Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Конфигурация от Технополис

Featured Replies

Ако държиш дъното да е Асус ,по-добре се спри на P5B DELUXE, LGA775 - избрания от тебе ASUS-P5B/P965, LGA775 е възможно най-"дървения" вариант на Асус ( не става за клок ) .Ако дъното на Асус ти идва скъпо , лично за мене чудесен вариант са GIGABYTE 965P-S3 и GA-965P-DS3 -

и са по-евтини от Асус-а и стават и за клок (както и за бъдещ ъпгрейд към Конро ).Рам паметта задължително трябва да е 512MB DDR II 800 (или 667 ) . За видеокартата съм напълно съгласен с Lyudmil (т.е. много по-добър е 256 MB вариант ).

• Автор

Здравейте отново. Минаха два дни откакто извадих машинката от кашоните. Всичко е ОК, хвърчи отвсякъде, конвертира филмчета за мобилния телефон бързо. Човъркам оттук, оттам играя си демек. Синковеца от мен не може да се дореди :hush: Та значи инсталирам си най-новия Everest Ultimate, слагам си Utilities-те от дисковете на дъното и картата. Слагам и CPU-Z и Core Temp, пускам тестове за стабилност - всичко ок, процесора не вдига над 60градуса, дъното е по-надолу, GPU-то и то държи стабилно под 60 гр. Дотук добре обаче пускам една програмка която направо прави овърклока да изглежда като игра(върви с дъното) и виждам че паметта работи в асинххронен режим. Ето снимчицата.

Clock.jpg

Долната програмка (V-Tune3) върви с диска на картата и явно си е за неиния овърклок.

Та разбрах че няма начин от Easy Tune 5 превключа на синхронен режим. Явно става само от BIOS-а. Въпроса ми е дали това са настройките по дефолт:) или пича дето е асемблирал компа е проявил творчество. На компютъра имаше сложени 3DMark2003 и още някаква дето беше 2002 и натоварваше само до 50% процесора. Другия ми въпрос е дали да оставя така нещата или да направя множителя 1:1 и да вдигна честотата на системната шина на около 300-330MHz(респективно паметта да работи на 600-660):) В кой случай би била по-производелна системата.Спомням си че четох някъде (мисля kokomil го беше писал), че в синхронен режим има по висока производителност. Благодаря Ви предварително за мненията.

Засега картата не мисля да я човъркам, работи си добре на всички игри. Пък и гледам да не се случи това :);)

Редактирано от ESPACE (преглед на промените)

Поздрави за машината :)

......пускам една програмка която направо прави овърклока да изглежда като игра(върви с дъното) и виждам че паметта работи в асинххронен режим.
Вярно е че с Easy Tune 5 клока е лесен,но каквото правиш с програмката се запазва само до следващия старт , ако искаш наистина клок , трябва да пипнеш по Биос-а.( Знаех си аз,че няма начин да пипнеш такава машинка и да не я позасилиш <ahttps://www.kaldata.com/forums/uploads/emoticons/default_wink.gif' alt=';)'> )Ако искаш да си играеш с Easy Tune 5 включи го на Advanced Mode и ще се разширят опциите,които можеш да изменяш . Ако искаш наистина да клокнеш машината,макар и не много , прочети в тази тема моя първия пост ,там съм обяснил точно къде,какво,по какъв начин и в какъв ред да променяш настройките по Биос . Разбирам че процесора е с Боксовото охлаждане и не те съветвам да вдигаш шината повече от 320-330 MHz(ако смениш охлаждането с по-добро тогава можеш и повече) ,като задължително след операциите по повишаването на шината прави и тестовете ( описал съм всичко в темата ),следи и температурите на чипсета ( а бе ,изобщо чети оная статия и карай по нея ,обяснил съм и как да пуснеш паметта синхронно).

В момента видеокартата работи на честоти 560 /1400 MHz и едва ли ще и се опре някоя игра .

• Автор

Здрасти. Наистина не знаех че това с easy tune-то е временно. Та горе на снимката съм го снимал в advanced mode. Мисълта ми е следната. Както става ясно не гоня някакъв екстремен клок на процесора. 300-330 MHz стигат :) , не ми се занимава сега с нови охлаждания. Темата съм я чел и то не 1 път, поздравления. Чудесно написано е по въпроса за overclock-а. Просто четейки не можах да стигна до еднозначно решение кой следните два варианта, кой е по добър.

1. 330MHz FSB, респективно при множител 1:1 660 Mhz честота на паметта или

2. 320MHz FSB при сегашния множител 4:5 си е 800Mhz честота на паметта(това си е нейната горна граница)

или просто ми кажи двата режима с каква тестваща програма да ги изпробвам за да видя кой е по производителния. Благодаря отново.

В другата важна тема ( за клок на АМД ) сме описали ,кажи -речи всички ,възможни тестове .За да не се занимаваш пък само с тестване , свали си едно SuperPI ,пусни го да смята 1 MB и в двата посочени от тебе режима и според резултатите прецени в кой да го оставиш ( ако все пак решиш да клокваш и нагоре,тогава задължително пусни FSB : DRAM в отношение 1 : 1 т.е. трябва да и намалиш честотата ,за да се изравни с тази на системната шина и Рам паметта да не спъва клока ).

• Автор

Опааа, явно асемблатора е пипал настройките на БИОС-а. Влизам значи и виждам че множителя не е на ауто, а по надолу ми смига някакъв червен надпис че напреженията не са оптимизирани. Аз съответно реагирам първосигнално и прас напреженията на ауто и множителя на ауто без до погледна какво точно е пипал по напреженията. Съответно рестарт и виждам че FSB-то си е на 266 а множителя за паметта станал 1:1,5 - и паметта работи на 798Mhz. Компютъра си работи нормално, обаче като му пусна стрес-тест-а на Еверест се дъни и на теста на паметта, и на тази на CPU. Напрежението на процесора в БИОС пише че е 1,35V а Еверест го вижда като 1,16V.

Решавам да влеза отново в БИОС-а , и да пробвам на 300Mhz и множител 1:1, напрежения на ауто.. Речено -сторено, обаче след F10 и Ентер компа изобщо не иска да запали. Изненадааа. Ресет, и отново в БИОС. FSB на 266, множителя на паметта на 4:5(667Mhz) както беше отначало. Резултата - отново нестабилност в тестовете на Евереста. Температурите нормални-56градуса процесор, 50градуса дъно и 50градуса графичен процесор

Влизам отново в БИОС, пак всичко на ауто и 266 към 798 и този път се закрепи на теста. Обаче тази сутрин пак не минава теста, работи 10-15 сек и почва Failed. Та се чудя да се занимавам ли изобщо с напрежението на процесора, или да си оставя така машината. Явно асемблатора се е сблъскал със същия проблем, и е вдигнал някое напрежение. Ще я понатоваря с конвертиране и ако се държи стабилно може въобще да не я бутам повече, но знаейки че не може мине тези тестове просто ще ме дразни.

Преди използвайки EASY TUNE 5 без проблеми си вдигах до 320 Mhz при множителя 4:5, а впоследствие при множител 1:1 и честота на FSB 266Mhz дори при опит за малък клок(285Mhz) компютъра забива.

Кое според Вас се дъни в случая? Благодаря предварително за мненията.

• Автор

Здрасти отново cool.gif .

Върнах се от работа, пуснах компютъра при първа и втора снимка на default настройки в BIOS-а. Този път се закрепи и тестовете първа и втора снимка минаваха нормално.

При опит за клок 300Mhz FSB и множител 1:1 отново не искаше да отцепи. Идеи?

• Автор
Пусни един шот от третата графа на CPU-Z - Memory . Изключил си от Биос Spread Spectrum ,нали ?

Вдигни с една стъпка напрежението на процесора ( в момента е 1.325 ) .

Здравей. Ето шот-а при дефолт настройки в биос-а.

В биос-а на моето дъно няма настройка Spread Spectrum, или поне аз не я намирам. В кой раздел трябва да е?

В крайна сметка си поиграх и при повишаване на напрежението на процесора до 1,35V(+0.025V) и повишаване напрежението на паметта пак с една стъпка (+0,025V) компютъра успя да запали на 300Mhz FSB и множител 1:1 - шот. Успя да запали и на множител 2:2,5(750Mhz).

Държи се стабилно на тестовете, производителността му е с около 10-12% по висока отколкото при дефолт настройките (266Mhz FSB множител 2:3). SuperPI дава разлика само от 3 секунди при двата режима(29 с/у 26 секунди).

При честоти на FSB 330Mhz отново не иска да тръгва, прави проблеми при буут и някакво вътрешно чувство ми говори че май не напрежението на процесора спъва работата, а напрежението на паметта дето си го слага дъното в ауто режим. Странното е че Easy Tune показва напрежение 1,9V при дефолт настройки, а когато ръчно в биос-а го вдигнах с една стъпка при клока след това Easy Tune показваше че паметта работи на 1,82V.

Както и да е, благодаря за съветите, наиграх се достатъчно. :speak: Ще го оставя в синхронен режим при дефолт настройка на FSB, а ако ми потрябва някога да го позабързя ще си го бутам през Easy Tune. Засега скоростта е напълно достатъчна.

Здравей и от мене ,

Понеже каза ,че си чел статията няколко пъти , затова не отварям въпрос за нея , изхождам от позицията че действаш по нейните указания.Какво имам предвид - след като си заредил Default Settings на Биос трябва да фиксираш PCI-E шината на 101 МХц ,PCI на 33 МХц - волтажите ги остави на AUTO (както са и в момента) . Води се от показанията на напреженията ,които ти дава Биос -на тях може да се разчита най-много - номиналното напрежение на процесора е в рамките на 1.25-1.36B .Що се отнася до паметта -не ми се вярва тя да се дъни именно при режим 1:1 -няма логика да работи на по -висока честота при друг режим и да не иска при по-ниска честота в този режим - за всеки случай я остави и нея на ръчно зададен режим на волтажа и дори спокойно може да го вдигнеш с една "стъпчица " нагоре - (паметта е добра и трябва да си голям "късметлия" да улучиш толкова "куци" бройки ) - по-скоро мисля ,че иска малко напрежение на чипсета ( северният мост ) .Но така или иначе сега не пипай напреженията там ,както и остави таймингите на Рам паметта By SPD - като гледам последния шот ,таймингите са си коректни .Друг е въпроса , че ако оставиш напрежението на процесора на AUTO има вероятност дъното само да му вдига напрежението до 1.40-1.45 В . (но ти не го клокваш толкова ,де ) .

Друго, за тази система използвай версия на Еверест 3.50 и нагоре ( версията на CPU-Z е последната,която ти посочих и тя върши работа ) - иначе има вероятност да има неточности и некоректна работа на програмата с твоя компютър .

Която от следните функции намериш при тебе ,изключвай я -( след като си влязъл в Биос натискаш и ctrl+f1 за допълнителните опции,нали ) -

- Intel SpeedStep

- C1E Support

- Vanderpool Technology

- Spread Spectrum

(разрови целия Биос )

Остави компа да работи на 300 шина при отношение 1:1 -нали каза ,че там е достатъчно стабилен - пък като му се наситите и започне пак да те човърка да го клокваш - смени тогава Биос-а на дъното с най-новия и всички тези неточности ще изчезнат. Това дъно с този процесор си вървят без никакви проблеми и на 400 шина при отношение 1:1 ( с по-добро охлаждане на процесора , де , не с Бокса ).

Ако се сетиш за нещо друго -питай .

• Автор

Голямо благодаря за отделеното време и внимание. Ако се поразчовъркам още ще споделя. :)

• Автор

Последен отчет и приключвам с експериментите. :wors:

По някаква причина след задаване на нови настройки в БИОС-а(FSB 300 и множител 1:1, напреженията по дефолт, C1E-disabled, cpu TM-disabled) компютъра не иска да буут-не нормално. Ако изчакам, минават няколко секунди и буутва с дефолт-настройките. Понякога въобще и не зацепва. :wors: Обаче ако в този момент на дълбок размисъл му щракна копченцето на захранването, при следващите стартирания вече е послушен и не прави никакви проблеми, работи стабилно и си пази горните настройки. След това започнах да го пробвам с EASY TUNE. Без да бутам напреженията се клоква без проблеми всеки път до 360Mhz FSB и нито херц повече(явно тук му е стената) и си работи стабилно. На SupperPI свали до 23сек. Не съм го пробвал на тестове дълго, защото при тези честоти и с това боксово охлаждане започва да позагрява до над 67-68градуса, а никъде не намирам каква му е максимално допустимата температура на процесора и ме е страх да не го изпържа?

cpu TM-disabled
- Това го включи -нека си седи включено.Гледай по-нагоре от тия температури да не го качваш (пък след време като му "боцнеш " едно Scythe няма да има проблеми със загряването). А на дъното просто ще му трябва флаш на Биос-а .
  • Автор

TM-Thermal monitoring-а си го включих след експериментите, но поради факта че въпросния компютър още не съм го включвал към интернет, не съм проверявал дали дъното е с последния bios.

Интересно че ТАТ и Еверест дават с по 10-15 градуса по висока температура на процесора от гигабайтския хардуер-монитор в easy tune.

Казвал съм и преди ,че най-точно на Core2Duo мери температурата Core Temp и Intel Thermal Analysis Tool ( ТАТ ) - между другото ,ето го и линка към последната версия на ТАТ - 2.05 .

• Автор

Здравейте отново. Май ще приключвам с овърклокерските си опити. Бях оставил компютъра на 300 FSB и синхронен режим 1:1 но по едно време реши да стачкува и само си възстанови дефолт честотата 266.

Взе да ми писва и след поредното човъркане снощи на Easy Tune 5 и по точно в менюто CPU Intelligent Accelerator 2 (C.I.A. 2) взех че му праснах най-агресивните настройки Full Trust. След последвалия рестарт ни вопъл, ни стон - и до биос скрийна не стига, въобще не буутва. Така яко се ошашави че и интелигентното възстановяване след натискане на ресет бутона не помогна. Та имах възможността да разгледам отблизо батерийката на дъното за около минутка:cheers:. Красивичка, made in Japan, 3.3V.

Та чудя си се днес какво греша, с последния биос съм, пък и за дъното ми (965G-DS4) друг няма. Чета аз как някой си заключват PCI-E на 101Mhz(както ме посъветва и kokomil), пък аз мога само да я задам, и обикновено след втори-трети рестарт всичко е на дефолт. Хората си клокват без проблем до честоти 350 Mhz FSB без да бутат напреженията, при мен тръгва на 300 с уговорки, а нагоре само през изитуна. Стоя и си мисля кое ли се дъни - процесор ли, захранване ли, памет ли? И днес попадам на следната тема. Та нещата почват да се проясняват и ще отложим овърклокерските изпълнения за едно по добро бъдеще с някое по различно дънце. И без това другия ми компютър е антика с 900Mhz Celeron, та скоро и там може да има ъпгрейд. Та това дъно сега с вграденото видео идеално ще се впише в по бюджетен такъв.

В заключение ако някой си търси Conroe базирана конфигурация и се е спрял на Gigabyte-ско дъно, да не взима 965G, ако мисли да прави овърклок.

Ако някой e с дъно DS3, DS4 или DQ6 не му е ясно какви точно настройки да направи в BIOS-а за овърклок в този линк http://www.jzelectronic.de/jz2/index.php e много добре обяснено със screenshots при различните процесори Е6300, Е6400 и Е6600 за различните честоти какво точно да се зададе.

А, и още нещо относно температурата на процесора дето обсъждахме.

Пускам компютъра, температура в стаята и компонентите на компютъра 21 градуса(не е работил часове).

От натискане на копчето до пълното зареждане на Windows минават точно 30 секунди.

Веднага пускам ТАТ и хардуер монитора на дъното. ТАТ показва 40градуса, а другия монитор 27градуса.

Пускам веднага и конвертиране на клип(м/у 50 и 100% натоварване на процесора) за нови 30 секунди.

След това ТАТ показва 45градуса а хардуерния монитор 32градуса.

Та нещо не ми е ясно как от старта на системата за 30 секунди до зареждане на WIN процесора може да загрее с 19градуса (от 21 до 40), а после при натоварване за същото време само с 5 (от 40 до 45 градуса)

Предварително в биоса бях задал вентилатора да работи на мах. независимо от температурата. Та честно казано ме съмняват малко коректността на показанията на ТАТ. Още повече че след рестарт температурите, които показва биос-а са същите, като на хардуерния монитор на Gigabyte, и по тях биоса определя термалната защита на процесора.

Още веднъж благодаря на всички за отзивчивостта и най вече на kokomil.

И в темата,която си посочил ( в Хардуербг) пише ,че не е зле да се смени Биос - май-май ще трябва да се пробваш.

Не се учудвай ,че веднага след зареждането температурата се вдига и после пада - все пак процесора върши работа,докато се зареди операционната система.В края на краищата може да вярваш на това което смяташ за добре - след като ТМ е включен - няма опасност за процесора.

Чета аз как някой си заключват PCI-E на 101Mhz ... пък аз мога само да я задам
- след като си я задал ръчно ,значи си стои на посочения параметър .

965G-DS4
- как пък успя на него да налетиш точно.
  • Автор

Флаш на биос не става- има само един в сайта на Gigabyte и той е същия като моя - F2.

А относно дъното бях казал да е 965-DS4 или DQ6. Кой да предположи че тези с вграденото видео имат подобен проблем. Не че е от особено значение де, и така си е добре компютъра. Ще пробвам и как са нещата с по охлабени тайминги на паметта, не се знае откъде ще изкочи зайчето. :down:

Лека вечер.

• 1 месец по-късно...
  • Автор

Здравейте отново. Бях изоставил клокърските опити и скоро не бях влизал в сайта на Gigabyte. Обаче сега влизам и виждам че има точно три нови ревизии на БИОС-а. И последната ми харесва най-много

F5 2007/01/11 1. Enhance FSB frequency flexibility :help:

Жалко че компютъра не е при мен, но след седмица ще му сложа този БИОС, ще го поизпържа и ще докладвам има ли промяна :speak:

• 3 седмици по-късно...
  • Автор

Само да споделя набързо и да предупредя някой да не се набута като мен с това дъно. Флашнах му биоса до последна версия F6. Резултата е никакъв - същата куца работа. Та ако някой мисли да клоква да не си взема дъно в вградено видео. Това е.

• 10 месеца по-късно...
  • Автор

Здравейте отново. Ето мина почти година от предишната ми одисея с този компютър и опитите ми за клок. Дойдоха празници пак и аз си направих подарък този път за мен :). Доларът падна, компонентите станаха по добри и за 1200лв се получи това

Дъно-P35-DS4 Socket 775, P35+ICH9, ATX 1333/1066/800 bus PCI ex16

Процесор- Intel Desktop Core 2 Duo E6750 2.67GHz (1333MHz, 4096KB, Conroe, S

SVGA-CARD Nvidia 8600GT, 256MB, 128bit , PCI-ex, GDDR3

RAM - 2 x Apacer 2GB DDR II PC800Mhz PC6400 CL5 - dual chanel kit 2x1GB DDR2 800

HDD - HDD 500GB Hitachi Serial ATA, 7200rpm, 16 cashe

DVD - NEC ND-3570A DVD+/-RW

PSU - Fortron FSP400-60THN-P 400W

CASE - Spire SP-7060B

Това са реалните наличности във Вали, някои неща ми се щяха да са малко по различни но понякога се налагат компромиси.

Снощи си го сглобих собственоръчно с леки напътствия, вдигнах му операционна система, програмки, и понеже не остана много време че стана късно, си викам я лекичко да го напъна. Ама леко че да не го вкарам в онова тъпо състояние на cold boot ли му викат, дето стария го вадех от него само с махане на батерията. Влязох в Bios направо му вдигнах честотата от 333 на 400Mhz, паметта стана на 940Mhz, викам си няма да и бутам множителя, нищо друго не съм пипал нито напрежения, нито тайминги на паметта. Компютъра си изгря като коледна звезда, никакви проблеми, ядрата хладни, ама хладни. При 100% натоварване от Everest тестовете, си крепят 50градуса, ТАТ дава някакви абсурдно ниски стойности от 35-38 градуса та не му вярвам много. Процесора не е с боксовото охлаждане, а съм му сложил едно на Spire, нищо особено за 10-тина долара, ама явно добре се справя. На компютъра няма да се играят кой знае какви игри, най-тежкото нещо за което ще се ползва вероятно ще е преконвертиране на филми. Няма значение де, но е голямо удоволствие програми дето на най стария ми компютър отнемат няколко минути за инталиране, тук става за секунди. Харда е изключително тих, нищо общо с 250GB WD на другата машина, но имам подозрение че и по-добрата кутия спомага за обезшумяването.На първо четене ми харесва много машинката, ще върши работа :).

Има някакъв бъг обаче, защото EasyTune5Pro "вижда" честотата на процесора като 2200Mhz, въпреки че в адванс мод показва че шината е на 400 и множителя е 8. CPU-Z си показва всичко коректно.

Така и не разбирам ;) Имаш въпрос или .... !

Влязох в Bios направо му вдигнах честотата от 333 на 400Mhz, паметта стана на 940Mhz, викам си няма да и бутам множителя, нищо друго не съм пипал нито напрежения, нито тайминги на паметта. Компютъра си изгря като коледна звезда, никакви проблеми, ядрата хладни, ама хладни.

Има някакъв бъг обаче, защото EasyTune5Pro "вижда" честотата на процесора като 2200Mhz, въпреки че в адванс мод показва че шината е на 400 и множителя е 8. CPU-Z си показва всичко коректно.

Ако не изключиш съответната опция в Биос, когато не е натоварен процесорът сам си сваля множителя !

• Автор
Така и не разбирам ;) Имаш въпрос или .... !

Не, просто споделям наблюдения за новия си компютър.

Ако не изключиш съответната опция в Биос, когато не е натоварен процесорът сам си сваля множителя !

Знам, но CPU-Z в същия момент показва че множителя е на 8 и процесора е на дефолтна честота. Ще изключа опцията за понижаване на множителя и ще видя как е.

Май си прав, като изключих C1E и CPU EIST вече взе да показва реалната честота, само дето като дефолтна показва 2Ghz все едно нормално си работи с множител 6.

post-13673-1199020236_thumb.jpg

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.