Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Проблем с RAM и дъно GIGABYTE GA-7VAX

Featured Replies

Към досегашната памет-2x256 MB DDR SDRAM,добавих още един модул 512 MB.След като зареди и тръгна нормално Windows-a ми показа че имам 1GB RAM.След малко обаче ми спря видеото...да точно така загасна монитора,а не компа...нещо което ми се е случвало само при спрян вентилатор на видеокартата.Като реснах PC-то вече имах "само" 768 MB RAM.Еверест-а ми показва като налични и трите банки памет-2х256 и 1х512,но за физическа памет отчита 768 MB ?! Tune Up 2007 потвърждава този размер на реалната,налична памет.Иначе дъното ми е GIGABYTE GA-7VAX и по спецификация би трябвало да поддържа до 3х1 GB RAM.След като размених слотовете на модулите се повтори същата история-тръгва,показва ми 1 GB RAM и след рестарт "оставам" с 768.На какво,според вас се дължи този проблем-конфликт с дъното или дефектна памет?

P.S.Плочката 512MB e двустранна за разлика от старите модули,които са едностранни.Освен като марка,трите модула се различават и по скорост-PC2100(133MHz),PC2700(166MHz) И PC 3200(200MHz).Съответно,различни са и таймингите ако това има значение(нямам предвид производителноста-знам че намалява теоретично при това положение)

Ще бъда благодарен на всички,които се отзоват по темата :hush:

Провери с Еверест какви са таймингите на различните платки и после в Биос задай ръчно таймингите на най-бавната от тях .Възможно е в момента настройката в Биос да е на Auto или By SPD .

• Автор
Провери с Еверест какви са таймингите на различните платки и после в Биос задай ръчно таймингите на най-бавната от тях .Възможно е в момента настройката в Биос да е на Auto или By SPD .

Направих го kokomil .Действително в Биос-а настройките бяха на "Auto",но след като зададох тайминга на най-бавната от тях,а именно последната платка(512MB-на 133 MHz) пак ми излиза като 256 ???Някаква идея!Мисля си дали да не оставя само тази платка(последната) за известно време и да видя как ще се държи...

Наистина,махни старите платки и остави само голямата да видиш как ще се държи - и я сложи на първия слот .Можеш да пробваш и да им разместиш местата -голямата на първия слот ,двете стари -на втория и на третия .

Ако само голямата работи без проблем , а номерата започват при добавянето и на другите две -може би не могат нещо да се разберат помежду си .

А,сега обърнах внимание ,че и старите ти платки са различни :) Пробвай само голямата ,ако всичко е ОК ,добави едната от старите , и ако пак е ОК -добави и третата -пък да видим .

Има голяма вероятност проблемите да идват не само от различните тайминги и честоти, а най-вече от това, че новата е двустранна, а старите едностранни. Има много дъна, при които при тази комбинация машината изобщо не иска да запали (в частност моето дъно). Пробвай съвета на kokomil, ако не стане ще е най-добре да останеш само с новата рам, а в последствие може да продадеш старата и да си купиш още една пръчка като новата.

• Автор
Има голяма вероятност проблемите да идват не само от различните тайминги и честоти, а най-вече от това, че новата е двустранна, а старите едностранни. Има много дъна, при които при тази комбинация машината изобщо не иска да запали (в частност моето дъно). Пробвай съвета на kokomil, ако не стане ще е най-добре да останеш само с новата рам, а в последствие може да продадеш старата и да си купиш още една пръчка като новата.

Значи,направих това което ме посъветва kokomil, т.е.сложих само едната(новата-512 MB)плочка RAM и нямах никакъв проблем,тествах я-тоже.До момента в които закачих и другите "пръчки"-първоначално ми показа 1GB RAM,последва самоволен рестарт и...вече бях с 768MB.Явно се касае за конфликт м/у различните модули памет,било заради различните честоти и тайминги на които работят или от двустранноста на новата платка както отбеляза iovi.

Значи,направих това което ме посъветва kokomil, т.е.сложих само едната(новата-512 MB)плочка RAM и нямах никакъв проблем,тествах я-тоже.До момента в които закачих и другите "пръчки"-първоначално ми показа 1GB RAM,последва самоволен рестарт и...вече бях с 768MB.Явно се касае за конфликт м/у различните модули памет,било заради различните честоти и тайминги на които работят или от двустранноста на новата платка както отбеляза iovi.

С коя версия на биоса си? Може да опиташ да го ъпдейтнеш, ако има по-нови версии. Има вероятност това да оправи несъвместимостта между различните модули рам.

Явно дъното може да работи и с двустранна ,но не може едновременно и с двата вида .Остава ти да опиташ да намериш втора двустранна (за опит само ) и да видиш дали ще има някакъв проблем .Ако няма .... е,ясно ти е какво да правиш ( можеш да опиташ и ъпдейт на Биос -знае ли човек ).

Добавено -ха , iovi ... изпревари ме :rolleyes:

• Автор
С коя версия на биоса си? Може да опиташ да го ъпдейтнеш, ако има по-нови версии. Има вероятност това да оправи несъвместимостта между различните модули рам.

Благодаря ти за идеята iovi,но Биоса го ъпдеитнах преди година с версия: Award BIOS GA-7VAX F13 и оттогава поне не съм виждал да е излизала по-нова версия.

Благодаря ти за идеята iovi,но Биоса го ъпдеитнах преди година с версия: Award BIOS GA-7VAX F13 и оттогава поне не съм виждал да е излизала по-нова версия.

Така е, няма по-нова версия. В такъв случай остава само варианта да продадеш старата рам и да си вземеш нова, по възможност да е същата като тази, която си си купил за да избегнеш отново несъвместимост.

• Автор
Явно дъното може да работи и с двустранна ,но не може едновременно и с двата вида .Остава ти да опиташ да намериш втора двустранна (за опит само ) и да видиш дали ще има някакъв проблем .Ако няма .... е,ясно ти е какво да правиш ( можеш да опиташ и ъпдейт на Биос -знае ли човек ).

Добавено -ха , iovi ... изпревари ме :wors:

Хмм...интересна идея ми вкарваш kokomil,вече си намерих купувач на въпросната платка,но ще почака малко само за да проверя теорията ти :wors: Струва си,за да знам какъв модул се интегрира най-добре с дъното ми

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.