Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Какво да правя с образованието си?

Featured Replies

Аз съм на 18 години и след месец завършвам с "професия графичен дизайн". Като бях седми клас кандидатствах за това буквално с най-глупавата мисъл в главата - "Нещо с компютри! Звучи готино!" (не знам кой е решил, че е добра идея да даде на 13 годишно да си избира образованието за следващото половин десетилетие) и сега 5 години по-късно ще ходя да уча строително инженерство. Чудех се какво да правя с тази моя професия и ви моля за съвети.

Разрешен от Bubbles

преди 32 минути, Mariqnsk1 написа:

Аз съм на 18 години и след месец завършвам с "професия графичен дизайн". Като бях седми клас кандидатствах за това буквално с най-глупавата мисъл в главата - "Нещо с компютри! Звучи готино!" (не знам кой е решил, че е добра идея да даде на 13 годишно да си избира образованието за следващото половин десетилетие) и сега 5 години по-късно ще ходя да уча строително инженерство. Чудех се какво да правя с тази моя професия и ви моля за съвети.

ще бъдеш маргинализиран в новия световен ред няма да си нужен - ориентирай се към земеделие силови структури самоотбрана физическа дейност здравеопазване - професии с продукт насочени към хляба а не към зрелищата .

преди 35 минути, Mariqnsk1 написа:

Професията от училище не те определя.

Моожеш да сменяш посоки-

Уменията се комбинират.

Животът е дълъг 😎

пп няма да има нужда от строителни инженери

има излишна инфраструктура

просто гербажиите наляха евросредства за саниране и направиха пирамида в строителството

ако искаш да си към строителството започни чирак плочкаджия майстор покриви.... образованието е вредно

преди 10 минути, Banesc написа:

пп няма да има нужда от строителни инженери

има излишна инфраструктура

просто гербажиите наляха евросредства за саниране и направиха пирамида в строителството

Докажи го умник такъв аз съм със средно образование специалност стопански мениджмънт,но докато учех вече имаше и информатика,но аз се интересувах от компютри много преди до вляза в гимназията ,така,че въпреки,ме съвм с професия офис мениджър се справям и с компютрите а освен това имам и официална специалност оператор на компютър спецшолност тексто обработка,но знанията ми в тази област са равни а по-някога надминават и вашите нищо,че съм с ДЦП🤓

преди 2 минути, Magas написа:

Докажи го умник такъв аз съм със средно образование специалност стопански мениджмънт,

какво да докажа

излезни на улицата и се огледай

единствените дето работят са мангалите

но много крадат и половината ден седят на цигара

за тва вкарват бежанци за конкуренция повече работа и по .малко цигара.

пп 30% от апартаментите са необитаеми

някоя бабичка е сложила ключа да пази да има имот за унучетата но унучетата са умряли преди година от фентанил

Ми то днеска с тия компютри е като навремето с инженерите само липсва едно АйТи пред имената на тия чу са завършили това като навремето звучното Инж.

Ся какво да правиш с образованието си е лично твоя работа, имаш достатъчно време докато завършиш а и не е казано че непременно трябва моментално да се завреш в университета, така че огледай възможностите, помисли си добре какво искаш от живота, опитай да си се представиш примерно десет години след като си завършил избраното и ако ти хареса това което виждаш действай.

Най важното от всичко е какво ти искаш да бъдеш и да правиш.

Успех!

преди 12 минути, Bubbles написа:

То е важно, но накрая зависи "живота" какво ще реши, че иска да те прави.

преди 38 минути, plamen_petrov_80 написа:

То е важно, но накрая зависи "живота" какво ще реши, че иска да те прави.

А това е друга тема, шефа каже ли нещо мърдане няма.

• Автор
преди 2 часа, plamen_petrov_80 написа:

Минали са 5 години - какво се промени, какво те влече сега?

Как стигна до избора сега? Имаш познат/роднина в тази сфера?

Аз преди 5 години си нямах на идея какво изобщо е Графичен Дизайн. Просто го записах, защото тогава толкова ми беше акъла. Имам голям интерес към математики и физики, но знам че да уча специалност "Математика" няма да ме доведе до никъде освен да съм калкулатор, което вече AI-а го прави по-добре от колко аз някога ще мога.

А строителството е семейна черта. Баща ми работеше ВиК, а майка ми има фирма за строителни материали. Те не ме карат да уча това, просто ми е интересно градоустройството, транспортното инженерство и т.н.

преди 58 минути, Bubbles написа:

Ми то днеска с тия компютри е като навремето с инженерите само липсва едно АйТи пред имената на тия чу са завършили това като навремето звучното Инж.

Ся какво да правиш с образованието си е лично твоя работа, имаш достатъчно време докато завършиш а и не е казано че непременно трябва моментално да се завреш в университета, така че огледай възможностите, помисли си добре какво искаш от живота, опитай да си се представиш примерно десет години след като си завършил избраното и ако ти хареса това което виждаш действай.

Успех!

Вече съм си намерил работа в София, която ще съвместявам с учението. Целта ми е едновременно да се образовам и да натрупам опит, а след 15-20 години, ако всичко върви, да си основа собствена строителна фирма. Може да звучи наивно, но човек без мечти далеч не стига. Разбира се, само времето ще покаже как ще се наредят нещата, но това е посоката, към която се стремя. Наясно съм, че нищо не става с едно щракане на пръсти.

преди 4 минути, Mariqnsk1 написа:

Аз преди 5 години си нямах на идея какво изобщо е Графичен Дизайн. Просто го записах, защото тогава толкова ми беше акъла. Имам голям интерес към математики и физики, но знам че да уча специалност "Математика" няма да ме доведе до никъде освен да съм калкулатор, което вече AI-а го прави по-добре от колко аз някога ще мога.

А строителството е семейна черта. Баща ми работеше ВиК, а майка ми има фирма за строителни материали. Те не ме карат да уча това, просто ми е интересно градоустройството, транспортното инженерство и т.н.

Имаш 2 варианта - или отиваш директно към магазина и се учиш от практиката - хем за материалите, хам за това как се върти бизнес/фирма .. или първо минаваш през ученето.

Не си казал къде точно ще учиш и каква специалност точно си избрал, но освен математика - как си с чертането, а как реално си с компютрите?

• Автор
преди 5 минути, plamen_petrov_80 написа:

Имаш 2 варианта - или отиваш директно към магазина и се учиш от практиката - хем за материалите, хам за това как се върти бизнес/фирма .. или първо минаваш през ученето.

Не си казал къде точно ще учиш и каква специалност точно си избрал, но освен математика - как си с чертането, а как реално си с компютрите?

Мисля първо да мина през учението. Един семеен приятел ми предложи работа в архитектурната си фирма, да отивам когато искам понеже не знам докато уча колко ще съм зает, но смятам цялото ми свободно време да го отделя там.
Ще уча в УАСГ "Строителство на сгради и съоръжения". С чертането не съм никак зле, а с компютри съм читав. От малък си цъкам на компютъра и се научих сам за Хардуера и Софтуера на машините. Мога да програмирам като за Junior на Python, Java и C++.

• Решение
преди 18 минути, Mariqnsk1 написа:

Вече съм си намерил работа в София, която ще съвместявам с учението. Целта ми е едновременно да се образовам и да натрупам опит, а след 15-20 години, ако всичко върви, да си основа собствена строителна фирма. Може да звучи наивно, но човек без мечти далеч не стига. Разбира се, само времето ще покаже как ще се наредят нещата, но това е посоката, към която се стремя. Наясно съм, че нищо не става с едно щракане на пръсти.

Живота е много интересно нещо, винаги намира начин да те изненада кога приятно, кога не...

Хубаво е, че имаш цел, гони я, гони и това далечното пък дали и какво това само шефа го знае.

Конкретно в България строителна фирма без връзки трудно изплува освен ако не говорим за подизпълнители, е дано пък да се променят нещата и да имаш шанс.🙂

преди 51 минути, Mariqnsk1 написа:

Аз преди 5 години си нямах на идея какво изобщо е Графичен Дизайн.

има една патка в нашата махала работи графичен дизайн

ама е гола вода най-тъпата от всички ама се мисли за много умна .

преди 32 минути, Mariqnsk1 написа:

Мисля първо да мина през учението. Един семеен приятел ми предложи работа в архитектурната си фирма, да отивам когато искам понеже не знам докато уча колко ще съм зает, но смятам цялото ми свободно време да го отделя там.
Ще уча в УАСГ "Строителство на сгради и съоръжения". С чертането не съм никак зле, а с компютри съм читав. От малък си цъкам на компютъра и се научих сам за Хардуера и Софтуера на машините. Мога да програмирам като за Junior на Python, Java и C++.

според мен ще се провалиш и до 10г ще ровиш по кофите за боклук

преди 55 минути, Mariqnsk1 написа:

а след 15-20 години

след толкова време светът ще е обърнат с хастара наопъки и тва дето е сега и се изкарват пари ще е тотално ненужно

Учи математика щот ИИ е баш това...

преди 6 часа, Mariqnsk1 написа:

професия графичен дизайн

Не е професия, а призвание. Ако не ти идва отвътре... Няма смисъл да се мъчиш.

пп Имаме си тук един философ и един пернишки смешник - не ги оставяй да ти размътят главата, като в темата с колата.

• Автор
преди 1 час, Teemo v. X написа:

Не е професия, а призвание. Ако не ти идва отвътре... Няма смисъл да се мъчиш.

пп Имаме си тук един философ и един пернишки смешник - не ги оставяй да ти размътят главата, като в темата с колата.

Много злобари има в тез форуми. Друго си е като Teemo ти подаде едно рамо.

преди 16 минути, Mariqnsk1 написа:

Много злобари има в тез форуми. Друго си е като Teemo ти подаде едно рамо.

Подавам само като отсрещната страна слуша... Щом си с графичен дизайн - можеш да рисуваш. Трябва да си изучил софтуер ( надявам се Адоби Илюстратор ) . С влечението към строителството - архитектурен дизайн. Имаш основата, само да научиш материалите и някоя 3д програма. Има много хляб.

Само идея. Прави каквото те влече.

преди 5 часа, Mariqnsk1 написа:

Поздравления за ентусиазма и плановете които правиш. Така трябва - човек да има мечти които да следва. Рано или късно ще разбереш, че се учи цял живот. Всичко търпи някаква промяна и независимо какво си научил днес, след 5-10 години може да е вече остаряло. Трупай опит, знания и с времето сам ще разбереш кое точно те влече повече, къде ти е силата. Има един много известен клип със Стив Джобс, който мисля казва много, стига човек да има желание да разбере :

• Автор
преди 6 минути, Teemo v. X написа:

Подавам само като отсрещната страна слуша... Щом си с графичен дизайн - можеш да рисуваш. Трябва да си изучил софтуер ( надявам се Адоби Илюстратор ) . С влечението към строителството - архитектурен дизайн. Имаш основата, само да научиш материалите и някоя 3д програма. Има много хляб.

Само идея. Прави каквото те влече.

По принцип аз колкото и да не харесвах графичния дизайн се научих. Знам Photoshop, Illustrator, Coreldraw, пък даже и малко Blender. Ама да ти кажа аз съм по-техничен от колкото креативен (предпочитах задачите по математика пред есетата по български). За това бях решил инженерство, че ще е. Много ме питаха "Защо не архитектура?". Мислел съм го ама се виждам в градоустройство (не че не иска креативност) и подобни сфери. А хляб навсякъде има само да си добър в това което правиш.

Все пак благодаря за идеите. Жив и здрав!

преди 10 минути, Mariqnsk1 написа:

По принцип аз колкото и да не харесвах графичния дизайн се научих. Знам Photoshop, Illustrator, Coreldraw, пък даже и малко Blender. Ама да ти кажа аз съм по-техничен от колкото креативен (предпочитах задачите по математика пред есетата по български). За това бях решил инженерство, че ще е. Много ме питаха "Защо не архитектура?". Мислел съм го ама се виждам в градоустройство (не че не иска креативност) и подобни сфери. А хляб навсякъде има само да си добър в това което правиш.

Все пак благодаря за идеите. Жив и здрав!

За да не работиш - работиш каквото ти доставя удоволствие.

Като дойдеш в Софето, в университета ще срещнеш всякакви хора, с най различни идеи и мирогледи.

И аз записах графичен - та до сега и продължавам. Покрай него от колеги научих нета, сървъри, хакове, крипто...

преди 1 час, Mariqnsk1 написа:

Мислел съм го ама се виждам в градоустройство (не че не иска креативност) и подобни сфери.

градоустройството е ясно топлата вода е измислена

няма да си нужен всеки който не е дебил може да се оправи

градоустройство - водопровод -канализация -енергетика- пътища- полиция - болница- училище - земеделие и животновъдство близките села - смисъл за съществуване на града - простолюдието да е заето с някаква работа злато ли ще се копае желязна руда ли ракети в космоса ли ще се изстрелват в заводите гайки и болтове ли ще се произвеждат ....

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.