Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Пиратски софтуер за комерсиална употреба?

Трябва ли фирмите да заплащат софтуера, който ползват? 35 гласували потребители

1. 1. Трябва ли фирмите да заплащат софтуера, който ползват?

• ДА
      69%
      23
    • НЕ
      15%
      5
    • Нямам мнение
      15%
      5

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

Сблъсках се с хора, които много здраво се противопоставиха на каквито и да е въпроси за намиране на нелегален софтуер, а в същото време го използват. Самия софтуер е скъп, но и много пари се вадят с него.

Така че се замислих: защо вече толкова години в България не се прави нищо по въпроса за комерсиалната употреба на нелегален софтуер. Много и то големи фирми ползват нелегален софтуер, дори при наличието на безплатен заместител. Защо се затварят free сървъри, а няма една затворена фирма за използването на нелегален софтуер?

Моля, кажете си мнението...

Редактирано от kayovas (преглед на промените)

"Нелегалния" софтуер според мен трябва да бъде само за лична употреба. Много са хората като мен, например, които не могат да отделят 100-200 лв за хубава антивирусна програма. Защо тогава да не ползват една кракната Панда или Касперски? Но нелегален софтуер да ти продават на Славейков/игра или програма на която трябва да използваш папка"крак"/ според мен е престъпление. Не мога да дам мнение за разни счетоводни, или друг подобен тип програми българско производство в които е вложен индивидуален /не прекопирани/ труд дали трябва да се слагат на личния компютър.

За всички останали случаи - фирми, мрежи, и т.н. - да се купува

Просто твърденията ти не са верни. Прилагат се санкциите, предвидени по закон. "Затваряне на фирма" няма предвидено. Май имаше някои затворени компютърни клубове. В резултат май всички фирми със свободен достъп на хора работят със законен софтуер. Някой сървър да е затворен? Само търсачките не намират определени неща.

Въпрос: DOS безплатен ли е? За работата ми е необходим само той. Качил съм на една барака Win98 само защото един каталог го иска. Няма начин, но не смятам да плащам на M$ за да си гледам каталога. Производителят не ми е дал алтернатива.

Сблъсках се с хора, които много здраво се противопоставиха на каквито и да е въпроси за намиране на нелегален софтуер, а в същото време го използват. Самия софтуер е скъп, но и много пари се вадят с него.

Така че се замислих: защо вече толкова години в България не се прави нищо по въпроса за комерсиалната употреба на нелегален софтуер. Много и то големи фирми ползват нелегален софтуер, дори при наличието на безплатен заместител. Защо се затварят free сървъри, а няма една затворена фирма за използването на нелегален софтуер?

Моля, кажете си мнението...

<{POST_SNAPBACK}>

Какво значи "комерсиалната употреба на нелегален софтуер"?

Ако имаш предвид, че софтуера, който ни карат да купуваме въпреки, че противоречи на Българското законодателство (включително този от Microsoft), то аз съм твърдо против. По същество той пак е нелегален (незаконен) въпреки заплащането на стойността му, и дадените пари са само хвърлени на вятъра от потребителя и добре дошли в джоба на продавача. Нека отворя една скоба и да напомня, че всичко което противоречи на закона е незаконно т.е. и нелегално и в зависимост от това кой от законите е престъпен деянието може да се квалифицира или като престъпление (НК) или като нарушаване на правата ни по смисъла на ГПК, като съм твърдо убеден, че един добре прецизиран иск към съда заедно със съоветния добър защитник (адвокат) би довел до позитивен резултат поставения въпрос. И е крайно време това да се направи! В края на краищата има и международен съд, ако българския се опита да защити незаконните интереси на фирмите предлагащи незаконен софтуер представяйки го за законен такъв. Нали за това е демокрацията всъщност. Ако трябва да се търпи новия тоталитаризъм, защитаващ само икономическите интереси на много малка група лакоми селяндури, намащи дори необходимото образование и ценз за постовете, които заемат във властта защо ни беше да махаме стария, който поне малко се гришеше и за обикновените хора? Или както беше казал един известен варненски бизнесмен: " Преди демокрацията имахме 8 000 000 000 долара дълг и много неща за продаване. Сега имаме над 12 000 000 000 долара дълг и нищо за продаване. "

• Автор

За да не става объркване: Темата не е ИЗОБЩО за нелегален софтуер, а за използването му за изкарване на ПАРИ, т.е. комерсиално. Това кой какво има качено на домашния си комп си е лична работа...

Тук въпроса е: защо се толерира косвено от Държавата използването на нелегален софтуер от фирмите? При положение че софтуерната индустрия печели най-вече от корпоративния пазар...

Въпрос: DOS безплатен ли е? За работата ми е необходим само той. Качил съм на една барака Win98 само защото един каталог го иска. Няма начин, но не смятам да плащам на M$ за да си гледам каталога. Производителят не ми е дал алтернатива.

MSDOS си има алтернативи. Даже по негово време е имало доста по-добри решения.

Съгласен съм, че монопола е нещо лошо, но не съм съгласен, че трябва да се принизява труда на много хора, като се краде софт, и то от фирми които изкарват в хиляди пъти повече от цената на самия софт.

пример: Photoshop струва около 800$. Колко струва едно голямо рекламно пано?

Положението е същото и за много други продукти като CorelDrow, 3ds max и т.н.

За да не става объркване: Темата не е ИЗОБЩО за нелегален софтуер, а за използването му за изкарване на ПАРИ, т.е. комерсиално. Това кой какво има качено на домашния си комп си е лична работа...

Тук въпроса е: защо се толерира косвено от Държавата използването на нелегален софтуер от фирмите? При положение че софтуерната индустрия печели най-вече от корпоративния пазар...

<{POST_SNAPBACK}>

Би ли уточнил кой софтуер имаш предвид? И да ни докажеш документално, че отговаря 100% на изискванията на нашето законодателство за продажба на българския пазар? И едва тогава при наличието на такъв да си поставиш въпроса и то не по форумите, а в съда например, където му е мястото! Защото когато нещо противоречи на законоустановените рамки и това е доказано по безспорен начин, то си е чисто престъление и няма значение какво си мислят гражданите. Те всъщност са свободни да мислят каквото си искат, но закона си е закон и трябва да се спазва! Защото ако закона не се спазва идва анархията или тоталитаризма ..., наречете го както искате!

• Автор
Би ли уточнил кой софтуер имаш предвид? И да ни докажеш документално, че отговаря 100% на изискванията на нашето законодателство за продажба на българския пазар? И едва тогава при наличието на такъв да си поставиш въпроса и то не по форумите, а в съда например, където му е мястото!

В съда се поставят въпросите от заинтересована страна, каквато аз не съм, защото не съм нито производител, нито търговец на софтуер.

До сега не ми е известен нито един софтуерен продукт който да е в нарушение на бълг. законодателство.

Темата не е за ТОВА.

В съда се поставят въпросите от заинтересована страна, каквато аз не съм, защото не съм нито производител, нито търговец на софтуер.

До сега не ми е известен нито един софтуерен продукт който да е в нарушение на бълг. законодателство.

Темата не е за ТОВА.

<{POST_SNAPBACK}>

На теб може много неща да са ти неизвестни...което означава само и единствено, че не са ти известни. А колкото до останалото ти си потребител на софтуер и въпроса относно неговата легалност трябва да те интересува, защото ако искаш да си изряден и да не срещу заинтересовамата страна трябва да знаеш за какво си даваш парите (какво купуваш). Ако това не те интересува проблема си остава твой личен и не е необходимо да занимаваш останалите потребители с него.

• Автор

@biodesign Аргументирай се. Дай пример за софтуер, който нарушава Бг законодателството, щом ти е известен такъв прецедент.

@biodesign Аргументирай се. Дай пример за софтуер, който нарушава Бг законодателството, щом ти е известен такъв прецедент.

<{POST_SNAPBACK}>

Да започнем с най-популярния: Windows. Не е написан изцяло на български език, както няма и упътване за работа с него на БГ. Цената му не е съобразена със жизнения стандарт на България. Има един единствен дистрибутор - Microsoft - България и самата операционна система е монопол на пазара, което и дава възможност за спекулация и принуда при закупуването на въпросния софтуер. Лицензионното споразумение е такова, че изцяло защитава интересите на страната производител. Това е САМО малка част, но достатъчна. Да не забравяме че акта на закупуването му е на практика един договор за покупко-продажда. А закона е дал точно определие на термина ДОГОВОР. Когато правата и задълженията на страните по него не са равноправни или са в изключителна изгода на едната и ущърб на другата това вече не е договор и подлежи на развала.

Ако е към мен отговора че DOS е 150 лв. защо се опитват да го продават колково целия Win? Засега алтернативи няма, защото някои програматори работят директно с хардуера, а Win се опитва да държи под контрол всичко и съответно не работят. Просто са писани за DOS.

• Автор
Да започнем с най-популярния: Windows. Не е написан изцяло на български език, както няма и упътване за работа с него на БГ
Няма език за програмиране, на който да се пише на български. Ако говориш за интерфейса - има превод на БГ. Посочи ми операционна система с Упътване на БГ. Има сайт на български, на който можеш да търсиш поддръжка за Windows, стига да ти е легален. Има и телефон на потребителя. Не съм превърженик на Microsoft, но се стремя да съм обективен.

Има един единствен дистрибутор - Microsoft - България

Позволи ми да не се съглася. Има много сертифицирани партьори за продажба на продуктите на Microsoft. Влез в която и да е по-голяма комп. фирма и попитай дали ще може да си закупиш Windows.

самата операционна система е монопол на пазара, което и дава възможност за спекулация и принуда при закупуването на въпросния софтуер
Никой не те принуждава да закупуваш точно този продукт. Изказването ти е валидно преди няколко години, когато е нямало Linux.

В темата се спомена MS Dos. Когато той е бил на дневен ред е имало една ОС : OS2 на IBM, която е била в пъти по добра и юзър френдли от MS Dos, Така че евентуален довод за труността на Linux не е управдан.

закона е дал точно определие на термина ДОГОВОР. Когато правата и задълженията на страните по него не са равноправни или са в изключителна изгода на едната и ущърб на другата това вече не е договор и подлежи на развала.

Съжалявам ама говориш смешни неща. Няма търговски закон които да дефинира понятието "справедливост" на сделките. Това съвсем очевидно ограничава предприемачеството. Какво значи ущърб на едната страна? кой ще доказва, че дадена печалба е прекалено висока. Тук правилото е просто: две насрешни волеизявления. Ако искаш купувай, но не можеш да съдиш някой че ти е продал нещо скъпо. Иначе Mерцедесите и BMW щяха да струват стотинки, а те и сега у нас при тоя нисък стандарт са доволно разпространени.

За монополана Microsoft:

Европейската комисия се изказа за монополно положение на Windows, не в смисъл като операционна система, а като ОС която налага продуктите на Microsoft като монополни: IE, MPlayer... и ущетява други компании производители на подобен софт.

мен ако питате никаква прошка за фирмите

ама абсолютно никаква

неможе една фирма регистрирана по ДДС да си води счетоводството още на едни тефтери и да ходят някъде да им се прави дискетата за Данъчното

или една госпожа да ми казва че дневниците трябвало да и се приемат макар че били малко нечетливи защото имала проблем с принтера

но да допълня госпожата води фирма от "големи данъкоплатци" и да ме прощава госпожата но тя неси слага подписа минимум под 2000 / две хиляди / лева месечно а колко е един принтер нов EPSON има няма 100 лева

ей за такива никаква прошка

Тук не става дума за език за програмиране!!! Някъде да съм споменал подобно нещо. Недей да правиш свободна интерпретация! Това че няма операционна система изцяло преведена на български означава само, че няма и легална такава за територията на РБългария !!!

Те са оторизирани, а не сертифицирани от монополиста - МАЙКРОСОФТ БЪЛГАРИЯ !!! Прави разлика между понятията.

Ето тук не съм съгласен изобщо. Докато самия продукт е незаконен може да го ползвам колкото си искам и за каквото си искам, т.е. мога да правя каквото си искам с него, защото то ще е толкова законно, колкото законен е и продукта.

За справедливост на сделките изобщо не е и ставало въпрос! Защото няма такова понятие. Става въпрос за чл.26 до чл.33 от ЗЗД. Прочети си ги внимателно, консултирай се и тогава може да отговориш и то без квалификации! Тях си ги остави за теб. И недей да даваш тъпи примери с мерцедеси и беемвета, защото те нямат нищо общо с това.

Европейската комисия може да се изказва както пожелае. Както и всяка друга комисия. Спазването на изискванията на Европейската комисия е задължително за нейните членове и то ако са приели това изискване при подписване на договора за присъединяване.

<{POST_SNAPBACK}>

<{POST_SNAPBACK}>

Какво значи "комерсиалната употреба на нелегален софтуер"?

Ако имаш предвид, че софтуера, който ни карат да купуваме въпреки, че противоречи на Българското законодателство (включително този от Microsoft), то аз съм твърдо против. По същество той пак е нелегален (незаконен) въпреки заплащането на стойността му, и дадените пари са само хвърлени на вятъра от потребителя и добре дошли в джоба на продавача. Нека отворя......

<{POST_SNAPBACK}>

Не искам да защитавам Майкрософт, но си има интерфейс на български както за Windows XP, така и изцяло българска версия на Office 2003. И май с това се изчерпва софтуера на чужди производители с интерфейс на български. Оп, мисля, че имаше и версия на Open Office на български, но не съм 100% сигурен.

Относно нелегалното ползване на комерсиален софтуер за комерсиални цели, то съм твърдо против. Представете си ситуация. Във фирмата, която ползва нелегален софтуер идва клиент, който взема и ползва техен продук без да им го плати. Ха да видим това възможно ли е. Мисля, че не е и няма как да стане.

Не може да искаш на теб да ти плащат продуктите и услугите, а ти да не плащаш на другите за техните продукти.

Ето вижте, че и Linux бавно започва да става комерсиален продукт. И колкото по-голям пазарен дял заема, толкова тенденциите за комерсиализиране ще нарастват. И честно казано не сме далеч от този момент.

Все пак всеки иска да бъде възнаграден за труда си. Така, че е нормално хората създали даден софтуер да искат да си получат цената за труда си.

Същото се отнася до всеки един, който създава даден продукт и с това си изкарва хляба.

Редактирано от Stalik (преглед на промените)

<{POST_SNAPBACK}>

Не искам да защитавам Майкрософт, но си има интерфейс на български както за Windows XP, така и изцяло българска версия на Office 2003. И май с това се изчерпва софтуера на чужди производители с интерфейс на български. Оп, мисля, че имаше и версия на Open Office на български, но не съм 100% сигурен.

Относно нелегалното ползване на комерсиален софтуер за комерсиални цели, то съм твърдо против. Представете си ситуация. Във фирмата, която ползва нелегален софтуер идва клиент, който взема и ползва техен продук без да им го плати. Ха да видим това възможно ли е. Мисля, че не е и няма как да стане.

Не може да искаш на теб да ти плащат продуктите и услугите, а ти да не плащаш на другите за техните продукти.

Ето вижте, че и Linux бавно започва да става комерсиален продукт. И колкото по-голям пазарен дял заема, толкова тенденциите за комерсиализиране ще нарастват. И честно казано не сме далеч от този момент.

Все пак всеки иска да бъде възнаграден за труда си. Така, че е нормално хората създали даден софтуер да искат да си получат цената за труда си.

Същото се отнася до всеки един, който създава даден продукт и с това си изкарва хляба.

<{POST_SNAPBACK}>

Ще ти задам само един въпрос nickfox. Когато започнеш да инсталираш цитираната от теб операционна система, на какъв език е всичко, което четеш? На какъв език четеш лицензионното споразумение, което ти се предлага? А разбираш ли напълно смисъла му? Или си мислиш (предполагаш) че го разбираш? А човек, който за първи път я инсталира и не разбира и дума английски език? Или ще кажаш майната му, да разбира? Освен това тези, които са си купили (принудени) Windows 98, 98SE, ME, 2000, сървърните версии и т.н на какъв език са? А MS Office 97, 2000, XP, 2003 ? За последните две има частични преводи, нали? Но не ПЪЛНИ. Да си виждал упътване за работа с изброените продукти на родния ни език?

В края на краищата научете се да си защитавате правата и интересите, а не да решавата тези важни въпроси от кулата на собствената си справедливост.

Здраве и успехи.

• Автор

Те са оторизирани, а не сертифицирани от монополиста - МАЙКРОСОФТ БЪЛГАРИЯ !!! Прави разлика между понятията.

И каква е разликата??? Мога и от двете места да си закупя легално копие на програмата! Тогава?

Европейската комисия може да се изказва както пожелае. Както и всяка друга комисия. Спазването на изискванията на Европейската комисия е задължително за нейните членове и то ако са приели това изискване при подписване на договора за присъединяване.

Цитирам официална новина:

"Мicrosoft се подчини на натиска от страна на Европейската Комисия /ЕК/ да направи нова версия на Windows XP...

През март 2004 г. Брюксел наложи на Microsoft глоба в размер на 497 млн. EUR за неспазване на законите на конкуренцията. Това е най-високата глоба, която ЕС някога е налагал по подобни съдебни спорове..."

Егати пожеланието!

@biodesign ако имаш още възражения моля те на ЛС.

Абе що не скачате така срещу Adobe, Corel и сума ти други фирми, както и няколкото Linux дистрибуции, че нарушават правата ви. А да ви питам това. Защо не кажете, господа напишете си Linux на български и тогава го разпространявайте в България, защото и безплатен, той пак нарушава законите на държавата ни.

А не се нахвърляйте така отгоре ми.

Се Майкрософт ви е виновен за всичко. По тази логика всяка фирма или група програмисти, чийто софтуер не е на български е в нарушение.

В интерес на истината само две софтуерни фирми са направили нещо по въпроса - Microsoft и IBM.

И каква е разликата??? Мога и от двете места да си закупя легално копие на програмата! Тогава?

Цитирам официална новина:

Егати пожеланието!

@biodesign ако имаш още възражения моля те на ЛС.

<{POST_SNAPBACK}>

kayovas, мисля че нямам възражения. И то към човек, който не прави разлика между оторизиран и сертифициран :) Но имам една забележка: когато цитираш, недей да редактираш! цитатите са точно за това, да покажат какво е казал човек, а не да се набляга на дадена дума извън смисъла, който иска да вложи автора и впоследствие да се правят свободни съчинения!

Здраве и успехи.

Абе що не скачате така срещу Adobe, Corel и сума ти други фирми, както и няколкото Linux дистрибуции, че нарушават правата ви. А да ви питам това. Защо не кажете, господа напишете си Linux на български и тогава го разпространявайте в България, защото и безплатен, той пак нарушава законите на държавата ни.

А не се нахвърляйте така отгоре ми.

Се Майкрософт ви е виновен за всичко. По тази логика всяка фирма или група програмисти, чийто софтуер не е на български е в нарушение.

В интерес на истината само две софтуерни фирми са направили нещо по въпроса - Microsoft  и  IBM.

<{POST_SNAPBACK}>

Напротив, никой не скача върху теб. Ако си прочел първите ми постове ще видиш, че давам Microsoft за пример, защото без операционна система не може да има и приложен софтуер. Но това важи и за всички останали. И не е достатъчно да се "направи нещо". Трябва да е така както трябва. Ако ти влезеш в банка и откраднеш 1 лев, при положение че там има 1000 лева, това не те прави крадец, така ли мислиш?

Ако ти влезеш в банка и откраднеш 1 лев, при положение че там има 1000 лева, това не те прави крадец, така ли мислиш?

Нелепо сравнение. Оставям го без коментар.

Айде аз да те питам нещо. Като знаем какъв е пазара на софтуерни продукти в България и ако ти си шеф на една такава корпорация и от рода на Майкрософт, Адоб, Корел - били похарчил няколко стотици милиона долара за да нашравиш локализация на продуктите си на български, като знаеш, че печалбата няма да си заслужава и че това може да ти коства поста изпълнителен директор на следващото събрание на борда на директорите или на общото събрание на акционерите?

• Автор
kayovas, мисля че нямам възражения. И то към човек, който не прави разлика между оторизиран и сертифициран thumbsupsmileyanim.gif Но имам една забележка: когато цитираш, недей да редактираш! цитатите са точно за това, да покажат какво е казал човек, а не да се набляга на дадена дума извън смисъла, който иска да вложи автора и впоследствие да се правят свободни съчинения!

Бе аз разлика правя, въпроса ми беше от позицията на обикновен потребител, който не го интересува йерархията между производителя и съответните разпространители-търговци. И какво е отношението на това дали даден търговец е оторизиран или сертифициран(?), към използването на нелегален софт.

За цитата: не съм изменял по смисъл/редактирал твое изказване когато съм те цитирал. Единствено подчертахах думата която коментирам. Ако това те е засегнало по някакъв начин - моите извинения. Няма да закачам изказванията ти повече.

Но по отношение на доводите ти:

1. Къде в Бг законодателството изрично е упоменато, че е задължително продавания у нас софт да е изцяло преведен на български? - Никъде.

2. Коя друга ОС е преведена ИЗЦЯЛО на български? - Никоя

3.Как можеш да си измисляш че даден продукт е незаконен, в случая този на Microsoft, и да решаваш, че можеш да правиш с него каквото си искаш? По силата на кое съдебно решение направи тези изводи? - никое, няма такова.

В спора се ражда истината, но не и като се нахвърляш на хора, които мислят различно. Аз не харесвам политиката на Microsoft, но ако излагам само недомислени и емоционални доводи срещу тях, това с нищо не променя положението. Плуюс това е малко лицемерно да използваш нечий продукт, и то нелегално, и постоянно да мрънкаш колко лош бил, колко скъп и т.н. Има алтернатива и то не лоша - Linux. Там можеш да правиш всичко което, мошеш да правиш и под Windows или почти 99%, само дето трябва да четеш повечко. Но свободата си има цена!

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.