Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Съвет за компютърна конфигурация

Featured Replies

Ами точно защото всички поназнайваме по нещо, искам да внеса малко разяснения.

Първо за твърдия диск - Exelstor и Hitachi са практически дискове IBM.

Второ - на пазара вече нов процесор 1.6GHz няма, т.е. ако се вземе система с такъв процесор, то той ще е втора ръка. От там следва, че не се знае как е експлоатиран, дали е бил овърклокван, дали пък не е бил прегряван.

За паметта спор няма - желателно е 512MB

В службата си съм с работна станция като тази, която съм посочил с AMD Sempron 2400+ само, че е с 40GB HDD Maxtor ATA 133 и 256MB DDR 400MHz RAM. Инсталирани са ми MS Windows XP SP2, MS Office 2003, Adobe Acrobat 7.0 Professional, ГИС система, Интегрирана информационна система и невъобразимо количество софтуер за управление и наблюдение на мрежи. Всичко бачка ОК. Не визирам тук антивирусни и антигадости програми и защитни стени, които също товарят машината.

И в интерес а истината бачка перфектно. Без проблем, за забавяне. Пробвал съм да я натоварвам до дупка. Добре се справя.

П.П. И като казвам, че не четете постовете ми съм прав. Между 80GB Exelstor АТА100 7200 и 80GB Exelstor SATA 150 7200 / 8MB Cache има много ама много голяма разлика. Който каже, че не е така значи толкоз разбира от хардуер.

Редактирано от nickfox (преглед на промените)

• 2 седмици по-късно...
  • Отговори 50
  • Прегледи 16,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Явно не четете темата от самото и начало, защото ако бяхте го сторили щяхте да забележите, че човека не иска скъпа машина, а нещо на поносима цена и да му върши работа. Нито е оверклокер, нито ще прави компютърна графика.

Ама повечето се надпреварвате да давате идеи за по-скъпички машинки. Знам, че разбирате, но гледайте какво иска човека.

Мисля, че и трите системи, които съм предложил са балансирани добре. Е да не са с CD-RW, но с него цената ще скочи с 15-20$, а може по-малко.

И трите са разумни процесори, 512MB RAM, 80GB SATA HDD и не са скъпи.

:eek:

<{POST_SNAPBACK}>

Ще си позволя да направя перефраза на Део, който каза горе-долу следното: "Българите си купуваме коли втора ръка за по 2000 лева мислейки, че правим голяма далавера и след това даваме още 5000лв за ремонт..." Та в този ред на мисли за хора, които не могат сами да си сервизират и диагностицират техниката бих препоръчал компоненти издържали теста на времето, компоненти които ще правят това за което са създадени - ще работят и то в 90% от случаите добре. Преди да постна мнението си изчетох всички мнения преди моето внимателно. Това, което съм написал като предложение, е може би малко, действително малко по скъпо, но според мен когато извадиш 500 лева е по добре да добавиш още примерно 20%-30% отгоре и да си вземеш нещо истинско. Закачката ти по отношение на това, че поназнайваме е не лоша, но не такава беше целта на поста ми :) да показвам или да доказвам на някого колко знам:-) Идеята беше съвсем чистосърдечно да споделя какво аз мисля по темата и по този начин да помогна.

Без лоши чуства и успех в покупката cool.gif :bye:

• 2 седмици по-късно...

Здравейте Форумисти! Кефи ме да чета компетентните ви мнения, макар и да не разбирам доста детайли в темите, които разисквате.

Работя с Word, Excel, internet. Налага ми се да отварям и AutoCAD и CorelDraw но рядко. Игрите са най-вече за някои гости, ако има такива. Не съм експерт и съм притеснен да не сбъркам. Моля за много спешен съвет от компетентните форумисти за вариантите за скъпичка конфигурация, която ми предлагат:

Case- ATX 400W, JNC 8JA 8649 или вариант на 360W

CPU - AMD Athlon64 3200+, 800MHz FSB, 512KB cache

RAM - 512MB DDRAM PC400 Kingston или вариант на 2x256MB

HDD - 160GB SerialATA, 7200, 8MB (Hitachi ???)

SVGA - ATI Radeon9550, 128MB DDR, 400MHz, TV-out, DVI или вариант на Radeon X600Pro, 256MB, PCI express, RealPower, Sile

MB - AsusK8N, Socket754, nForce3 250,800FSB,3DIMM DDRAM, LAN10/100, 2XSATAraid0.1, AGP8x, 5PCI, 8-CHANNEL, или вариант на Asus PGD1, i915P, LGA775, DDR400, PCIExpress, SE

FAN - ??????

Редактирано от kal (преглед на промените)

По това, което си написал имам само 2 забележки:

1. Вземи си по-добро захранване.

2. Процесора да е BOX, така че да не се чудиш, какъв вентилатор да сложиш. Те, хората са си ги тествали обстойно и знаят, кое е най-добро.

За другите параметри нека се изкаже някой от останалите, но лично за мен конфигурацията е супер.

P.S. А, да ... И ако купуваш дъно със сокет 939 и поддържа Dual Channel, паметта да е от два еднакви модула - не от един. Kingston e добър избор.

Редактирано от Daemon (преглед на промените)

По това, което си написал имам само 2 забележки:

1. Вземи си по-добро захранване.

2. Процесора да е BOX, така че да не се чудиш, какъв вентилатор да сложиш. Те, хората са си ги тествали обстойно и знаят, кое е най-добро.

<{POST_SNAPBACK}>

Особено захранването трябва да ти е супер здраво, че нашите тоци са едни...

Здравейте Форумисти! Кефи ме да чета компетентните ви мнения, макар и да не разбирам доста детайли в темите, които разисквате.

Работя с Word, Excel, internet. Налага ми се да отварям и AutoCAD и CorelDraw но рядко. Игрите са най-вече за някои гости, ако има такива. Не съм експерт и съм притеснен да не сбъркам. Моля за много спешен съвет от компетентните форумисти за вариантите за скъпичка конфигурация, която ми предлагат:

CPU  -  AMD Athlon64 3200+, 800MHz FSB, 512KB cache

RAM  -  512MB DDRAM PC400 Kingston или вариант на 2x256MB

HDD  -  160GB SerialATA, 7200, 8MB (Hitachi ???)

SVGA - ATI Radeon9550, 128MB DDR, 400MHz, TV-out, DVI или вариант на      Radeon X600Pro, 256MB, PCI express, RealPower, Sile

MB  - AsusK8N, Socket754, nForce3 250,800FSB,3DIMM DDRAM, LAN10/100, 2XSATAraid0.1, AGP8x, 5PCI, 8-CHANNEL, или вариант на Asus PGD1, i915P, LGA775, DDR400, PCIExpress, SE

FAN    - ??????

<{POST_SNAPBACK}>

Здравей

Ще ги карам подред, но не е било зле да уточниш с какви средства разполагаш.

1. захранване - 400 W

2. Процесора да е на сокет 939, а не на 754 т.е. има Атлони и за двата сокета, дори и да минеш на AMD Athlon64 3000+, то да е за 939.

3. 2 х 256

4. HDD - обема е добър, но аз лично предпочитам Seagate

5. PCI Express разбира се

6. МВ - ASUS е добър вариант, но за сокет 939 (чипсет nForce4) е малко по скъп.

Заб. Asus PGD1, i915P, LGA775, DDR400, PCIExpress, SE - това е дъно за Pentium

7. Боксов вариант на процесора, ако нямаш намерение да го клокваш.

Не си писал за записвачка и монитор.

Успех и пиши, какво си решил да вземеш

:bye:

Една конфигурация, която може и да е добра:

MB ASUS A8V Deluxe WiFI, s939, Dual channel memory, SATA, RAID 0,1, 0+1, AGP 8x, 7.1 channel sound, wireless LAN, 10/100/1000Mb LAN

CPU AMD Athlon 64 3000+ s.939

RAM 2x512MB DDR 400

FDD 1.44MB

HDD 160GB Seagate SATA 150 7200 / 8MB Cache

DVD-ROM

DVD-RW DL

Video card ATI Radeon9550, 128MB DDR, 400MHz, TV-out, DVI

Case ATX 400 - 450W

Мисля, че ще е добра за парите си. И параметрите са балансирани за всеки един елемент.

CPU  -  AMD Athlon64 3200+, 800MHz FSB, 512KB cache

RAM  -  512MB DDRAM PC400 Kingston или вариант на 2x256MB

HDD  -  160GB SerialATA, 7200, 8MB (Hitachi ???)

SVGA - ATI Radeon9550, 128MB DDR, 400MHz, TV-out, DVI или вариант на      Radeon X600Pro, 256MB, PCI express, RealPower, Sile

MB  - AsusK8N, Socket754, nForce3 250,800FSB,3DIMM DDRAM, LAN10/100, 2XSATAraid0.1, AGP8x, 5PCI, 8-CHANNEL, или вариант на Asus PGD1, i915P, LGA775, DDR400, PCIExpress, SE

FAN    - ??????

<{POST_SNAPBACK}>

Замени кутията с Chieftec, тя си идва в най-лошия случай със захранване Chieftec, ако в Перси имат Delta, особено със 120мм перка си вземи Delta. Колкото повече ватове, толкова по-добре (докъдето ти стигне бюджета). Та значи кутията със захранването ще ти излезе към 60$ (карам по памет). 2x256 е за предпочитане от 1x512, защото ще работи в двуканален режим, което ще ти донесе около 30% по-голяма производитлност. Диск като марка препоръчвам Western Digital. Видеокартата (в зависимост от игрите) може да бъде и on board. Фан не ти препоръчвам боксов, лично мнение. Все ми се струва че близо килограм мед, топлопоглъща и топлоотделя, доооста по-добре от боксовия ;) ;-) Та с две думи Zalman 7700. Тя и цената му е доооста по-добра - към 70 лева. ;)cool.gif Според мен си струва или да вземеш Залман-а или да караш с бокс-а (поне аз бих направил така). Ако ти влиза в бюджета системна логика nForce4, по-добре нея :P

Успех!

P.S. На твое място бих платил 30 кинта на някой, на когото вярвам и бих оставил да ми асемблира той машината.

Редактирано от nobody (преглед на промените)

2x256 е за предпочитане от 1x512, защото ще работи в двуканален режим, което ще ти донесе около 30% по-голяма производитлност.

<{POST_SNAPBACK}>

Това обаче важи само в случай, че дъното не е със Socket 754, защото той не поддържа Dual Channel.

@enduser

Не знам папата Римски с какво захранване е, но той лично отлъчи и анатемоса захранванията JNC.Има една нарицателна тема "Жълтия ми чупи компа".

В тези захранвания всичко е на магия.Оразмерен трансформатор, занижени входни електролитни кондензатори.Изгодните такива са всякаш взети от ленинградската блокада.Да не говорим, че LC филтрите са скопени.Термични и токови защити са под всякаква критика.При условие, че ще захранваш ядрото на слънцето AMD Athlon64 3200+,замисли се за нещо по.

Вървя си аз по пътя и намирам компче РI-133MHz, след месец време друго РII-Klamath 300MHz, след време PII-500MHz.Вчера намерих един сак със цд-роми до 30, а до него друг с флопита.Колко време ще мине, за да намеря един комп с Athlon64 3200+ на улицата? Залагам на 7години.

• 2 седмици по-късно...

Това обаче важи само в случай, че дъното не е със Socket 754, защото той не поддържа Dual Channel.

<{POST_SNAPBACK}>

Позволи ми да не се съглася. Двуканалният режим на паметта не зависи от сокета, а от системната логика! Ето и линк към дънна платка Асус със системна логика NF2 поддържаща двуканален режим на паметта - http://www.asus.com/products/mb/socketa/a7n8x/overview.htm

Поздрави!

Позволи ми да не се съглася. Двуканалният режим на паметта не зависи от сокета, а от системната логика! Ето и линк към дънна платка Асус със системна логика NF2 поддържаща двуканален режим на паметта - http://www.asus.com/products/mb/socketa/a7n8x/overview.htm

<{POST_SNAPBACK}>

Може и да си прав - по принцип. В този случай обаче не си. Има една малка подробност - процесорите, които са на сокет 754 и на 939 нямат контролер на паметта, разположен върху чипсета. Контролерът на паметта е интегриран в самия процесор. Така че, при S754 - single channel, при S939 - dual channel. Това е.

Поздрави!

P.S. линкът, който си дал не сочи към дъно с такъв сокет, така че няма връзка с написаното от мен в предишния ми пост.

P.P.S. Eто и малко синтезирана извадка от сайта на AMD:

Socket 754

Unlike Socket 939/940 parts, Socket 754 processors only have a 64-bit, 'single-channel' memory-controller and use unbuffered(non-registered) memory – ALL Socket 754 desktop processors support Cool'n'Quiet, mobile parts support PowerNOW!.

Socket 939

Socket 939 is AMDs latest Socket for both Athlon 64 and Athlon 64 FX processors.

Socket 939 processors also have a 128-bit, 'dual-channel' memory-controller, BUT unlike Socket 940 parts they use unbuffered(non-registered) memory which is slightly faster and less expensive than registered memory – ALL Socket 939 processors support Cool'n'Quiet.

Current Socket 939 Athlon 64s('Newcastle', model F) have 512KB of L2-cache while Socket 939 Athlon 64 FX processors('Clawhammer', model 7) have 1MB of L2-cache.

И още ...

Part I: Basic Architecture

The basic architecture of ALL Athlon 64/Athlon 64 FX platforms differs significantly from that of any 'classical' platform(e.g. Athlon XP/Pentium 4).

First of all, the Athlon 64 has an on-die memory-controller which means the memory-controller is integrated directly into the CPU-core instead of being part of the chipsets' Northbridge.

This significantly reduces latencies when accessing memory as the memory has its own dedicated path directly connected to the processor – memory-accesses no longer have to go through an FSB(Frontside Bus, aka System Bus) like on a 'classical' platform.

Furthermore, an Athlon 64 does not even have an FSB in the 'classical' sense anymore.

The processor communicates with the chipset and thus the 'rest of the system'(excluding memory, of course!) via a Hypertransport-link.

Unlike the rather slow parallel architecture of a 'classical' FSB, Hypertransport is a fast, scalable serial point-to-point interconnect.

Редактирано от Daemon (преглед на промените)

2x256 е за предпочитане от 1x512, защото ще работи в двуканален режим, което ще ти донесе около 30% по-голяма производитлност.

Не подвеждайте човека. Най-общо казано двуканалният режим може да даде до максимум 10% по-голяма производитеност спрямо едноканалния такъв, при това много важен фактор е производителят на дъното - пр. Abit vs ECS. Казвам го от лични наблюдения.

Защо да подвеждаме човека. Ако е нямало смисъл и ефект върху производителността на една компютърна система, тогава би трябвало да няма смисъл и от създаването на спецификация и технология за двуканална памет. Щом е хубава едноканалнато що са били идиоти тия от големите концерни да изхарчат толкоз парици за нещо, от което ефекта е минимален.

Имам два съвета към всички, които се опитват да помогнат.

Момчета, не забравяйте, че обяснявате на хора, които не са толкова навътре в нещата, така че използвайте по-елементарни понятия.

Относно производителността - вие лично усещали ли сте 10%-те процента увеличение. Та то дори няма база за сравнение, т.е. потребителя не е пускал помет в едноканален режим и след това веднага в двуканален, за да види разликата. Иначе аз заставам твърдо зад двуканалния режим, защото освен производителността, този вариант е и по-удачен (за мен).

Все пак повечето потребители се интересуват повече колко ще им излезе. Много неща зависят и от предлагането от фирмите, така че бих съветвал за по-известни марки и модели.

Така, така. Прав си. Грешката е моя! За процесори след сокет А контролера на паметта (както си и посочил) е интегриран в CPU-то. Те затова платформите базирани АМД няма да ползват DDR2 стандарта. Както и да е. Падведох се аз, к'во да правиш фен на Интел съм. Колкото до разликата в производителността между двата режима искам да попитам Miteto. Как ги премери 10-те процента, с окомер ли?

Поздрави!

Пак си в грешка, защото говорим за сокет 754 и сокет 939 за процесори AMD Sempron, AMD Athlon 64 s. 754 и процесори AMD Athlon 64 s.939.

Доколокото ми е известно при процесорите на AMD за сокет А контролера за паметта е на северния мост на чипсета.

Редактирано от I am Noname (преглед на промените)

Пак си в грешка, защото говорим за сокет 754 и сокет 939 за процесори AMD Sempron, AMD Athlon 64 s. 754 и процесори AMD Athlon 64 s.939.

Доколокото ми е известно при процесорите на AMD за сокет А контролера за паметта е на северния мост на чипсета.

<{POST_SNAPBACK}>

Така де и аз това казах "след сокет А", явно не съм се изразил правилно. Както и да бе, май доста разводнихме темата, но пък на мен лично тази дискусия ми беше полезна cool.gif

Реших да подобря компа, но не съм сигурен какво да избера

Ще си струва ли да взма:

Epox 8RDA3+

AMD barton 2500\3000

2х512 RAM

Ако можете да ми препоръчате нещо по добро на същата(подобна) цена ще съм много благодарен :)

Реших да подобря компа, но не съм сигурен какво да избера

Ще си струва ли  да взма:

Epox 8RDA3+

AMD barton 2500\3000

2х512 RAM

Ако можете да ми препоръчате нещо по добро на същата(подобна) цена ще съм много благодарен :)

<{POST_SNAPBACK}>

Е как да ти отговоря без да знам за какво, кой и как ще го ползва. БТВ не е зле да посочиш поне ориентировъчен бюджет cool.gif

Тези компоненти струват около 250-300 долара, но цената ще падне защото ще оставя старите чаркове в фирмата :)

Тези компоненти струват около 250-300 долара, но цената ще падне защото ще оставя старите чаркове в фирмата :)

<{POST_SNAPBACK}>

Да. Само за протокола това, което искаш, но базирано на nForce4 е със 100$ нагоре. Преценката си е твоя, а съветът ми е ако не бързаш твърде и можеш да изчакаш няколко месеца, по-добре изчакай.

• 3 седмици по-късно...

Този форум е страхотен и отговорите, които давате са винаги много полезни. Затова искам съвет при избора на дъно и процесор. Всъщност ще си купувам дъно, процесор, захранване, памет и харддиск, но моето мнение е, че първите две са най-важни и в зависимост от тях ще избирам останалите компоненти.

Искам дъното да има вградени Лан карта, ЮеСБи порт, принтерски порт, звукова карта, видео карта и факс-модем (той не е толкова задължителен, защото мога да си ползвам и стария ПиСиАй-ски). Ще използвам системата за текстообработка, електронни таблици, интернет дизайн, обработка на картинки, гледане на филми, слушане на музика, ровене в интернет и евентуално някоя и друга игра.

Засега съм се спрял на комбинация дъно с Нфорце3 чипсет и АМД процесор, ама изобщо не мога да се оправя в морето от различни фирми и модели. Решил съм да отделя около 400лв. само за процесор и дъно, защото не планирам да осъвременявам тази система няколко (може би 5-6) години. Ще ви помоля да ми препоръчате комбинация дъно-процесор.

П.П. Прегледах някои сайтове (фирмените на Асус, Абит, Нвидиа, както и Хардуерното ръководство на Том) и съм доста впечатлен от комбинацията Нфорце4+Атлон64. Ама много скъпички, бе... Пък и се замислям дали ми трябва безжичен Уай-фи - днес няма нужда от него, но след 2-3 години? Не знам, не знам... Abit, Asus, MSI изборът е труден....

Редактирано от iambbbbob (преглед на промените)

Ямбоб,

Разбрах, че искаш да сменяш само тези компоненти. За да ти дам някакъв съвет ми е необходимо да знам каква ти е в момента видеокартата. Има значение при избора на дънна платка при условие, че видеокартата не е включена в списъка на компонентите за смяна.

Никфокс,

Смятах да избера дъно, което има вградена видеокарта. Сегашната е Интел и740 на АГП слот. Картата е на 6 годинки, досега вярно ми е служила, ама едва ли ще може да се сработи с тези нови ПеЦеИЕ слотове дето гледам, че всички предлагат:-(((

Нещо се разочаровах от Нфорце4 чипсета, защото няма вградено видео, което допълнително оскъпява системата. Май ще трябва да търся интелско дъно (с вградено видео) за интелски процесор? Да не говорим, че звуковата система на интелци е по-добра от тази на нвидианци (ХДА на Интел срещу ЗвуковаБуря на Нвидиа).

Уффф, скъпичко излизат тези компютри, еййй...

Дали изобщо да търся вградено видео? То май няма свестни дъна с вградено такова?

Редактирано от iambbbbob (преглед на промените)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.