Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Задържат заплатите умишлено преди ЕС

Featured Replies

Ръстът на реалните доходи значително изостава от ръста на брутния вътрешен продукт /БВП/, съобщи шефът на Икономическия и социален съвет /ИСС/ Лалко Дулевски, цитиран от БНР. По думите му през периода 2000-2005 година БВП нараства с около 27 на сто, докато реалните доходи нарастват само с 18 процента.

През този период производителността на труда се е увеличила с над 14%, а заплатите - с 10%, твърдят пък синдикалисти. Според Българската стопанска камара обаче увеличението на производителността на труда далеч изостава от ръста на доходите.

Становище на съвета, в който участват работодатели, синдикати и експерти, за политиката по доходите, ще бъде връчено в близките дни на правителството.

В него е записано, че в момента разликата в доходите на 10-те процента най-богати и 10-те процента най-бедни българи е 9 пъти. Според експертите тя реално е и по-висока, защото съществуват и необявени разходи. Най-добре платени са работещите в добивната промишленост и финансовото посредничество, а най-ниски възнаграждения взимат в текстилната промишленост, кожарството, селското стопанство, хотелиерството и ресторантьорстовото.

Дулевски поясни, че от ИСС не искат необосновано увеличаване на доходите, а по-тясно обвързване както с инфлацията, така и с производителността на труда. Никой не може да определи с точност какво трябва да е съотношението между растежа на заплатите и на БВП, но определено разликата с близо 10 на сто означава, че заплатите не се вдигат умишлено, коментираха експерти. Освен това в България съществува и друг парадокс - докато в другите страни частният бизнес изпреварва увеличението на трудовите възнаграждения от бюджетната сфера, при нас е обратното. В този смисъл нарастването на заплатите на чиновниците се явява катализатор за частния сектор.

За първи път ИСС се е обединил около въпроса, че нарастването на работната заплата през 2007 година трябва да става на база фактическата инфлация за предходната година и ръста на производителността на труда, но не на база БВП, а на база брутна добавена стойност на едно заето лице.

Един от изводите от направено проучване за равнището на заплатите у нас е, че българите си остават най-бедни по декларираните си доходи сред всички останали страни в ЕС. Нещо повече, въпреки положителните тенденции през последните години, доходите остават под равнището им през 1995 г., а равнището на реалните доходи през 2005 г. е по-малко от половината на това през 1990 г. Според изчисленията на експертите средната заплата на българина ще достигне минималното възнаграждение в Гърция, Испания и Португалия през 2009 година, ако се променят социалната и данъчната политика.

От съвета смятат, че най-големите предизвикателства за България в процеса на присъединяването към ЕС ще бъдат реалните доходи на хората и сивият сектор. Експертите посочват, че причина да разглеждат тази тема е преобладаващата неудовлетвореност на населението от равнището на заплатите, пенсиите и защитените плащания. Затова той поставя началото на открита дискусия за бъдещата политика по доходите и нейната роля за намаляване на сегашната и предотвратяване на нова бедност.

Едно от посланията в проекта на становище на ИСС е, че е необходима средносрочна политика по доходите, добре структурирана и подкрепена от социалните партньори, особено в условията на членството ни в ЕС. От януари следващата година работодателските организации и синдикатите започват преговори за изработване на система за годишното увеличаване на заплатите във всички браншове.

Ако проектът бъде приет, ИСС ще препоръча опростяване на данъчната система и намаляване на данъците.

Източник: Монитор

To цените се регулират от пазара, а заплатите - от работодателя. Докато работодателя в България гледа личният си джоб, и се намира в "сивата" икономика, българинат ще получава толкова, колкото да не умре. А когато излезе на светло, пищи, че 1/3 от заплатата му отива в държавата. Еми - ще отива. Нали трябва да има постъпления от някъде, а за да има заплащане. Когато отидем да си купим нещо, гледаме да избегнем ДДС-то, за да ни излезе евтино. Когато си купуваме жилище, го копуваме по данъчна оценка, пак за да ни излезе евтино. Да, обаче влизаме в един затворен кръг. Като не плащаме цялата стойност, продавача не отразява приходи. Той знае това, поради което голяма част от разходите по строителството са му безфактурни. Което значи, че и неговият доставчик не може да фактурира всичко. И така - като влезе нещо в страната през митницата, или излезе от завода / май такива тука не останаха,а?/, излиза така, че то или се унищожава по пътя към крайният клиент, или в крайна сметка се продава на стойност Х, където Х е вносната цена/производствената цена + броя на контрагентите, през които минава, умножено по 1, и така - няма приходи в бюджета от данъци. А като няма приходи - няма и разходи. Ако си мислите, че разходите на държавата не играят роля за увеличението на платежоспособността на населението, поинтересувайте са каква част от държавният бюджет е сумата на сдържавни и обществени поръчки в него. Друг е въпроса как се правят тези неща в България и кой получава тези поръчки, или въобще как се харчат парите на данъкоплатеца. НО в крайна сметка ние сме си виновни - кой ни кара да не гласуваме? И като гласуваме - защо такива си ги избираме?

Някой ще каже - всеки ще лапа. Да, така е. Нека лапат. Единственото, което има значение е как го прави.

Аз пък смятам...че който и да бяхме избрали...все едно и също ще е! Като види пара и полудява! Трябва да има някакви по-големи изисквания,за тези,които се кандидатират за управници! Не да са случайни елементи,които не са постигнали почти нищо в личен план...пък тругнали да управляват държава! Той до вчера бил беден като ...(като почти всички) от утре...да управлява бедните...не смятам че е правилно.

Айде ще видим сега от тоя смотан ЕС дали ще им стегнат конците малко или ще ни разграбят и ...народеца пак ще остане без пари.Само знам,че трябва да спрят да спекулират,защото ще докарат някой инфаркт на пенсионерите...Като ги гледам как се запасяват с олио,захар и сол...и ми става мъчно.Мъкнат по килерите като камили

hattamotto-не разбрах каква е връзката между това шефа ми какви данъци плаща и моята заплата?Ако плаща по малко паричките ще си останат за него,ако плаща повече няма да ми намали заплатата защото няма на къде,така че не ми пука.

hattamotto-не разбрах каква е връзката между това шефа ми какви данъци плаща и моята заплата?Ако плаща по малко паричките ще си останат за него,ако плаща повече няма да ми намали заплатата защото няма на къде,така че не ми пука.

Ето ти примерче: Вземахме добри заплати до април месец, но шефа ни осигуряваше на минималната заплата. Реално аз вземах малко по-вече от мои колеги в холдинга, които си плащаха данъците, но... Дойдоха ревизьори и всичко излезе открито( не всичко, защото се оказа, че има вратички да ни изстискат допълнително) Тогава какво стана? Ние успяхме тая година да увеличим производителността си на труда по мои груби сметки поне 3 пъти, а заплатата ми реално си остана същата по следните причини: Данъка ми е между 300 и 500 лева, началството допълнително ни оряза от едни коефициенти, които трябваше да дава, Всичко е скрито покрито, извънредни не се плащат по принцип, режат те и от отпуските, така, че реално се оказа, че аз вземам вече по-малко от колеги, които преди им плащаха данъците, а производството ми е по-голямо! Това ме обезсърчава, а когато ми дойде музата за яка работа, шефовете гледат по всякакъв начин да ме спрат, защото диспропорцията в заплатите ще стане голяма! Това е милата ни България. Между другото, работя в завод, открит през 2002 година с оборудване от Австрия. В момента продукцията ни дори е по-голяма от австрийските гастарбайтери, но Босненеца там е вземал за същата работа без да си дава зор 3600 евро, а тук 10-15 ПЪТИ по-малко! Клиентите са същите, качеството ни е на равнище, но... Ех, защо обезценихте лева през 1997 година господа политици?

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.