Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Инсталиране на пакети в Linux среда

Featured Replies

Добро утро,

Търсих подобна тема, но не можах да открия, а мисля, че ще е много подходяща за хора, които тепърва навлизат в Линукс. Та идеята ми е следната:

По-знаещите и по-напредналите в Линукс средата да обяснят начина на инсталиране на различните видове пакети (tar.bz2, tgz, tar.gz и т.н.) за различните Линукс системи, т.е. най-използваните от дадената система пакети за инсталиране на някоя програма - (команди от конзолата).

За да е прилежно написано и всеки да може да го разбере, нека да използваме следният ред:

Пример:

1. Slackware: installpkg{}име на пакета{}.tgz

2. SuSE: клик на rpm => Install with YaST

3. .......

Ващ ред е :) Надявам се темата да е полезна.

И нека да помоля фанатизираните към своята OS фенове да не започват са си чешат езиците, като кажат, ползвай тая или оная, по-лесно е, няма трудности, или вземи тая система, от нея ще научиш що е Линукс. Не, нека само да бъде разяснено с рамките на тази тема единствено видовете команди за инсталиране на даден пакет от различната операционна система.

Благодаря Ви. :hush:

За slackware освен готовите slack пакети *.tgz много често се налага да се компилира програма от компресиран сорс. Процедурата по разархивиране, конфигуриране и компилиране я има кажи речи вув всеки форум, който съдържа Линукс като тема, но какво пък... нали повторението никога не е излишно.

1.1- ако архива е archive.tar.gz -> tar -xzvf archive.tar.gz (това разархивира пакета в директория archive, която се намира в директорията в която е бил архива)

1.2- ако архива е archive.tar.bz2 -> tar -xjvf archive.tar.bz2 (това разархивира пакета в директория archive, която се намира в директорията в която е бил архива).

2. влизате в новосъздадената директория

3. Тук вече идва разнообразието... в повечето случаи има configure file, тогава пишете ./configure после make и накрая make install и готово. Понякога обаче изпълнимият файл е друг, сега се сещам за install.sh, той се пуска с sh install.sh, понякога се налага сами да си изградите configure файла от Makefile, но в АБСОЛЮТНО всички случаи има README файл в директорията, в него ще намерите инструкции, ако разбира се пак нещо не успявате, google е последната ви и сигурна помощ. Успех

PS: ако ви липсват някои пакети или библиотеки ./configure няма да се изпълни и ще ви върне резултат (какво ви липсва). Това му е безценното, винаги знае какво не е наред :lol6:

Slackware: Използва .tgz, командата е installpkg ime_na_paket.tgz /или upgradepkg, ако вече имаме такъв инсталиран пакет и искаме да го подменим с нова версия/.

За премахване използваме removepkg ime_na_paket /При removepkg НЕ се слага пълното име с архитектурата и разширението/.

Пример:

installpkg licq-1.3.4-i486-1.tgz

upgradepkg licq-1.3.4-i486-1.tgz

removepkg licq-1.3.4

Това важи и за Slackware базирани дистрибуции, като Slax, Vector Linux

Пакетната система на Slackware НЕ поддържа зависимости!

Debian: Използва .deb пакети. Инсталират се с dpkg -i ime_na_paket.deb

Това важи и за Debian базирани дистрота като Ubuntu, Kubuntu, Tilix

Пакетната система на Debian поддържа зависимости!

Друга известна система, това е пакетите на така наречените rpm базирани дистрота. RPM идва от RedHat Package Management и както се сещате е създадена от RedHat. Използва се от RedHat /и Fedora/, SuSE, Mandriva.

Има случаи когато даден софтуер не се предлага на пакети. Това е обикновено в случаите, когато говорим за софт, който е безплатен, но не е open source

Примерно Google Earth за Линукс, драйвери на nVidia за Линукс.

В повечето случаи това са инсталатори с разширение .bin

Инсталират се с команда sh

• Автор

Ами аз до колкото съм чувал, конзолата е най-важното в 1 Линукс, и без нея не могат да се направят някои неща, а защо не да се научат някои оснозни команди, защото не всички Линукс дистрибуции са натъпкани и имат помощници както Сусе и т.н.

А има хора, които искат да ги научат, такива като мен :yanim: Точно за това съм на линукс, бях на Suse 1,5мес, и сега ще минавам на Slackware, както съм чувал

"Избираш дистро-научаваш го, Избираш Slackware-научаваш Линукс"
. Не искам да го потвърждавам преди да съм го пробвал.

И все пак, радвам се, юе има заинтересовани да помогнат на незнаещите, които като мен гледат тея пакети като объл камък и се чудят какво да ги правят biggrin.gif

PS: Чувал съм за някаква програма, която мойела сам да ти инсталира пакети от този род, май беше Synaptic. Някой знае ли какво точно прави тя?

Не са една или две програми, които нямат rpm пакетче. Да се научиш да си ги инсталираш сам няма да е кой знае каква загуба на време, пък и винаги Yast-а може да ти се "счупи".... а ако искаш да опознаеш Линукс из основи вземи Slackware, в това няма две мнения. При него нищо не се пуска с цъкане на мишката....

• 1 месец по-късно...
Debian: Използва .deb пакети. Инсталират се с dpkg -i ime_na_paket.deb

Това важи и за Debian базирани дистрота като Ubuntu, Kubuntu, Tilix

това значи ли че след след изпълнението на тази команда всичко е инсталирано..т.е няма да има ./configure, make install и т.н.

това значи ли че след след изпълнението на тази команда всичко е инсталирано..т.е няма да има ./configure, make install и т.н.

Точно така. Това е инсталация на готови прекомпилирани бинарни пакети - както при Windows нещо като setup.exe.

Еми аз остава да кажа за файловите хранилища на Дебиан базираните(*ubuntu, Mepis, Linspire, Tilix. . . )

apt се казват хранилищата и инсталцията е доста лека и лесна:

apt-get install {името на програмата}
Чрез файловите хранилища също и се проверява и инсталира новоизлязъл софтуер:
apt-get update

apt-get upgrade
А самите източници от които се теглят програмите( файловите хранилища) можете да редактирате от: /etc/apt/sources.list Където по принцип са добавени основните хранилища за дадената дистрибуция, но много линукс програми имат свои хранилища и при желание можете да ги добавите. Пример: на wine хранилището е: deb http://wine.budgetdedicated.com/apt edgy main Ето как да го добавим:
gedit /etc/apt/sources.list
*на мястото на gedit(ако не ползвате него) сложете вашият текстови редактор В отворилият се файл най-отдолу сложете:
#Wine

deb http://wine.budgetdedicated.com/apt edgy main
Запазете файла и после
apt-get update

apt-get upgrade

---------

При всички действия с apt-get трябва да сте с root права.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.