Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Съвет за избор на DVD-записвачка - NEC или LG?

Featured Replies

Здравей, нуждая се от съвет. Предстои ми закупуване на DVDRW но стои въпросът каква марка и с какви възможности. Едната е NEC Label Flash другата са 2 LG - едното Dual Layer и Light Scribe ето и линкове

http://www.jarcomputers.com/cgi-bin/jar/sh...DRWRNECAD7173OS

http://www.jarcomputers.com/cgi-bin/jar/sh...VDRWRFLGH10ABBB

http://www.jarcomputers.com/cgi-bin/jar/sh...VDRWRFLGGSAH22L

Дадоха ми различни съвети и сега съвсем се двуомя. Коя марка е по-добра и надеждна, с коя вероятноста да имам проблеми е по-малка и заслужават ли си опциите Dual Layer и Light Scribe?

Редактирано от stanley56 (преглед на промените)

И двете марки са достатъчно надеждни по принцип. Лично моите предпочитания са за LG, но всеки си има вкус. Потърси из настоящия раздел, доста има дискутирано за двете марки.

Дали ти вършат работа Dual Layer и LightScribe, зависи от теб. Ако мислиш, че ще ти се наложи да записваш двуслойни дискове, то Dual Layer ще ти е необходима екстра. Същото важи и за LightScribe ако мислиш да си рисуваш по дисковете. Първото е по-необходимо по принцип, докато второто е по-скоро гъзария, но е приятно да го има като опция.

NEC-чето има LabelFlash, което е алтернатива на LightScribe, но като че ли се подкарва по-трудно (само някои версии на Nero го поддържат, докато след инсталация на определен софтуер, който играе ролята на драйвер, LightScribe може да се ползва от немалко порограми за запис на дискове), дава по-лоши резултати като изображение и дисковете за него са по-редки и скъпи.

Освен това и двете LG-та поддържат DVD-RAM, което реално е малко предимство, защото форматът е много рядко използваем, но e една капка в повече към есктрите на LG.

Редактирано от Night_Raven (преглед на промените)

И двете марки са достатъчно надеждни по принцип. Лично моите предпочитания са за LG, но всеки си има вкус. Потърси из настоящия раздел, доста има дискутирано за двете марки.

Дали ти вършат работа Dual Layer и LightScribe зависи от теб. Ако мислиш, че ще ти се наложи да записваш двуслойни дискове, то Dual Layer ще ти е необходима екстра. Същото важи и за LightScribe ако мислиш да си рисуваш по дисковете. Първото е по-необходимо по принцип, докато второто е по-скоро гъзария, но е приятно да го има като опция.

Мненията ни с Night_Raven се припокриват :eek: ... Още едно лично предпочитание към LG cool.gif . Аз бих си взел GSA-H22L от тези трите :help: !

• Автор

1во :help: Благодаря за света! При опцията Light Scribe какво точно преставлява диск обработен с нея? Какво е качеството при "рисуване" Гледах снимки на NEC LabelFlash и чесно казано на пръв поглед не бях съвсем очарован. Възможно ли е рисуването на качествени обложки и колко време отнема едно създаване на такава?

1во :) Благодаря за света! При опцията Light Scribe какво точно преставлява диск обработен с нея? Какво е качеството при "рисуване" Гледах снимки на NEC LabelFlash и чесно казано на пръв поглед не бях съвсем очарован. Възможно ли е рисуването на качествени обложки и колко време отнема едно създаване на такава?

Рисуването по дискове зависи от няколко неща:

- конкретния модел записвачка;

- качество за рисуване;

- колко (като количество) има за рисуване по диска.

Рисуването при най-добро качество и запълнен диск с графика при мен отнема приблизително 33мин. Така че около 30мин. +/-. Разбира се по-слабо качество има нужда от по-малко време. Хубавото на технологиите е (за LightScribe съм 100% сигурен, но и при LabelFlash би трябвало да е така), че винаги можеш да рисуваш един диск по няколко пъти, за да се засили контрастът. Писачката успява да рисува точно върху старата графика и не се получава т.нар. ghosting ефект. Така ако дори и на най-добро качество контрастът ти се вижда леко слаб, можеш да го пуснеш наново на средно или слабо качество за дооправяне.

Ето два от моите дискове, които съм си правил на BenQ DW1655 (доколкото е възможно да се добие добра представа от снимки):

Heroes of Might & Magic V

lshomm5jq2.th.jpg

Justice League (анимация)

lsjllu9.th.jpg

От която и да си купите, няма да направите грешка. И двете фирми предлагат много добри модели. Аз съм и с NEC4551 и LG22. Работят чудесно.

• Автор

Благодаря за помоща и за съветите :help wanted3::help wanted3: Спирам се на LG DVDRW GSA-H22L LightScribе Само още един последен въпрос - Трябват ли ми специални дискове, на каква цена са и по-бързо ли се износва записвачката ако ползвам LightScribe?

Благодаря за помоща и за съветите :clap::help: Спирам се на LG DVDRW GSA-H22L LightScribе Само още един последен въпрос - Трябват ли ми специални дискове, на каква цена са и по-бързо ли се износва записвачката ако ползвам LightScribe?

1) Да, трябват специални LightScribe дискове. Поне в Германия съм срещал на Philips и Verbatim. Ползвам втората марка.

2) Малко по-скъпи са от обикновените, но разликата в цената не е голяма. За жалост не мога да ти кажа конкретни цени за България. Нека някой, който знае, спомене.

3) Не се износва по-бързо.

• Автор

Night_Raven срашен си ... много ми помогна и съм ти много благодарен. Ако знаех как да ти дам +че бих го направил!!! :wors:

Night_Raven срашен си ... много ми помогна и съм ти много благодарен. Ако знаех как да ти дам +че бих го направил!!! ;)

Направих го от твое име ;)

NEC 4571A поддържа и двд рам дискове...

Приемам забележката, не съм погледнал пълните спецификации. NEC-ът в случая също поддържа.

Приемам забележката, не съм погледнал пълните спецификации. NEC-ът в случая също поддържа.

LG то занего текива дискове има HP / CD-R LightScreibe на 0.99 стотинки в Техномаркет.

А DVD+R / HP на 2.00 лева.

• 2 седмици по-късно...
Рисуването по дискове зависи от няколко неща:

- конкретния модел записвачка;

- качество за рисуване;

- колко (като количество) има за рисуване по диска.

Рисуването при най-добро качество и запълнен диск с графика при мен отнема приблизително 33мин. Така че около 30мин. +/-. Разбира се по-слабо качество има нужда от по-малко време. Хубавото на технологиите е (за LightScribe съм 100% сигурен, но и при LabelFlash би трябвало да е така), че винаги можеш да рисуваш един диск по няколко пъти, за да се засили контрастът. Писачката успява да рисува точно върху старата графика и не се получава т.нар. ghosting ефект. Така ако дори и на най-добро качество контрастът ти се вижда леко слаб, можеш да го пуснеш наново на средно или слабо качество за дооправяне.

Ето два от моите дискове, които съм си правил на BenQ DW1655 (доколкото е възможно да се добие добра представа от снимки):

Heroes of Might & Magic V

lshomm5jq2.th.jpg

Justice League (анимация)

lsjllu9.th.jpg

Абе не ми е ясно как така записвачката ми рисува в/у диска...в смисъл тва мастило ли е...изобщо не съм наясно...аз съм с записвачка CD LG GSA-H10 DVD RW/16x BLACK...трябва ли ми нещо по специално за да си драскам в/у диска или само от менют на Неро..избирам и записвам да си рисува...Моля обяснете ми всичко... :rolleyes:

Абе не ми е ясно как така записвачката ми рисува в/у диска...в смисъл тва мастило ли е...изобщо не съм наясно...аз съм с записвачка CD LG GSA-H10 DVD RW/16x BLACK...трябва ли ми нещо по специално за да си драскам в/у диска или само от менют на Неро..избирам и записвам да си рисува...Моля обяснете ми всичко... :rolleyes:

Не е мастило разбира се. ГФорната част на LightScribe дисковете е покрита със специален слой, който си променя цвета, когато върху него попадне лазер с дължина на вълната 780nm. Затова и трябва специално устройство, а не става с всяко. В центъра на всеки диск има специален код, който указва на записвачката къде е началото на въртене на диска. Така ако човек реши да нарисува същата картинка отново, за да засили контраста например, това става без двата записа да се разминават. При добро съхранение един нарисуван диск няма да промени контраста и качеството си доста над 9 месеца.

За твое съжаление LG GSA-H10 не поддържа LightScribe.

Като че ли все още е доста рано да се замисляте за LabelFlash технологията, тъй като нейната поддръжка все още е по-слаба и скоростта на приемане от производителите на носители и оптични устройства е нищожна на фона на LightScribe технологията. Така, че ако смятате, че ви е необходима подобна функционалност за "гравиране" на етикети, то по-добре (поне за момента) да се насочите към LightScribe-съвместимо DVD-записващо оптично устройство.

Ето и малко инфо що е Labelflash i Lightscribe :rolleyes:

LightScribe технологията

Какво ще ни е необходимо

- Необходимо е LightScribe съвместимо устройство, такива има от доста производители, като например: Benq, HP, Lite-On, Philips, Plextor, Samsung и други.

- Софтуер, който да ни позволява да "печатаме" етикетите... в конкретния случай ще ползвам един от най-популярните пакети в лицето на продукта на Ahead Software - Nero Burning Rom (минимум версия 6.6.0.8), но освен него има още доста алтернативни приложения с поддръжка на LightScribe

- Последната версия на софтуера за поддръжка на LightScribe, който обикновено може да бъде изтеглен и от сайта на производителя на конкретния софтуерен пакет

- LightScribe-съвместими дискове (CD или DVD), които позволяват гравиране, можете да ги познаете по златистата празна горна повърхност на диска (не ги бъркайте с белите дискове за печат с мастиленоструен принтер)

Как да печатаме

- Стартираме Nero Burning Rom

- Ако все още не сме направили етикета с Nero Cover Designer, е нужно да щракнем върху LightScribe иконата в toolbar-а на Nero, за да го създадем

- От Cover Designer не само можете да създадете етикета, но и да го "напечатате" след което просто да запишете данните на диска, но ако не го разпечатате може да направите това и след като запишете диска. При стартиране на Cover Designer отделно от Nero Burning Rom разполагате с темплейт за създадване на LightScribe "етикети"

- Необходимо е да поставите отметка на Print Label в Misc панела и да посочите файла с етикета, който сте записали в Nero Cover Designer. Така, след записа на данните върху диска ще ви бъде поискано да обърнете диска, за да може да се гравира и етикета от посочения файл

- "Печата" на етикет при максимално качество отнема около 30 минути в зависимост от използването устройство, като качеството на полученото изображение между различните модели също леко варира

LabelFlash технологията

Какво ще ни е необходимо

- Поддържащите тази технология устройства са само на NEC - NEC ND-3551 и NEC ND-4551 и т.н., като те най-често се продават в OEM версия (без включен софтуер и LabelFlash дискове)

- За момента е необходима специална версия на Nero Burning Rom, която май единствено поддържа печат на LabelFlash етикети - Nero Burning Rom 6.6.1.3 NEC Edition. Тази версия е включена единствено към Retail комплектите на гореспоменатите две DVD записвачки и иначе трудно може да бъде "намерена"!

- Единствено Fujifilm произвеждат DVD носители, които позволяват гравиране на етикет в горната част на диска. Тези носители могат да бъдат разпознати по синята металическа празна повърхност в горната си част (за разлика от златистата при LightScribe)

- LabelFlash технологията позволява гравиране и върху повърхността за запис на данни на обикновени DVD носители (CD дискове не се поддържат!), като записа на етикета може да заема само празна повърхност от частта за данни на диска (ако направите етикет на цялата повърхност не можете да запишете никакви данни)

Как да печатаме

- За разлика от LightScribe, при стартиране на Cover Designer нямате темплейти за LabelFlash, но ако вече сте инсталирали поддръжката за LightScribe, то те може да се използват без никакъв проблем

- Щраквайки върху LableFlash иконата в менюто на Nero Burning Rom се стартира Cover Deigner с автоматично избран темплейт (тук отново може да заредите вече направен за LightScribe етикет)

- След създаването на етикета е нужно да поставите празен диск, като в зависимост от страната на която го поставите данните за времето за печат се актуализират

- При поставяне на обикновен DVD носител в нормално положение за запис на данни , в зависимост от скоростта на диска e и необходимото време за "запис" на етикета. За 4x диск са нужни около 47 минути и около 27 за 8x дискове. Качеството на запис на етикета е доста добро, макар тук вече липсата на поддръжка на "прозрачност" на изображенията вкарвани в Cover Designer може да ви изиграе лоша шега...

- Ако поставите LabelFlash-съвместим диск повърхността за данните нагоре, то етикета е бъде гравиран върху мястото предназначено за целта и би трябвало да отнеме значително по-малко време то необходимите кум 30 минути за LightScribe диск. Поради простата причина, че не успях да намеря LabelFlash дискове никъде у нас така и все още не съм пробвал запис на такъв...

• 2 седмици по-късно...
  • Автор

Това описание как се използва LightScribe ми беше аблосютно безполезно 1000 пъти следва написанато и нищо не стана Nero въоще не ми разчита LightScribe функцията и това Print Label в Misc го няма Аз съм с Nero 7 Prenium 1000 пъти правих cover и само ми дава го печатам тоя ковър с принтера .... angry.gif:speak:

Това описание как се използва LightScribe ми беше аблосютно безполезно 1000 пъти следва написанато и нищо не стана Nero въоще не ми разчита LightScribe функцията и това Print Label в Misc го няма Аз съм с Nero 7 Prenium 1000 пъти правих cover и само ми дава го печатам тоя ковър с принтера .... angry.gif:)

А опита ли с NERO 6.1.4.0 ? Ако не си, крайно време е да опиташ.

• Автор

Ами аз БЯХ с Nero 6.3.6.0 (за последните 2 цифри не съм сигурен) но тъй като в коментара пише че е задължително минимум версия Ahead Software - Nero Burning Rom (минимум версия 6.6.0.8) и махнах моето и слижих Nero 7

А пробва ли със софтуера от диска, който си върви със записвачката? Изобщо дадоха ли ти диск? :nono:

• Автор

Не не ми дадоха диск! Взех я от Варна от JAR Computers питах ги няколко пъти ще ми трябва ли софтуер и защо не ми давате те ми казаха че не ми трябва! Дръпнах си от нета тази програма и с нея си направих 1вия диск SureThing CD Labeler 4 SE

Conroe много добре си го описал, браво. Язък, че незнаех това по-рано и си купих Nec сега сажалявам. Тъкмо бях решил да си "надраскам" DVD-тата от сериала StarGate. Добре поне не си купих DVD-та HP LightScribe sad.gif

• 2 седмици по-късно...

Бях чел, когато купувах DVD записвачка, че контраста на Labelflash рисуваните дискове е по-добър от конкурентният. С Nec съм.

Редактирано от EmineM (преглед на промените)

трябва ти неро което поддържа лайтскайб

не се мачи с обикновенното неро няма да стане

Бях чел, когато купувах DVD записвачка, че контраста на Labelflash рисуваните дискове е по-добър от конкурентният. С Nec съм.

Лично аз смятам обратното - че LightScribe има по-добър контраст.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.