбрах че това било разпечатка, а не страницата на Корела, а аз те питам какво ти е настроено на View. 

View е на enhanced. И на normal не се вижда нищо. И на pdf фйала всичко е 6. Проблемът е, че покрай излишните коментари коя програма да ползвам, не мога да видя всички. Фонът е зададен в корел. Не знам какви подробности повече да дам. И както Вие сега разбирате, че е разпечатка, така и аз сега разбирам, че не сте разбрали :) 

• Отговори 61
  • Прегледи 2,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• 1 - Overprint Fill 2 - Overprint Outline 3 - Drop Shadows Имаше нещо като Alwais Black - вече не ги помня, ползвам Илюстратор.

• Точно че му е само отляво аутлайна. Май ги е резнал в бг и даже не са експанднати. И при изключен Overprint Outline при печат се виждат "веждите" .  Забравил съм му менюто на корела, да го насоча

• Снимал е монитора. Защо....нямам идея

Публикувани изображения

преди 34 минути, zulos написа:

View е на enhanced. И на normal не се вижда нищо. И на pdf фйала всичко е 6. Проблемът е, че покрай излишните коментари коя програма да ползвам, не мога да видя всички. Фонът е зададен в корел. Не знам какви подробности повече да дам. И както Вие сега разбирате, че е разпечатка, така и аз сега разбирам, че не сте разбрали :) 

Тогава проблема е в принтера с който си печатал.

• Автор
преди 2 минути, В. Велев написа:

Тогава проблема е в принтера с който си печатал.

В професионална печатница е!

преди 16 минути, zulos написа:

Нарочно ти написах принтер та дано да разбера къде е печатан. Защо не каза всичко това още първия пост, а чак на втора страница?

на 3.02.2026 г. в 22:11, zulos написа:

Задал съм цвят CMYK 0 0 0 100.

По спомен имахме такъв проблем на времето. Конвертирай текста в криви и му задай CMYK 30 30 30 100 например. Но не повече. А май и няма нужда от конвертиране. Ама пробвай.

преди 40 минути, ostavime написа:

Няма тема, в която да не се скарате и да започнете да се обиждате като простаци? Това ли ви е нивото?!? 

Кой с кого се е скарал?

преди 10 часа, ostavime написа:

Няма тема, в която да не се скарате и да започнете да се обиждате като простаци? Това ли ви е нивото?!? 

Аз се скарах на автора само за това, че още в първия си пост не е описал по-правилно и подробно проблема. И ние затова тук се чудехме какво решение да му дадем.

Сега като разбрах какво е всъщност положението му дадох според мен (от подобен опит) правилното решение. Слага на текста CMYK 30 30 30 100 и ще се оправи проблема. В печатницата на това му викат "подложка". Не зная колко е правилен тоя термин.

преди 1 час, Teemo v. X написа:

Да започнеш с  "Ей селянин" и да ми оценяваш нивото...

А без "тъпанар" не можеше ли да минеш? 

преди 1 час, ostavime написа:

А без "тъпанар" не можеше ли да минеш? 

Пропуснах десетина епитета...

Вместо да каже - ей момчета, не ви разбирам жаргона, ако може да ми обясните малко повече, той - я не ме казвай това, я не ми казвай онова. И се свърши с благия тон.

преди 18 часа, zulos написа:

Tова добре, но:

Показаното на снимката, какво е - цветна проба, отпечатана на някакъв (надявам се калибриран) принтер, или това е крайния резултат при същинския тираж, излязал от офсетовата печатна преса? Ако това е от тиража, проблема е в не доброто "напасване" на 4-те плаки, една спрямо друга (особено ако печата е на двуцветна или едноцветна машина). Т.е - вината е споделена м/у печатаря в печатницата и графичния дизайнер (некоректно зададен файл за цветоотделките). Изключвам монтажистката да е сгафила, защото не вярвам 21 век да се работи с филми и монтаж за изработка на печатните форми (плаки).

Решението: Задава се "overprint" на черния текст! Така няма да има "пробиви" в останалите 3 цвята и малко отместване на плаките една спрямо друга, няма да се забележи толкова явно. Това м/у другото е задължително в 99% от случаите, когато текста в 100К е в/у пълноцветна подложка.

преди 11 часа, Teemo v. X написа:

Пропуснах десетина епитета...

Вместо да каже - ей момчета, не ви разбирам жаргона, ако може да ми обясните малко повече, той - я не ме казвай това, я не ми казвай онова. И се свърши с благия тон.

И ти реши да паднеш под неговото ниво. 

Не можа ли да му кажеш: ей момче, не ти разбирам жаргона, ако може да обясниш малко повече

• Автор
на 6.02.2026 г. в 20:06, В. Велев написа:

Нарочно ти написах принтер та дано да разбера къде е печатан. Защо не каза всичко това още първия пост, а чак на втора страница?

По спомен имахме такъв проблем на времето. Конвертирай текста в криви и му задай CMYK 30 30 30 100 например. Но не повече. А май и няма нужда от конвертиране. Ама пробвай.

Виж, не е първата книга, която печатам там. Да, машината се скапва понякога. Но настройките ми на текста винаги са били 0 0 0 100. И излиза перфектно. Специалист ми погледна корелския файл - този, през когото минава накрая. Всичко е 6 с файла. Проблемът е при изкарването на pdf-a явно. Все по един и същ начин го правя - то и няма нищо особено. Досега не е било така. Специалистът ще оправи файла, но аз пак няма да мога да го експортирам така, черният текст да излезе без бели места. Явно проблемът е при моя експорт. Сега видях, че и на баркода има. Днес пуснах нови проби - същата работа. След като специалистът заяви, че с корелския ми файл всичко е наред. Работя на лаптоп и не може да се калибрира монитора. Пиша на теб, защото не падаш ниско като други. Такива не заслужават внимание. Да обижда може всеки.  

преди 1 час, zulos написа:

Проблемът е при изкарването на pdf-a явно.

Какъв Preset ползваш при експорта към pdf? Лично мен, за толова години, PDF/X1-a никога не ме е подвеждал. Печатал съм в печатници из поне 4 държави

Задай overprint fill на черните елементи (текст, баркод.....). Ето как би изглеждало на цветоотделки (плаки) без overprint (горе) и с overprint (долу)

Untitled-3.jpg

преди 7 минути, NewRedDragon написа:

overprint fill

Ти продължаваш да се опитваш... Колко пъти му казахме ? Тоо професионалист, оня другия - пак професионалист, пък той печатал някъде нещо...

Най - много да са го ъпдейтнали до PDF/X4

Но настройките ми на текста винаги са били 0 0 0 100.

Може да зависи от фона под текста.

Днес пуснах нови проби - същата работа.

Пробите с 30 30 30 100 ли бяха?

преди 6 минути, Teemo v. X написа:

Ти продължаваш да се опитваш...

Това беше последно по темата, което пиша.

преди 6 минути, Teemo v. X написа:

Най - много да са го ъпдейтнали до PDF/X4

Oще от х3 пресета, махнаха "preserve document overprints" и някои други тарикатлъци.....налага се да си правиш собствени пресет-и - губене на време

преди 3 минути, NewRedDragon написа:

А, ти с пиши. Плросто ми е чудно -практичен човек си...

преди 19 минути, Teemo v. X написа:

А, ти с пиши. Плросто ми е чудно -практичен човек си...

Oпирвам се да намекна за добрите производствени практики, на хората, дето не са влизали в "печатница"....или каквото и да е производство, не са виждали копи рама, ромайорка, тампонен печат, флексо/висок, сито.....

Иначе.....нещата стават все по-зле, всеки ден.

на 8.02.2026 г. в 0:01, ostavime написа:

И ти реши да паднеш под неговото ниво. 

Не можа ли да му кажеш: ей момче, не ти разбирам жаргона, ако може да обясниш малко повече

Говоря за професионален жаргон... Той не че не го владее - няма нищо общо. 

Повярвай ми, най - малко с теб искам да се скарам. По темите съм те чел - имаме доста сходни разбирания за света около нас и като цяло...

• Автор
преди 2 часа, NewRedDragon написа:

Какъв Preset ползваш при експорта към pdf? Лично мен, за толова години, PDF/X1-a никога не ме е подвеждал. Печатал съм в печатници из поне 4 държави

Задай overprint fill на черните елементи (текст, баркод.....). Ето как би изглеждало на цветоотделки (плаки) без overprint (горе) и с overprint (долу)

Untitled-3.jpg

Винаги съм ползвал PDF - Adobe portable Document format. И не е имало проблем. Обаче как го вадиш този предварителен изглед?

• Автор
преди 3 часа, NewRedDragon написа:

Oще от х3 пресета, махнаха "preserve document overprints" и някои други тарикатлъци.....налага се да си правиш собствени пресет-и - губене на време

Е, то знанието и помощта не са като обидите. Няма идея, но тръгнал да си показва селянията. 

преди 3 часа, NewRedDragon написа:

Untitled-3.jpg

Преди малко обърках това, което писах. Въобще не бях на тази вълна и мислех да не се занимавам днес повече. Избирам Custom и съвместимост с Acrobat DC. И винаги е ставало. Този Custom не съм го създавал. Мога да пробвам предложението ти.

Но къде е това overprint fill?

Някои си мислят, че да пишеш книги, да си правиш предпчечата, илюстрациите и кориците е много лесно. И тръгнали акъл да дават, без да гледат какво питаш. Нямат идея какво натоварване е...

И пак те питам - откъде извади това Output Preview?

преди 17 часа, zulos написа:

И пак те питам - откъде извади това Output Preview?

В Acrobat-a: Advancet>Print Production

Untitled-4.jpg

преди 17 часа, zulos написа:

Но къде е това overprint fill?

В корел: Маркиращ обекта>десен бутон>в контекстното меню имаш overprint за fill и outline. В менюто "Edit colors" също има опция

преди 20 часа, Teemo v. X написа:

Говоря за професионален жаргон... Той не че не го владее - няма нищо общо. 

Повярвай ми, най - малко с теб искам да се скарам. По темите съм те чел - имаме доста сходни разбирания за света около нас и като цяло...

С никой не искам да се карам. Просто не се обиждайте грубо, това е. 😊

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.