Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Странен проблем със сата дискове

Featured Replies

преди 11 минути, zlinaka написа:

Пичове, зае*ете. И аз съм склонен вече да го пиша несходство в характерите, и за сега се отказвам да ги мъча тук. Може би някой път когато имам време за по-мащабна размяна на дискове между компютрите.

Пробвах и това - когато зависне на етапа от втората снимка - вадя сата кабела от ссд-то и процеса продължава. Включвам веднага бързо кабела и този път зависва на Уелкомето докато не дръпна пак кабела и уиндоуса тръгва. Бал съм ги, явно просто са кофти подарък, някой ми е направил магия )

Силно тенкю на всички, до другия път :)

По дефиниция, архитектурно и физически NVMe и SATA са два напълно различни контролера, които нямат общи пътища, команди, протоколи или електрически линии.

Те просто живеят в различни вселени.

И точно затова може:

NVMe да работи перфектно,

SATA да прави проблеми,

дори когато са на едно и също дъно. NVMe и SATA са два отделни контролера.

Затова NVMe работи, а SATA дисковете ти блокират BIOS. Тоесг ако контролера на SATA порта е кофти а NVNe не етова обяснява какъв е проблема )

• Отговори 61
  • Прегледи 1,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Всичко това няма общо с проблема.

• Няма да се учудя, ако ти си единствения свързващ HDD 2,5" към телефон!

• Абе, и аз съм свързвал 2,5" HDD към смартфон. И без външно захранване

Публикувани изображения

преди 25 минути, Magas написа:

По дефиниция, архитектурно и физически NVMe и SATA са два напълно различни контролера, които нямат общи пътища, команди, протоколи или електрически линии.

Те просто живеят в различни вселени.

И точно затова може:

NVMe да работи перфектно,

SATA да прави проблеми,

дори когато са на едно и също дъно. NVMe и SATA са два отделни контролера.

Затова NVMe работи, а SATA дисковете ти блокират BIOS. Тоесг ако контролера на SATA порта е кофти а NVNe не етова обяснява какъв е проблема )

на 4.09.2026 г. в 15:27, zlinaka написа:

Проблемното ПЦ от години върти 4тб сийгейт 3,5 сата

Продължаваш да не четеш ...

Напоследък си мисля и за „черна магия“!

Подобен случай с Lenovo Yoga Pro 7 с M.2 NVMe SSD диск. Взе да прави номера - дискът ту се вижда, ту не - а AI казва:

• Или е от стар фърмуер - версията от есента на 2025 година не е инсталирана;

• Или драйверът не може да събуди диска;

• Или ... и той не знае!

Пп. SATA контролер няма.

преди 43 минути, цър-вул написа:

@zlinaka, пробва ли някоя Тошиба в USB кутия?

Не сте ли разбрали, че Тошиба - ту щиба, ту не шиба ...

• Автор

Не намерих кутията. По скоро намерих само кутията без кабела и платката, преди години си го ползвах така, кой знае къде съм го запилял. Днес си поръчах едно такова за да пробвам все пак от любопитство, но ще се случи вече другата седмица

Screenshot 2026-09-06 013558.jpg

Здравей приятелче!

Павката добре те подсети а и аз ще продължа макар че си написал, че вече си направил поръчката. Поръчай си цяла кутийка - 2,5 - 3,5 инчови дискове точно от този модел. Оборудвана е със всичко необходимо и не е скъпа Погледни линка. Аз имам 4 броя точно от този модел(имам и други, които на всеки 3-4 минути прекъсват за секунди, което ще те бърка ако ги ползваш за по сериозни работи. Работи много добре и до 10 терабайта дискове съм им слагал, дори единият комп , който ми е за торенти е с такава и работи непрекъснато без спиране - денем и нощем. Справят се отлично със сравнително добър трансфер както със HDD, така и със SSD. Поздрави от мен за ТЕБ и цялата ти къща, барабар с любовницата! Успех!

https://www.emag.bg/adapter-usb-3-0-kym-sata-oricean-za-hdd-ssd-2-5-3-5-incha-plug-and-play-sys-zahranvane-12v-cheren-8711474322865/pd/DS7N0R3BM/?ref=fam#%D0%A7%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%BD

Долната снимка е към питането от Павката за захранването на 3,5 инчовите дискове от посочената от теб снимка!

999.png

900.png

• Автор

? Никога не съм ползвал допълнително захранване за 2,5 диск, за 3,5 ок, но за малките?

Както и да е, поръчах си и голямата кутийка която препоръча пича, покрай нея и една външна двд писачка... слаб ми е ангела. Повече няма да пиша тука, много скъпо ми излиза :) ново ссд щеше да ми е по евтино :D

преди 5 минути, цър-вул написа:

Нали говорехме за 3.5" Тошиби...

SSD Toshiba vx500 ... той го нарича малкия диск, а другия големия - защото са 500 и 1000 GB. Не мисля, че визира физическия им размер.

Да, намерих още едно което казва, че другия диск не е SSD, а HDD - но дали е 2,5 или 3,5 ... ("ссд и хдд - ТОШИБА").

Може би трябва по добре да се структорират питанията - имам дъно - марка, модел, ревизия, биос .. с дискове, марка, модел, fw .. S.M.A.R.T. ... и после самия проблем и кое с кое е комбинирано и пробвано.

"? Никога не съм ползвал допълнително захранване за 2,5 диск, за 3,5 ок, но за малките?"

Никъде в поста ми не съм писал, че за 2,5 инчов диск , било той SSD или HDD трябва отделно захранване от 12 волта. Дори под линка в поста ми, ИЗРИЧНО съм посочил, че това е за 3,5 инчов диск. Има такива от твоята снимка, на които е добавен женски куплунг за 12 волта, има и такива, при които - няма. Под голям, един техник ще разбере че става дума за 3,5 инчов диск, а под малък - за 2,5. Тези две думи не касаят неговия обем памет - дали е 120 гигабайта или 8 терабайта.

• Автор

""....Тошибите ми се паднаха от тотото :) купих си една кутия от продавалника уж чисто нова (от прекупвач ) и бяха забравени вътре - 1тб и 512 гб. Големият празен, малкият с чисто нова инсталация на уиндоус ...""

Съжалявам но може би когато отговарям на различни неща и става объркване. Говорил съм за капацитета на дисковете.

Проблемни са ми 2 броя toshiba ocz vx500 - 2,5 инча сата ссд ( 1 брой хдд за лаптоп 2,5 инча отново на тошиба, но той няма никакво значение, просто съм го споменавал и него че съм тествал).

Кутията съм я поръчал защото ще ми свърши работа и за 2,5 и за 3,5 инча дискове, та всичко е точно.

Цялото инфо е :

B760 DS3H AX ддр5 биос F17a

i7 12700K

32GB DDR5 4800 Crucial

Работещо с

Samsung SSD 980 PRO 500GB NVME - за уиндоуса

Seagate HDD 4TB 3,5 - за сторидж

При добавяне на който и да е от двата броя toshiba ocz vx500 - 2,5 инча сата ссд

ОС не стартира и стигам само до екрана от снимката. toshiba ocz vx500 - 2,5 инча сата ссд искам да ги ползвам само за сторидж - няма да се ползват за системен диск.

toshiba ocz vx500 - 2,5 инча сата ссд вече са тествани на:

ASUS Z97 Maximus Hero VII lga 1150 DDR3

ASUS Z97-K lga 1150 DDR3

ROG STRIX Z390-F GAMING

MSI MAG B760 Tomahawk WiFi DDR5

MAG Z790 TOMAHAWK WIFI DDR5

MSI Z790 GAMING PRO WIFI

MPG B850I EDGE TI WIFI

ASUS ROG STRIX B760-I GAMING WIFI DDR5

и си работят нормално.

В момента докато пиша се сещам че имам някъде вкъщи

GA-F2A88XN-WIFI (Rev. 3.0)

единственото ми лично друго GB дъно, намеря ли го ще го опитам и на него.

Понеже на работа имам още 3 или 4 машини със същото като моето B760 DS3H AX дъно ще ги опитам и на тях.

Редакция:

Току що тествано и на друго B760 DS3H AX дъно - същата ситуация като на моето - не стигам до уиндоуса.

Приключен въпрос :)

Редактирано от zlinaka (преглед на промените)

преди 21 часа, Колев 74 написа:

"? Никога не съм ползвал допълнително захранване за 2,5 диск, за 3,5 ок, но за малките?"

Стефчо - излагаш се или просто не си свързвал външен HDD към телефон?

преди 1 час, jhoro написа:

преди 53 минути, цър-вул написа:

3,5"?

Даже и 2,5“ ще иска външно захранване!

преди 2 часа, jhoro написа:

Няма да се учудя, ако ти си единствения свързващ HDD 2,5" към телефон!

преди 45 минути, цър-вул написа:

Удобно за направа на имидж на талафон

Без руут на външен диск директно няма как да стане пълен имидж . Освен това, на кутията с HDD ще и е нужно външно захранване за работа с телефон... и изобщо нищо удобно не виждам в такъв вариант.

2,5 HDD to smartphone

Ограничение с тока: 2,5-инчовите механични хард дискове консумират повече ток при развъртане на плочите, отколкото портът на повечето смартфони може да отдаде. В резултат дискът може да „цвърчи“, да се изключва или телефонът да дава грешка за претоварване на порта. Решението е използването на USB хъб със собствено захранване (външен ток) или преминаване към SSD диск, който харчи много по-малко ток.

Както и да е, темата е решена още с този отговор, след като на всички други марки дъна дисковете работят:

на 4.09.2026 г. в 21:41, цър-вул написа:

Значи настройките в BIOS са ок.
Явно е несъвместимост с Toshiba. Сега се сещам, че миналата година имаше проблеми с Toshiba SSD, та М$ и Toshiba се бориха да отстранят проблема

Конфликта е на Гигадръв с Тошиба ССД.

на 6.09.2026 г. в 16:59, zlinaka написа:

toshiba ocz vx500 - 2,5 инча сата ссд вече са тествани на:

ASUS Z97 Maximus Hero VII lga 1150 DDR3

ASUS Z97-K lga 1150 DDR3

ROG STRIX Z390-F GAMING

MSI MAG B760 Tomahawk WiFi DDR5

MAG Z790 TOMAHAWK WIFI DDR5

MSI Z790 GAMING PRO WIFI

MPG B850I EDGE TI WIFI

ASUS ROG STRIX B760-I GAMING WIFI DDR5

и си работят нормално.

• Автор

Драснах едно съобщение на съпорта на Гигабайт - ако изобщо някой ме отрази ще споделя отговора.

преди 3 часа, Joss Bomon написа:

Няма да се учудя, ако ти си единствения свързващ HDD 2,5" към телефон!

Не съм, ама тове не е интересно!

преди 3 часа, цър-вул написа:

Абе, и аз съм свързвал 2,5" HDD към смартфон. И без външно захранване

За HDD ли говориш или за SSD? И винаги ли се получава - телефона осигурява ли необходимото захранване?

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.