Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

С каква бюлетина да гласуваме?

Каква да е бюлетината на предстоящите парламентарни избори. 38 гласували потребители

1. 1. Каква да е бюлетината на предстоящите парламентарни избори.

• Бяла интегрирана
      51%
      19
    • Бяла, отделна за всяка партия.
      8%
      3
    • Цветна
      40%
      15

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

• Автор
Добре, ако това е цената, която трябва да платим, така да бъде! Ще я платим. В крайна сметка, досега много пъти сме плащали и по-високи цени за къде-къде по-големи безумия и безобразия, така че нищо ново под слънцето няма да се случи. Но ако има поне минимален шанс това да реши 1-2 подобни проблема, струва си да му дадем шанс. Нищо, че никой не ни пита.

Е да ама в единия случай са потърпевши общини, а тук цената е държавата. Няма да никак добре заради съдебни спорове да не може да се каже кой ще управлява и да не може да се излъчи правителство. Или пък да се касират изцяло изборите за парламент. Тук цената е прекалено висока. Затова апелирах да се прави всичко овреме и с разум.

Бе не се хабете "уважаеми зрители"! Нас никой нема да ни пита каква да е бюлетината :)

... а Ганьо балкански още на времето беше казал: "И едните - и другите са маскари"... :)

Ее, аз пък ще гласувам с бяла бюлетина с две бели ивици, и на която името на партията е написано с бял цвят. :)

• Автор

Браво на vladii,

Много дълбокомислено изказване.

Все пак очаквахме сериозно отношение от посетителите на форума.

Леле какви готини разсъждения. Почти ме е срам за някои от тях.

Интервизион,Солар и Кирил Филосов според вас баба ми и майка ми които са работили по 40 години и са градили тази държава и са със зрителни проблеми и пенсионери нямат право на глас. Така ли? Хайде не така де. Тая държава има конституция все пак.

Колкото до циганите. Ами ако бяха гласували единно щяха да си имат поне 30 депутата бре. Защо ли? Защото като погледна са по-организирани от нас.

Ясно. От последния пост виждаме, че причината е БСП. Ами приятели да не би СДС и НДСВ да оправиха България. Да не би да спряха потока от емигранти. Да не би да привлякоха инвестиции. При едните харизхме авиокомпания "Балкан" и затрихме националния си превозвач. Сега при тези се зароби целия народ за години напред с продажбата на електроразпределителните дружества. Това ще го усетите от втората половина на тази година, когато ще плащаме по-високи цени за ток и от развитите европейски държави. Отложиха го за да го стоварят на новото управление, защото знаят, че няма да са те.

Измамите. Хе хе, разсмяхте ме. Искате да кажете, че като е бяла интегрална бюлетина няма да се изнася и да се раздава. И как ще стане. Отделно. Може да е задраскано едно а да се преброи за друго. Бил съм в общинска избирателна комисия. Ако знаете какво беше на мевстните избори. Бедна ви е фантазията. Секционните комисии се побъркаха с тъпите правила и бели бюлетини. Избирателите също се побъркаха.

Знаете ли, че по вашите приказки за пенсионери и т.н. примерно лишавате от правото на избор в нашата община около 60% от населението и. Имате ли право да го правите.

Или одобрявате кражбите на новите ни управляващи.

Съгласни ли сте в парламента отново да влезе човек като Камен Влахов. Нали е избран от младите и образованите.

Мисля, че сегашните управляващи най-много се страхуват за власта си.

А между другото гледахте ли снощи новините. ОДС в съюз с ромската организация ДРОМ, която организира митингите по време на форума в София послучай "Десетилетието на ромското включване".

НДСВ си е с ДПС. Нали заедно управляват.

Така, че нека не се хвърляме на сляпо.

Аз поне мисля така. И стига сме сменяли закони за да са изгодни за тия, които са на власт и които искат да я задържат на всяка цена.

Има и опасност изборите да се отложат, защото НДСВ не са готови и бавят промените в изборните закони, а време няма. Има си законови срокове за това. И ако не стане промяната ще трябва да се отлагат изборите и съм сигурен, че може да прибегнат до това.

И няма да е по евтино.

И губещи няма да са БСП и ДПС както си го мислите. Просто разсъждавате едностранчиво.

Това е за сега.

<{POST_SNAPBACK}>

Категорично не съм съгласен с този ти пост. В частност , би ли ми казал кой е националния превозвач на САЩ ???

Отделните бюлетини , цветни или не са излишен разход. Но за съжаление този разход ще бъде направен. А иначе с интегрираната бюлетина може да се гласува и в тото пункт, просто трябва да бъде направена съвместима със скенерите им. И резултатите от изборите ще са известни половин час след приключването. И при по адекватен контрол може и да са реални ,а не нагласени.

Проблема според мен е друг. Не с каква бюлетина ще се гласува, а кой ще отиде да гласува. Мощни тълпи от цигани и турци отново ще решават кой да ни управлява. Но това е настрани от темата , съжалявам.

• Автор

Встрани от темата:

Айде пак гледаме САЩ. Що не погледнем в Европа по отношение на авиопревозвачи със статут на национални:

Луфтханза - Германия

Ал Италия - Италия

Ер Франс - Франция

Бритиш Еъруейз - Великобритания

А като говориш за САЩ, по отношение на избирателна система са най-недемократичната страна. Не съм видял по просташка система за избор на президент от тяхната. Може да имаш повече гласове от бюлетините, т.е. от вота на народа и накрая опонента ти да стане президент, защото така са се стекли гласовете на представителите на отделните щати. Това пък ако не е подмяна на вота на народа, здраве му кажи.

По принцип САЩ не са нито най-демократичната, нито най-правовата държава на света.

А и в крайна сметка сме се запътили към ЕС, а не към това да бъдем поредния щат на САЩ, както навремето искаха да бъдем поредната република на СССР.

А като даваш пример за ТОТО системата, надявам се, че снощи си гледал господари на ефира. Имаше точно за простотиите на системата им и как човек може да не си получи печалбата заради гаф на системата.

Добре искате ли да ви кажа какво ще стане според мен? ДПС както винаги пак ще си запази власта както и до сега въпреки,че лично според мен тази партия в основата си противоречи на конституцията,защото колкото и да се опитват да го отрекът тя си е етническа кажете ми в коя нормална държа не ти обръщат внимание в официална институция като общината като говориш на официалния език в държавата.А това се случва в момента в България и не го знам от някаде другаде,а от първа ръка!Що се отнася до правото на пенсионерите и слабограмотните да гласуват то е неоспоримо,но трябвали тази група да определя бъдещето на страната за следващите поне 4 години? Тази група е основно атакувана с манипулации от политиците преди избори защото най лесно се подава на тях.И какво излиза активното население е безгласна буква.По простата причина че имаме над 2 млн. пенсионери и поне наполовина още толкова слабограмотни (може и да греша в цифрите,но процента си остава значителен) които са основния електорат за нашите политици.А относно интегрираната бюлетина,щеше да идеалния вариант ако имахме нормален брой партии а на изботи се явяват сигурно над 50 е кажете ми каква трябва да е тази бюлетина за да побере 50-те с техните листи и колко време ще ви е необходимо за да намерите в списъка предпочитаната от вас партия? В този случей изборите сигурно ще трябва да са поне 3 дни за да може всеки желаещ да упражни своето право на глас.Иначе идеята за интегрирана е най добра от гледна точка миниманизиране на разходите по отпечатването на бюлетините.Така или иначе това кой ще управлява не се решава пред урните,а на друго място хайде да не се заблуждаваме.така че е добре поне да минимализираме разходите (които разбира се плащаме всички ние) за предстоящия цирк.

Хайде сега аз съм бил несериозен. Ами точно така е! Ако си прегледате постовете, обаче, ще забалежите, че "леко" сте започнали да се отклонявате от темата.

Би трябвало да обсъждаме какъв тип бюлетини ще е най-подходящ, удачен и т.н. А не кой какво е крал и съсипал. Още римляните преди две хилядолетия са знаели как властта опорочава. Но да не се впускам в дълги разсъждения.

Относно бюлетините:

Не съм много запознат с тези неща. Досега съм гласувал само един път за правителство - за сегашното, но не за управляващото мнозинство. (Между другото ако искате да си отворим специална темичка и да бистрим политиката в нея :) ). Така..., а и дори не помня какви бяха бюлетините. Май бели отделни за всяка партия?

Иначе, според мен, и трите вида са удачни. Като мисля, че цветните не са подходящи при много на брой партии - Много цветове, някои ще са доста близки предполагам и са възможни обърквания по тази причина.

• Автор

vladii, винаги когато се говори по една тема възникват случите на отклонение. Не знам. Причината най-вероятно е, че при нас нещата са навързани и като бутнеш едно, закачаш още няколко.

Е, опитваме се да не се отклоняваме много много.

Просто ти го беше ударил на весел тон и така не се разбра какво ти е мнението. Не, че не трябва да има майтапи, ама поне казвайте и реалното си мнение :baby

Встрани от темата:

Айде пак гледаме САЩ. Що не погледнем в Европа по отношение на авиопревозвачи със статут на национални:

Луфтханза - Германия

Ал Италия - Италия

Ер Франс - Франция

Бритиш Еъруейз - Великобритания

А като говориш за САЩ, по отношение на избирателна система са най-недемократичната страна. Не съм видял по просташка система за избор на президент от тяхната. Може да имаш повече гласове от бюлетините, т.е. от вота на народа и накрая опонента ти да стане президент, защото така са се стекли гласовете на представителите на отделните щати. Това пък ако не е подмяна на вота на народа, здраве му кажи.

По принцип САЩ не са нито най-демократичната, нито най-правовата държава на света.

А и в крайна сметка сме се запътили към ЕС, а не към това да бъдем поредния щат на САЩ, както навремето искаха да бъдем поредната република на СССР.

А като даваш пример за ТОТО системата, надявам се, че снощи си гледал господари на ефира. Имаше точно за простотиите на системата им и как човек може да не си получи печалбата заради гаф на системата.

<{POST_SNAPBACK}>

Приятелю,

проблема е че гледаме Европа , с цялата и порочна и корумпирана бюрократична система, а не гледаме и не се стремим да направим нещо повече. С цялата си несъвършенна и "недемократична" система, която им върши работа и не е променяна от 200 години насам САЩ са на светлинни години от нас не само в икономическо отношение. Говоря от личен опит, а не по спомени на очевидци. Но това е доста страни от темата, съжалявам.

По въпроса за тотото , аз не говоря за манипулациите им , а за използване на системата им . Къде имаше гаф на системата ??? Тя си работи съвършенно. Това , че някои хора си тълкуват правилата , както им е угодно, това е отделен въпрос.

Отново по темата - една интегрирана бюлетина .

:bye:

• Автор

Ако смяташ,че бюрокрацията в САЩ е по-малка от европейската си доста далеч от истината. Вярно - системата им върши работа, но само за определени лица. Това също е вярно. Бюрокрация има и ще има. И не я разбирайте само от лошия смисъл на думата. Или за теб американските политици са боговете на демокрацията и не са бюрократи, корумпирани и други от този сорт. Защо ми се струва, че за теб САЩ са панацея за всички проблеми на света. Щото реално там където са се намесили май май само проблеми за човечеството са създали. И се намесват само ако им е изгодно и имат интерес. Пример - Ирак, Корея, Виетнам. Последната им намеса - Ирак. Пълен провал. Цялата работа беше заради нефта. Истинската цел по която трябваше да се вземат мерки е Иран по отношение на тероризма. Но Саддам беше пречка за американските нефтени корпорации да сложат ръка на нефта и САЩ да диктуват правилата на играта в света. Така, че не ми хвали американците. Една от малкото необразовани нации, които процъфтяват благодарение на кражбата на умствения потенциал на другите.

Извинявам се за отклонението от темата.

А по-темата. Аз съм казал, че трябва да се промени цялата ни избирателна система и да се направи такава, че да не обслужва интересите на този или онзи и да бъде приемлива за всички.

:clap Аз съм за цветни бюлетини, защото:

1. по-лесно се разпознават;

2. вероятностите за фалшификации при броенето в избирателните комисии се намаляват. Била съм в изборна комисия и мога да си представя с интегрирана бюлетина какво чудо ще се получи.

3. при повторно броене, ще е по-лесно с цветни бюлетини

4. тезата, че интегрирана бюлетина е по-добра, защото в някои места раздавали направо бюлетини на населението, не е издържана. Тези същите ще раздават на същите места интегрирана бюлетина, задраскана, т.е. пак същата работа.

5. вярно, че са значително по-скъпи, но ако бъде въведен депозит от партиите за участие в изборите /имаше проект, но не зная до къде стигна / sad.gif ще се ограничи излизането на избори на "квартални" партийки. :)

• Автор

Ами по принцип се прави сметка за броя на бюлетините, които се отпечатват за всяка партия на база представяне на предни местни или парламентарни избори. В интерес на истината са много точни.

Ама какво се оказва - пристига местния лидер на някоя партия и казва "защо нямаме толкова бюлетини колкото другите". Изобщо не му пука, че на всички избори е получавал почти еднакви проценти в малки граници на отклонение. Той иска като на водещите.

Пример - на местните избори в нашата община се получи следното. БСП и НДСВ бяха водещи на база парламентарни избори, БЗНС - НС като коалиция със силни позиции. СДС по всички показатели няма подкрепа от населението от доста години насам. Да ама идва госпожата местна лидерка и вдига скандала и заплашва с блокиране на изборите. Добре- отпечатахме бюлетини колкото на водещите. Разнесохме ги. Както ги оставихме, така след това ни ги върнаха. Без да е ползвана нито една от тези допълнителни, а и от предвидените бяха едва 4-5 % от тях.

И колко пари бяха потрошени. Аз също съм за това партиите да си плащат бюлетините. Или да се предвижда колко се полгат и всяка бройка отгоре, която не е влязла в употреба да се плаща на по-висока цена.

И с бяла интегрирана бюлетина няма да ни излязат по - евтино изборите.

Така приказваха и за бялата партийна, че ще е по-евтино, а се оказа, че не е така.

Защо да не излязат по-евтини изборите с интегрираната бюлетина? Нали е една. Отпечатват се на база проучвания на броя на хората, които биха гласували. Взима се предвид и активността от предишни избори. Така според мен би трябвало много точно да се определи какъв процент от жителите на републиката ще дадат гласа си и няма да се отпечатват десетки ( или стотици ) хиляди излишни бюлетини.

А нали знаете какво ще стане ако се избере цветната бюлетина. Сините партии ще се сбият за синия цвят...разните комунистически партии ще се чудят дали ще бъдат с червени ивици, или ще си искат червената бюлетина, ако са в коалиция сами със себе си. Ще си бъде голямо шоу. Интегрираната бюлетина е изборът на Европа. Да не би и там да няма неграмотни и пенсионери...има, и какво нищо не им е станало и си гласуват с бели интегрирани бюлетини. Пенсионерите поне ще се ограмотят, гледайки образувателни програми по телевизията и ще си отидат на очен лекар за по силни очила. А тези които са неграмотни...в избирателните комисии по закон помагат на неграмотните и инвалидите да гласуват...А това, че щяло да е по лесно на избирателните комисии при броенето на бюлетините ако са цветни, според мен не е вярно. Първо, ще има много откраднати бюлетини, а всички бюлетини се описват и групират включително тези, които са останали след гласуването. И хаиде сега да не би бюлетините за кметове да бяха цветни?!

Не бяха! Бяха си белички. Хората си гласуваха и нямаше проблеми.

Ако смяташ,че бюрокрацията в САЩ е по-малка от европейската си доста далеч от истината. Вярно - системата им върши работа, но само за определени лица. Това също е вярно. Бюрокрация има и ще има. И не я разбирайте само от лошия смисъл на думата. Или за теб американските политици са боговете на демокрацията и не са бюрократи, корумпирани и други от този сорт. Защо ми се струва, че за теб САЩ са панацея за всички проблеми на света. Щото реално там където са се намесили май май само проблеми за човечеството са създали. И се намесват само ако им е изгодно и имат интерес. Пример - Ирак, Корея, Виетнам. Последната им намеса - Ирак. Пълен провал. Цялата работа беше заради нефта. Истинската цел по която трябваше да се вземат мерки е Иран по отношение на тероризма. Но Саддам беше пречка за американските нефтени корпорации да сложат ръка на нефта и САЩ да диктуват правилата на играта в света. Така, че не ми хвали американците. Една от малкото необразовани нации, които процъфтяват благодарение на кражбата на умствения потенциал на другите.

Извинявам се за отклонението от темата.

А по-темата. Аз съм казал, че трябва да се промени цялата ни избирателна система и да се направи такава, че да не обслужва интересите на този или онзи и да бъде приемлива за всички.

<{POST_SNAPBACK}>

Да определено смятам , че бюрокрацията в САЩ е по-малка от европейската. Както писах и преди това имам лични наблюдения. Не съм казал че американските политици са богове на демокрацията или че САЩ са панацея за световните проблеми , не изопачавай думите ми. Всяка велика сила се намесва там, където има собствени интереси. Може да попрочетеш учебника по история. А дали силата се казва САЩ, Обединеното кралство, СССР или Китай няма никакво значение. И не ми разправяй за проблемите на човечеството. Единствения проблем на човека в частност и на човечеството като цяло е как да да прецакаш другарчето си, съседа си и да си направиш по - голяма пушка от другия. Това е човешката история.

Смехотворното ти твърдение за необразоваността на американците направо ме трогна. От къде я черпиш тази информация - от вестниците ли ?????

Може да си направиш едно малко проучване колко висши учебни заведения има там, колко са студентите в тях и колко от тях са international. Има си и данни колко от тях остават в страната, след завършването. Има си и данни колко висококвалифицирани специалисти годишно емигрират официално в САЩ с работни визи. Не говоря за "зелените карти", които са за хора от кол и въже.

Казах , че политическата им система, дори и това с непреките избори е по - добро от европейската. А за прословутия Европейски съюз, към който така се стремим (или за предсъединителните и други фондове) няма изобщо да говоря. Не съм привърженик на Евросъюза , а и доста се отклонихме от основната тема.

За промяна на изберателната система съм съгласен. Но каква да е промяната е въпросна на друга тема.

Отново , може би за трети път ще кажа. Една интегрирана бюлетина !!!!

:bye:

• 3 седмици по-късно...
Парламентът реши на изборите да се гласува с бяла интегрална бюлетина

06 април 2005

Източник: Радио България

Народното събрание реши на изборите да се гласува с бяла интегрална бюлетина. Това решиха народните представители с приетите промени в текстовете от Закона за избора на народни представители.

Добър завършек на темата според мен.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.