Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Независимо кино

Featured Replies

Чудно как няма такава тема :speak:

Нека споделяме, дискутираме и обменяме информация, линкове и т.н. относно независимото кино и неговите поддръжници.

Лично аз се сещам веднага за Джим Джармуш

Джим Джармуш (на английски Jim Jarmusch). Работи като асистент на Вим Вендерс и Никълас Рей за съвместния им филм Lightning Over Water през 1980, а през 1982 режисира първия си нискобюджетен филм Permanent Vacation. Вторият му филм Stranger Than Paradise (1984) носи небивал успех и признание - наградата "Златна камера" за дебют на кинофестивала в Кан през същата година.

Водеща фигура в т.нар. независимо кино, често във филмите му се разказва за чужденци попаднали в американската реалност, много различна от образа създаден от мейнстрийм продукциите. Във филмите му винаги има нещо мистично или сюрреалистично, подхранвано от специфичния подбор на музиката, който подсказва и широки познания за нея.

Често използва нетрадиционни похвати в режисурата си. Характеризира се с интересен актьорски състав, включващ музиканти ( Том Уейтс, Иги Поп, Genius/GZA и RZA от Wu-Tang), други режисьори (Роберто Бенини) и т.н.

повече

Ауу, прекрасна тема. Браво Ipa :)

Ето и моите предложения:

Режисьорът е Алехандро Гонзалес (Alejandro González Iñárritu). Няма много филми (само шест във филмографията си), но и малкото които е направил са впечатляващи. Повечето сигурно си спомнят филма "21 грама" (21 grams), който беше невероятен. Тази година очакваме от него и нов филм, за който чувам много добри неща - Babel (imdb.com) в главните роли на който са : Брат Пит и Кейт Бланшет (нека все пак не забравяме колко добра актриса е тя). В листата на актьорите преобладават доста непознати имена като Mohamed Akhzam и други, който или почти нямат участия във филми или участват главно в независими продукции или в телевизията.

Той също така участва във филма 11'09''01 - September 11, в който заедно с още 10 режисьора представят случката от 11.09 със сумата от 400.000 долара всеки, в рамките на 11 минути 9 секунди и 1 стотна. Забележителен филм, препоръчвам го.

Power Keg, също е добро попадение с участието на Клайв Оуен и Stellan Skarsgård (почти няма други по основни герой в сюжета).

Има разбира се още един режисьор от ранга на независимото кино, който аз много уважавам. Това е испанеца Педро Алмадовар (Pedro Almodóvar). Може би повечето от вас го познават от филма "Говори с нея" (Talk to her на английски и Hable con ella на испански). Разбира се това далеч не е най-добрия му филм. Неговите филми главно са доста тежки и се усланят на идилията живот-смърт.

Това е от мен засега. По нататък, повече ;)

Някой чувал ли е за Blonde Rage Productions и ако да, знае ли как да се добера до нещо тяхно?

Понеже винаги като седна да пиша за кино забравям 90 процента от нещата, който искам да кажа и днес докато се прибирах от даскало се сетих за тази тема и в ума ми изплува - Ланф Фон Триер (режисьора на Dancer in the dark и Dogville).

Гледайте някой негов филм, макар филмите му да са малко притенциозни.

Поправете ме, ако греша, но доколкото ми е известно, филмите "инди" - са така наречените американски независими продукции, които не се финансират - респективно разпространяват- от мейжърските компаниии, а се правят със "собствени средства" (и често остават незабелязани от обикновения зрител - вероятно защото се прожектират предимно по фестивали).

Киното от "останалия" свят - европейско, азиатско и пр., за да се разпространява в САЩ, също трябва да "мине" през големите мейжъри - т.е. то не е независимо финансово.

Та, филмите "инди" ли обсъждате, или "различните" филми, които предлагат нова переспектива?

Ето два "инди" от мен:

"Мементо"/ 2000/

http://imdb.com/title/tt0209144/

"Пи"/1998

http://imdb.com/title/tt0138704/

• 2 седмици по-късно...
  • Автор

Нека не се ограничаваме, а ето моето схващане за тази тема.

Лично аз под независимо кино разбирам всички филми, които са плод на идеите на режисьора, без каквото и да е влияние от продуценти и разни други подтисници. Демек узрява една идея за филм при даден режисьор и решава да я реализира. Финансово може да е подкрепен и от голяма филмова компания, но докато в творчестово му няма външно влияние, то продукцията е независима. По тази логика независими творци за мен са Тарантино, Уди Алън, Алмодовар и т.н.

Ричард Линклейтър е едно от най-успешните имена от ренесанса на американското независимо кино през 90-те.

http://www.imdb.com/name/nm0000500/

Лично аз ви препоръчвам тези негови филми Before Sunrise (1995) и продължението му Before Sunset (2004)

http://www.imdb.com/title/tt0381681/

http://www.imdb.com/title/tt0112471/

Действието се развива в рамките на едно денонощие като това е типично за този режисьор. На пръв поглед филмите не ни представят нищо интригуващо, като втората част е една разходка из парижките улици, но пък филмът грабва като по изключително опростен начин ни представя отношенията между двама души и може да се определи като една по-различна, но много истинска романтична история. Най-интересното е, че във филма няма дори и една целувка, но въпреки това ще ви хване за гърлото. Един чудесен пример, че за истинското кино не са необходими много пари, визуални ефекти и силиконови гърли.

http://www.bifa.org.uk/ - Британски награди за независимо кино

Ау, Ipa, златен си biggrin.gif

Тъкмо се чудех, кой филм ми се е догледал - ще трябва да си ги дръпна и двама - Before Sunset и Before sunrise, макар последния от 2004 да ми хареса повече. Просто 70 минути на разговор и спомени. Много приятен. Съвсем бях забравила за тях.

Сетих се за един друг филм, не знам колко той се вписва в рамките на независимото кино, но от много време го търсих да го гледам и едва преди няколко дена го засякох по Foxlife( ohmy.gif ).

The Brave (Смелост) се казва филма. Режисьор е Джони Деп, а самият той играе и главната роля. Много гротесков, ако питате мен много си личи, че е работил с Тарковски в "Arizona dream". Типичните картини и беднотия, с единствената разлика, че при Тарковски са забавни, а при Деп са направо безмилостно жестоки.

Деп се въплъщава в ролята на индианец, който няма какво да предложи на мизеруващото си семейство, докато не получава предложение да се снима във снъф филм (филм в който те убиват). Така семейството му ще получи 50 000 долара и ще има шанс за по-нормален живот. Филма наистина е разтърсващ, мен лично много ме впечатлни.

Филмчето не е много старо, от 97-ма и в него учатва не кой да е, ами самия Марлон Брандо. Пък и сценариста ме впечатли - Paul McCudden, сценарист и на филма "В името на отца".

http://www.imdb.com/title/tt0118768/

Преди изгрева (1995)...................................................7.9/10 (16,752 votes)

Американецът Джеси (Итън Хоук) и французойката Селин (Джули Делпи) се срещат случайно в един влак някъде в Европа. От първата приказка огънчето между тях пламва и те решават да слязат заедно във Виена за една разходка. На сутринта всеки ще хване своя влак и кой откъде е. Целият филм е поредица от прекрасни диалози,водени от двамата по улиците,кафенетата и площадите на Австрийската столица. Пряка подир пряка Джеси и Селин намират все по-дълбоко път един към друг,а първите лъчи на изгряващото слънце ще хвърлят светлина върху това колко е лесно да се влюбиш.

Този филм е хиперромантичен.

BeforeSunrise-Poster.jpg

• 1 месец по-късно...
  • 1 година по-късно...
Започна един от водещите фестивали за независимо кино - "Сънданс", който се провежда всяка година в Park City, Utah.

http://festival.sundance.org/2007/

Малко позабравена тема. За съжаление аз нямам какво да кажа, но пък попаднах на интересeн коментар който реших да копирам тук. Евентуално може да ви помогнe в избора на следващия ви филм за гледане. :)

И аз съм почитателка на независимото кино. Един от филмите, които ми допаднаха толкова, че дори го преведох, беше "Самоубийци: История на любовта" / Wristcutters: A Love Story (2006). Teeth някак не успя да ме грабне, макар да си падам по жанра. Once и Persepolis не съм гледала, втория май ще го видя, стана ми интересно описанието му. А In Bruges го чаках с нетърпение и не ме разочарова! ab.gif Ако попаднеш на нещо интересно отново, пиши. Между другото, Little Miss Sunshine не разбрах защо стана толкова популярен, но си заслужаваше гледането - пълна противоположност на баналните американски филмчета за борещи се за слава момиченца - всичко в розово и с хепи енд ab.gif

Допадна ми и един друг, почти неизвестен филм (у нас, де) и съм започнала, но доста време се мотая с това, превода му: The Dog Problem (2006). Особено ми допада мотото му: Ако кучето е единственият приятел на (един) човек, то кучето има проблем. thumbsupsmiley.png

Последният не е независим филм, но като за холивудска продукция, е доста различаващ се.

Ето моите скромни мнения за тези филми, които съм гледала от

Top Independent Films Spring 2008: RUN FAT BOY RUN - не беше лош, макар и малко блудкав за мен, SMART PEOPLE - този ми хареса, всичко беше с мярка, а артистите си играят ролите без грешка, THEN SHE FOUND ME - този толкова ми допадна, че дори го преведох ab.gif най-вече заради Бет Мидлър, тази жена и в най-лошите си роли буди симпатии, SON OF RAMBOW - понеже си обичам и детски филми, донякъде ми се понрави, но въпреки това, към края на филма едва чаках да свърши, THE BABYSITTERS - филм, жесток с неочакваните си разкрития, ако ми остане време и някой не ме изпревари, ще го преведа, THE TRACEY FRAGMENTS - някак труден за гледане филм, WAR, INC - май само аз не го харесвам - прекалено американски е за мен, а най-странното е, че само на Любо Нейков реплките бяха субтитрирани на инглиш ab.gif

Top Independent Films Winter 2008: TEETH - леко ме разочарова, PENELOPE - отново детски филм... не беше лош де ab.gif, MARRIED LIFE - този сега го тегля, надявам се, че въпреки неприятния ми Пиър Броснан, да си заслужава гледането

Top Independent Films Fall 2007: KING OF CALIFORNIA - това е ФИЛМ за милиони! ab.gif Налудничавият поглед на толкова остарелия вече Майкъл Дъглас предава лудостта на страсттаи през екрана ab.gif WRISTCUTTERS A LOVE STORY - писах вече, че ми хареса, но не и защо - заради музиката, заради хумора, заради специалния ефект при снимането, заради хиляди малки и не толкова малки подробности... но най-вече заради естествените човешки чувства, които предизвиква, NO COUNTRY FOR OLD MEN - ужасно тежък филм и все пак е хубав и едва ли има някой, който да не го харесва, ATONEMENT - разочарова ме, JUNO - малък шедьовър,

Top Independent Films Summer 2007: ROCKET SCIENCE - добър е, макар и леко отегчителен, DEATH AT A FUNERAL - ах, невероятно добре построен и изигран филм,

Top Independent Films Spring 2007: WAITRESS - може би леко скучноват, но иначе добър филм,

Top Independent Films Winter 2007: NOTES ON A SCANDAL - този филм е също един малък шедьовър, заслужава си гледането, VENUS - може би лебедовата песен на Питър О`Тул в този толкова британски британски филм ab.gif И тъй като ми хареса ужасно много с откровеността си, го преведох ab.gif, SERAPHIM FALLS - хубав филм, доста тежък, но хубав... и малко разочароващ накрая /поне мен/, STARTER FOR 10 - хех, това е чудесно филмче, BLACK SNAKE MOAN - страхотен филм, върна ме в дните, когато с наслаждение четях Фокнър, Колдуел и т.н., THE WIND_THAT SHAKES THE BARLEY - този филм говори за патриотизма и предателството... не у нас, а в Ирландия, заслужава си гледането, особено като знам какви самовнушения си правим за "българи=предатели",

Top Independent Films Fall 2006: BABEL - и ми хареса, и не... определено историите в него бяха интересни, актьорите играха добре, не знам какво точно ме поотблъсна в този филм - може би голямата шумотевица, която се вдигна около него?, VOLVER - този беше различен филм, определено си заслужаваше гледането, THE LAST KING OF SCOTLAND - потресаващ, друго не мога да кажа, SHORTBUS - хаха, непременно трябва да се гледа - смел филм за теми-табу ab.gif, DRIVING LESSONS - чудесен филм, първият ми превод, на мен ми хареса много - особено характерите на двамата главни герои, но нямаше нито един слаб всъщност, в този филм се влюбих в шотландското произношение ab.gif

П. П. Току-що гледах MARRIED LIFE и съм доволна от него. Напомня ми романите на Патриша Хайсмит, но с много повече хумор от тях, и естествено, понеже е кино все пак - с доста по-малко въздействие. Обаче, препоръчвам на всички за гледат ДВД варианта, в който има заснет алтернативен край. Предпочетеният за официален край е доста по-естествен, но вторият е по-забавен, в стил разкази с неочакван край ab.gif

Редактирано от yvsot (преглед на промените)

• 3 седмици по-късно...

Изгубени в превода... Различен, ненатрапчив, релаксиращ...

• Автор
Изгубени в превода... Различен, ненатрапчив, релаксиращ...

Някаде четох коментари за този филм и беше наречен нещо от сорта на "най-красивата безнадеждна любовна история".

Общо взето най-добрия филм на София Копола, която заради името и малко трудно можем да я поставим редом до другите независими режисьори.

Филмът доста ми напомня на Преди изгрева (с Итън Хоук и Жули Делфи) - целия филм се развива доста бързо и на пръв поглед не съдържа нищо съществено. Обаче това е само илюзия, тъй като това е един от филмите, които можеш да гледаш доста и всеки път да откриваш нещо ново и изключително.

Филмът показва с изненадваща лекота и тук ще цитирам "онези редки и ценни моменти в живота, когато духовната близост с някой, може да ни промени завинаги, независимо колко дълго или кратко е протекла самата тя." Където от изключително дребни и маловажни на пръв поглед неща, може да се открие нов смисъл в живота. Жалко че такива филми са изключителна рядкост.

Бих ви препоръчал http://www.imdb.com/title/tt0412019/ - Broken Flowers пак с бил Мъри

Редактирано от lpa (преглед на промените)

Някаде четох коментари за този филм и беше наречен нещо от сорта на "най-красивата безнадеждна любовна история".

Общо взето най-добрия филм на София Копола, която заради името и малко трудно можем да я поставим редом до другите независими режисьори.

Филмът доста ми напомня на Преди изгрева (с Итън Хоук и Жули Делфи) - целия филм се развива доста бързо и на пръв поглед не съдържа нищо съществено. Обаче това е само илюзия, тъй като това е един от филмите, които можеш да гледаш доста и всеки път да откриваш нещо ново и изключително.

Филмът показва с изненадваща лекота и тук ще цитирам "онези редки и ценни моменти в живота, когато духовната близост с някой, може да ни промени завинаги, независимо колко дълго или кратко е протекла самата тя." Където от изключително дребни и маловажни на пръв поглед неща, може да се открие нов смисъл в живота. Жалко че такива филми са изключителна рядкост.

Бих ви препоръчал http://www.imdb.com/title/tt0412019/ - Broken Flowers пак с бил Мъри

На мен лично "Преди изгрева" ми харесва много повече в сравнение с "Изгубени в превода". И двата филма на пръв поглед са супер обикновени, но толкова мн смислени неща има в тях! Особено в първия... Когато ми е кофти поради една или друга причина си го гледам и веднага ми се оправя настроението.

А за други независими филми - сред моите Топ 10 са и "Pulp Fiction" и "One Flew Over the Cuckoo's Nest", както и "Donnie Darko"... Особено вторият фипм, особено Джак Никълсън... МмммМмм няма такъв актьор!

• Автор

Е не е честно да ги сравняваме по този начин. И двата филма имат своя чар. "Преди изгрева" е типична любовна история, докато в "Изгубени в превода" е трудно да се прецени за какво точно става дума.. поне до един момент. Интересното и при двата е, че завършват щастливо, макар и по един безнадежден начин.

Моят фаворит в този жанр е Before Sunset - http://www.imdb.com/title/tt0381681/, който всъщност е продължението на Изгрева :P

Доста сме писали за този филм тук, но общо взето пак ще повторя, че филмът е просто една разходка из улиците на Париж. Доста хора казват, че не са разбрали какво точно става накрая, но на мен ми е пределно ясно ;). Сещам се и за Апартаментът (http://www.imdb.com/title/tt0115561/) и американския му римейк Wicker park и the Notebook. Кой повече, кой по-малко, кой независим, кой не, но все са интересни любовни истории.

За Pulp fiction няма какво да коментирам, то стана класика още преди премиерата му biggrin.gif

"One Flew Over the Cuckoo's Nest" - пълна лудница biggrin.gif

Donnie Darko лично за мен е уникален филм. Все още се опитвам да го проумея напълно. Говори се нещо за продължение (S. Darko), което е добре, само дано не о****т нещата, както често се случва с продълженията.

Относно Джак Никълсън и един филм, в който играе дяволът, са казвали, че дяволът може да бъде изигран достоверно само от ... самия Дявол или от Джак Никълсън. :speak:

Радвам се, че все пак изникват хора с интересни кино вкусове :mark:

Редактирано от lpa (преглед на промените)

Като е станало въпрос за "Изгрева" и "Залеза", мн пъти съм се чудила този филм Waking Life има ли нещо общо с тях и ако да по какъв начин?

Търсила съм го на мн места, но не мога да го открия...

Като е станало въпрос за "Изгрева" и "Залеза", мн пъти съм се чудила този филм Waking Life има ли нещо общо с тях и ако да по какъв начин?

Waking Life (2001)

• Автор

Ами общото е че Режисьор е Р. Линклейтър и участва Итън Хоук. Филмчето е интересно, макар и доста различно от "изгрева" и "залеза". Използва се една по-специфична анимация, може да не допадне на всеки ohmy.gif

• 1 месец по-късно...

"Замръзнала река" спечели наградата "Готам" за най-добър независим филм

frozenriver_movie.jpg

Пенелопе Круз, Гюс ван Сант, Мелвин ван Пийбълс и Шийла Невинс получиха отличия за цялостен принос към независимото кино.

Наградите "Готам" се раздават от "Independent Feature Project". Организацията е основана през 1979 в подкрепа на независимото кино, а първите нейни награди са връчени през 1991.

Отличията често служат за ориентир кои независими филми са с най-големи шансове да се включат в сезона на холивудските награди. Миналата година "Сред дивата природа", спечилил наградата за най-добър филм и отличената за актьорски пробив Елън Пейдж ("Джуно"), по-късно получиха номинации за "Оскар".

• 1 година по-късно...

А за този

XX/XY (2002)

какво ще кажете, чудя се дали да го гледам??? Номинация за Голямата награда на журито от Филмовия фестивал на американското независимо кино в Сънданс (2002)!!!

• 1 месец по-късно...

Нека си припомним малко неща от независимото кино. :baby:

Dead Man's Shoes - препоръчвам!!!

Palookaville - преди време съвсем случайно го засякох по TV 1000. Само факта, че Вънсънт Гало участваше беше една сериозна причина, да не сменя канала. А и започна адски обещаващо. Ако ви се гледа една наистина забавна комедия за трима идиоти обирджий - това е вашият филм! Няколко пъти съм го гледала през годините, винаги ме е разсмивал без изключение :)

Stranger Than Paradise - от '84-та. Филм на Джим Джармуш, със сигурност сте чували за него, ако не сте - еми сега е момента. До сега не съм гледала слаб филм на Джармуш, този не прави изключение!

Drugstore Cowboy - пак малко назад ви връщам. Филмчето ми е набор ('89) и е от по-старите неща на Gus van Sant. Преди доста години съм го гледала, но сега се сетих за него и мисля да си го припомня тези дни.

Enjoy! ;)

Гледайте Happines със Сиймур Хофман и Дилън Бейкър, който е ега ти перверзното копеле. Много disturbing филм, мизантропски, отвращаващ. Гледаш и се чудиш колко далеч може да стигне.

Гледайте Happines със Сиймур Хофман и Дилън Бейкър, който е ега ти перверзното копеле. Много disturbing филм, мизантропски, отвращаващ. Гледаш и се чудиш колко далеч може да стигне.

Тъкмо си търсех филм, на който да заспя (от 38 часа не съм спала и не мога да заспя нещо) и гледам, че си писала в Независимо кино и си рекох: "Ех, сега ще има какво да гледам!", а ти какво си препоръчала... :speak:

Сетих се за теб миналата седмица, бай дъ уей. Не знам до колко се кефиш на Пазолини, ама в Рим набарах любимото му заведение и се сетих за теб kiss.gif

Аз пък препоръчвам една друга перверзия от режисьорката Катрин Брейа - Romance се казва филма.

Не помня кой ми го препоръча преди години, барабар с режисьорката с думите "Много ще ти хареса!"

Вече започвам сериозно да се замислям....

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.