Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Програма за измерване на скорост на трансфер

Featured Replies

Здравейте, търся програма която да ми показва в реално време скоростта на обмен по кабел или WiFi между компютър и телефон? Правя доста фотографии, и когато ги прехвърлям на компютъра искам да следя процеса на трансфер.. Ползвам високоскоростен кабел. USB 3.2 кабел за данни, USB към USB Type-C, трансфер 10 Gbps, зареждане 60 W

Благодаря предварително за насоките към такава, ако има.

преди 24 минути, vaso написа:

Здравейте, търся програма която да ми показва в реално време скоростта на обмен по кабел или WiFi между компютър и телефон? Правя доста фотографии, и когато ги прехвърлям на компютъра искам да следя процеса на трансфер.. Ползвам високоскоростен кабел. USB 3.2 кабел за данни, USB към USB Type-C, трансфер 10 Gbps, зареждане 60 W

Здравейте ,опитайте с TeraCopy.

• Автор

Благодаря , ще я пробвам и ще пиша!

TeraCopy - е полезна и винаги е сложена по подразбиране при мен - с правилни настройки има незаменима функция.

Total Commander - също показва скорости при прехвърляне.

Въпроса е - при копиране от компютър към телефон - Windows трябва също да показва такива данни. Ако е от телефона към компютъра - тогава нито едно от тези не върши работа освен ако не са версии за телефона (Total Commander поне има със сигурност за Андроид).

Огледай в настройките на телефона - може да има опция да показва мрежовия трансвер в лентата. Ако не хвърлянето от телефона може да става с някой по-умен файлов мениджър показващ текущата скорост.

И накрая - Wi-Fi - зависи от всички устройства участващи в процеса - тоест трябва да знаеш какво поддържа телефона, компютъра и рутера ако минава през него.

USB - това, че кабела е хубав - е много добре, но двата порта - на телефон и компютър са от значение също.

И не на последно място - скоростта на "дисковете" - от страна на компютъра - може да е бързо SSD, може и да е бавен HDD - както и телефона - зависи с какво е eMMC, UFS .. версии и т.н., а може да копираш и на карта памет в телефона - където се гледат нейните скорости.

И като казах скоростти - имаш скорост на четене и скорост на запис - така, че посоката на прехвърляне на файлове може да е от значение също.

За проверка - ползвай математиката - обем и време ги знаеш - можеш да намериш средната скорост - за да видиш дали е правдоподобно.

Примерно ако си наснимал едни 10GB снимки и имаш наистина USB 3.0 свързаност - едни 100MB/s са достижими - значи за под 2 минути трябва да са се прехвърлили теоретично, ако сложим 50 - за под 4 минути (застраховка, че скоростта не е постоянн), та ако имаш време повече от 4 минути - значи някъде нещо те спъва.

Някакви проблеми при прехвърлянето имаш ли? Как прехвърляш в момента и какви обеми, средно колко време отнема? Нещо повече за останалия хардуер и софтуер участващ в процеса?

Да, има програми, които показват в реално време скоростта на трансфер между компютър и телефон, но има важна разлика:

USB трансферът (MTP) не се отчита като мрежов трафик, затова повечето „network speed“ програми няма да покажат реалната скорост по кабела.

Ако прехвърляш файлове по Wi‑Fi (FTP, SMB, Snapdrop, KDE Connect и др.), тогава всяка мрежова мониторинг програма ще показва точната скорост

Тъй като ползваш USB 3.2 кабел 10 Gbps, най‑бързият и надежден метод е:

ADB + NetSpeedTray / Speedify Monitor

ADB показва точната скорост в конзолата

Мониторът показва общия трафик в реално време

Получаваш най‑точната картина за USB трансфера

Използвай:

NetSpeedMonitor

NetSpeedTray

Speedify Monitor

Те показват:

Upload

Download

Текуща скорост

Пикове

Обновяване: 0.5–1 секунда.

През смартфона, ако е андроид, може да ползваш настройка да ти показва мрежовата скорост, стига да има такава или примерно приложение като Internet Speed Meter Lite – Apps on Google Play

В windows също през task manager можеш да наблюдаваш скоростта на wifi или lan мрежата, както общо, така и за отделен процес/приложение.

Като фотограф да кажа:

1) Купуваш си читав картрийдър.

2) Включваш си разширения прозорец на Windows:

large.2026-05-24_125354.jpg.ff68589210e6

3) Не се занимаваш повече с глупости по въпроса.

преди 12 минути, Rudy M. написа:

Като фотограф да кажа:

1) Купуваш си читав картрийдър.

2) Включваш си разширения прозорец на Windows:

large.2026-05-24_125354.jpg.ff68589210e6

3) Не се занимаваш повече с глупости по въпроса.

Дали телефона му има слот за карта с памет ...

Иначе си прав ... като фотограф - да си вземе хубав фотоапарат :)

преди 5 часа, vaso написа:

Не можеш да го следиш. Каквато и програма да ползваш тя се съобразява с други параметри и софтуер.

преди 8 минути, Емил Костов написа:

Не можеш да го следиш. Каквато и програма да ползваш тя се съобразява с други параметри и софтуер.

Чак пък да не можеш да видиш кой и колко тегли или записва на собствения ти диск - тц ...

• Автор

Благодаря на всички които писаха по темата! TeraCopy ми върши работа. Да смятаме темата за затворена. :)

преди 1 час, plamen_petrov_80 написа:

Чак пък да не можеш да видиш кой и колко тегли или записва на собствения ти диск - тц ...

И като гледаш какво?! Пак не можеш да си точен в трансфера.

преди 3 минути, Емил Костов написа:

И като гледаш какво?! Пак не можеш да си точен в трансфера.

И защо да не можеш? Имаш моментна скорост на запис на диска си - той това търси.

Колко точен искаш да си, хвърли една смесена папка към мрежа или USB памет - според типа и обемите на файловете ще видиш много различни скорости в различен момент.

Когато ползваш TeraCopy или Total Commander - какво мислиш ти показва .. имагинерна скорост, нещо друго?

• Автор

Сега, аз не съм компютърен спец, аз съм художник и фотограф. Проблема дойде от новия ми Шауми 15 Т и кабела /оригиналния/ който идваше с него, и бавното прехвърляне на снимки от телефона към лаптопа. Четох инфо по темата, купих въпросния кабел, който съм описал във въпроса си но исках да видя какви скорости на трансфер мога да постигна. Давам пример с външния ми диск Verbatim SSD от който като свалям файлове или качвам ми показва в реално време трансфера. Направи ми впечатление, че снимките се качват по бавно от предния ми телефон Huawei P 30 pro, с оригиналния му кабел. По бавно ставаше сега с новия, пак четох, и рабрах че има настройка в режим за програмисти на телефона, и това направих. :) Защото съгласете се , да чакаш да се точат снимките е досадно... в това беше и молбата ми, да видя реално защо и как. С TeraCopy обаче нещата са различни, и виждам мигновенно трансфериране... може и от направените настройки да е, незная. Но сега темата я смятам за затворена, бързо прехвърлям.

Да добавя че имам професионален Canon, обективи, четци и т.н но вече почти не го ползвам защото фотографията стана вече само хоби, хляба си вадя само с рисуването. :)

Лаптопа ми също е с SSD диск.

преди 38 минути, vaso написа:

Защото съгласете се , да чакаш да се точат снимките е досадно...

Може и да не е, това си зависи от теб.

Тази сутрин прехвърлих 450 снимки с общ обем 33.5 GB от вчерашната абитуриентска, която снимах. Сложих си картата в рийдъра, пуснах копиране от Windows Explorer, и си върших друга работа, докато се прехвърляха. Изобщо не съм се интересувал каква е скоростта, и за колко време ще стане.

И защо да не можеш? Имаш моментна скорост на запис на диска си - той това търси.

Колко точен искаш да си, хвърли една смесена папка към мрежа или USB памет - според типа и обемите на файловете ще видиш много различни скорости в различен момент.

Когато ползваш TeraCopy или Total Commander - какво мислиш ти показва .. имагинерна скорост, нещо друго?

И кой ти гарантира, че това е моментна скорост на запис на диска?! За един преател питам ;)

OS - казва това приложение пише по диска в системата с тази скорост ...

Все едно да коментираме скоростта на ядрата ти .. кой ти гарантира, че това ти е истинската честота на процесора ... пише си там разни неща, джурка се и кво ...

Или да те бодна на тема моментна скорост на интернета ти?

Как беше там ... промоционален пакет от 1 евро и скорости до 1000 ... 2000 абе колкото повече толкова повече калвът на идеята за много нет за едно евро .. а накрая пишем по-форумите, че бавно скачали овцете и не можем да заспим ... от дебелата сметка ...

OS - казва това приложение пише по диска в системата с тази скорост ...

Все едно да коментираме скоростта на ядрата ти .. кой ти гарантира, че това ти е истинската честота на процесора ... пише си там разни неща, джурка се и кво ...

Или да те бодна на тема моментна скорост на интернета ти?

Как беше там ... промоционален пакет от 1 евро и скорости до 1000 ... 2000 абе колкото повече толкова повече калвът на идеята за много нет за едно евро .. а накрая пишем по-форумите, че бавно скачали овцете и не можем да заспим ... от дебелата сметка ...

Сам си отговори на коментарите - ОС казва! А това дали е вярно е вече друга бира сър!

преди 13 минути, Емил Костов написа:

Сам си отговори на коментарите - ОС казва! А това дали е вярно е вече друга бира сър!

Когато не вярваш на OS - казал съм по-горе - имаш алтернативни програми имаш и даден обем данни за определено време можеш да измериш - остава малко математика и проверяваш дали те лъже или не OS-а. Нали?

Ама сега ще цитираш дядото с бяла коса и кандидат за Fanta ... времето било относително и .... колко грама разлика има между пълна и празна дискета ...

• Автор
преди 13 часа, Rudy M. написа:

Може и да не е, това си зависи от теб.

Тази сутрин прехвърлих 450 снимки с общ обем 33.5 GB от вчерашната абитуриентска, която снимах. Сложих си картата в рийдъра, пуснах копиране от Windows Explorer, и си върших друга работа, докато се прехвърляха. Изобщо не съм се интересувал каква е скоростта, и за колко време ще стане.

преди 13 часа, Rudy M. написа:

:) Е да, ако си снимал с фотоапарат, а ти явно си е така! И аз така правих преди 10-12 години, и снимките от фотостудиото което имах бяха доста над тези цитирани гигабайти. Но както писах по горе, това е за мен вече история. Изкарвам си хляба с картини, и се гордея с това. Темата за мен е приключена, благодарско на всеки един който се отзова!

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.