Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Asus EAX 1950 XT - разумен ли е клокът?

Featured Replies

Съвсем наскоро се сдобих с нова настолна машина-Athlon64 4200+ A2 на 4,21MHz,2Gb DDR2 RAM A-data 667 Mhz,дъно Assus M2N-E,320Gb хард и гореспоменатата видеокарта-Assus EAX 1950 XT. На 3D Futuremark 06 ми дава 5600 точки на пълния тест. Смятате ли колеги и дали е разумно да клокваме картата и системата като цяло с цел повишаване на производителноста на машината.И ако да,то ми дайте съвет как да подходя.Благодаря Ви предварително!

Клоквай смелооо ;)

Между другото батко ви е с ASUS EAX1950Pro 256MB и му трябва малко помощ с клока на видео карти понеже е начинаещ.

Изтеглих Ати Туул. Други програми за диагностика и мониторинг да ми кажете и по колко да вдигам.

Съвсем наскоро се сдобих с нова настолна машина-Athlon64 4200+ A2 на 4,21MHz,2Gb DDR2 RAM A-data 667 Mhz,дъно Assus M2N-E,320Gb хард и гореспоменатата видеокарта-Assus EAX 1950 XT. На 3D Futuremark 06 ми дава 5600 точки на пълния тест. Смятате ли колеги и дали е разумно да клокваме картата и системата като цяло с цел повишаване на производителноста на машината.И ако да,то ми дайте съвет как да подходя.Благодаря Ви предварително!

Машинката е много добра ;) Разбира се ,че може да я клокваш - не те ли сърбят ръцете вече ? cool.gif Същото се отнася и до видеокартата -въпреки че при нея клока е малко ограничен ( тя си е фабрично докарана до почти най-високите възможни стойности ) .

Ако смяташ ,че компютърът има незадоволителна производителност в приложенията ,които използваш -то тогава е нормално да го клокнеш.

Между другото батко ви е с ASUS EAX1950Pro 256MB и му трябва малко помощ с клока на видео карти понеже е начинаещ
- "Баткото" може да изчете тая тема и като изучи как стават нещата ,да клоква ;)
Ехх GPU Clocka го вдигнах от 580 до 600MHz. Не може повече. Сега ще тормозя паметта.

Напрежението на графичния процесор при тази карта, ако не се лъжа се регулира от графичния биос, тоест може да бъде покачено. Бутни го една (или две) стъпка на горе и продължавай с клока. Дръж температурите обаче под око, че батко ще ни изтрепи, ако му изпържем картата :rolleyes:

еми на батко картата взе че почна да се пръжва на теста с артефактите (3та минута), вдига над 80 градуса biggrin.gif

май ще се откажа не съм надъхан да си клоквам картата

еми на батко картата взе че почна да се пръжва на теста с артефактите (3та минута), вдига над 80 градуса biggrin.gif

май ще се откажа не съм надъхан да си клоквам картата

Не се стряскай, при тези карти 80° при натоварване е нормална температура. Ако обърнеш внимание, вентилаторът при тази температура върти с около 50% от максимума си. С ATI-Tool можеш да промениш режима му на работа и да го пуснеш на по-високи обороти.

абе нека си е жива и здрава картата, скоро процесора и рамта ще ги товаря biggrin.gif

Даже ми вади грешки на ати туула, а съм вдигнал само с 10MHz.

Редактирано от phantasm (преглед на промените)

• Автор

Kokomil, би ли предложил коккретни съвети-какви стойности на таймингите да заложа,FSB шината,изобщоконкретен съвет по моята машина.Забравих да спомена,че захранването е читаво-Fortron 500W.Благодаря! :ph34r:

За шината никой не може да ти кажe. А за да стигнеш до тайминги първо трябва да си поиграеш с FSB.

Пробваш, тестваш и докъдето може.

Според мен клок на X1950 XT не е много разумен, първо че са я напомпали почти на max, второ, такъв звер е, че в момента няма игра, която да й се опъне :)

Иначе процесорът не е зле да се пробва, вгидай FSB-то плавно, ако се наложи и напрежението му дигни леко и тествай системата за стабилност, като следиш температурите да са в нормата cool.gif

• Автор
За шината никой не може да ти кажe. А за да стигнеш до тайминги първо трябва да си поиграеш с FSB.

Пробваш, тестваш и докъдето може.

Все пак искам да чуя мнението на kokomil...

Kokomil, би ли предложил коккретни съвети-какви стойности на таймингите да заложа,FSB шината,изобщоконкретен съвет по моята машина.Забравих да спомена,че захранването е читаво-Fortron 500W.Благодаря! :wors:

Така нареченото FSB. което всъщност в твоя случай е правилно да се нарича референтен такт е на 200 и имаш мултипликатор 11, който може да се променя само надолу. За целта преди да започнеш с покачването на референтния такт трябва да:

• намалиш HT-Link при честота до 250 MHz на 4 или 800 MHz (при теб е на 5)
  • при честота над 250 МHz HT-Link трябва да е на 3 (600 MHz)
  • да фиксираш PCI/PCIe шините на 33/100 MHz
  • да зададеш на рамта възможно най-ниска стойност (като за начало)

След това започни с покачването на референтния такт в стъпки от по 10 MHz, като между покачванията тествай стабилността (най-добре с Prime95). Когато не издържиш теста (даде грешка) можеш или да върнеш стъпка назад и да се задоволиш, или да покачиш леко напрежението на процесора (vCore) и да продължиш по същия начин. След като намериш максималната честота на процесора, можеш отново да покачиш мултипликатора за рамта до желаното ниво (или малко по-високо)

Все пак искам да чуя мнението на kokomil...

Не подценявай myd :nono: , той също може да се справи отлично със задачката cool.gif

Принципно правиш следните неща -

Първо - заключваш PCI-E шината на 101 МХц

После - CPU <-> NB HT Speed ( НТ множителя ) , който в момента при тебе е на Ауто или 5- го поставяш на 3 .

После -Настройките на Рам паметта ги поставяш на By SPD , а самата честота на паметта я слагаш на 200

След това - CPU Frecuency - в момента е на Ауто или 200 - поставяш го на 220

Запазваш настройките в Биос и рестартираш .След като тръгне компа ,тестваш за стабилност .Ако теста мине без грешки ,поставяш CPU Frecuency на 230 и повтаряш операцията ( запазване на настройките ,рестарт ,тест ) .После пак покачваш CPU Frecuency на 240 и повтаряш нататък .

След като компютърът мине теста на 240 шина ,продължаваш да покачваш CPU Frecuency на по-малки стъпки -от по 5 .Предполагам ,че докъм 270 шина компа ще стигне без повишаване на никое от напреженията , но ..... не се знае . Ако при някой от поредните тестове при достигната шина теста даде грешка, се обаждаш за да ти кажем как и колко да вдигнеш малко напреженията . След като установиш честотата на процесора такава ,каквато ти харесва , или която може да стигне - ще се занимаваме с Рам паметта и тайменгите .

Добавено - опа-а,iovi ме изпревари с малко :wors:

Пич не мисля, че това ПС може да има нещо общо с клока. Първото нещо е дъното - M2N-E. Не е подходящо за клок и няма да стигнеш много.

Второто е рамта. 667 A-DATA - най-долнопробната памет на пазара, напълно неподходяща за клок. Този компютър ще е перфектен за игри, но не и за клок. :rolleyes: Картата също е фабрично клокната. Да не говорим, че за парите на този процесор можеше да си вземеш Конро, с което щеше да гониш 2 пъти по-добра производителност.

Какво е можел да вземе за тези пари вече е без значение, защото е минало. Сега имаме тази конфигурация и задачата да извадим максималното от нея. Нека изчакаме arusev67 да направи стъпките, които описахме с kokomil и myd, пък каквото постигне, е допълнителна производителност, за която не е дал и стотинка. Графичната карта е достатъчно добра и не мисля, че която и да е игра може да и се опре, дори и без клок. В случая клокът ще бъде само за спорта :rolleyes:

@kokomil изпреварих те, щото си съблече червения екип, вчера не можех да ти смогна biggrin.gif

Пич не мисля, че това ПС може да има нещо общо с клока. Първото нещо е дъното - M2N-E. Не е подходящо за клок и няма да стигнеш много.
"Малко" пресилено изказване -бих казал .Твоето дъно е сигурно по-добро за клок (говоря за Епокс-а) -има и още една подробност обаче ,и двете дъна (Епокс и Асус ) са с еднакви чипсети NF570 -но пък кой е казал ,че ще гони екстремен клок ...? И твоето дъно и Asus M2N-E стават и за игри , и за клок - просто с Asus M2N-E ще има по-ниска граница за максимален овърклок. Като се има предвид процесора му обаче (Athlon64 4200+ ) , и по-точно високия множител - едва ли ще е фатална разликата в производителността ,която ще се получи при по-нисък клок -сравнена с производителността при по-висок клок на твоята машина напр .

Ако пък Рам паметта се е случила с добри чипове .... - стой та гледай как специално тя няма да го спъне при клокването на компютъра .

Този компютър ще е перфектен за игри, но не и за клок.
Че нали основно компютъра се клоква ,за да вървят по-добре игрите . cool.gif

Дам. Казвам просто, че с това дъно не може да се гони много. Чипсета е същия, но има голяма разлика м/у двете дъна. Още повече пък паметта. А-ДАТАта е именно паметта, която слагаш ако няма да клокваш. :rolleyes:

Phantasm искам да те питам нещо макар да не е точно по темата.Откаде се сдоби с това дано на Epox(коя фирма го предлага и за колко пари го купи)

flysystem варна. те поръчват от софия, не знам точно от коя фирма, но не е някоя голяма. цената рябва да е около 150-160 лв.

• Автор

Приятели,сега се връщам от почерпка,а на сутринта започвам с вашите съвети....ще дам отзиви веднага.Благодаря Ви за откликването !!!

• Автор

Започнах тестовете....наCPU Frecuency 240 след това на 230 даде нестабилност и се рестартира,в момента на 225 се държи стабилно :)

Започнах тестовете....наCPU Frecuency 240 след това на 230 даде нестабилност и се рестартира,в момента на 225 се държи стабилно :)

Да не би да си забравил да намалиш множитела на HT-Link-а или да фиксираш PCI/PCIe шините? Ако си изпълнил написаното горе, може да дадеш малко повече напрежение на процесора. Все пак с този мултипликатор стъпките не са малки и е възможно да не му стигне тока по-рано.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.