Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

ЗА или против допинга в спорта ?

ЗА или против допинга в спорта 18 гласували потребители

1. 1. ЗА или против допинга в спорта

• За
      29%
      5
    • Против
      70%
      12

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

Какво мислите може ли да има чист спорт ? Аз лично не познавам човек,който да не е взимал от забранените хапчета,дори аз в момента взимам за въздух и без това нещо не мога да си направя тренировката

Редактирано от lpa (преглед на промените)

Aз съм твърдо ПРОТИВ , просто не е честно и коректно да се взимат такива неща ... глупаво е :wors: :wors:

• Автор

При бадминтона може ма при култоризъм,бокс,борба ....

Какъв е смисъла?

Спортистите стават напомпени животни. На състезанията няма да се мери кой спортист е най-добър, а кой допинг най-силен и успешен.

Да не говорим, че след няколко 'сеанса' с допинг и после организма на спортистите отива по дяволите, но какво толкова - на обществото не му пука, нали е взел медал, купа, титла и т.н.

При бадминтона може ма при култоризъм,бокс,борба ....

Мислиш, че бадминтонистите на взимат разни нещица? Обясни ми, как се изиграват 5 мача за 1 ден без да се измориш ? Оставям на страна, че голяма част от "девойките" имат мускулатура на момчета. Това не става само с тренировки :rolleyes:

Във всеки спорт се взимат стимуланти, но за съжаление няма никакъв контрол. Колкото до въпроса - аз съм твърдо против.

Ами щом са по-важни спортните успехи за сметка на здравето - добре.Всеки решава сам по какъв начин да си съсипе живота.Моето мнение не е меродавно в случая.Допингът винаги ще го има,но пък и от друга страна всички световни федерации тихомълкъм налагат взимането на стимуланти (всички те са обвързани с фармацефтични гиганти и печелят пари от това) с тези схеми и на турнири и т.н.За пример мога да дам футболът,волейбола,баскетбола......по колко мачове трябва да играят големите отбори на сезон?Няма начин да си във форма без допинг...

Има много странно противоречие.Да вземем за пример футбола.FIFA и UEFA правят допинг тестове-против допинга са.От друга страна обаче карат футболистите да играят 70-80 мача на година,и на тях им е ясно че без допинг не става.Хващат някой мишок и са горди с борбата си.Обществото е доволно,от футболната централа са доволни.Всички са против и всички вземат.

Твърдо ПРОТИВ.Не може цяла година да си се готвил за някакаво състезание ,да си постигнал добри резултати и после да дойде някой и да те "отнесе".

Аз съм твърдо ЗА допинга. Спорта и допинга вървят ръка за ръка. Изискванията към спортистите за спортните резултати и конкурентноспособността налагат използването на допинг. Допинга не е чак толкова опасен ако се използва както трябва. Простотията на хората е по-опасна.

Обяснете ми какъв е смисълът от спорта, ако върви ръка за ръка с допинга.

Тогава става битка между химичните лаборатории, а не спортна.

Дори да речем, че не носи риск за здраветео. Ще побеждава този, който се е надрусал с най-качествените хапове. Всичко ще се решава от разни научни работници, а не от спортистите. Губи ми се самата идея на спорта.

Дори да речем, че не носи риск за здраветео. Ще побеждава този, който се е надрусал с най-качествените хапове. Всичко ще се решава от разни научни работници, а не от спортистите. Губи ми се самата идея на спорта.

В момента ситуацията е такава,побеждава най-надрусания,а следиш спортни предавания. :P

Е ако ще е допинга твърдо против,то по тая логика да направат роботи и да ги гледаме.Какво гледаме ние днес ,назобени говеда кой с качества кой без на преден план излиза химията,кой е зобнал повече става номер 1......е ,тва спорт ли е или какво?

Вижданията ни за спорт явно се разминават. Дори замърсен от допинга спортът (според мен) пак си запазва основната идея - да има победител и битка, надпревара. По-силният допинг не определя кой е победителя, защото всяко вещество влияе различно на всеки един индивид. Далеч съм от мисълта, че който се е назобал с най-много забранени вещества той ще бъде победител. Ако се замислим малко по-задълбочено ще разберем, че ние обикновенните зрители и фенове налагаме на спортиста да използва допинг (не буквално разбира се). Когато харесваме един спортист ние искаме да го гледаме да побеждава, защото сляпо или не ние вярваме в него. Но - всеки си има капацитет. Ние искаме той винаги да е победител, защото вярваме в него, той от своя страна не иска да ни разочарова, но е стигнал своя максимум, тогава посяга към допинга.

FIFA и UEFA правят допинг тестове-против допинга са.От друга страна обаче карат футболистите да играят 70-80 мача на година,и на тях им е ясно че без допинг не става.

Това е страшно вярно! :)

bo6ko, допингът помага само при определени спортове и то само в дадени ситуации. Колкото и хапа да вземе един тенисист, ако срещу него излезе Федерер, няма химия, която да го спаси. В един спорт като тениса, където психиката играе решаваща роля, няма допинг, който да ти помогне да спечелиш мача.

Зидан, Роналдиньо, Джордан, Т. Уудс, Бубка и т.н. Тва са първите имена, които ми изкочиха в ума, но следиш ли ми логиката. Един хап ще ти помогне да тичаш по-бързо, но няма да те направи по-техничен, нито по-психически стабилен. За красотата в играта все още допинг няма. Когато измислят химия, с която да финтирам като Зидан и да ритам като Бекъм, тогава и аз може да съм за.

lpa Прав си има талант,страшно много убииствен труд и допинг.Смяташ ли че Федерер,Зидан и Джордан щяха да са най-добрите в своите спортове ако караха само на витаминчета?

Защо имахме най-добрите щангисти в света-Иван Абаджиев,уникален треньор,знаеше какво да им даде,как да ги изчисти преди състезание(е стават фалове,никой не е безгрешен)В продължение на десетилетия бяхме водеща сила в щангите.Сега наши треньори има навсякъде по света,но няма друг като него.Просто няма как един човек 60 килограма да вдигне 160,но не вземаш ли другите вземат,и нищо няма да направиш.

Не одобрявам допинга в аматьорския спорт,какъв е смисъла,лъжеш себе си.Вдигал съм тежести 9 години,но никога не съм вземал нищо,не че не знам какво и как,просто няма смисъл.Спорта е за удоволствие,не за някакви олимпииски резултати.Нерончо не можел да тренира без ефидрин,ми като не можеш смени спорта.Беше пуснал тема че иска да се зоби и да става мутра.Като спреш химията за месец и ставаш торба.Друг е въпроса че професионалните състезатели работят с доктори,а на теб ще ти даде съвет някой в залата,опасно е за здравето,може да има много тежки последици.Неправилното изполване на стероиди може да доведе до цироза на черния дроб и до смърт.

bo6ko, определено смятам, че си карат само на витаминчета. Айде да предположим че са взимали нещо, човек никога не знае, мислиш ли че това им е помогнало по някакъв начин от към техника и психика. Малко се повтарям, но все пак казвам, че няма хап, който да те направи техничен като Зидан По-бърз може би, но "заека и той тича, ама не е футболист".

За щангите таланта не е от голямо значение, там играят хаповете. Докато при други спортове като футбола и тениса например, там колкото и да се зобиш, ако си ренде си оставаш ренде.

Та така че допингът не винаги е от полза. Друг е въпросът вече доколко помага за развитието на спорта.

bo6ko, определено смятам, че си карат само на витаминчета.

Не, lpa, не я карат само на витамини. Не вярвам да си толкова наивен.

Както bo6ko каза в подготовката на спортистите за състезания активно участват и спортни лекари, чиято работа е точно това - да знаят какво да им дадат и как да прикрият следите, за да не ги хванат на допинг-тестовете. Според мен е абсурдно да се твърди, че в подготовката им са включени само витамини.

Ако наивен означава да вярвам в това, че все още има чисти спортисти и че в спорта все още основните неща са талантът и упоритите тренировки, то тогава аз съм пълен наивник. С риск да се потретя искам да ви попитам, кой хап помага на Федерер удря топката по този начин? Кое химично съединение дава тоя отскок и забивка на Казийски? Кой сипор лепи топката на крака на Зидан? И пак казвам ужасно много зависи от спорта. Например положението в щангите, където напълно съм съгласен с вас (макар и не на цяло), че общо взето без хапове (вече) не може, но това е само при определен тип спортове.

Мисля че трябва да правим разлика между допинга и останалите хапове за възстановяване, издържливост и т.н. Основните функции на спортните лекари все пак не са "да знаят какво да им дадат и как да прикрият следите, за да не ги хванат на допинг-тестовете". Започва да звучи като няква конспирация. Всички се друсат, всички взимат допинг. Е аз съм склонен да вярвам, че не всички го-правят. Далеч съм от мисълта, че не се взима. Взима се и то доста, но много зависи в кои спорт, зависи от самия спортист и т.н.

RefreshMe, просто интересите ни са насочени към различни спортове. Ти си тренирал един спорт и явно имаш конкретни впечатления а вече и предубеждения, а аз съвсем други. Просто при футбол, тенис, волейбол химията не е толкова нужна. Талант и тренировки вършат по-добра работа.

В спорта дали ще спечелиш или загубиш не винаги е от значение. Няма спортист, който само побеждава. В един момент винаги губиш и трябва да се научиш да приемаш загубите. Не го ли направиш тежко ти. А ако феновете ти не могат да разберат това и очакват от теб само победи, то сигурно са доста кухи лейки. Лично аз симпатизирам на по-малки футболни отбори с малки изключения и това, че губят по-често отколкото побеждават, по-никакъв начин няма да ме накара да им обърна гръб. Разочарованието идва не толкова от загубата, а по-скоро от отношението към играта и феновете. За спорта трябва да имаш желание, страст, flair (цитирам един тъп филм на спортна тематика, макар че тва беше доста точно). Няма допинг за тези неща. Какъв е смисълът пак повтарям от зомбирани лекоатлети. Още помня жълтите очи на Бен Джонсън. Тогава вече става състезание между лекарите. Една съпоставка с биатлона, където ваксата на ските е много важна и е различна в зависимост от времето и снега, така и огромно значение ще има лекарят, който ще трябва да нацели най-подходящия хап. Лично аз не намирам смисъл в това и предпочитам да съм наивник, защото виждам при доста спортисти, желание и любов към самия спорт (какъвто и да е той) и и вярвам, че постигат всичко с воля, труд и желание. Звучи малко като идеалистично, но пък в противен случай от самия спорт няма смисъл.

За пореден път, допинг за таланта няма!

lpa Наистина си идеалист.Започвам с малко автобиография. :)

Израснал съм в спортно семейство,баща ми е треньор по лека атлетика от 30 години,майка ми от 20.Двамата са бивши състезатели.Сестра ми се се състезава професионално,аз съм тренирал 9 години.Със сестра ми сме завървили спортно училище.

От личен опит мога да ти кажа че няма професионален спорт без химия.Още в училище по-добрите състезатели вземаха сетроиди.Основно за мускулна маса.На футболистите също им даваха някакви хапченца,къде за въздух,за възтановяване,мускулатура.Сестра ми е състезателка по лека атлетика ,средни и дълги бягания.От 3 до 42 километра,в момента се класира между трето и пето място в България.Това и е тавана,без химия,баща ми е треньор и естествено не иска да навреди на дъщеря си,а и тя не иска да заприлича на мъж biggrin.gif Напред няма да се класира,другите се зобят.Поне първите трима състезатели в всяка дисциплина в България вземат допинг.Всички който се класират на световни и европейски първенства вземат допинг,иначе просто нямаше да са там.Както ти казах допинга и спорта вървят ръка за ръка.Футбола и тениса не са само техника трябва да можеш да бягаш като кон.Как Федерер забива топката с 120 км/ч с витамини?Чувал ли си за Сесил Каратанчева?16-17 годишна тенесиска,победи Винъс Уилямс на Уимбалдън,мисля че беше,влезна в топ 100 на женския тенис.Сега изтърпява 2 годишно наказание за допинг.

Далеч съм от мисълта че спорта е само допинг,вземаш хапченцето и готово.Като писах в предния си пост има много други фактори.Според мен на първо място е труда,адски много труд,колкото и са си талантлив не се ли трудиш не става.Били сме свидетели на немалко провалени кариери,но колкото и да се трудиш и да си талантлив организма си има таван,не вземаш ли стимуланти и републикански шампион не можеш да станеш и тук на помощ идват докторите.

lpa Наистина си идеалист.Започвам с малко автобиография. :)

Израснал съм в спортно семейство,баща ми е треньор по лека атлетика от 30 години,майка ми от 20.Двамата са бивши състезатели.Сестра ми се се състезава професионално,аз съм тренирал 9 години.Със сестра ми сме завървили спортно училище.

От личен опит мога да ти кажа че няма професионален спорт без химия.Още в училище по-добрите състезатели вземаха сетроиди.Основно за мускулна маса.На футболистите също им даваха някакви хапченца,къде за въздух,за възтановяване,мускулатура.Сестра ми е състезателка по лека атлетика ,средни и дълги бягания.От 3 до 42 километра,в момента се класира между трето и пето място в България.Това и е тавана,без химия,баща ми е треньор и естествено не иска да навреди на дъщеря си,а и тя не иска да заприлича на мъж biggrin.gif Напред няма да се класира,другите се зобят.Поне първите трима състезатели в всяка дисциплина в България вземат допинг.Всички който се класират на световни и европейски първенства вземат допинг,иначе просто нямаше да са там.Както ти казах допинга и спорта вървят ръка за ръка.Футбола и тениса не са само техника трябва да можеш да бягаш като кон.Как Федерер забива топката с 120 км/ч с витамини?Чувал ли си за Сесил Каратанчева?16-17 годишна тенесиска,победи Винъс Уилямс на Уимбалдън,мисля че беше,влезна в топ 100 на женския тенис.Сега изтърпява 2 годишно наказание за допинг.

Далеч съм от мисълта че спорта е само допинг,вземаш хапченцето и готово.Като писах в предния си пост има много други фактори.Според мен на първо място е труда,адски много труд,колкото и са си талантлив не се ли трудиш не става.Били сме свидетели на немалко провалени кариери,но колкото и да се трудиш и да си талантлив организма си има таван,не вземаш ли стимуланти и републикански шампион не можеш да станеш и тук на помощ идват докторите.

Изключително вярно. Много точно казано, Бошко. Браво! :angry:

Между другото Сесил Каратанчева беше хваната с Нандролон

Доколкото знам цената му е към 12 лева.

bo6ko, пак казвам, че едно е за лекоатлетите, а съвсем по-друг начин стоят нешата при някои други спортове.

За Сесил си има обяснение, нали била бременна и поради тази причина се покачило нивото на бля бля :rolleyes:

С част от написаното съм съгласен, но тази част "не вземаш ли стимуланти и републикански шампион не можеш да станеш" ми звучи абсурдна. Абсурдно е да ме убеждавате, че няма спортист, който да не може да стане републикански, без да използва забранени медикаменти. От човек до човек, има огромни разлики, като организъм, воля, възможности и т.н. За един да взема допинг е необходимост, за да достигне друг. Може би е един момент самият организъм има нужда от химия, за да бъде в състояние да поддържа същите резултати, но не мисля, че спортистите се закърмят с допинг още от ранната им професионална кариера. Поне не и част от тях. Това че тези, които познавате го правят не означава че всички го правят. А относно възможностите на човешкия организъм, явно също не сме на едно мнение.

Аз лично познавам републикански шампион по бокс и друг по борба и предпочитам да им вярвам, че не взимат нищо забранено.

Както и да е, тва са неща, които трудно бихме могли да знаем и всеки последващ спор е излишен. Всеки е убеден в нещо и така ще остане :whist:.

Сега се сетих за един случай, скоро май имаше лек скандал. Руди Фьолер през 1993 на финала между Олимпик Марсилия и Милан, ако не се лъжа, почнали да им дават някви хапове, а той се развикал в съблекалнята и излязал. Намират се всякви :ph34r:

Както и да е, тва са неща, които трудно бихме могли да знаем и всеки последващ спор е излишен. Всеки е убеден в нещо и така ще остане :yanim:.

Разбра мнението ми по въпроса,както и аз твоето.Прав си няма смисъл да спорим. biggrin.gif

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.