Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Оптично цифрово копиране (с обектив) вместо сканиране

Featured Replies

Искам да оцифровам една книга, за да я пусна в "Читанка" и/ли подобни сайтове с общ достъп.

Ако го поръчам на професионалист, ще излезе на цената на среден скенер, та се загледах за купуване. Хвана ми око принципа на "сканиране" с обектив, разположен на стойка и правещ снимка, а не сканиращ.

Та се замислих, че обективът на единия от смартфоните ми е (много) по-добър от този на продаваното устройство. Което нямам, за разлика от купешкото, е стойка и осветление. Мога да имитирам, възпроизведа и лесно надхвърля ТТД-те на стойката и осветлението.

Въпросът ми е някой правил ли е същото?

Бл. за вниманието!

П.П. Цифровизацията ще дойде с последващото OCR. 

П.П.П. Познавам принципите на фотографията на основно ниво, което за "сегашните" е знание над  обикновено.

Бързия отговор е - може да пробваш още сега с телефона си - при добро дневно осветление и директно на ръка - щом е добър телефон трябва да има стабилизация - пробвай страница две и виж какво се получава.

Ако книгата е само текст и ще я цифровизираш цялата - качеството на снимането, изкривяването от обектива, светлината и т.н. губят значение ако буквите се разпознават правилно, ако обаче ще има картинки - тук е по-различно - честно скенер би се справил по-добре, а и накрая снимките трябва да ги обработиш така или иначе.

Иначе за домашни цели съм го правил - тетрадки със записки, ръководства и т.н. - но просто им правиш снимки за да не разлистваш 100 тетрадки после или ако не желаеш да я даваш на колеги и после да я загубят.

преди 1 час, Дж. Неру написа:

П.П.П. Познавам принципите на фотографията на основно ниво, което за "сегашните" е знание над  обикновено.

Не съм пробвал с двата смартфона с които разполагам.
С истински фотоапарат със 100% сигурност ще стане, закрепен на нещо да не мърда и без включена стабилизация.
Продават евтини бели ЛЕД лампи за майсторска работа вкъщи от сръчни хора, с една такава можеш да осветиш и да работиш и вечер, когато си свободен.

Някакво стабилно рамо за телефона, да е точно отгоре, без да го мърдаш при снимане на различни страници. На лампите бяла хартия, някакъв прозрачен плексиглас за натискане на страниците, баланс на бялото - фиксиран.

После най - добре със Scan Tailor Advanced

При плексиглас няма отражения. Ако е стъкло - матирано в черно. Монохром... Не знам защо държиш толкова. Идеята е да е HD и бялото да е винаги еднакво.

преди 2 часа, Дж. Неру написа:

Само текст, печатан на хартия от не много качествените; двутомен сборник на Васил Цонев.

По соца не му се е полагало повече... но го има!

В Читанка има някакви неща на Васил Цонев. Вижте да не е същото : https://chitanka.info/person/vasil-tsonev

преди 19 минути, Gencho 123 написа:

В Читанка има някакви неща на Васил Цонев. Вижте да не е същото : https://chitanka.info/person/vasil-tsonev

Може би тия два тома има в предвид:

9934de44b5d21051609bd0e201e08a0d.webp

За идеята - пробвах да снимам с апарата страница от един стар учебник. Без никакво нагласяне, без рамки, осветления, и от ръка. След това малко елементарна обработка в Lightroom - експонация, контраст, конвертиране в чернобяло. Според мен, се получи прилично:

large.260316_162142.jpg.3ec59db03ae90a36

Свалял съм от нета книги, изглеждащи много по-зле. 

Хубавото е, че корекциите в Lightroom могат да бъдат запомнени като шаблон, и приложени после към всички страници едновременно. Така се спестява време и труд. А JPEG файловете могат да бъдат лесно конвертирани в един общ PDF файл. 

• Автор
преди 46 минути, Rudy M. написа:

За идеята - пробвах да снимам с апарата страница от един стар учебник. Без никакво нагласяне, без рамки, осветления, и от ръка. След това малко елементарна обработка в Lightroom - експонация, контраст, конвертиране в чернобяло. Според мен, се получи прилично:

large.260316_162142.jpg.3ec59db03ae90a36

Свалял съм от нета книги, изглеждащи много по-зле. 

Хубавото е, че корекциите в Lightroom могат да бъдат запомнени като шаблон, и приложени после към всички страници едновременно. Така се спестява време и труд. А JPEG файловете могат да бъдат лесно конвертирани в един общ PDF файл. 

Благодаря за информацията и браво за качеството на изображението!

Това е една страница, мен предстоят около 600 – заедно с речената книга с приказки.

Предстои ми и стъпка на извличане на текста от изображението или т.н. OCR, оптикал чарактер рекогнишън.

То дава грешки, които трябва да се поправят "на ръка" с изчитане дума по дума.

То ест ако свалиш от Читанка текста, да не се спъваш петнайсет пъти на страница и да се чудиш.

Ако крайната ти цел е да получиш текст, а не изображение, защо не пробваш някое приложение, което да прави точно това? Гледам, че ги има в Google Play, само че не съм ползвал такова, и не смея да препоръчам. Приложението използва камерата на телефона, за да сканира страницата, и после директно го превръща в текст. Избягва се нуждата от скенер.

• Автор
преди 57 минути, Rudy M. написа:

Ако крайната ти цел е да получиш текст, а не изображение, защо не пробваш някое приложение, което да прави точно това? Гледам, че ги има в Google Play, само че не съм ползвал такова, и не смея да препоръчам. Приложението използва камерата на телефона, за да сканира страницата, и после директно го превръща в текст. Избягва се нуждата от скенер.

Благодаря за участието!

Самият пишеш, че изображението ти горе има "малко елементарна обработка".

Не ми се ще да го правя стотици пъти, нито да се мъча с пакетна обработка (batch) на цяла серия с несигурен еднакво приемлив ефект на всяка страница.

Следва и OCR-ът...

Надявам се скенерът да го прави наведнъж с всяка страница и да получавам готов страниран текст, който после "само" да проверя за грешки.

преди 3 минути, Дж. Неру написа:

OCR-ът...

Много зависи от използвания софтуер, шрифт на текст, специфични символи ако има, прозрачност на хартията и бъркането на софтуера с неща от задната страна.

Проверката на текста - Word ще ти подчертае непознатите думи, вариант 2 е да го минеш през AI за справка.

Преди да направиш голямата крачка - пробвай с една, две избрани страници, кое и как се получава от А до Я.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.