Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Малко помощ относно Овърклок

Featured Replies

Здравейте обръщам се към вас с последна надежда за помощ , чел съм много по темата , в различни форуми и съм писал нови теми с въпроси към останалите да ми помогнат точно за моя случай и обикновенно всички ми дават линкове към някакви общообразувателни страници където пишат общи понятия за овърклока като цяло , но не намирам отговор на това което ми трябва в моя случай.А аз искам някой с опит да ми даде насока за овърклок как точно да го направя в моя случай при положение , че разполагам със следните компоненти . Това което искам да клокна са процесора и рам-та . Конфигурацията ми е следната :

MB : Asus K8 NF4-E PCIe

CPU: AMD Semprom 2500+ / 64 Bit , 90 mm Palermo / BOX

RAM: 1 GB DDR400 Kingston 3.0 - 4 - 4 - 9

VGA: Radeon Sapphire x1600XT 256 DDR3 @ 590 / 1380 Default

HDD: 120 GB Serial ATA / 8 mb cash

2xFans for Case , Sound Audigy 2 , Fortron 350 W

Понеже знам , че дъното ме спира поради недостика на някои опции за вдигане на волтажи и тем подобни кажете ми какво мога да пипна , по отношение да засиля производителността на тази машина , иначе ако неможе да се направи нещо съществено още следващата седмица , ще ходя да купувам някой Semrpom 3400+ s.754 , това което искам да си купя по начало е Athlon , но доколкото знам много трудно се намират вече Атлон-и за s.754 , а колкото до допълнителната РАМ за нея няма проблем ще намеря и разбира се каквото и да си говорим колкото повече рам толкова по добре за пц-то като цяло. Също ако можете да ми помогнете с някакво оптимално охлаждане към този процесор който замислям да си купя , понеже неща особено да си взимам BOX-ово . Трябва ми конкретен модел с цена и най- важното да наличех с сравнително лесно набавящ се понеже не съм от София , а от Бургас и тук няма толкова голямо предлагане както столицата.За охлаждане бих дал 30 USD и този Семрпом върви някаде около 65 - 70 USD , така че за 100 долара да знам , че ще имам по добър процесор с добро охлаждане и потенциал за някакъв клок все пак затова държа да дам повечко пари за cooler.Ами това е в най - общи линия от мен . Предварително благодаря

TOВА не го ли чете?

- НТ множител (HT Frequency) - HT честота не трябва да надхвърля 1000Mhz. Затова задай ръчно множител "3"

- AGP (PCI-E)/PCI Lock - заключването на тези две шини е много важно условие за безопасността при овърклока. Задай ръчно 101mhz (за PCI-E) или 67mhz (за AGP), както и 33mhz за pci ако има отделна настройка.

- RAM - задай делител на паметта 133Mhz (DDR 266). Така при шина на процесора 300 паметта ще работи на 200Mhz (DDR 400).

При два модула памет - за да работят на 200мхз (ддр400) трябва това да се зададе на ръка от биос, а не да се оставя ауто настройката, която често ги пуска на 166мхз (ддр333). При овърклок на такива памети над 200мхз (а и по принцип) 2т command rate е задължителен. Те биха работили и на 1т до определена честота, но стабилността е под въпрос или е въпрос на тестове. Един модул се овърклоква най-добре, при това на 1Т.

- CPU Frequency (шина на процесора) - може да опиташ направо с шина 300. Ако изгрее и зареди Windows тествай за стабилност с Prime95(поне 4 часа)

Oбобщено: HT -3x, PCI-E - 101MHz, Memory - 133MHz(266DDR), CPU Frequency - 300MHz.

Ако не е стабiлен на тези настройки намалявай постепенно шината докато постигнеш стабилност.

За охлаждане ти препоръчвам Arctic Cooling Freezer 64 Pro - идеален е за подобен род системи и при това на чудесна цена. A процесори за 754 наистина много трудно се намират. Вчера с голям зор немерих един Sempron 3100+ иначе на всякъде имат само и единствено 2600+ TRAY

А що не вземеш да смениш дъното (вместо процесора) с едно такова - цък . Иначе Sempron 3100+ имат в Мост на цена 51 $ , имат и Athlon 3000+ на цена 62.50 $ .Колкото до охлаждането Freezer 64 Pro ще ти свърши много добра работа .

• Автор

Знам си аз , че дъното не ми е от тези които са за предпочитане , но не съм го избирал аз ( за без пари толкова ) . Ами благодаря ви за мненията сега ще го помъча моя проц така както ми каза с 300 FSB , no вече съм решил , че първата ми работа след като изтрезнея след нова година ще е да обиколя всички магазини и да взема колкото може по мощен с.754 процесор , ще гледам да е Атхлон дано имам новоходишен късмет :] Иначе това охлаждане и преди съм го виждал и съм чел само суперлативи за него благодаря за предложението той идеално се вмества в бюджета. Колкото до дъното не ми се сменя на този етап искам по мощен процесор и повечко рам вместо да сменям дъното , а също така ми трябват парици за HDD и искам да си направя някоя МОД-ната кутия , че тази с която съм сега е от стария ми комп ;) Благодаря още веднъж. Весели празници и честита коледа на всички :clap::speak:

• 4 седмици по-късно...
  • Автор

'Здравеите и за много години :speak: Търсих къде ли не Атлон-и за с.754 навсякаде казват , 4е са ги из4ерпали , и си взех Семпром на 3100 мхз , този Артик Фризер съ6то никаде не го открих и си взех Cooler Master които снимах и 6те ви дам линк да го видите на кутията пи6е Hyper UC доста е солиден перката като я гледам е поне 120 мм не е от евтините взех го за 50 лв без ДДС.

И сега въпроса ми към вас е след като си взех новия процесор и такова добро охлаjдане как да го клоквам cpu-то.По стария на4ин ли както клоквах семпром-а на 2500 мхз ( 1.4 гхз ) от 200 на 300 FSB , рамта на 133 мхз , или по скоро да не пипам рам-та а да вдигам само FSB-то не 4ак до 300 а до по малко поне да ба4кат синхронно.Ram-та ми е Kingston 1GB DDR400 , новия ми проц ба4ка на 1.8 гхз с 9 мноjител.Даите някакви предлоjения. Sorry за правописа , ама ми се прецака Flex Type-a

Клокваш по същия начин както и предния процесор . Сваляй Рам паметта на 133 преди да започнеш - ако стигнеш шина 300 МХц - паметта ще работи на 400 -така че ,това е което ти трябва .Ако оставиш паметта синхронно ,тя ще се издъни доста преди да стигнеш 300 шина .

• Автор

http://snimka.bg/profile.php?view_album&album_id=95747 ето го вентилаторчето :sobbing:

Добре ще направя както при предния процесор на 9 множител излиза че ще работи от 9x200= 1800 мхз на 9х300=2700 мхз . Това са си 900 мхз отгоре ще го пробвам тея дни като монтирам новия CPU със Cooler-a и ще пиша тук за резултатите.Ако може само да ми дадеш някакъв линк за някой добър Prime да тествам понеже наскоро дръпнах един , но някакви файлове липсваха при инсталацията ...

BTW дайте коментар за вентилатора добър ли е според вас ето някои от характеристиките за него

Fan Dimension 92x92x25mm Хареса ми понеже и е доста разнообрано съвместим с различни сокети :

H.S Dimension 88.5x88.5x30mm Intel P4 LGA775 Prescott 3.8 ghz

Voltage 12 VDC Intel P4 LGA775 ( Celeron-D ) 3.56 ghz

Airflow 71.95 CFM AMD Athlon X2 4800+ and Higher

Noise 17 dBA ( Min ) AMD Athlon Fx59 and higher

Bearning Rifle bearing AMD Athlon/Semprom 754/939/940 All Series

Life 30,000 Hours

Connector 4 PIN

Voltage Range 7-13.8 VDC

Fan Speed 0-2500rpm +- 10%

Имам едно питане малко глупаво може да прозвучи , но това последно погледнете Fan Speed-a значи ли това , че на 10 % скорост прави 2500 rpm шото по тая логика на 100 % трябва да прави 25000 рпм :) Което ми е малко чудно за пръв път си взимам части за пц и съм нов в тая област ако може да ми обясни някой да знам като чета характеристиките да знам за какво става въпрос . Това е засега след няколко дена ще напиша резултатите от клока дано да са положителни.

Охладителят ти е добър. +/-10% е възможното отклонение на скоростта. Тоест е възможно да работи на 2500+10%=2750 или 2500-10%=2250 оборота. Ако завърти с 25 000 оборота ще ти се стори, че имаш ъглошлайф в компютъра.

Относно клока, не те съветвам да се хвърляш директно на 300 MHz референтен такт (FSB), направи го както е описано в темата от подписа ми, на стъпки с тестове между покачванията. В същата тема в последния пост има и линк към Prime95.

Охлаждането изглежда добре ,тих е (това значат тези Noise 17 dBA ( Min ) , оборотите му са 2500 -като могат да играят 250 + или - спрямо тези 2500 .Prime 95 можеш да си изтеглиш от линковете във важната тема за овърклок отгоре на раздела .

Съветът ми е да не слагаш направо шината на 300 МХц , а да започнеш с по-ниска - напр. 250 , и после да я покачваш бавно с 5-10 МХц на стъпка , а като стигнеш до 280 стабилни да продължиш със стъпки от 1-2 МХц - като след всяка стъпка тестваш . ( не е сигурно ,че ще тръгне веднага на 280 - просто ориентировъчно ти давам цифрата - може да се окаже ,че проца ще иска още ток и на по-ниска шина , а може и да няма нужда от ток толкова рано .)

• Автор

Благодаря ти сега ще прочета , но сигорно след 2-3 дена ще се заема с начинието :] Ако не подпали на 300 FSB излиза , че рам-та няма да работи на 400 мхз а на по малко ( смисъл като предварително съм я свалил на 133 мхз ), не е ли така . От колко FSB нагоре да започна да качвам ?

Опс получих отговор докато писах въпроса . 10х и на двамата

• Автор

Здравейте отново . Имам нужда от малко помощ. Понеже от това ми PC остава един Семпром на 2500 мхз s.754 , Кутията , Захранването от новата кутия която си купих преди няколко дена , едно CD , а и от много преди това Монитор , мишка и клавиатура , та вместо да ми събират прах мисля утре да дам около 250 лв , за Дъно , Рам и Хард Диск . Спрял съм се на следните компоненти : Аsrock K8NF4G SATA2/VGA/s.754 - 86 лв. --- 512 МБ А-ДАТА ДДР400 76 лв. --- 120 ГБ САТА2 / 8 МБ САМСУНГ 97 лв

Повече информация за Дъното http://www.ocworkbench.com/2005/asrock/rev...4G-SATA2/g1.htm

ПЦ-то ще го предоставя на баща ми ще се използва за интернет , филми и текстообработка.Добро впечатление ми прави PCI-E слот-а . Мислите ли , че е добър избора търси се възможно най-оптималното решение като пари/ъпгрейд/производителност за интернет , филми и текстообработка до 250 лв. ето и линк от фирмата която пазарувам www.planiks.com не правя реклама просто ако искате да ми предложите нещо друго да погледнете в техните каталози , пазарувам от тях понеже ми дават почти всичко без ДДС ( наши хора ) :)

добре си се насочил

а амд все още не са пуснали на пазара този семпром дето ти приказваш за него

p.s. пише се Sempron

Редактирано от tzavti (преглед на промените)

Дъното ми харесва - удоволетворява нуждите на един обикновен домашен потребител. Сигурно имаш в предвид Sempron 64 2500+ (1.4 Ghz, 256KB L2 cache). Най-слабия в класа си е (Sempron 64 фамилия).

За твърдия диск- мен лично много не ми харесват Самсунг, аз бих си взел 160GB SEAGATE SATA2 /7200/2MB, който е около 100-110 лв.

Памет- 512 DDR 400 за момента е добре (все пак говорим и за бюджетно pc), но имай в предвид, че повечето софтуерни програми използват доста рам, за по-нататък може да добавиш още 512 MB cool.gif

Ъпгрейд- Не мисли, че със s754 ще постигнеш голям и заслужаващ парите си ъпгрейд по-нататък :) Тук вече ще ти трябва AM2 платформа или такава, поддържаща Core 2 на Intel. Но това вече изисква доста повече пари ;)

За магазина- според мен най-важното хората там да знаят както говорят и да предлагат компетентно обсужване. :hush: .

За цените- можеш да провериш примерно в още 2-3 магазина и да видиш как стоят нещата- поне аз така добивам по-точна представа. Успех

Редактирано от Conroe (преглед на промените)

• Автор

Да за абсолютно същия Семпром говоря, вмомента съм с него , след няколко часа като излеза ще ходя да купувам тези три компонента . Знам , че сокет 754 не е преспективен , но така се стекоха обстоятелствата , че аз се озовах с такова дъно - ASUS K8N4-E ( за без пари толкова ) и поне в близките 1-2 години няма да се прави ъпгрейд.Колкото до тази новата конфигурация , вграденото видео четох ,че било доста читаво на 3дмарк2003 правило 1200 т. а някои си незнам до колко да вярвам от един форум викат , че играли NFSUN2 на прилични настройки, а PCI-e слот-а е една от добрите екстри на дъното.Смисъл , че аз сега с тази конфигурация която е на подписа ми няма игра която да не ми върви , някои игри като Unreal Tournament 2004 , NFSMW , Colin McRae2005 ми вървят на МАХ-иум 1280х1024х32 + мах детайли и анти алейзинг, а доскоро горещите заглавия като F.E.A.R , Oblivion , Call of Juarez , Serios Sam 2 пак всичко на МАХ самоче една идея по надолу с резолюцията 1024х768 като се има впредвид колко ми е слаб процесора ама все пак се държи все още на някакво ниво, пък и се клоква поне на това дъно сегашното от 200 на 300 шина си проработи 700 мхз отгоре . Ъпгрейд както казваш + 512 рам за видео карта нещо от рода 6600 GT един добър вентилатор и отново клок от 200 на 300 шина , самоче това след 1-2 години понеже пц-то пак повтарям е с минимален бюджет за филми, музика , интернет и текстообработка .

• 2 седмици по-късно...
  • Автор

И така монтирах ги най-сетне процесора ( AMD Semprom 3100+ /256k Palermo ) с вентилатора (CoolerMaster Hyper6) първо в сравнение със стария проц семпром на 2.5 ghz , с новия изкарах 9100 точки на 3дМарк2003 при 8250 за стария процесор , това е тест без никакво клокване единствената разлика е че семпрома на 3100 работи с 400 мхз отгоре в сравнение със стария ( 2500+ -1.4гхз ---- 3100+ -1.8 гхз) .Що се отнася до cooler-a незнам доколко е достоверна информацията от Биос-а, понеже доколкото знам 80 % от датчиците не отчитат правилно , но без да е натоварен държи 35 градуса, в Full Load режим забелязах , че варира между 42-44 градуса при стайна температура 25C . Снощи тръгнах да го клоквам сложих го на 250 FSB ( 200 default ) от 1.8 си запали от първия път на 2.25 , разбира се намалих рам-та както ми бяхте казали на 133 мхз и това което не ми хареса е че рамта бацаше на 266 мхз ддр поне така показваше в Евереста , а дали е така ? нали уж като дигах FSB-то то вдигаше в някакво съотношение и паметта , както ми бяхте казали ако стане идеалния клок от 200 на 300 ФСБ при 133 мхз памет щяла да си баца на 400 мхз , та предполагах че след като е на 250 FSB трябва да е повече от 266 мхз ддр.Просто искам да ви попитам да ме светнете по тая тема за зависимостта между Рам мегахерците и FSB-то , преди да продължа към въпросните 300 FSB . Иначе тествах го с Prime95 oколо 2 часа никакви проблеми температурата беше 44-46 градуса говоря след двата часа ,при 25 стайна . В биоса ми показва че 70 градуса са му критичните на проц-а вие как мислите до колко максимално мога да си позволя да го държа.И още един въпрос имам 1 GB рам и 3 рам слот-а в книжката на дъното пише че поддържа максимално до 2 GB та въпроса ми към вас е : Как ще е по добре да запалня двата оставащи слот-а с 2х512 КИТ DDR400 или да си взема oще една плочка 1 GB DDR400 ? .Това е очаквам хелпа ви :ph34r:

Остави Рам паметта и не я пипай сега .Продължавай със шината .Когато установиш максималната честота на процесора ,тогава ще погледнеш Рам паметта и ще я нагласяш .Като имаш три слота за памет това не означава ,че рябва да ги запълниш и трите :help: При с.754 няма двуканален режим на паметта така че колкото по-малко платки по слотовете ,толкова по - лесно ще работи с тях контролера на паметта .По-добрият вариант е да добавиш още една пръчка от 1 ГБ .

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.